Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie

Publicat

Publicitate

Sfântul sfinţit mucenic Haralambie a trăit în timpul împăratului Sever, pe când ighemon în cetatea Magneziei era Luchian, alături de Luchie. Ales episcop de către creştinii cetăţii. îi învăţa pe aceştia cuvântul lui Dumnezeu, povătuindu-i pe calea mântuirii.

Pentru că propovăduia credinţa în Hristos, Sf. Haralambie a fost prins de mai marii cetăţii şi osândit la chinuri deoarece refuza să jertfească idolilor.

A fost dezbrăcat de vesmintele preoţeşti iar cu unghii de fier i s-a jupuit toată pielea. Văzând că suferă în răbdare torturile şi că preamăreşte pe Hristos cu si mai multă putere. Luchie a luat singur uneltele de tortura si a început a-l chinui pe Sf. Haralambie, însă i s-au rupt mâinile, ca tăiate de o sabie, apoi s-au lipit si atârnau de trupul mucenicului.

Publicitate

Sfântul, ia rugăminţile mulţimii, l-a vindecai. Văzând acestea. Luchie a căzut la picioarele mucenicului cerând Sfântul Botez. De asemeni, trei dintre femeile care erau de fată, precum şi călăii Sfântului, Porfirie şi Vaptos, s-au lepădat de idoli şi au crezut în Hristos. Ighemonul Luchian a înştiinţat pe împărat de cele întâmplate în Magnezia, iar Sever, auzind acestea, s-a umplut de mânie si a trimis trei sute de ostaşi care să-l prindă şi să-l tortureze pe Sf. Haralambie, care avea atunci 113 ani.

A fost bătut cu piroane de fier ascuţite, i s-au înfipt ţepuşe în piept, a fost ars. dar din toate acestea a rămas nevătămat. Multă lume s-a întors atunci la Hristos văzând minunile ce se întâmplau cu Sfinţitul Mucenic. Chiar şi fiica împăratului, Galinia, s-a lepădat de închinarea la idoli şi a început şa slujească lui Hristos. în cele din urmă, după ce a fost pentru mulţi pilda de curaj si credinţă, Sf. Haralambie  şi-a încredinţai sufletul în mâinile Celui pe Care L-a slujit toata viaţa.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 52 de ani, din municipiul Botoșani, beat criță, oprit de polițiști. Ce alcoolemie avea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au identificat pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism care prezenta avarii la partea din față. Ulterior, a fost identificat și conducătorul auto, un bărbat, de 52 de ani, din municipiul Botoșani, care emana halenă alcoolică.

 

Fiind testat cu aparatul etilotest, valaorea rezultată a fost de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO cu caracter generic

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Bărbați din Broscăuți, reținuți pentru loviri sau alte violențe        

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi bărbați de 36 și 40 de ani, din comuna Broscăuți, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că, la data de 10 noiembrie 2024, în timp ce aceștia se aflau într-un imobil, din comuna Broscăuți ar fi agresat un alt bărbat, de 42 de ani,  provocându-i leziuni pentru care a fost nevoie de îngrijiri medicale.

Publicitate

 

Conflictul s-ar fi produs pe fondul unor discuții în contradictoriu dintre cei doi bărbați și victimă.

 

Publicitate

Persoanele bănuite de comiterea faptei au fost introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Locatarii care fumează în bloc riscă amenzi uriașe. Gătitul cu ușa deschisă la bloc poate avea consecințe neașteptate

Publicat

Publicitate

Noua legislație interzice categoric fumatul în toate spațiile publice închise, inclusiv în blocuri. Astfel, fumatul pe holuri, în lifturi sau în orice alt spațiu comun al blocului este strict interzis și se pedepsește cu amenzi substanțiale, scrie ADEVĂRUL.

Potrivit unei legi recente, oamenii care fumează în spațiile comune ale blocurilor, riscă să fie amendați cu 500 lei. În cazul companiilor, fumatul în spațiile deținute în bloc atrage după sine sancțiuni financiare semnificative, care pot ajunge până la 15.000 de lei pentru prima încălcare.

Fumatul în bloc este permis doar în zone special amenajate în exterior. În interiorul clădirii, pe holuri, în lifturi sau în alte spații comune, fumatul este strict interzis. Astfel, locatarii de bloc trebuie să iasă din clădire și să utilizeze zonele special amenajate în acest scop.

Publicitate

Deși legea prevede posibilitatea amenajării unor spații de fumat în exteriorul blocului, acestea trebuie să fie bine delimitate și să nu afecteze vecinii. Din păcate, multe asociații de proprietari nu au implementat încă această măsură.

Gătitul cu ușa deschisă la bloc poate avea consecințe neașteptate. O nouă lege prevede amenzi substanțiale pentru cei care deranjează vecinii cu mirosuri puternice de mâncare. Astfel, dacă un locatar gătește cu ușa deschisă și face miros pe scara blocului, riscă să fie amendat. Această măsură se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor, subliniind importanța respectării liniștii și confortului celorlalți locatari.

Sancțiunile pentru poluare sunt din ce în ce mai drastice. Acum, persoanele fizice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei, iar firmele cu până la 80.000 de lei.

Publicitate

Sursa : ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

Amenda contravenţională se execută prin intermediul executorilor fiscali. Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat

Publicitate

Prin urmare, amenda nu se execută și de către executorii judecătoreşti.

”Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 3 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 18/2012, cu modificările şi completările ulterioare, procentul de 30% din suma încasată cu titlu de amendă contravenţională reprezintă o creanţă bugetară care se execută prin intermediul executorilor fiscali, potrivit dispoziţiilor art. 220 şi următoarele din Codul de procedură fiscală. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 noiembrie 2024”, potrivit site-ului Instanţei supreme, citat de Agerpres.

Publicitate

Avocatul Poporului a sesizat ÎCCJ cu un recurs în interesul legii. A susținut că jurisprudenţa la nivel naţional a relevat că instanţele de judecată nu au punct de vedere unitar în ceea ce priveşte executarea sumei încasate cu titlu de amendă contravenţională.

Instanţa supremă statuase deja, prin Decizia nr. 66/2017 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, că executarea silită a titlurilor executorii – hotărâri judecătoreşti privind creanţe bugetare, datorate în temeiul unor raporturi juridice contractuale care se constituie venit la bugetul consolidat al statului, se realizează prin executori fiscali, în calitate de organe de executare silită ale statului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending