Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Publicat

Publicitate

Sfântul mare mucenic Dimitrie face parte din rândul ucenicilor lui Hristos care au uitat de propriile lor suferinţe când L-au mărturisit pe Dumnezeu înaintea oamenilor. Ei L-au iubit atât de intens pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi s-au identificat atât de adânc cu suferinţa Lui, încât au reprodus în viaţa lor, aproape identic, drama Răstignitului pe Cruce. Sfântului Mc. Dimitrie s-a încreştinat chiar din copilărie, prin grija părinţilor, care erau oameni de vază în oraşul Salonic, tatăl său fiind guvernatorul acestei cetăţi. Fiul lor a fost instruit pentru a deveni militar în armata romană dar şi educat în spiritul virtuţilor evanghelice, confirmându-i-se un statut moral desăvârşit. După moartea tatălui său, împăratul Maximilian, fiind impresionat de calităţile sale mili¬tare, l-a desemnat pe Dimitrie guvernator al oraşului Salonic. În această calitate el imprimă oraşului un duh de viaţă creştină, fapt pentru care autorităţile romane au declanşat o anchetă împotriva sa. În timpul procesului, proconsulul Dimitrie şi-a mărturisit identitatea de creştin în cuvintele: „Eu cred adevărului şi nu mă lepăd de Hristos pentru toate măririle lumii”. Urmează întemniţarea sa. În oraş exista un luptător puternic numit Lie, care nu putea fi biruit. Foarte mulţi tineri creştini erau siliţi de autorităţile romane să se lupte cu el în pieţe şi circuri, spre delectarea mulţimilor şi uneori chiar a împăratului. Un tânăr, Nestor, dorea înfrângerea lui Lie şi eliberarea tineretului creştin de acest păgân uriaş. De aceea apelează la sprijinul duhovnicesc al Sf. Dimitrie aflat în închisoare. După ce Nestor a fost binecuvântat pe frunte cu semnul Sf. Cruci, Sf. Dimitrie i-a zis: „Pe Lie îl vei birui şi pe Hristos îl vei mărturisi”. Binecuvântarea Sfântului îi dă puteri tânărului Nestor care îl învinge pe uriaşul Lie. Împăratul, aflând că victoria lui Nestor asupra lui Lie se datorează şi Sf. Dimitrie, dispune condamnarea la moarte. Soldaţi romani au pătruns în temniţă în dimineaţa zilei de 26 octombrie anul 296 şi l-au străpuns cu suliţe iar în ziua următoare l-au decapitat şi pe Nestor. Trupul Sf. Dimitrie a fost îngropat iar pe mormântul său s-a zidit o frumoasă biserică în oraşul Tesalonic, unde şi astăzi, într-o raclă de ar¬gint se păstrează moaştele sale.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în localitate.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum să călătorești GRATUIT cu trenul prin Europa. Aproape 1.500 de tineri români pot obține un loc în program

Publicat

Publicitate

DiscoverEU 2025: 1.485 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul. Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde 36.000 de permise de călătorie, scrie alba24.ro.

Potrivit unui comunicat transmis Alba24 de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), perioada de înscriere este 2 aprilie 2025 (ora 13:00, ora României) – 16 aprilie 2025 (ora 13:00, ora României)

Tinerii selectați vor putea călători în perioada 1 iulie 2025 – 30 septembrie 2026

Pentru această nouă rundă, tinerii din România pot aplica pentru unul din cele 1.485 de permise de călătorie alocate la nivel național.

Pentru a intra în posesia unui permis gratuit de călătorie, ei trebuie să completeze corect formularul de înscriere, să răspundă la un quiz despre Uniunea Europeană și oportunități ale UE pentru tineri și la o întrebare care va facilita departajarea celor înscriși.

Câștigătorii vor putea călători în Europa individual sau în grup de până la 5 persoane, pe o durată de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile.

Publicitate

Tinerii selectați vor beneficia și de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile.

De asemenea, cei care optează pentru un permis flexibil vor avea posibilitatea de a rezerva gratuit până la 4 locuri prin intermediul sistemului online pus la dispoziție de contractant în aplicația mobilă DiscoverEU.

Tinerii care vor fi selectați vor putea beneficia de sesiuni de pregătire înainte de plecare din partea Agenției Naționale Erasmus+ (ANPCDEFP), iar în timpul călătoriei pot avea ocazia să cunoască alți călători la întâlnirile de tip Meet-up organizate de Agențiile Naționale Erasmus+ din alte țări.

Includerea este una dintre prioritățile programului Erasmus+, astfel încât participanții cu dizabilități pot primi sprijin suplimentar pe parcursul călătoriei lor.

DiscoverEU 2025: Context

Inițiativa DiscoverEU a fost lansată în anul 2018 și a fost inclusă, ulterior, în programul Erasmus+.

Prin intermediul DiscoverEU, tinerii de 18 ani au ocazia de a explora diversitatea Europei, de a afla mai multe despre patrimoniul său cultural și istoria sa și de a cunoaște persoane de pe întregul continent.

Din 2018, peste 1,5 milioane de tineri au aplicat pentru cele 355.000 de premise de călătorie disponibile.

În total, din 2018 până în prezent, aproximativ 40.000 de tineri din România au aplicat în cadrul inițiativei DiscoverEU, dintre care aproape 14.500 au primit un permis de călătorie.

Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, 72% dintre candidați au declarat că în contextul DiscoverEU au călătorit pentru prima dată cu trenul din țara de reședință.

Pentru mulți a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea tinerilor au indicat că au devenit mai independenți.

Experiența DiscoverEU le-a oferit o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene. De asemenea, le-a îmbunătățit abilitatea de a comunica într-o limbă străină.

Peste două treimi au spus că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără DiscoverEU.

Pentru mai multe informații accesați secțiunea DiscoverEU de pe Portalul European pentru Tineret. Pe Portal există și o secțiune dedicată poveștilor foștilor călători DiscoverEU, care poate fi consultată aici (prin selectarea, din meniul afișat, a țării România și a temei DiscoverEU).

Citeste mai mult

Administratie

COMUNA DÂNGENI – ANUNȚ DE INTERES PUBLIC: Licitație publică

Publicat

Publicitate

Unitatea administrativ-teritorială Dângeni, județul Botoșani organizează în data de 16.04.2025 ora 10:00 licitație publică pentru închirierea pe o durată de 10 ani a unui spațiu care poate fi folosit ca și cabinet stomatologic cu o suprafață de 59,68 mp la care se mai adaugă o suprafață de 39,55 mp care este folosit ca și spațiu comun.

Documentele necesare se pot ridica de la sediul Primăriei Comunei Dângeni începând cu data de 7.04.2025, costul și condițiile de plată pentru obținerea documentelor potrivit prevederilor OUG nr. 57/2019 este de 50 lei ce se achită la casieria Primăriei.

Ofertele se pot depune la sediul Primăriei începând cu data de 09.04.2025 până pe data de 15.04.2025.

Relațiile suplimentare se pot obține telefonic la: 0742856793 sau la sediul Primăriei.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Ivan Turbincă” vine la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de teatru în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă.

Botoșănenii sunt invitați, duminică, 6 aprilie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu”  la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din incinta Cinema Unirea

Publicitate

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 12°°-18°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending