Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Ierarh Grigorie, mare făcător de minuni

Publicat

Publicitate

Acesta a trăit în zilele împăratului Aurelian (214-275) şi era din părinţi elini şi de tânăr a ales partea cea bună, cunoscând adevărata credinţă în Hristos. Crescând el în vârsta, creştea şi dreapta credinţă într-însul. Iar din pricina mărimii şi mulţimii minunilor ce făcea, a dobândit numele său, căci a fost chemat făcător de minuni.

Aflându-se încă la scoală în Alexandria, după obicei învăţând filozofia, a venit la el o femeie desfrânată cu gândul ca apoi să-l clevetească, îndemnată fiind de alţi ucenici ce erau cu dânsul. Însă cuprinsă fiind de demon care o zbuciuma, sfântul a tămăduit-o cu rugăciunea sa. A văzut sfântul şi pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, împreună cu Ioan cuvântătorul de Dumnezeu, aievea învăţându-l taina Sfintei Treimi.

Şi după ce a fost hirotonit episcop al Neocezareii de Fedim, episcopul Amasiei, şi după ce a mers la biserica ce i s-a dat, se spune că a făcut multe minuni, care nu s-au auzit, şi mai mari decât se pot crede. Că a pornit cu rugăciunea o piatră mare cât un munte şi a mutat-o în altă parte. Şi fiind sfântul călător s-a abătut de a intrat într-o capişte idolească, unde a gonit demonii de acolo şi după ce s-a dus sfântul, n-au mai cutezat să intre demonii acolo. Aceasta aflând cel ce purta grija capiştei, s-a mâniat pe sfântul.

Publicitate

Iar sfântul a scris pe o hârtie: “Eu, Grigorie, poruncesc ţie, satano, intră”, şi punând-o în capişte, au intrat iarăşi demonii în ea. Iar mai-marele capiştei s-a îngrozit de această minune şi a devenit ucenic lui Hristos, apropiindu-se de marele Grigorie. Şi un lac mare, ce făcea valuri ca marea, l-a secat şi l-a făcut uscat, secând împreună şi vrajba pe care doi fraţi o aveau între dânşii, zicând fiecare că a fost lacul lui. Oprit-a şi calea unui râu, rugat fiind de locuitorii de acolo, înfigându-şi toiagul în udătura pământului cea repede, făcând atunci minuni peste minuni.

Căci se vedea unde se întorcea apa înapoi, ca şi cum s-ar fi temut a se atinge de toiag, care toiag, uscat fiind şi lipsit fiind de firească umezeală, s-a făcut copac verde şi frumos, şi nici îndelungarea vremii n-a stricat minunea, ci şi acum, precum se spune, apa ocoleşte pe departe, iar copacul stând de atâţia ani propovăduieşte puterea lui Hristos arătată prin marele Grigorie.

Afară de aceasta, pe un evreu, ce se prefăcea că este mort zăcând răsturnat, l-a făcut cu adevărat mort, precum el se prefăcea. Altădată iarăşi făcând rugăciune în munte, s-a arătat ca fiind copac celor ce căutau să-i facă rău.

Publicitate

Deci, venind vremea trecerii către Domnul, a mulţumit lui Dumnezeu că, primind cetatea sa cu mulţi oameni şi fiind plină de necredincioşi şi păgânătate, a lăsat-o cu toţi aşezaţi în credinţă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Pompieri botoșăneni pe podium la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2024

Publicat

Publicitate

Patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la atletism, cros și săritură în lungime.

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, plutonier adjutant Constantin Andrușcă, plutonier adjutant Adrian Ciobanu, plutonier adjutant Cristina Mihai, sergent major Andrei Baltag, soldat Andrei Roman, soldat Răzvan Amariei și soldat Eusebiu Dutcovschi au participat, în ultimele trei zile, la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2024.

Patru dintre ei au reușit să urce pe podium la probele „săritură în lungime cu elan”, „viteză pe 100 metri” și „cros 2000 de metri”.

Publicitate

Plutonier adjutant Cristina Mihai, singura femeie pompier din Botoșani înscrisă în concurs, a participat la proba „cros pe 2000 de metri”, obținând locul III.

La proba „viteză pe 100 de metri”, plutonier adjutant Doru Dutcovschi și sergent major Andrei Baltag s-au dovedit a fi cei mai rapizi dintre toți concurenții la categoriile lor de vârstă, respectiv peste 45 de ani și până la 35 de ani. La aceeași probă, soldat Eusebiu Dutcovschi a obținut locul III, la categoria de vârstă până la 35 de ani.

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi și-a adăugat în palmares o nouă medalie: bronz la „săritură în lungime cu elan”, la categoria de vârstă peste 45 de ani.

Publicitate

Etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2024 s-a desfășurat în municipiul Piatra-Neamț, pe Stadionul Ceahlăul și pe traseele de pe Cernegura din municipiul Piatra-Neamț. Organizată de Asociația Sportivă a Pompierilor din România (A.S.P.R.) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț, competiția a reunit la start peste 80 de salvatori din 25 de județe.

Campionatul de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” se organizează anual, iar obiectivele principale ale competiției sportive sunt promovarea modului sănătos de viață, dezvoltarea aptitudinilor fizice și a spiritului de echipa.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

MATERNA BOTOȘANI – Un program de succes al municipalității

Publicat

Publicitate

De la începutul acestui an, 121 de viitoare mame au solicitat să fie incluse în Programul MATERNA BOTOȘANI. Implementat la inițiativa primarului Cosmin Andrei și viceprimarilor Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, acest program a fost bine primit de către familiile care se află într-un moment deosebit al vieții lor. Beneficiază de sprijinul financiar în cuantum de 2.000 de lei de persoană femeile însărcinate cu vârsta de peste 18 ani, care au domiciliul stabil în municipiul Botoșani.

Fondurile provin de la bugetul local și sunt asigurate în două tranșe. Viitoarele mame pot plăti analize medicale pentru monitorizarea sarcinii și tratamente medicamentoase. Prima tranșă de 1.000 de lei este asigurată după săptămâna a 10-a de sarcină, iar cea de a doua, după săptămâna a 24-a de sarcină.

Suntem mulțumiți că acest program este bine primit de viitoarele mămici. Prin intermediul MATERNA BOTOȘANI demonstrăm că suntem alături de botoșănencele care se pregătesc să aducă pe lume un copil, dar și de familiile lor”, a mai spus Liviu Toma.

Publicitate

Cererile se depun la Direcția de Asistență Socială

Viitoarele mame trebuie să depună o cerere Direcția de Asistență Socială a Municipiului Botoșani, de luni până joi, între orele 9:00 – 15:00. Sediul DAS se află pe strada Săvenilor, nr.12. Cererile pot fi depuse și în format electronic folosind:

  • adresa: asistenta_sociala_botosani@bt.e-adm.ro
  • platforma digitală ,,Up Comunitate” pusă la dispoziție de operatorul economic UP România-www.upromania.ro

Voucherele MATERNA sunt distribuite de către funcționarii Direcției de Asistență Socială Botoșani.

Publicitate

Pentru Programul MATERNA sunt necesare următoarele acte:

  1. cerere tip
  2. copie după cartea de identitate a solicitantei
  3. certificat fiscal eliberat de Direcția Impozite și Taxe Locale Botoșani care atestă că solicitanta nu are datorii la bugetul local
  4. adeverință eliberată de un medic ginecolog cu vârsta biometrică a sarcinii sau copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente
  5. la intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină, este necesară o nouă adeverință de la medicul ginecolog vizând vârsta biometrică a sarcinii sau o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II.

Pentru a intra în etapa I a Programului MATERNA, viitoarele mame trebuie să să prezinte la Direcția de Asistență Socială documentele prevăzute la litera a) – d), în perioada cuprinsă între a 10-a și a 23-a săptămână de sarcină. Beneficiarele admise în etapa I trebuie să depună documentele prevăzute la litera e), în perioada cuprinsă între a 24-a și a 30-a săptămână de sarcină, pentru a primi banii aferenți etapei a II-a.

Proiect votat în iunie 2023

Publicitate

În ședința din 30 iunie 2023, consilierii municipali au votat Proiectul de hotărâre vizând acordarea unui sprijin financiar femeilor însărcinate din municipiul Botoșani pentru achitarea medicamentelor și serviciilor medicale și aprobarea Regulamentului de acordare a acestor beneficii de asistență socială, sub formă de vouchere în cuantum de 2000 de lei în scopul creșterii natalității și susținerii familiilor.

Programul MATERNA BOTOȘANI a fost demarat la data de 1 iulie 2023. În perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, Direcția de Asistență Socială Botoșani a primit 222 de cereri, valoarea totală a voucherelor acordate fiind de 313.000 de lei.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Zeci de șoferi cu telefonul la ureche și fără centură de siguranță au fost amendați de polițiști în numai două ore

Publicat

Publicitate

Joi, în intervalul orar 10:00-12:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, fiind vizați conducătorii auto care nu poartă centura de siguranță sau vorbesc la telefon în timp ce conduc autovehiculele, fără a utiliza un dispozitiv de tip ”hands-free”.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.800 de lei.

Publicitate

 

Dintre sancțiuni, 15 au fost aplicate pentru neportul centurii de siguranță iar cinci sancțiuni pentru folosirea telefonului mobil.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Toată lumea la meciul de CALIFICARE! Sold out în tribune la Botoşani pentru meciul care ne ține în prima ligă

Publicat

Publicitate

Este sold out în tribunele stadionului din Botoşani la meciul tur de menţinere/calificare în prima ligă, programat vineri de la ora 20.00, împotriva formaţiei CS Mioveni, relatează mediafax.ro.

„Mulţumim suporterilor noştri minunaţi, pentru interesul pe care l-au manifestat în a ne fi alături, vineri seara! Suntem sold-out, la tribune! Grăbiţi-vă, au mai rămas doar câteva bilete disponibile în unele sectoare din peluze! Vă aşteptăm la stadion. Împreună spre victorie”, au transmis reprezentanţii clubului pe pagina de Facebook.

Casa de bilete va fi deschisă vineri de la ora 13.00. Preţul biletelor este 10 lei.

Publicitate

„Împreună am fost, suntem şi vom fi mereu mai puternici. Haideţi să umplem stadionul şi să facem un prim pas spre menţinerea în primul eşalon”, este îndemnul clubului pentru suporteri.

FC Botoşani şi CS Mioveni vor disputa vineri, de la ora 20.00, primul meci din cadrul barajului pentru menţinerea/promovarea în prima ligă. Cel de-al doilea joc din cadrul turului, cel dintre Dinamo şi AFK Csikszereda, se joacă luni, 20 mai, de la ora 20.00.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending