Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Mucenic Crescent din Mira Lichiei

Publicat

Publicitate

Sfântul Crescent a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit, înaintat în vîrstă. Văzînd că păgînătatea se semeţeşte, şi legea idolilor se înalţă, şi pe mulţi supuşi sub robia rătăcirii, de se închinau la cele fără de suflet, el intrînd în mijlocul lor, îi îndemna să părăsească deşertăciunea şi să se întoarcă spre Dumnezeul, Cel cinstit de creştini, ca un făcător al tuturor şi a toată suflarea de viaţă dătător.

Iar guvernatorul, numindu-l pe Sfînt bicisnic şi nenorocit, că însuşi de bunăvoia lui şi-a ales a ajunge la torturi, Sfîntul zise că mai mare fericire şi cinste este a pătimi cineva pentru Hristos. Şi întrebîndu-l de soartă, de patrie şi de nume, el pentru toate spunea că este creştin. Şi nevrînd nici de formă să dea cinste idolilor, cum îl sfătuia guvernatorul la toate, ci mărturisea şi zicea că nu poate trupul să facă alta decît ceea ce vrea sufletul, de care sufletul este ocîrmuit.

De aceea a fost supus la chinuri în timpul cărora şi-a dat sufletul în mîna lui Dumnezeu.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Eveniment de amploare pentru elevi la Botoșani: „Școala de bani – tineri pregătiți pentru viitor”. Vineri, la Sala Polivalentă

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Banca Comercială Română – sucursala Botoșani, Consiliul Județean al Elevilor, Camera de Comerț și Industrie Botoșani, organizează cel mai mare eveniment de educație financiară dedicat elevilor din județ: „Școala de bani – tineri pregătiți pentru viitor”.

Activitatea va avea loc vineri, 11 aprilie 2025, în intervalul 11:00 – 13:00, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din Botoșani. Accesul participanților în sală se va face între 10:00 și 10:45, organizatorii recomandând punctualitate pentru buna desfășurare a evenimentului.

Evenimentul se adresează elevilor din clasele a VIII-a până la a XII-a, având ca obiectiv dezvoltarea competențelor financiare și stimularea interesului tinerilor pentru educația economică, iar profesorii de științe socio-umane, consilierii educativi și cadrele didactice care predau educație financiară au fost invitați să încurajeze participarea elevilor la această activitate cu caracter formativ.

Organizatorii promit momente interactive și atractive, dar și premii frumoase pentru participanți, după ce, pentru o bună organizare, cadrele didactice au realizat înscrierea elevilor până pe 9 aprilie 2025.

„Venim în sprijinul elevilor cu un eveniment dinamic și util pentru viitorul lor. Este important ca tinerii să fie pregătiți să ia decizii financiare responsabile. Vă așteptăm cu drag la eveniment!”, a transmis inspectorul școlar pentru discipline socio-umane din cadrul ISJ Botoșani, profesor Ana Gabriela Tănase.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânără la volanul unui autoturism radiat din circulaţie, descoperită în trafic de către polițiștii de frontieră

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au depistat în trafic o tânără care conducea un autoturism înmatriculat în Austria, dar care figura ca radiat din circulație.

 

În data de 09 aprilie a.c., în jurul orei 08.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi–ITPF Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza localității de frontieră Cristinești, a oprit pentru control un autoturism, înmatriculat în Austria, condus de către o femeie, cetățean român, în vârstă de 27 de ani.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date specifice, colegii noștri au constatat faptul că mijlocul de transport figurează ca fiind radiat din circulație de către autoritățile austriece.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat și punerea în circulație a unui autovehicul număr fals de înmatriculare, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 2.000 de euro pentru un document ce s-a dovedit a fi fals

Publicat

Publicitate

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la control un permis de conducere cu însemnele autorităților din Tajikistan, ce s-a dovedit a fi fals.

 

În data de 09 aprilie a.c., în jurul orei 05.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unui autoturism, un bărbat, cetățean moldovean, în vârstă de 38 de ani.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere cu datele de identificare și fotografia acestuia, având caracteristici similare celor eliberate de către autoritățile din Republica Tajikistan.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare şi au stabilit faptul că permisul de conducere în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals total.

Bărbatul a declarat că a obținut permisul de conducere contra sumei de 2.000 de euro ca urmare a finalizării examenelor teoretice și practice la o școală de șoferi din Tajikistan, primind documentul prin poștă.

Publicitate

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Școala Altfel”, la Lunca și Zlătunoaia: „Un cămin sigur pentru copilul tău” – grija pentru frații mai mici

Publicat

Publicitate

Grija pentru frații mai mici a fost lecția predată de pompieri, elevilor de la Școala Gimnazială nr. 1 Lunca și Școala Gimnazială Zlătunoaia, astăzi. Aceștia le-au explicat cât de periculos este să lase la îndemâna celor mici obiecte care pot bloca căile respiratorii, aparate electrice care pot provoca arsuri sau vase cu lichid fierbite cu care cel mic ar putea să se opărească.

Nu au omise nici sfaturile legate de produsele cosmetice sau medicamentele care trebuie să fie ținute în locuri unde frații mai mici nu au acces, știut fiind faptul că inghițite pot genera intoxicații grave.

Ținând cont de faptul că în județul Botoșani au fost situații în care copii nesupravegheați s-au rănit cu uneltele acuțite din gospodărie din gospodărie, elevilor li s-a reamintit că acestea trebuie depozitate în magazii.

Pompierii le-au explicat și faptul că în case și gospodării există numeroase situații în care cei mici ar putea fi în pericol de înec și i-au îndemnat să acopere cu capace orice vas cu apă din curte sau casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie, etc. La fel și fântâna. Orice goapă cu apă poate pune în primejdie copilul mic și trebuie îngrădit accesul în aceste zone.

Pe timpul activităților au mai fost transmise următoarele sfaturi:

– nu lăsați la îndemâna fraților mai mici obiecte de uz casnic – foarfece, forfecuțe, lame, ace, bricege, andrele de tricotat, cârlige de croșetat etc;

Publicitate

– păstrați în sertarele din partea de sus cuțitele, furculițele, scobitorile, tirbușoanele și orice ustensile din bucătărie;

– așezați în dulapurile de haine eșarfele, fularele, cordoanele, curelele. Din joacă, frații mai mici le pot înfășura în jurul gâtului, neavând abilitatea de a le mai desface.

Pompierii le-au explicat și cum trebuie să reacționeze în cazul în care cel mic are nevoie de ajutor medical în urma unui accident casnic fie că vorbim de arsuri sau opăriri, înghițire corpi străini, traumatisme sau intoxicații, dar și în caz de incendiu sau cutremur.

La finalul întâlnirii, elevii au primit câte o broșură din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, editată cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani, care conține sfaturi pentru înlăturarea pericolelor din mediul casnic.

Activitatea s-a desfășurat în baza protocolului de colaborare încheiat între unitatea de învățământ și ISU Botoșani, în cadrul programului național „Școala Altfel”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending