Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni

Publicat

Publicitate

Sfântul Nicolae este chipul desăvârşit al păstorului celui bun, care şi-a pus sufletul său pentru noi (Ioan 11, 15). De aceea toată viaţa lui a fost o continuă jertfire şi dăruire de sine pentru binele şi mântuirea credincioşilor lui dragi. Sfântul ierarh Nicolae a înţeles cuvântul Mântuitorului că nu este alt mijloc de a câştiga iubirea, încrederea şi cinstirea poporului, decât acela de a te apropia de inima lui prin fapte concrete de iubire, de milă şi de ajutor. Multe sunt faptele de iubire şi de milostenie creştine săvârşite de Sfântul Nicolae, căci a fost ajutorul celor sărmani, mângâietorul celor necăjiţi, ocrotitorul şi sprijinitorul celor nedreptăţiţi, izbăvitorul celor în primejdie, tuturor părinte şi pildă de urmat. De aceea credincioşii l-au răsplătit cu iubirea lor, cu admiraţia şi cinstirea lor pe care i-au dovedit-o totdeauna aici pe pământ, iar Dumnezeu cu fericirea veşnică în Ceruri. „Dumnezeu este iubire” (Ioan 6, 16) şi de El ne apropiem mai întâi de toate prin iubire. Iubind pe oameni, ne apropiem de Dumnezeu. Sfântul Nicolae este unul dintre cei care s-au apropiat mai mult de Dumnezeu, pentru că a iubit mult pe semenii săi. Iar iubirea lui faţă de oameni a fost atât de mare, încât ea se prelungeşte dincolo de limitele vieţii sale pământeşti. De acolo din ceruri cu trecerea care se bucură în faţa lui Dumnezeu, Sfântul Nicolae ajută pe aceia care i-au fost atât de dragi în viaţă, pe acei săraci, bolnavi, suferinzi, umiliţi şi asupriţi, în care el a văzut totdeauna nişte fraţi mai mici ai lui Hristos (Matei 20, 40,45). Sfântul Nicolae a lăsat peste veacuri amintirea frumoasă, trainică şi durabilă a unui mare păstor, părinte, ocrotitor şi binefăcător al turmei încredinţate lui spre păstorie, vajnic mărturisitor al lui Hristos, apărător al dreptei credinţe şi mare făcător de minuni. Viaţa lui minunată ne învaţă un mare adevăr, care nu trebuie uitat. Cu cât ne vom smeri mai mult pe noi înşine şi vom face din viaţa noastră un altar de jertfă pentru binele şi fericirea semenilor noştri, cu atât ne vom înălţa mai sus în preţuirea şi în iubirea semenilor pe pământ şi cu atât vom plăcea mai mult lui Dumnezeu, sus în ceruri. Sfântul Nicolae a câştigat cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, milioane de copii din toată lumea trăiesc emoţia aşteptării Sfântului Nicolae. Considerat ocrotitor al copiilor, cel care ne duce cu gândul la blândeţea lor, Sfântul Nicolae deschide inima fiecăruia dintre noi spre candoare, puritate şi visare. El este cel care ne a¬min¬teşte că trebuie să ră¬mânem copii indiferent la cât de multe încercări ne supune viaţa. Căci având ca model de comportare viaţa Sfântului Nicolae, descoperim un izvor nesecat şi limpede de hrană duhovnicească, înmiresmat cu minuni tămă¬du¬itoare pentru cei ce se învred¬nicesc şi tânjesc să le cunoască şi să le descopere sensul. Una dintre minunile săvârşite se referă la povestea unui bărbat, din cetatea ierarhului Nicolae, care avea trei fete frumoase. Rămâ¬nând sărac, cu gândul la hrană şi îmbrăcăminte pentru el şi pentru fetele lui, tatăl dorea să le dea pe acestea spre desfrânare şi casa să şi-o facă necurată. Ierarhul cetăţii, tăinuit a aruncat pe fereastra deschisă a săracului, succesiv, trei pungi de galbeni, salvându-i pe acesta şi pe fiicele lui de la căderea în păcat. Sfântul Nicolae ne învaţă că firea noastră, cea creată de Dumnezeu este cea a bunătăţii, a milei, a blândeţii şi a dreptei cugetări. Să privim şi noi în jur şi să în¬văţăm sfinţenia din zâmbetul de copil, să descoperim simplitatea, buna cuviinţă, ascultarea, ca adevărate virtuţi care să ne călăuzească paşii. Să păstrăm cât mai mult copilul din noi pentru a nu face loc omului de tip nou, forţat uneori de îm¬prejurări să devină viclean, mincinos, făţarnic, dualist şi cu multe ale însuşiri de acest gen, pe care le poartă ca pe o mască având credinţa că doar aşa poate răzbate într-o lume a dominării omului de către om. Şi după ce ne-am pus ordine în suflet să ne putem ruga fierbinte zicând: „Sfinte Nicolae! Ajută-ne cu darul tău să ne întărim şi să propăşim în virtuţile creştine ce ţi-au fost atât de scumpe în această viaţă trecătoare şi care ţi-au agonisit mărirea şi strălucirea veşnică. Ajută-ne cu ruga ta către Cel Atotputernic ca prin harul cel de sus, să propăşim în tăria cre¬dinţei ortodoxe, în blândeţe, în iubirea de oameni, în săvârşirea voii lui Dumnezeu, ca prin aceste virtuţi să ne câştigăm fericirea şi mântuirea sufletului, acum şi în vecii vecilor. Amin!”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Centrul de Tineret din Parohia Lupăria-Prăjeni a fost sfințit

Publicat

Publicitate

Centrul de Tineret al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic, Dimitrie Izvorâtorul de Mir” – Lupăria, județul Botoșani, a fost inaugurat oficial, oferind un spațiu dedicat activităților destinate copiilor și tinerilor. Deschiderea centrului a fost marcată prin slujba de sfințire a clădirii, oficiată de Arhim. Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Proiectul de amenajare a acestui centru a obținut cel mai mare punctaj în cadrul Concursului de Proiecte organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, beneficiind astfel de sprijin financiar pentru implementare. De asemenea, un aport esențial la deschiderea și întreținerea centrului a fost oferit de Primăria Comunei Prăjeni.

„Apreciem și sprijinim fiecare inițiativă care oferă tinerilor un cadru prielnic pentru dezvoltarea abilităților, în care aceștia să se simtă în comuniune cu părintele paroh și cu ceilalți tineri din parohie. Concursul de proiecte adresat tinerilor din Arhiepiscopia Iașilor sprijină astfel de inițiative locale, care cunosc cel mai bine nevoile și prioritățile parohiei.” (Arhim. Nicodim Petre)

La inaugurare, aproximativ 100 de copii au participat la diverse ateliere organizate de echipa de voluntari coordonată de părintele paroh Cristian Butnărașu. Prin rotație, toți tinerii au participat la un atelier de felicitări de Crăciun, care vor fi trimise prietenilor și familiei, și au petrecut timp jucând diferite jocuri de societate.

Centrul de Tineret va funcționa având patru săli principale destinate diverselor activități: Sala de Creație, Sala jocurilor de societate, Sala de lectură (Biblioteca) și Escape Room. Alte spații includ o sală de calculatoare, o sală de film, un spațiu pentru grădiniță și o sală de ședințe, unde voluntarii vor planifica viitoarele proiecte.

„Noutățile introduse în atelierele noastre includ activități din Sala de Creație, unde copiii au confecționat lumânări parfumate cu tematică de sezon, și Escape Room, unde și-au testat abilitățile de detectivi. În cadrul acestui joc, participanții, organizați în echipe de șase persoane, au avut la dispoziție 40 de minute pentru a descifra indiciile și a găsi cheia care le permitea să iasă dintr-o încăpere încuiată. De asemenea, am avut bucuria de a-l avea alături pe părintele Alin-Vasile Pașcău, de la Parohia «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» – Chițoveni, Flămânzi, județul Botoșani. Dânsul a susținut un atelier catehetic despre Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, care a fost încununat de o serie de colinde.” (Pr. Paroh Cristian Butnărașu)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când vor fi ridicate barierele din vămile terestre pentru intrarea în Schengen. Anunțul ministrului de interne

Publicat

Publicitate

Barierele din vămile terestre vor fi ridicate începând cu data de 31 decembrie, ora 00:00, a spus, miercuri seara, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, relatează alba24.ro.

Întrebat despre data exactă a dispariției barierelor de la frontiere, Cătălin Predoiu a spus că aceasta este 31 decembrie, la ora 00:00. „Asta este cea mai mare satisfacție”, a completat el.

În ce condiții vor mai fi făcute controale la graniță
Predoiu a adăugat că exista posibilitatea controalelor, dacă polițiștii de frontieră vor avea suspiciuni asupra vreunui transport.

„În același timp, aș vrea să informez cetățenii și noi o să facem structurat, astăzi am discutat inclusiv măsuri de comunicare strategică în zilele următoare și veți vedea aceste măsuri”, a mai spus Ministrul de Interne.

Predoiu a anunțat, de asemenea, că românii vor avea, totuși, parte de controale selective, „așa cum există în orice stat european membru în spațiu Schengen, adică controale acolo unde sunt indicii, informații sau semne aparente, vizibile, că ceva e în regulă cu un transport sau altul de pasageri, de mărfuri sau pur și simplu un autoturism cu cetățeni care se plasează, eu știu, în afara unor operațiuni comerciale”, a spus el, miercuri seara, la Digi24.

El a mai spus, de asemenea, că Poliția Română este instruită, în acest sens, la fel cum este și Poliția de Frontieră. „(…) Am discutat până și modul în care trebuie explicat cetățenilor, modul de adresare”.

Publicitate

În context, ministrul de Intente a lansat un apel cetățenilor să coopereze cu Poliția de Frontieră. „Suntem parteneri ai cetățenului și apartenența la spațiu Schengen implică și o anumită responsabilitate și un anumit tip de conflicte și de cooperare între cetățeni și Poliția de Frontieră”.

Predoiu a relatat inclusiv o experiență personală legată de trecerea frontierei terestre: „Am călătorit în Germania cu autoturismul la o serie de întâlniri, am fost oprit la granița dintre Austria și Germania, am fost invitat să tragem pe dreapta într-un spațiu amenajat, am fost întrebat ce e cu noi, unde mergem, am prezentat pașapoartele, polițiștii cooperanți, s-au uitat, mi-au mulțumit, am trecut mai departe”.

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă ordonanță „trenuleț”, prioritatea viitorului Guvern. Sunt vizate modificări fiscale nepopulare

Publicat

Publicitate

O nouă ordonanță “trenuleț” care va cuprinde o serie de modificări fiscale va cădea în sarcina viitorului Guvern. Este vorba despre o serie de măsuri bugetare menite să corecteze deficitul mare al României. 

Printre acestea se discută și despre înghețarea salariilor bugetarilor, scrie G4Media. Cel mai probabil, Guvernul va fi format de PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale, după ce negocierile cu USR, care a cerut demisia președintelui Iohannis, au eșuat.

O nouă ordonanță “trenuleț”: Liderii celorlalte partide i-au cerut lui Marcel Ciolacu să-și asume adoptarea acestei ordonanțe, pentru a nu greva viitorul guvern cu această decizie extrem de impopulară, mai scrie presa centrală.

“Reforma trebuie să înceapă urgent, timpul nu mai are răbdare. Actualul guvern mai ar timp o săptămână să dea o ordonanță de amânare, ordonanța trenuleț pentru a stabiliza situația. Predicțiile bugetare sunt proaste”, afirma chiar liderul PNL, Ilie Bolojan.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Marcel Ciolacu a amânat decizia astfel încât aceasta ar putea fi luată încă din luna decembrie de viitorul guvern care ar putea fi instaurat zilele următoare.

Asta ar permite ca o serie dintre modificările fiscale să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu într-o gospodărie din Unțeni. Furajele de lângă casă s-au aprins după explozia unei petarde

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, seară trecută, într-o gospodărie din localitatea Unțeni. Furajele depozitate lângă casă s-au aprins, cel mai probabil, în urma exploziei unei petarde.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea depozitul de furaje și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Nu au fost persoane rănite. Au ars aproximativ trei tone de furaje. Pompierii au salvat casa.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă:

– nu utilizaţi artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, în balcoane, holuri de bloc sau pe terase;

– nu aruncaţi artificii sau alte obiecte asemănătoare de la balcon, în apropierea unor persoane, clădiri, autotursime, copaci, depozite de furaje pentru a nu provoca incendii sau accidente;

– nu folosiţi obiectele pirotehnice în apropierea materialelor combustibile;

Publicitate

– nu lăsaţi copiii să utilizeze obiecte pirotehnice și supravegheaţi-i în permanență.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending