Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Sfinţit Mucenic Artemon

Publicat

Publicitate

Sfântul Sfinţit Mucenic Artemon a trăit pe vremea cumplitului împărat Diocleţian (284- 305), prigonitorul creştinilor. Timp de 16 ani a fost citeţ în biserica din Laodiceea, iar de 30 de ani era preot la aceeaşi biserică, îndrumându-i pe credincioşi pe calea mântuirii, după poruncile lui Hristos, toată viaţa slujind Domnului şi semenilor.

Deşi Artemon era împovărat de ani, n-a avut parte să-şi sfârşească viaţa în linişte, deoarece peste capul său albit de osteneli s-a abătut furtuna prigoanei. Din îndemnul lui Diocleţian, dregătorul Patrichie a fost trimis din Roma în părţile Laodiceei ca să îi prigonească pe creştini. Acesta, întorcân­du-se într-una din zile de la vânătoare cu mult vânat, a vrut să mulţumească zeilor săi păgâni, aducându-le jertfe. Deci, intrând el în capiştea zeiţei Artemida, a găsit idolii sfărâmaţi pe lespezile templului şi s-a umplut de mânie.

Atunci, cineva i-a spus că Episcopul Sisinie şi bătrânul preot Artemon au dărâmat idolii, aşa că el a poruncit să fie adunaţi toţi creştinii, iar bisericile acestora să fie arse. Dregătorul Patrichie s-a îmbolnăvit imediat după această poruncă şi s-a întors acasă, trimiţând Episcopului Sisinie cuvânt să se roage pentru el. Episcopul i-a trimis răspuns că de va crede în Hristos, se va vindeca. Dregătorul i-a scris: „Cred în Dumnezeul tău!” şi îndată s-a făcut sănătos.

Însă Patrichie nu şi-a ţinut cuvântul şi tot prigonitor a rămas. Căci, mergând el în Cezareea Capadociei, unde rânduise un număr mare de popor pentru pedepsirea creştinilor, a poruncit să fie adus înaintea sa şi preotul Artemon. Astfel, fiind prins, Sfântul Artemon a fost silit să aducă jertfe zeilor, dar bătrânul preot a rămas puternic în credinţa sa în Hristos. Pentru aceasta a fost supus la cumplite chinuri. A doua zi, pe când se fierbea un cazan cu smoală, Sfântul Artemon a fost răpit de un înger din faţa dregătorului. Până la urmă, a fost prins şi, mărturisind că este creştin, i s-a tăiat capul, luând astfel cununa muceniciei.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cât timp poate fi ținută salata de boeuf în frigider. Cum păstrăm corect preparatele din carne

Publicat

Publicitate

În fiecare an, după mesele îmbelșugate de Crăciun și Revelion, românii își pun întrebarea: cât timp pot consuma preparatele tradiționale rămase în frigider? Printre acestea, salata de boeuf ocupă un loc de cinste, fiind nelipsită de pe mesele de sărbători din casele românilor. Însă această delicatesă vine la pachet cu provocări atunci când vine vorba de păstrare și consum, scrie cancan.ro.

Preparată cu grijă din legume fierte, carne, castraveți murați și maioneză, salata de boeuf este o adevărată bombă calorică. Totuși, această combinație gustoasă poate deveni un pericol pentru sănătate dacă nu sunt respectate câteva reguli simple de depozitare.

Cât timp rezistă salata de boeuf la frigider

În primul rând, salata de boeuf trebuie acoperită întotdeauna în frigider. Expunerea la aer nu doar că o usucă, dar accelerează procesul de oxidare al maionezei, care devine principalul factor de risc. Dacă observați că maioneza formează o crustă deasupra sau că salata capătă un miros neplăcut, este semnul clar că nu mai trebuie consumată.

Durata maximă recomandată pentru consumul salatei de boeuf este de 48 de ore de la preparare, cu condiția să fie păstrată la o temperatură optimă, între 4 și 6 grade Celsius.

Maioneza, un ingredient esențial în salata de boeuf, este extrem de perisabilă, mai ales dacă este preparată în casă. Datorită conținutului ridicat de ou crud, aceasta reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase. O greșeală frecventă este păstrarea salatei mai mult timp decât este sigur, ceea ce poate duce la probleme digestive severe.

Publicitate

Cum păstrăm corect preparatele din carne

Deși salata de boeuf este vedeta, alte preparate tradiționale trebuie și ele păstrate cu atenție. Friptura de porc, de exemplu, nu rezistă mai mult de 48 de ore în frigider după ce a fost gătită. Carnea gătită de pui, la rândul său, este extrem de sensibilă și poate atrage bacterii precum Salmonella sau Campylobacter, responsabile pentru simptome precum diaree, greață și dureri abdominale.

Pentru preparatele din carne care nu pot fi consumate rapid, congelarea este cea mai sigură soluție. Șunca de porc, de exemplu, poate rezista mai mult timp dacă este păstrată într-un recipient bine închis sau gătită într-o crustă de sare, care îi prelungește durata de viață.

Temperatura din frigider joacă un rol esențial în păstrarea alimentelor. Pentru a preveni alterarea, este important să verificăm constant setările frigiderului și să ne asigurăm că temperatura este adecvată. De asemenea, evitarea supraîncărcării frigiderului permite aerului să circule liber, menținând o răcire uniformă.

Citeste mai mult

Eveniment

Vechimea în muncă s-a scumpit de la 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

De la 1 ianuarie 2025, vechimea în muncă a suferit o modificare semnificativă în România, având în vedere că se vor aplica noi reglementări privind calculul acesteia. Măsura vizează ajustarea sistemului de calcul al pensiilor și a altor drepturi sociale, în concordanță cu modificările legale recente.

Romanii trebuie să dea mai mulți bani pentru plata retroactivă a contribuțiilor. De la data de 1 ianuarie 2025, plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensie va crește din cauza majorării salariului minim brut pe economie la 4.050 de lei. Astfel, angajații și angajatorii vor trebui să țină cont de aceste schimbări la raportarea și evidențierea perioadelor de activitate, ceea ce ar putea influența în mod direct valoarea drepturilor de pensionare și alte beneficii legate de vechimea în muncă.

Maria Andronache, Director Casa Județeană de Pensii Iași:

“Nu avem inca actul normativ emis dar din cate se vehiculeaza si in toata presa, aceasta crestere a cresterii valorii punctului de referinta se va produce la 1 ianuarie. Acest lucru inseamna ca acum avem in plata 81 lei, o crestere cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salarului mediu brut. Din cate am vazut si eu estimarile sunt ca de la 81 lei brut vom merge undeva spre 91 lei. Se aplica in sistem automat. Noi, Casa de Pensii nu vom emite niciun document de la 1 ianuarie, adica in sistemul informatic central pur si simplu se inlocuieste 81 de lei care apare pe cuponul de pensie cu noua valoare a punctului de referinta”

Maria Andronache, Director Casa Județeană de Pensii Iași:

“Vor fi situatii in care aplicand noua valoare la numarul total de puncte sa rezulte din calcul o pensie mai mica decat pensia minima si persoanele respective sa ramana in continuare in pensia minima. Si aici vorbim in special de pensionari mai tineri, care clar, neavand vechime mare in munca, n-au nici numar mare de puncte acumulate, pensii de urmas la fel.

Publicitate

Noua lege a pensiilor permite in continuare cumpararea de vechime ca si pe ordonanta anterioara, 6 ani maxim in anumite conditii. Sunt conditiile pe care oamenii le afla in momentul in care vin la noi si trebuie sa completeze o declaratie. Nu trebuie sa fi fost asigurata in perioada respectiva, sa cumpere vechimea dupa varsta de 18 ani, sa nu fi lucrat intr-un stat cu care Romania are acorduri sau regulamentul european. Sunt mai multe conditii acolo dar in principiu legea perimite cumpararea de vechime cu plata intr-un an de zile”

În prezent, suma plătită pentru o lună de vechime este de 925 lei, însă odată cu creșterea salariului minim brut pe economie, contribuția va crește și ea. Astfel, contribuția va fi calculată la 25% din salariul minim brut, ceea ce va duce la o majorare semnificativă a costului achiziționării vechimii. Această schimbare va afecta persoanele care doresc să își completeze perioadele de vechime pentru pensie sau alte drepturi sociale.

Citeste mai mult

Eveniment

Teatrul „Vasilache” Botoșani angajează. Detalii despre concurs

Publicat

Publicitate

Teatrul Vasilache organizează concurs, pe durată determinată de 1 an, pentru ocuparea postului vacant (post unic) de maestru lumini sunet, treaptă prof. III.

Condiții specifice
– Studii medii absolvite cu diploma de bacalaureat
– Vechime în muncă / specialitate: minim 6 luni
– Cunoștințe operare PC (cunoașterea cel puțin a unui program de procesare sunet, lumini)
– Cunoștințe în domeniul procesării luminii și a sunetului
– Disponibilitate la program de lucru repartizat inegal, zilele de sâmbătă și duminică și sunt considerate zile lucrătoare, repausul săptămânal fiind acordat în alte zile ale săptămânii
– Disponibilitate pentru deplasări (turnee în țară și străinătate)

Condiţiile generale, calendarul concursului, conţinutul dosarului, bibliografia şi tematica pot fi consultate accesând link-ul  https://posturi.gov.ro/anunt/maestru-lumini-sunet-treapta-prof-iii-2/https://posturi.gov.ro/anunt/maestru-lumini-sunet-treapta-prof-iii-2/ sau la sediul Teatrului „Vasilache”

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedie la Suceava! Un bărbat a murit după ce un microbuz cu şapte persoane s-a răsturnat. S-a activat Planul Roşu de Intervenţie

Publicat

Publicitate

Cinci persoane vor fi transportate la spital în urma accidentului produs vineri dimineaţă pe DN 17A între localităţile Vatra Moldoviţei şi Ciumârna, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

O altă persoană este inconştientă şi i se aplică manevre de resuscitare, iar cea de-a şaptea persoană refuză transportul la o unitate medicală.

Un microbuz, în care se aflau şapte persoane, a ieşit, vineri dimineaţă, în afara părţii carosabile, pe raza localităţii Ciumârna.

Potrivit ISU, pentru o optimă gestionare a situaţiei, la nivelul judeţului Suceava s-a activat Planul Roşu de Intervenţie.

Astfel, la faţa locului, echipajele operative intervin cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare, trei ambulanţe SMURD şi patru echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Toate cele şapte persoane implicate în evenimentul rutier sunt adulte. Două dintre victime au rămas încarcerate.

Publicitate

„Una dintre persoanele încarcerate a fost extrasă şi predată echipajelor medicale. Cea de-a doua persoană încarcerată este în stare de inconştienţă. A fost şi ea extrasă şi au început manevrele de resuscitare”, au precizat oficialii ISU. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending