Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea MADR.
Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.
‘Târgul de Florii este mai mult decât un eveniment dedicat produselor tradiționale – este o celebrare a muncii și pasiunii producătorilor români care duc mai departe gustul autentic al României. Prin astfel de inițiative, ne dorim să aducem mai aproape de consumatori produsele locale, obținute cu grijă, respectând rețete moștenite și standarde de calitate europene. Invit toți bucureștenii să viziteze târgul și să susțină producătorii români, alegând cu încredere produse românești!’, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, citat într-un comunicat al ministerului.
Potrivit MADR, produsele care aplică politica de calitate europeană constituie o veritabilă carte de vizită pentru România, fiind promovate de producători din județele Alba, Argeș, Brăila, Buzău, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Mureș, Sibiu, Suceava, Vrancea și din municipiul București.
Printre exemplele relevante se numără Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată, apreciat pentru calitatea sa și pentru faptul că este un produs sănătos, fără adaos de zahăr, fără E-uri, conservanți sau aditivi, care a sărbătorit, pe 8 aprilie 2025, 14 ani de la recunoașterea primului sistem de calitate pentru România, se mai arată în comunicat. De asemenea, Telemeaua de Sibiu – Indicație Geografică Protejată este un produs tradițional realizat de membrii Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, care valorifică tradiția spațiului mioritic.
Vizitatorii târgului vor mai putea descoperi cașul afumat din Bucegi – produs tradițional obținut de membrii Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, iaurtul de oaie de Câlnic, din județul Alba, de la Ferma Bârsana, alături de alte sortimente de produse lactate din lapte de vacă sau oaie sau țuica Sordony de Horezu, din Pojogi-Cerna, comuna Stroești, județul Vâlcea, băutură spirtoasă pentru care România a depus documentația în vederea înregistrării ca Indicație Geografică în anul 2024.
Târgul oferă variante atât pentru cei care țin post, cât și pentru cei care doresc produse ‘de dulce’: legume și fructe proaspete, precum usturoi și ceapă (Buzău), mere și pere (Dâmbovița), miez de nucă și prune afumate sau deshidratate (Vizantea Livezi, Vrancea), produse procesate – gemuri, dulcețuri, zacuscă (cu vinete, ardei, hribi), tocănițe, siropuri și sucuri (Argeș, Caraș-Severin, Suceava), miere și produse apicole – miere de salcâm, rapiță, polifloră, polen, propolis – de la producători din Buzău, Suceava, Argeș și Sibiu, preparate din carne – produse fierte sau afumate din carne de vită, porc și oaie (Brăila, Brașov, Covasna, Sibiu), produse atestate tradițional sub brandul ‘Meșteșugari de Gusturi’: mușchi file de porc, ceafă de porc afumată, piept de porc, slănină, cârnați țărănești, caltaboș, tobă, drob, lebăr – toate fără aditivi și obținute cu condimente naturale, produse de la Măcelăria Kovacs, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, preparate premium din carne, inclusiv carne de vită Angus, de la Asociația Composesorală Tercs Ineu (comuna Cârța, Harghita), realizate exclusiv din ingrediente locale.
De la târg nu vor lipsi nici produsele lactate precum brânzeturi și produse din lapte de vacă, oaie sau capră (Ferma Istrate, Fundata), Sibiu (Sadu), Dâmbovița (Voinești), Olt (Icoana), Suceava (Pojorâta, Moldovița), produse de panificație și patiserie – pâine de casă cu cartofi (Mureș), cozonaci domnești, poale-n brâu, alivenci (Botoșani), prăjituri fără zahăr și ciocolată cu diverse umpluturi, pește și preparate din pește, produse tradițional sub marca ‘Victorița Pescărița’ – scrumbie marinată, zacuscă cu pește, salată de icre de crap și știucă, păstrăv, sturion, crap, somn, midii și rapane – preparate calde cu mămăliguță și mujdei, specialități din păstrăv de la producători din Bușteni și Valea Doftanei: păstrăv jăruit, tocană de păstrăv cu legume, păstrăv în zamă de roșii – toate din pește crescut natural, în apele râului Zamora.
Vinurile românești vor fi prezentate prin soiuri variate de Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Târgul de Florii din curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este deschis între 10 și 12 aprilie 2025, în intervalul 9:00 – 19:00.
AGERPRES