Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul

Publicat

Publicitate

Sfântul Sabin era de loc din Egipt. Locuia în cetatea Hermopolis pe Nil. Creștin într-o vreme în care fiii Noului Legământ nu erau iubiți și acceptați de lume și Imperiu, trăia viața creștinească în discreție și cumpătare. În primele secole au existat o serie de împărați romani care au luat măsuri legale de interzicere și condamnare a creștinismului.

Cei care nu renunțau la credința lor prin cuvânt și jertfire la idoli sau împăratului, erau condamnați la torturi și moarte. În timpul persecuției lui Dioclețian, înțeleasă generic în sensul că a fost continuată de succesorii săi la tronul imperial roman, Sabin a reușit să fugă din Hermopolis. Trăia ca un refugiat în afara cetății împreună cu alți câțiva creștini. Locuiau ascunși într-un sat. Aici, reușeau să-și trăiască credința departe de ochii puterii imperiale. Milostiv din fire, Sabin obișnuia să ajute săracii din cele ale sale.

Din nefericire, unul dintre cei pe care Sabin îi ajuta, pentru două monede a descoperit soldaților care căutau creștini locul unde erau retrași aceștia. Aceeași vânzare și peste veacuri dă pe cei aleși ai Domnului spre moarte. A fost adus în fața guvernatorului Arianus. Acesta era un om crud, fiind bine cunoscut și din alte acte martirice din zona Egiptului de Sus. Dovezile istorice arată că Arianus a fost guvernator în perioada 306-309 în Antinoe, cetatea principală a Tebaidei.  Sabin a fost interogat de guvernator. A mărturisit neînfricat credința, deși cunoștea pericolul la care se expune.

Nu doar că a declarat dragostea sa față de singurul împărat al lumii, Hristos Dumnezeu, dar a și arătat în ce constă superioritatea credinței creștine în comparație cu superstițiile păgâne. Curajul său de a face aceste lucruri l-a determinat pe Arianus să dispună torturarea sa. La final, pentru că voința nu i-a putut fi frântă, a fost condamnat la moarte. Sabin a fost înecat în râul Nil.

Creștinii i-au găsit după mai multe zile corpul și l-au îngropat într-un loc cinstit. De bucuria descoperirii Sfântului Sabin ne putem bucura și noi, creștinii de astăzi. Condiția însă este să îi descoperim pilda și exemplul pe care ni-l transmite: Iubitor de oameni, trădat de către cei pe care îi iubea și ucis pentru Cel pe care Îl mărturisea.

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Grenadă descoperită în gospodăria unui localnic din Buimăceni, comuna Albești

Publicat

Publicitate

O grenadă de mână defensivă a fost descoperită, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Buimăceni, în timpul executării unor lucrări pentru rețeaua de aducțiune a apei.

Proprietarul a anunțat imediat autoritățile, iar echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit de urgență. Pirotehnicienii au constatat faptul că grenada de mână defensivă, rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, reprezenta un real pericol, putând exploda la cel mai mic impact mecanic.

Muniția a fost ridicată în siguranță și transportată la poligonul militar de la Copălău, unde va fi distrusă într-un cadru controlat.

Reamintim populației:

În cazul în care descoperiți obiecte ce pot fi muniție neexplodată:

– nu le atingeți, mișcați sau loviți;

Publicitate

– nu încercați să le demontați;

– nu le transportați și nu le introduceți în locuințe;

– anunțați imediat autoritățile apelând 112.

Citeste mai mult

Administratie

„Laptopiada” din județul fără apă curentă. Cum se aruncă degeaba zeci de mii de euro pe laptopuri și internet pentru consilierii județeni din Botoșani

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a cheltuit aproximativ 55.000 de euro pe laptopuri și abonamente de internet pentru consilierii județeni. Majoritatea acestora nu au fost utilizate la nicio ședință de aleși, mulți dintre ei antreprenori care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive, scrie ADEVĂRUL.

Consiliul Județean (CJ) Botoșani practică o adevărată „laptopiadă” de aproximativ patru ani. Sau pentru a explica mai bine fenomenul putem preciza că din 2021 până în luna martie a anului 2025, CJ a cheltuit în jur de 55 de mii de euro pentru laptopuri și abonamente de trafic de date mobile. Laptopurile, dotate cu abonamentul de internet aferent sunt destinate consilierilor județeni. Culmea, o parte a acestora sunt oameni de afaceri sau persoane care își permit lejer propriul laptop. Ca să nu mai vorbim de faptul că la ședințele de Consiliul Județean, mare parte dintre laptopurile cumpărate de instituție, nu au fost utilizate niciodată.

Laptopurile din vremea pandemiei

Povestea laptopurilor de la Consiliul Județean începe în primăvara anului 2021. Mai precis, la începutul lunii martie, a acelui an, conducerea Consiliului Județean a decis să contracteze 33 de abonamente de internet cu trafic de date mobile, pachet care includea modem, dar și un laptop. Abonamentele erau valabile pentru 24 de luni și au costat aproximativ 30.000 de euro. Întregul pachet digital a fost oferit consilierilor județeni pentru a-l folosi la ședințele lunare. Șefii de la Consiliul Județean au motivat investiția prin faptul că ordinea de zi și toate materialele necesare consilierilor județeni, la ședințe, va fi trimisă în format electronic. „Consilierii judeţeni primesc tot ce înseamnă material pentru şedinţele de consiliu în format electronic. Practic, noi nu mai punem la dispoziţia consilierilor toate materialele în format letric”, preciza Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, în anul 2021.

Mai mult decât atât, laptopurile ar fi fost utile, fiind vreme de pandemie, pentru ședințe on-line, fiindcă pachetul conținea un soft pentru organizarea de ședințe în sistem de audioconferință. Consilierii județeni au primit însă laptopurile după ridicarea restricțiilor, când efectiv se putea întâlni în format fizic. Adică, erau inutile din acest punct de vedere. Investiția a stârnit stupoare în rândul multor aleși județeni. Și asta în condițiile în care o bună parte dintre aceștia erau oameni de afaceri, manageri în cadrul unor mari companii și chiar antreprenori în domeniul IT. „Cred eu că toţi consilierii judeţeni îşi permit un laptop sau orice dispozitiv pentru conectare”, spunea în 2021, consilierul județean Viorel Iliuţă. „Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? Nu!”, adăuga un alt consilier județean, care, la acea vreme avea o firmă în domeniul IT.

S-a schimbat conducerea Consiliului Județean, s-au schimbat și laptopurile

Publicitate

Au trecut patru ani de la investiția cu pricina. S-a schimbat și conducerea Consiliului Județean. În locul social-democratei Doina Federovici la șefia județului a venit liberalul Valeriu Iftime. Povestea cu laptopurile în schimb s-a repetat. Mai precis, în luna martie, au fost primite alte laptopuri, în locul celor de acum patru ani, cu tot cu cele peste 30 de abonamente și modemuri.

Toată povestea a costat aproximativ 25.000 de euro. Noua conducere a Consiliului Județean a motivat spunând că de fapt s-a prelungit contractul deja existent pentru cele 32 de abonamente la internet cu trafic de date mobile, ale consilierilor județeni. Iar laptopurile noi au venit și ele la pachet. „S-a reînoit contracul pentru internet și s-au încheiat pentru consilierii județeni 30 și ceva de contracte. Au venit la pachet alte laptopuri”, precizează vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Bursuc. La fel, nu se știe ce vor face cu respectivele abonamente.

„Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri”

Nici laptopurile noi, nici cele vechi, în majoritate, nu au fost utilizate de consilierii județeni la ședințe. Șefii de la Consiliul Județean spun că cele vechi au fost date funcționarilor instituției. La fel și dintre cele noi, care nu vor fi dorite de consilierii județeni, vor ajunge tot la angajații Consiliului Județean. „Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri din Consiliul Județean. Acuma s-a încheiat alt contract și am avut posibilitatea ca pe astea sau o parte din cele noi, să le dăm funcționarilor noștri”, adaugă vicepreședintele Bursuc.

Sursa: ADEVĂRUL

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Eupsihie

Publicat

Publicitate

Sfântul Eupsihie (†362) era din Cezareea Capadociei și a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). Eupsihie avea părinţi credincioşi, de neam bun, fiind mari dregători în cetate, iar ei l-au crescut pe fiul lor în dreapta credinţă şi în fapte bune.

Astfel, el îi ajuta pe cei nevoiaşi şi săraci, având înţelepciune şi curăţie, încât viaţa sa era pildă vie de trăire creştinească. În vremea aceea, creștinii, care erau numiți de împărat „galileeni”, erau siliți prin diverse amenințări și chinuri să se lepede de Hristos.

Văzând mulțimea de păgâni din Cezareea, care mergea să aducă jertfe zeilor, Eupsihie s-a umplut de râvnă pentru Domnul și, luând cu sine mai mulți creștini, a sfărâmat idolii din cetate. Fapta aceasta l-a mâniat cumplit pe Iulian Apostatul, care a poruncit ca toți cetățenii vinovați să fie uciși sau întemnițați, iar averile lor să fie confiscate, încă și bunurile bisericilor din cetate să fie luate, iar clericii să fie trimiși la oaste.

Cetăţii i s-a luat numele ei împărătesc, Cezareea, urmând să fie numită cu numele său de dinainte şi să fie numărată împreună cu satele. Pe Sfântul Eupsihie l-au chinuit cumplit și l-au silit să aducă jertfe idolilor. Însă ostașul lui Hristos nicidecum nu s-a supus, ci cu bărbăție mărturisea credința cea dreaptă a creștinilor. De aceea, l-au spânzurat de un lemn și l-au strujit cu gheare de fier, apoi i-au tăiat capul cu o sabie.

După moartea împăratului Iulian, creștinii din Cezareea au ridicat o biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Mucenic Eupsihie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botezul focului. Prima intervenție a unei eleve pompier din Dorohoi, o lecție de viață: Nu mai eram doar o elevă. Eram pompier

Publicat

Publicitate

Dragalina, județul Botoșani. O alarmă străpunge liniștea dimineții în curtea Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Un incendiu a cuprins acoperișul unei case din satul Dragalina. Flăcările amenință să mistuie întreaga gospodărie.

– Incendiu casă, sat Dragalina. Acoperiș cuprins de flăcări. Se pleacă!

– Veniți și voi, elevii aflați în practică!

– Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus șeful gărzii de intervenție.

Inima Alexandrei Carla, o tânără de 23 ani, elevă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, a început să bată mai tare. Se află în practică la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, de doar câteva zile.

Nu era un exercițiu. Nu mai erau scenariile din timpul orelor. Era real. Carla s-a echipat rapid și a urcat în autospecială, alături de colegii ei. În mașina de intervenție, tăcerea era apăsătoare. Carla își strângea palmele în poală. Mâinile ei tremurau ușor, dar privirea rămânea fixă.

Publicitate

O voce în capul ei îi repeta mereu: „Ești pregătită! Ai muncit pentru asta! Oamenii au nevoie de tine!”

Privea prin geam, încercând să rămână calmă. Mirosea a fum încă de la intrarea în sat.

Când au ajuns la fața locului, ardeau acoperișul casei, dar și bunurile din două camere. Flăcările se ridicau amenințător, focul trosnea, iar temperatura era sufocantă.

În curte, două femei — o bătrână și fiica ei — plângeau. Suferiseră atacuri de panică și aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

– Vă rugăm să ne salvați casa! Nu vrem să rămânem pe drumuri!, a spus bătrâna.

Fără ezitare, Carla a pășit spre casa în flăcări, alături de echipa de intervenție. În acel moment, nu mai era doar o elevă în practică. Era un pompier. A luptat cu flăcările, cot la cot cu ceilalți colegi, împiedicând extinderea flăcărilor spre restul casei, dar și la o altă locuință din gospodărie.

La finalul misiunii, doar a zâmbit, iar ochii i s-au umplut de lacrimi. Murdară de funingine, cu costumul ud de apă, Clara a înțeles că nu a fost doar prima ei intervenție. A fost botezul focului. Momentul în care nu a mai fost doar o elevă cu un vis, ci un pompier adevărat. A simțit pe pielea ei ce înseamnă să rămâi când alții fug, să fii puternică pentru cei care nu mai pot, să fii lumină în mijlocul fumului.

„Felicitări întregii echipe formată din oameni curajoși, dedicați și plini de compasiune, respectiv plutonier adjutant șef Cătălin Gavriliu, plutonier adjutant Mihai Frunzuc, plutonier Marius Amarie, plutonier Robert Gorgan, sergent major Daniel Rusu, soldat Gabriel Sandu, elev Carla Alexandra Poliec și elev Sebastian Ilaș”, a transmis ISU Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending