Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântului Mucenic Conon, grădinarul

Publicat

Publicitate

Sfântul Conon a trăit pe vremea Sfinților Apostoli. S-a născut în Isauria. Cei de aici au primit credință în Hristos de la Sfântul Apostol Pavel. Părinții săi, Nestor și Nadia, l-au căsătorit fără voia să. Înainte de a se căsători, i s-a arătat Sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat prealuminos, care, după ce l-a învățat sfânta credință, l-a botezat în numele Preasfintei Treimi, l-a împărtășit cu dumnezeieștile Taine și l-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci.

După nuntă, Sfântul Conon a luat o lumânare, a pus-o sub un vas și a întrebat-o pe soția să: „Ce e mai bun, lumina, sau întunericul?” Iar ea a răspuns: „Lumina.” Din acel moment el a început să-i vorbească despre Hristos și despre viață veșnică. Atât soția, cât și părinții săi, au primit datorită lui, credință în Hristos. Conon a trăit o vreme cu soția lui că frate și sora. După puțin timp soția și părinții lui au murit, iar el s-a retras complet din viață lumii, dăruindu-se deplin vieții de rugăciune. A făcut multe minuni, întorcând pe mulți la Hristos. Atât de mare era puterea să asupra duhurilor necurate, încât au ajuns chiar să-i slujească. Pe unele duhuri le-a pus să sape pământul în grădini, să smulgă buruienile, spinii și pălămidele; pe altele să are țarinele și să le semene, să păzească roadele; să pască cireadă dobitoacelor și s-o apere de fiare, să taie și să aducă lemne; să facă tot lucrul casei că niște robi.

În timpul unei prigoane este torturat și înjunghiat peste tot cu cuțite. Cei bolnavi se ungeau cu sângele lui și se făceau sănătoși. După această mucenicie Sfântul Conon a mai trăit doi ani în cetatea Isauria.

Troparul Sfântului Conon

Mucenicul Tău, Doamne Conon, întru nevoință să, cununa nestricăciunii a dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Publicitate

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Conon, grădinarul

– Sfintei Mucenite Iraida;

– Sfântului Cuvios Marcu Ascetul;

– Sfântului Mucenic Evloghiu din Palestina;

– Sfântului Mucenic Evlampiu;

– Sfântului Mucenic Arhelau și a 152 de mucenici;

– Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Ambulanță implicată într-un accident în municipiul Suceava

Publicat

Publicitate

O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism.

‘Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și două ambulanțe SMURD (Echipaj de prim-ajutor și Terapia intensivă mobilă), cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean’, precizează ISU.

În eveniment au fost implicate patru persoane, dar acestea nu au necesitat transportul la spital. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cât costă un an de vechime. Calculul exact în funcţie de cât vrei să cumperi, în 2025

Publicat

Publicitate

În România, există mai multe opțiuni pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme, însă nu toți românii pot beneficia de aceleași condiții. Unele persoane pot ieși la pensie fără penalizări, în timp ce altele trebuie să își cumpere ani suplimentari de vechime pentru a se încadra în cerințele necesare pensionării. În 2025, legea prevede mai multe posibilități pentru cei care vor să își completeze stagiul de cotizare, însă acest proces nu vine fără costuri, informează playtech.ro.

Reducerea vârstei de pensionare pentru cei cu stagiu complet

Românii care au contribuit la sistemul public de pensii timp de 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard, fără a fi penalizați.Aceștia nu vor avea nicio diminuare a pensiei, iar perioada de studii universitare sau de serviciu militar poate fi luată în calcul la vechimea în muncă.

Vârsta la care femeile pot ieşi la pensie dacă au stat în concediu pentru creşterea copilului. Ce scrie în lege exact
Diferențele dintre pensii și venituri în Europa: cum se compară România cu restul țărilor
Acest lucru oferă o mare flexibilitate celor care doresc să se bucure de pensie mai devreme, fără a suporta scăderi semnificative ale venitului lunar.

Boala incurabilă de care suferă Cosmina Păsărin. De asta are mereu la ea acest obiect: „Nu o să scap niciodată”
Mulți români se gândesc la pensionare mai devreme, în special după vârsta de 55 de ani, când unii își reevaluează opțiunile pentru un trai mai liniștit.

Pensionarea anticipată și penalitățile pentru stagiul incomplet

Publicitate

Pe de altă parte, românii care nu au realizat stagiul complet de cotizare, între 35 și 40 de ani, pot beneficia de pensie anticipată. Totuși, aceștia vor înregistra o pensie mai mică, întrucât se aplică o penalizare.

Dacă o persoană își începe pensia la 60 de ani, iar stagiul de cotizare este de 35 de ani, penalitatea poate ajunge până la 24%. Totuși, aceasta a scăzut față de 35%, cât era în trecut, iar penalizarea se reduce pe măsură ce persoana se apropie de vârsta standard de pensionare de 65 de ani.

În cazul mamelor, există reduceri pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 14 ani, iar în anumite domenii de activitate, cum ar fi industria de apărare sau pentru sudori, există reduceri semnificative ale vârstei de pensionare.

Ce pot face cei care nu au vechimea necesară

Pentru cei care nu au vechimea necesară, există opțiunea de a cumpăra ani suplimentari de vechime. În 2025, costul unei luni de vechime este de aproximativ 1.000 de lei, iar pentru un an întreg, suma ajunge la peste 11.000 de lei.

De asemenea, este important de menționat că persoanele care aleg să își cumpere ani de vechime nu vor beneficia de pensionare anticipată pe baza acestor contribuții. Până la șase ani pot fi cumpărați, iar plata acestora se poate face în mai multe tranșe.

Așadar, opțiunile pentru pensionare mai devreme sunt diverse, iar românii au posibilitatea să își regleze stagiul de cotizare, inclusiv prin achiziționarea de ani suplimentari. Totuși, acest lucru vine cu costuri, iar fiecare persoană trebuie să facă un calcul atent înainte de a lua o decizie.

Citeste mai mult

Eveniment

Un garaj, în care era o mașină și un scuter, a ars ca o torță la Brăești! Pompierii au salvat casa

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Brăești. Un garaj a fost cuprins de flăcări. Puțin a lipsit ca focul să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brăești. Aceștia au constatat faptul că ardeau garajul, o mașină și un scuter, care erau în interiorul acestuia. O bucătărie de vară a fost afectată parțial de flăcări. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

A fost salvată casă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind scurtcircuit produs la compartimentul motor al autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Casele a trei familii din Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, din cauza coșurilor de fum necurățate

Publicat

Publicitate

Casele a trei familii din localitățile Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, ieri, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine.

Pompierii din Dorohoi, Coțușca și Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani vă reamintim:

▪️ curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

▪️îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending