Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Ierarh Gură de Aur

Publicat

Biserica Ortodoxă pomeneşte la 13 noiembrie pe cel întru sfinţi, Părintele nostru Ioan Hrisostom, Arhiepiscop al Constantinopolului. Acesta, pentru nespusa lui iscusinţă, a primit numele de Gură de Aur. S-a născut în Antiohia, marea capitală a Siriei între anii 349 şi 354.

Tatăl său, Secundus, ofiţer de rang înalt în armata imperiului roman, a murit la scurt timp după naşterea sfântului. Buna sa educaţie se datorează mamei sale Antuza. Şi-a desăvârşit studiile filozofice, juridice şi oratorice cu distinşii dascăli Andragatie şi Libaniu. Apoi, însetat de cunoaşterea lui Dumnezeu, a luat lecţii de la cunoscutul teolog Diodor, la şcoala de teologie din Antiohia, mai târziu episcop al Tarsului. După mult studiu se hotărăşte să părăsească slava lumească pentru a căuta „pe cele ce sunt, acolo unde este Hristos”.

Se botează în anul 370 şi se retrage vreme de 8 ani în asceză. În anul 381 este hirotonit diacon de către arhiepiscopul Antiohiei, Sf. Meletie Mărturisitorul iar în anul 386 este hirotonit preot de către arhiepiscopul Flavian al Antiohiei. Până în anul 397 desfăşoară activitate bisericească deosebită, remarcându-se ca bun predicator dar şi ca bun organizator al activităţii social-filantropice. Faima lui ajunge în capitala Siriei, iar în 398 după adormirea Sf. Nectarie arhiepiscop al Constantinopolului (381-397), urcă fără voia sa pe scaunul arhiepiscopial al capitalei imperiului.

Ca arhiepiscop al Constantinopolului, cu râvnă dumnezeiască se dedică în activitatea bisericii, distingându-se prin activităţi misionare şi filantropice. Este un bun filantrop şi prin economiile pe care le face prin buna organizare a arhiepiscopiei, înreţine fundaţii unde sunt spitalizaţi cei bolnavi, adăpostiţi cei fără locuinţă, îngrijiţi cei amărâţi şi săraci. Poporul îl iubeşte şi umple bisericile pentru a asculta minunatele lui predici. Deorece mustra nelegiuirile şi păcatele, îşi face mulţi duşmani. Aceştia complotează împotriva lui fiind susţinuţi de mâna împărătesei Eudoxia. Reuşesc să-l exileze în anul 404 în localitatea Cucuz din Armenia.

După 3 ani este mutat în Pitiuda, dar nu va apuca să ajungă acolo căci, fiind în călătorie, istovit, însetat şi înfometat, moare în localitatea Comane din Pont la 14 septembrie 407. Ultimele lui cuvinte au fost: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară

Publicat

Moş Nicolae ne-a adus o schimbare bruscă a vremii. Temperaturile sunt în cădere liberă şi ne aşteptăm ca în orele următoare iarna adevărată să cuprindă treptat toată ţara.

Iar în zona montană și în Moldova, stratul de zăpadă poate atinge 20 de centimetri. În Capitală, este lapoviță, iar vântul suflă cu putere. Termometrele indicau spre dimineață cel mult un grad, iar mâine la amiază vom avea parte de același tratament din partea vremii.
Mercurul va urca la cel mult 2 grade Celsius. Vom avea parte de precipitații sub formă de lapoviță în prima parte a zilei, iar odată cu lăsarea serii și pe timpul nopții.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Feerie de Crăciun. Mii de beculețe au îmbrăcat în straie de sărbătoare municipiul Botoșani

Publicat

Povești de Crăciun create pe străzile din Botoșani.
De astăzi, orașul a intrat în mod oficial în atmosfera sărbătorilor de iarnă, iluminatul festiv fiind deschis.
Ornamentele de Crăciun, amplasate, de această dată, pe mai multe artere din oraș, au generat bucurii și emoții mai ales în rândul micilor locuitori, care și-au invitat părinții la plimbare, pentru a face cunoștință cu atmosfera de poveste, creată în mod special în Parcul „Mihai Eminescu” sau pe Pietonalul Unirii.
Ascultând sugestiile și doleanțele cetățenilor, primarul Cosmin Andrei a decis ca, în acest an, sistemul de iluminat festiv să fie mai bogat și divers, comparativ cu anii precedenți, oferind posibilitatea botoșănenilor din mai multe zone să se bucure de atmosfera de sărbătoare. ❄️
Alături de cei care locuiesc în zonele Bulevardul Mihai Eminescu, Marchian, George Enescu, Pietonalul Unirii sau Primăverii, și botoșănenii din Zona Industrială, Grivița sau Tulbureni au parte de iluminat festiv.

Citeste mai mult

Eveniment

Florin Cîţu, urmărit penal în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu

Publicat

Fostul premier Florin Cîţu este urmărit penal de către DNA în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, relatează news.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă, miercuri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Cîţu Florin Vasile, în prezent senator, la data faptelor având şi funcţia de prim – ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre”, arată procurorii.

Potrivit acestora, vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre.

”De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite. În contextul menţionat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătăţii, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, a mai transmis DNA.

Potrivit procurorilor, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, ”suspectul Cîţu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătăţii să tranzacţioneze şi să ordonanţeze la plată achiziţia în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA”.

”Suspectului Cîţu Florin Vasile i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, au mai precizat procurorii, arătând că se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Sursa: news.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Tolontan, dat afară de la Libertatea – Decizia vine la doar o lună după ce fusese îndepărtat și de la Gazeta Sporturilor

Publicat

Conducerea Ringier România anunţă că ziarul Libertatea, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va extinde în continuare oferta digitală, executând în acelaşi timp măsuri interne de reducere a costurilor pentru a asigura un viitor sustenabil pentru companie, după ce a constatat o scădere a vânzărilor de print ale Libertatea cu 64% din 2018. Cătălin Tolontan îşi încheie colaborarea cu această companie, scrie paginademedia.ro.

Decizia vine după ce Cătălin Tolontan a fost îndepărtat iniţial de la Gazeta Sporturilor, în urmă cu o lună.

În comunicatul de presă, Ringier anunţa că trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare strategică. Potrivit paginademedia.ro, ziaristele Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea şi Camelia Stan, redactor-şef adjunct, au fost şi ele date afară.

Între timp, veniturile digitale au ajuns să depăşească veniturile din print şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, a decis să se angajeze într-o schimbare strategică către digital, se arată într-un comunicat al Ringier România.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending