Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfinții Cuvioși Andronic și Atanasia, soția sa

Publicat

Publicitate

Erau odată, pe vremea împăratului Teodosie cel Mare, doi soţi, Andronic şi Atanasia, de bun nume şi neam, fii de lătari, adică de lucrători în aur şi în argint. Erau foarte îndestulaţi în avere, dar ei aveau un obicei creştinesc vrednic de laudă. Bogăţia şi-o împărţeau în trei părţi: o parte la săraci, o parte la împodobirea bisericilor, iar a treia la trebuinţa casei lor.

Astfel, trăind în bună cucernicie, au născut doi fii, după care s-au hotărât a se nevoi în curăţie, cercetând pe cei bolnavi şi făcând milostenie săracilor. Doisprezece ani de căsnicie fericită au trecut astfel. Dar Dumnezeu a dorit să-i ridice la trăiri şi mai înalte. Într-o zi, venind Andronic de la biserică, după cântarea de dimineaţă, găsi pe copii gemând şi pe soţia Atanasia tulburată, stând la căpătâiul lor. Îşi atinse copiii cu mâna şi, suspinând, grăi: Facă-se voia Domnului! Plecă apoi la biserica Sfântului Mucenic Iulian şi zăbovi aici în rugăciune până la ceasul al şaselea.

Când se întoarse acasă, cei doi copii muriseră deja. O stihiră de la Doamne, strigat-am exprimă starea sufletească a celor doi soţi în necazul lor cel foarte mare: „Lipsitu-v-aţi de însoţirea cea drăgăstoasă a copiilor cu porunca lui Dumnezeu şi, în viaţă rămânând neschimbaţi, aţi ridicat glasul cel viteaz al lui Iov, şi aţi strigat: Domnul a dat, Domnul iarăşi a luat! Pentru aceea cu înlesnire aţi săvârşit lucrul cel dorit; şi, mutându-vă către pustietăţi şi locurile cele sfinte, cu bucurie v-aţi arătat pereche prea sfântă“. Ce s-a întâmplat aşadar după moartea copiilor? S-au hotărât să meargă „către pustietăţi“ pentru pocăinţă. Şi-i zise Atanasia soţului ei: „Domnul meu, încă de când trăiau copiii noştri voiam să-ţi spun, dar mă îndoiam şi iată că acum, după moartea lor, te rog să mă duci pe mine la o mănăstire, ca să-mi plâng acolo păcatele mele, căci Domnul, luându-i pe copiii noştri, ne va face pe noi mai buni la slujba Sa“.

Iar el i-a zis: „Să mergi să-ţi cercetezi gândul tău o săptămână şi, de nu-ţi vei schimba acest gând, ne vom sfătui despre aceasta amândoi“ (Vieţile Sfinţilor pe octombrie, Ed. Ep. Romanului şi Huşilor, 1992, p 104). Frumoasă şi cuminte cerere şi înţelept răspuns. Dar şi el nutrea acelaşi gând. Aşa că, după mai multe zile în care dorul ei se aprindea tot mai mult după chemarea îngerească, înţelegând că de la Domnul este gândul acesta, au plecat amândoi spre Locurile Sfinte unde, aflând un părinte duhovnicesc, pe nume Daniil, au primit de la acesta binecuvântare ca ea să se ducă la o mănăstire de femei, iar el să rămână sub ascultarea acestuia. Doisprezece ani au trăit în acest chip. „Curăţindu-ţi-se sufletul, Părinte Andronic, cu virtuţile cele alese, şi înfierbântându-te cu focul dumnezeieştii dragoste, te-ai lepădat de înfierbântările trupului; că aveai totdeauna dumnezeiasca rouă de sus, care te răcorea“ – zice despre nevoinţa lui o stihiră a Cântării I a Canonului. Iar despre ea aflăm dintr-o stihiră a Cântării a 6-a că „Nicidecum slăbiciunea firii n-a slăbit voirea pe care ai avut-o, o, cuvioasă, către nevoinţele ostenelilor“. Şi ce-a făcut aflăm mai departe: „Schimbându-ţi haina, ţi-ai ascuns firea cea adevărată; pentru aceasta ai săvârşit calea cea nebănuită a mântuirii“. În haine bărbăteşti, după doisprezece ani de aspră nevoinţă şi arsă fiind de soare, cu numele schimbat în Atanasie, iat-o întâlnind, sub un copac, pe un călugăr odihnindu-se.

Era chiar Andronic. Cu binecuvântarea părintelui Daniil pornise să revadă Locurile Sfinte. Ea-l recunoscu pe loc, dar se prezentă ca monahul Atanasie. Îi zise: Oare nu eşti tu ucenicul părintelui Daniil, cel ce se numeşte Andronic? El răspunse afirmativ. Se prezentă şi Sfânta şi-i mărturisi că a pornit şi ea în acelaşi loc şi-i propuse să meargă împreună cu condiţia însă de a fi în tăcere unul cu celălalt. Căzură la învoială şi vizitară Locurile Sfinte. La întoarcere, soţia îi propuse lui Andronic să-şi ceară binecuvântare de la părintele său ca să locuiască împreună cu el în aceeaşi chilie, dar cu aceeaşi condiţie a tăcerii. Sfântul plecă şi primi binecuvântarea duhovnicului său care veni şi el şi-i sfătui pe amândoi cum să trăiască ca să-şi mântuiască sufletele.

Doisprezece ani trăiră aşadar împreună fără ca el să ştie că „fratele“ de lângă el e chiar soţia lui. În sfârşit, veni vremea trecerii de aici a lui „Atanasie“. Fratele de chilie alergă la părintele Daniil să-l anunţe că părintele Atanasie se duce către Domnul. Stareţul veni repede şi-l află pe Atanasie plângând. „Trebuie să te bucuri de vreme ce mergi să-L întâmpini pe Hristos, iar nu să plângi“. Atanasie răspunse: „Nu plâng pentru mine, ci pentru părintele Andronic. Dar să ai dragoste, părinte, căci după îngroparea mea vei găsi o scrisoare sub căpătâiul meu şi, după ce o vei citi, să o dai părintelui Andronic“ (Vieţile Sfinţilor, Idem). Îşi făcu rugăciunea, se împărtăşi cu dumnezeieştile Taine şi-şi dete sufletul lui Dumnezeu. Ce uimire a fost în tot pustiul acela şi în altele mai îndepărtate, când au aflat minunea aceasta. După îngroparea ei, părintele Daniil a mai rămas şapte zile cu părintele Andronic, ca să facă pomenirile obişnuite lui Atanasia şi, la plecare, vru să-l ia şi pe fiul său duhovnicesc cu sine. Acesta însă îi ceru să-l lase să fie îngropat lângă „doamna lui“.

Publicitate

N-a ajuns ava Daniil la chilie că şi veni un călugăr cu vestea că părintele Andronic pleacă la Domnul. Reveni iute şi anunţă şi pe părinţii care tocmai plecaseră să se întoarcă, nu atât pentru a-l mai vedea viu, ci pentru a putea să primească o ultimă binecuvântare din partea lui. Era o frumoasă dorinţă a părinţilor să fie binecuvântaţi de cineva despre care presimţeau că a ajuns la o măsură a sfinţeniei în viaţa aceasta. Şi mai ales să-l implore să se roage pentru ei în Împărăţia lui Dumnezeu: „Mutatu-te-ai cu bucurie dintru acestea vremelnice către cele de sus, şi, sălăşluindu-te împreună cu sfinţii părinţi ai noştri, adu-ţi aminte, părinte, de cei ce te cinstesc pe tine totdeauna“ (stihiră a Cântării a 9-a).
L-au îngropat cu fericita Atanasia, împreună pe pământ şi în cer.
Ca unii ce suntem pământ şi cenuşă, să zicem şi noi împreună cu ava Daniil: „Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin“.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biroul Electoral Central: Alegerile merg ÎNAINTE. Birourile electorale rămân ACTIVE, în ciuda deciziei Curții de Apel Ploiești

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central anunță că birourile electorale pentru alegerile prezidențiale din mai își continuă activitatea, chiar dacă astăzi a apărut o decizie a Curții de Apel Ploiești, care a suspendat efectele hotărârii Curții Constituționale privind anularea scrutinului prezidențial din 2024.

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.

„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:

Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Centura Botoșaniului prinde contur: Constructor desemnat pentru prima etapă. Investiție de 58 milioane de euro

Publicat

Publicitate

Un nou pas important pentru infrastructura municipiului Botoșani a fost făcut astăzi, odată cu desemnarea constructorului pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a orașului.

Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a explicat că acest proiect, considerat vital pentru scoaterea traficului greu din municipiu și pentru fluidizarea circulației, va lega zona Curtești de intersecția Lebăda, pe un traseu modern, în lungime de 10 kilometri.

Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme condusă de Big Conf Botoșani, alături de Construct Com Botoșani și Straco Holding București. Valoarea totală a investiției depășește 58 de milioane de euro, din care doar 2% reprezintă contribuția municipalității, restul fiind asigurat prin fonduri europene, prin Programul de Transport 2021–2027.

Traseul centurii va cuprinde trei puncte-cheie de intersecție: un nod rutier cu pasaj suprateran în zona Baisa și două sensuri giratorii amplasate strategic la Băiceni și Lebăda, menite să asigure conexiuni rapide și sigure pentru șoferi.

În paralel cu acest proiect, autoritățile locale au anunțat că este aproape finalizată și documentația pentru etapa a doua a centurii, care va continua traseul prin comunele Bălușeni și Stăuceni, cu ieșire spre Victoria. Contractul de finanțare pentru această a doua etapă urmează să fie semnat în prima parte a lunii mai, la București.

Autoritățile locale subliniază că această realizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul direct al parlamentarilor PSD Botoșani, Doina Federovici și Marius Constantin Budăi, care au susținut demersurile de la stadiul de idee până la obținerea finanțării și atribuirea contractului.

Publicitate

Un rol esențial l-a avut și Zona Metropolitană Botoșani, care a gestionat întregul proces de licitație, analizând oferte complexe și asigurând o selecție transparentă, în beneficiul botoșănenilor.

Noua variantă de ocolire a municipiului Botoșani reprezintă una dintre cele mai mari investiții în infrastructura rutieră din județ, cu un impact major asupra traficului, siguranței rutiere și dezvoltării economice pe termen lung.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 24 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 24 aprilie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 24 aprilie 2025:

Loto 6/49: 17, 12, 22, 8, 2, 19

Loto 5/40: 39, 7, 32, 20, 24, 23

Joker: 34, 18, 4, 27, 41 + 18

Noroc: 8 6 4 9 2 4 8

Publicitate

Noroc Plus: 1 6 9 8 2 5

Super Noroc: 0 9 7 5 5 1

Citeste mai mult

Eveniment

Un pompier din Botoșani reprezintă România la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de salvare, în Spania

Publicat

Publicitate

Un pompier botoșănean se află în aceste zile în Sevilla, Spania, unde reprezintă România la una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate salvatorilor de la înălțime – Rescue Great Day 2025.

Plutonierul adjutant șef Ionuț Honciuc, angajat al Detașamentului de Pompieri Botoșani, face parte din echipa formată din 12 alpiniști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Alături de colegi din județele Alba, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Timiș, Ionuț își testează abilitățile în perioada 24 – 27 aprilie, într-o serie de probe tactice dificile, care simulează intervenții reale de salvare de la înălțime, utilizând corzi și alte echipamente specifice. România concurează în acest an cu 41 de echipe profesioniste din întreaga lume, fiecare dintre ele demonstrând nivelul ridicat de pregătire al salvatorilor.

Ionuț Honciuc este pompier de 17 ani, iar în 2019 a intrat pentru prima dată în contact cu alpinismul de intervenție, în cadrul unui curs organizat de IGSU. De atunci, a continuat să se antreneze constant, atât alături de colegii săi de la ISU Botoșani, cât și în cadrul taberelor naționale de pregătire. A fost remarcat rapid pentru seriozitate, putere fizică și stăpânire de sine în condiții extreme.

În ultimele luni, membrii lotului național al IGSU au participat la un program intensiv de pregătire, desfășurat între februarie și aprilie 2025, care a presupus sesiuni de antrenamente în medii simulate de risc – de la înălțimi periculoase, la puțuri, structuri metalice sau traversări dificile.

Competiția Rescue Great Day este considerată una dintre cele mai exigente din lume în domeniul salvărilor de la înălțime și oferă participanților ocazia de a-și valida pregătirea în fața celor mai buni specialiști din domeniu.

Publicitate

„Hai România! Hai Ionuț!” – este mesajul transmis de colegii de la ISU din Botoșani, mândri de participarea unui reprezentant local în elita salvatorilor internaționali.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending