Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfinții 7 tineri din Efes; Sfantul Averchie, Episcopul Ierapolei

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte în zilele de 22 octombrie și 4 august pe cei 7 tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan şi Constantin.

În timpul împăratului Deciu (249-251), în toamna anului 249, a fost emis un edict de persecuţie generală a creştinilor. Împăratul Deciu a venit în anul 250 în Efes şi a impus aplicarea imediată a Edictului. Între cei identificaţi ca fiind creştini, au fost şi cei 7 tineri pe care îi pomenim. Împăratul a încercat printr-un interogatoriu direct să-i determine să se lepede de credința creștină, însă, văzând că aceştia refuză, le-a dat un timp de gândire. Cei 7 tineri s-au retras într-o peşteră din muntele Ohlon (azi muntele Pion) din imediata apropiere a Efesului.

Cel mai tânăr dintre ei, Iamvlih, cobora din când în când în Efes pentru a cumpăra hrană şi pentru a aduce haine de schimb. Împăratul Deciu, întorcându-se în Efes, şi aflând că cei şapte nu au părăsit credința, ci din contră s-au ascuns într-o peşteră din imediata apropiere a oraşului, a ordonat să fie zidită intrarea în peşteră pentru ca cei 7 tineri să moară prin asfixiere şi prin lipsa hranei. Timpul a trecut, aceste persecuții au încetat, la conducerea imperiului au venit împărați creștini.

După 372 de ani, în anul 622, când Imperiul Bizantin era condus de împăratul Heraclie (610-641), un anume Adolie care stăpânea muntele Ohlonului a luat pietrele cu care fusese zidită intrarea în peşteră şi a descoperit intrarea. Trezindu-se ca dintr-un somn de o noapte, cei 7 tineri l-au trimis ca de obicei pe Iamvlih să cumpere de mâncare şi pentru a mai aduce veşti. Foarte uimit de schimbările pe care le vedea în oraş, dar mai ales de bisericile şi crucile mari care stăteau la vedere, Iamvlih socotea că este într-un alt oraş, şi nu în Efes.

Negustorii erau miraţi să vadă o monedă de argint atât de veche, cu chipul împăratului Decius pe ea, aşa încât l-au dus pe Iamvlih în faţa proconsului şi a episcopului, sub motivul că au găsit o comoară de demult. Realizând din convorbirea cu episcopul Ştefan, cel care păstorea cetatea Efesului în acea vreme, că nu mai trăieşte sub domnia lui Decius, Iamvlih i-a condus pe toţi cei de faţă la peşteră. Ajuns la peşteră, episcopul a găsit tăbliţele cu viaţa lor şi a dat laudă lui Dumnezeu pentru că în acest fel le-a fost luminată mintea şi le-a fost arătat adevărul despre învierea morţilor. Chemat de către episcop, împăratul a venit şi el la peşteră, s-a închinat sfinţilor şi I-a mulţumit lui Dumnezeu pentru ceea ce le-a descoperit.

Cei şapte tineri au mai trăit încă şapte zile, iar apoi au adormit întru Domnul, fiind înmormântaţi cu mare cinste de către întregul popor.

Publicitate

Sfantul Averchie, Episcopul Ierapolei

Sfantul Averchie a fost episcopul cetatii Ierapole din Frigia, in timpul domniei imparatului Antonin si a fiului sau, Marc Aureliu (161-180). Populatia acestei cetati era in majoritate pagana. In timpul unei serbari pagane, Sfantul Averchie a intrat in templu si a distrus idolii. Trei tineri dintre pagani, fiind demonizati si incercand sa-l omoare pe episcop, au cazut la pamant inaintea acestuia, iar demonii s-au departat de la ei. Vazand minunea sfantului, cinci sute de persoane au crezut in Hristos si au dorit sa primeasca Sfantul Botez.

Cu vremea, Sfantul Averchie a reusit sa aduca intreaga cetate Ierapole la dreapta credinta. Tot Sfantul Averchie i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, Publius. Sfantul Averchie a umblat prin orasele si satele vecine vindecand bolnavii si propovaduind cuvantul lui Dumnezeu. A predicat in Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitand Roma si convertind peste multi oameni la crestinism. Traditia consemneaza faptul ca Sfantul Averchie s-a invrednicit de mai multe ori de vederea lui Hristos. Din acest motiv, cat si pentru faptele sale minunate, a fost numit „intocmai cu Apostolii”. Sfantul Averchie s-a mutat la Domnul in cetatea Ierapole la o varsta inaintata.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Actualizare ANM: COD GALBEN de ger în cea mai mare parte a țării

Publicat

Publicitate
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările de vreme nefavorabilă.
Astfel, pentru perioada 19 – 24 februarie, a fost emisă o atenționare Cod Galben de vreme deosebit de rece, nopți și dimineți geroase.
În cea mai mare parte a țării, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața.  Temperaturile minime se vor încadra, în general, între -18 și -10 grade.
În sudul, estul și centrul teritoriului, temperaturile se vor menține negative și pe parcursul zilelor, iar valorile maxime se vor situa, în general, între -6 și 0 grade.

Citeste mai mult

Economie

A crescut numărul firmelor dizolvate. Care sunt cele mai afectate domenii de activitate

Publicat

Publicitate

A crescut numărul firmelor dizolvate. La nivel național, creșterea este cu 18,38%, în 2024, față de anul trecut. Potrivit datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor dizolvate a ajuns, anul trecut, la 46.205, față de 39.031 în 2023, scrie alba24.ro.

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 9.150 de firme (număr în creștere cu 11,71% față de 2023). Urmează județele Ilfov (2.508, plus 35,06%), Cluj (2.490, plus 22,54%), Constanța (2.452, plus 31,44%), Timiș (2.057, plus 7,36%), Iași (1.756, plus 30,58%) și Brașov (1.562, plus 22,61%).

La polul opus, cele mai puține dizolvări de firme au fost consemnate în județele Ialomița, respectiv 234 (plus 9,86% față de anul anterior), Covasna (255, plus 22,6%), Mehedinți (294, plus 12,64%), Călărași (327, plus 0,31%) și Caraș-Severin (329, plus 17,92%).

Creșterile cele mai semnificative ale numărului de dizolvări s-au înregistrat în județele Harghita (plus 47,28%), Maramureș (plus 43,27) și Sibiu (plus 39,26%), în timp ce scăderi au fost consemnate doar în județele Hunedoara (minus 2,87%) și Buzău (minus 2,55%).

A crescut numărul firmelor dizolvate. Care sunt cele mai afectate domenii de activitate
Domeniul de activitate cu cele mai multe dizolvări de firme, în 2024, este comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, unde au fost raportate 12.689 de dizolvări la nivel național. Față de anul precedent, dizolvările din acest sector au crescut cu 14,76%.

Potrivit sursei citate, construcțiile, activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, respectiv 4.651 (+23,93%), 4.556 (+21,66%) și 3.870 (+15,04%).

Publicitate

În decembrie 2024, s-au înregistrat 5.166 dizolvări de firme, cele mai multe în București (983) și în județele Cluj (316), Ilfov (258), Constanța (234) și Timiș (218).

A crescut numărul firmelor dizolvate. Situația din Alba
În județul Alba, în anul 2024, au fost înregistrate 862 de dizolvări de firme.

Numărul este cu 31,2% mai mare față de cel din 2024, respectiv 657.

În decembrie 2024, au fost 122 dizolvări de firme.

Citeste mai mult

Eveniment

Curs de formare consilier în domeniul adicţiilor

Publicat

Publicitate

Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române organizează în perioada 28 februarie – 3 aprilie 2025 o nouă serie de cursuri pentru formarea consilierilor în domeniul adicţiilor (COR 263502). Evaluarea cursanţilor se va face în data de 7 aprilie, absolvenţii primind un certificat recunoscut la nivel naţional şi autorizat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale.

Federația Filantropia, organizație non‑guvernamentală a Patriarhiei Române, furnizor de formare profesională a adulților, autorizat încă din anul 2012, organizează regulat cursuri de formare profesională, cel mai nou proiect în acest sens urmând a se derula în perioada 28 februarie – 3 martie, pentru specializarea „Consilier în domeniul adicțiilor” (COR 263502).

Cursul se adresează tuturor persoanelor licențiate, care vor să lucreze sau care sunt deja angajate în centre de zi, centre de plasament în regim de urgență și rezidențiale, școli de reeducare, așezăminte sociale și alte instituții care au ca beneficiari copii și tineri cu diverse adicții, ce activează în mediul educațional sau social. Prin intermediul acestui curs, participanții vor dobândi competențe şi abilități specifice cu privire la menținerea integrității și siguranței beneficiarilor; planificarea activităților; comunicarea cu beneficiarii; participarea la lucrul în echipă multidisciplinară; gestionarea actelor și documentelor beneficiarilor; asigurarea respectării normelor de SSM și în domeniul situațiilor de urgență; prevenirea și informarea tinerilor și adulților privind problematica dependenței; consilierea persoanelor afectate direct sau indirect de dependență; realizarea relației terapeutice cu pacientul/pacienții; întocmirea dosarului de caz; evaluarea cazului de dependență/codependență; îndrumarea pacientului pentru stabilirea tratamentului; monitorizarea pacientului în timpul tratamentului de dezintoxicare și post‑tratament; consilierea pacientului/pacienților la recădere, se arată într‑un comunicat al instituţiei.

Documentele necesare înscrierii la acest curs sunt: copie a cărţii de identitate; copie a certificatului de naştere; copie a certificatului de căsătorie (dacă este cazul) şi copie a diplomei de studii de la ultima instituţie de învăţământ absolvită (minimum licenţă). Cursul presupune 180 de ore, dintre care 60 de ore de teorie în perioadele 1‑2 martie şi 22‑23 martie , respectiv 120 de ore de practică.

Consilierul în domeniul adicțiilor este un specialist de referință în relația cu tinerii și copiii din comunități educative, având un rol activ în prevenirea și gestionarea problemelor legate de dependență. Deține cunoștințe aprofundate de psihologie, sociologie și cultură generală, fiind capabil să informeze, să planifice și să implementeze programe de sprijin. Prin activitatea sa, contribuie la dezvoltarea beneficiarilor, ajutându‑i să devină adulți responsabili, conștienți de sine și integrați în societate.

Mai multe informații se pot afla pe site‑ul federatia‑filantropia.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de înșelăciune făcute de hackeri în numele BCR. Cum încearcă escrocii să ajungă la conturi bancare sau date personale

Publicat

Publicitate

Tentative de înșelăciune făcute de hackeri în numele BCR. Hackerii și escrocii care acționează în mediul online devin tot mai inventivi și găsesc noi moduri de a înșela oamenii.

Banca Comercială Română (BCR) avertizează clienții cu privire la apeluri și e-mailuri frauduloase, prin care atacatorii se dau drept reprezentanți ai băncii și încearcă să obțină date personale și financiare.

Spre exemplu cei de la BCR au descoperit o serie de tentative de înșelăciune făcute de escroci în numele băncii. Reprezentanții BCR vin cu o serie de informații pentru utilizatorii serviciilor bancare.

Cum acționează atacatorii?

  • Te sună sub pretextul că sunt reprezentanți BCR și îți comunică pretinse aprobări de credite sau îți cer să le anulezi accesând un link primit pe e-mail.
  • Îți recomandă să migrezi fondurile în așa-zise conturi „sigure” sau „securizate”.
  • Îți trimit e-mailuri care par a veni de la BCR, dar provin de pe adrese de e-mail necunoscute.
  • Exemplu de atac în desfășurare: Unii clienți au raportat că au primit e-mailuri care par a fi de la BCR, dar sunt trimise de pe o adresă frauduloasă, precum federico@ffoodconsulting.co.uk.

Cum te protejezi?

  • Nu accesa link-uri suspecte primite prin e-mail.
  • Nu divulga niciodată datele personale, bancare sau de autentificare.
  • Nu accesa aplicația de internet banking printr-o adresă URL transmisă prin e-mail.
  • Ce trebuie să faci dacă ai fost victima unei fraude?

Dacă observi tranzacții suspecte în conturile tale, ai primit mesaje suspecte sau crezi că ai fost victima unei fraude, contactează imediat BCR la: 2227 sau +4021.407.42.00

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending