Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Serafim din Virița

Publicat

Publicitate

Vasile Muraviev (viitorul Sfânt Serafim) s-a născut în 1865 în satul Ceremovski în regiunea Iaroslav. Părinții săi, Nicolae și Chiona erau țărani. Când Vasile avea numai 10 ani, tatăl său a trecut la Domnul și a trebuit ca el să aibă grijă de mama și de sora sa, Olga.

Un vecin l-a luat pe Vasile cu el la Sankt Petersburg și i-a găsit o slujbă ca vânzător într-o prăvălie, (probabil ca băiat de prăvălie). Dar tânărul Vasile avea o dorință tainică de a deveni călugăr, așa că într-o zi s-a dus la mânăstirea Sfântul Alexandru Nevski, pentru a vorbi cu un duhovnic despre acest gând al său.

Duhovnicul l-a sfătuit să rămână în lume, să își întemeieze o familie, iar apoi, după ce copii lui o să fie mari, el si soția sa vor putea să-I slujească Lui Dumnezeu în viața monahală. Vasile a primit aceste cuvinte ca fiind voința Lui Dumnezeu. Așadar, și-a trăit viața așa cum fusese sfătuit. Vasile a continuat sa lucreze la magazin și să trimită bani acasă, la familia sa. Când avea 24 de ani Vasile s-a căsătorit. Pe soția sa o chema tot Olga, ca și pe sora sa. Și-a început propria afacere ca blănar (blănarul este acea persoana care se ocupa cu prelucrarea, modificarea, curățarea sau repararea hainelor din blană de animale), devenind foarte bogat.

A avut un fiu, Nicolae și o fată, Olga. După moarte fiicei lor, Vasile și soția sa au căzut de acord ca sa trăiască de acum înainte ca frate și soră. Când avea în jur de 30 de ani, Vasile dăduse deja mare parte din averea strânsă, ca donații către diferite mânăstiri. Când Nicolae a crescut, Vasile și Olga și-au îndreptat pașii spre mânăstiri, pentru a sluji Lui Dumnezeu. Olga a fost tunsă în monahism în anul 1919 cu numele de Hristina și a viețuit în Mănăstirea Învierii Domnului – Noul Diveievo din Sankt Petersburg. Mai târziu a fost tunsă schimonahie (schima mare) primind numele de Serafima. A trecut la Domnul în 1945.

Nu se știe exact unde a primit Vasile tunderea în monahism, (se presupune ca ar fi primit-o în Sfântul Munte Athos), sau noul nume care i-ar fi fost dat. În 1927 ajunge la mănăstirea Sfântul Alexandru Nevski, unde devine părinte duhovnicesc al călugărilor. Acolo a fost tuns schimonah, primind numele Serafim. Datorită faptelor sale de nevoință, Sfântul Serafim a primit de la Dumnezeu darul străvederii și al tămăduirii bolilor, și mulți oameni veneau la el, cerându-i ajutorul și sfatul. Episcopul Alexei Șimanski al Novgorodului a venit la sfânt in 1927, vrând să-i ceară sfatul, dacă să plece din Rusia, de vreme ce mulți episcopi și preoți erau arestați și executați de către regimul comunist bolșevic. Înainte ca episcopul să apuce să spună ceva, Sfântul Serafim i-a grăit: „Mulți acum pleacă din Rusia, dar nu ai de ce să te temi. Este nevoie de tine aici. Vei ajunge patriarh si vei păstori vreme de 25 de ani”. S-a abătut prigoana comunistă și asupra Lavrei. Călugării erau arestați, exilați și trimiși în lagăre de muncă. Mulți erau executați. Începând cu 1929, sfântul fost arestat de 14 ori. A continuat misiunea sa ca preot și în lagărele de concentrare unde fusese deportat, unde întărea și îi încuraja pe prizonierii care erau împreuna cu el. În 1933 sfântul s-a întors din lagăr și s-a stabilit în Virița.

Acesta era un loc foarte frumos, cu păduri și râuri, cunoscut pentru clima sa blânda și sănătoasă. Sănătatea Sfântului Serafim se deteriorase în lagăr datorită condițiilor grele și pentru că fusese bătut de multe ori. O biserică de lemn a fost construita în cinstea Icoanei Kazanskaia, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în Virița, în anul 1913. Aceasta a fost ridicată pentru a prăznui 300 de ani de la nașterea dinastiei Romanov. După o oarecare îmbunătățire a stării sale de sănătate, Sfântul Serafim a început să primească vizitatori, care căutau sfat duhovnicesc.

Publicitate

Mulți dintre cei bolnavi se vindecau cu rugăciunile sale. Autoritățile au sesizat numărul mare de oameni care veneau la el. Chilia lui era căutată de un număr mare de oameni, de obicei noaptea, datorita temerilor de autorități. Odată, poliția a venit sa îl aresteze din nou, dar doctorul le-a spus că Sfântul Serafim nu va supraviețui călătoriei datorita stării precare de sănătate. Atunci au decis să îl lase singur și așa Dumnezeu a ocrotit viața plăcutului Său. Germanii au intrat în Virița în decembrie 1941, dar nimeni nu a fost rănit și nu au fost luați prizonieri. În timpul războiului Sfântul Serafim devenise tot mai slăbit și nu mai slujea decât rar în capela Sfântul Serafim din Sarov. Începând cu 1945 părintele Alexei Kibardin a început să slujească în biserica Kazan. În primăvara lui 1949, Sfântul Serafim ajunsese foarte slăbit și zăcea la pat. Dar și așa, mai primea vizitatori ca și înainte. Cu puțin timp înainte de adormirea sa, i s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care l-a îndemnat să se Împărtășească cu Sfintele Taine în fiecare zi. Părintele Alexei Kibardin îi aducea Sfintele Taine în fiecare noapte, la ora 2 dimineața. Odată a ațipit si nu i le-a adus decât la ora 4 dimineața. I-a cerut iertare Sfântului pentru întârziere și a observat ca era învăluit de o strălucire de lumină.

Atunci Sfântul i-a spus: „Părinte, nu îți face griji. Sfinții Îngeri mi-au adus deja Sfintele Taine.” Văzându-l învăluit în lumină, părintele Alexie știa că ceea ce îi spunea Sfântul era adevărat. Sfântul i-a spus părintelui Alexei să se ducă la Moscova, ca să îl informeze pe Patriarhul Alexei I că are să plece la Domnul în două săptămâni. Când părintele Alexei a transmis mesajul, Patriarhul și-a întors privirea spre Sfintele Icoane și s-a însemnat cu Semnul Sfintei Cruci. Apoi când s-a reîntors spre părintele Alexei, lacrimile îi curgeau pe obraji. Atunci a spus: „Sunt Patriarh de patru ani. 21 mi-au mai rămas. Aceasta este ceea ce mi-a spus mie acest sfânt părinte.” Patriarhul Alexei a trecut la cele veșnice în 1970, întocmai cu proorocia Sfântului Serafim.

Sfântul Serafim a trecut la Domnul la 3 aprilie (21 martie S.V.) 1949. Cu o oră înainte de a adormi, a cerut să i se citească acatistul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, al Sfântului Serafim din Sarov și al Sfântului Nicolae. Timp de o săptămână după adormirea sa, s-a simțit o mireasmă plăcută în Virița. Sfântul Serafim a fost înmormântat în cimitirul bisericii „Icoana din Kazan”, din Virița. Mulțime de oameni au participat la slujba de îngropare, iar Virița a devenit loc de pelerinaj. Sfântul Schimonah Serafim a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Rusă în august 2000, cu ziua de prăznuire pe 21 martie.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Târg de Crăciun, organizat  la Trușești. „Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, activitate a elevilor de la Liceul „Demostene Botez”

Publicat

Publicitate

„Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, a fost activitatea elevilor de la Liceul „Demostene Botez” Trușești și a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” în cadrul Târgului de Crăciun organizat  la Trușești.

Crăciunul e sărbătoarea care umple de nemurire viaţa noastră muritoare prin coborârea lui Dumnezeu la noi. Iisus a venit ca să ne ridice pe noi la Cer. Acum Cuvântul a devenit Om, iar lumina sfințitoare care s-a concentrat într-o stea, vestește omenirii că începe o nouă eră de iubire și generozitate. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi a luat chip omenesc, pentru a ne arăta nouă smerenia și bunătatea, conștientizând că Iisus a ales cea mai smerită cale de a intra în lume.

Copiii, îngeri pământești au vestit Nașterea Domnului printr-o scenetă care a reușit să unească cerul cu pământul.Este vremea colindelor, vremea bucuriei, când minunea naşterii Mântuitorului cuprinde sufletele şi le înobilează. Copiii simbolizează pe îngerii care nu doar au fost prezenți la nașterea Domnului, ci au și vestit-o! Colindele – ca punți de lumină între pământ și cer – înlesnesc comuniunea directă cu Dumnezeu din ceruri. E necesar ca noi să prețuim, să păstrăm, să promovăm și să cântăm colindele, din neam în neam, din generaţie în generaţie, ca pe un odor sfânt, ca pe o dumnezeiască liturghie a iubirii lui Dumnezeu.

„Urăturile de Anul Nou, urăturile în versuri, fac parte din tradiția și obiceiurile populare ale satului românesc. Și astăzi se păstrează datina urătorilor care merg din casă în casă anunțând venirea unui nou an, iar urăturile vechi își găsesc locul în prezent. Asadar, acestea împreună cu jocul cu măști, care este, în fond, o formă tradițională de teatru folcloric, rămân și în prezent să aline sufletele. Să aveți sărbători cu bine, cu frumos în suflete, cu dragoste față de aproapele si bunăstare în casele tuturor!”, a declarat profesoara Cătălina Gania.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se taie porcul de Crăciun în gospodărie: Recomandări legate de igienă și respectarea legislației

Publicat

Publicitate

Sacrificarea porcului de Crăciun este o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească, un moment plin de semnificație care aduce familiile împreună în pragul sărbătorilor. Totuși, pentru ca această datină să rămână o bucurie și o experiență autentică, este esențial să fie realizată cu grijă, respectând regulile, siguranța și valorile care o înconjoară, relatează alba24.ro.

Medicii veterinari reamintesc faptul că efectuarea analizelor pentru depistare trichinelozei este obligatorie.

Testul se face în cabinetele medicilor veterinari şi nu durează mai mult de trei minute.

Sacrificarea porcului de Crăciun. Recomandări: 

  • Asigurați-vă că sacrificarea porcului se face în conformitate cu legislația națională. În România, sacrificarea porcilor în gospodărie pentru consum propriu este permisă, dar trebuie notificată medicului veterinar local.
  • După sacrificare, solicitați medicului veterinar efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita riscul infestării cu Trichinella spiralis.
  • Sacrificarea ar trebui să se desfășoare într-un spațiu curat, ferit de praf, murdărie și de animalele de curte.
  • Pregătiți zona din timp, asigurându-vă că aveți acces la apă curentă și uneltele necesare pentru sacrificare și procesare.
  • Purtați echipament de protecție, precum mănuși și șorțuri rezistente, pentru a preveni accidentele și contaminarea cărnii.
  • Carnea și organele trebuie tranșate pe suprafețe curate și igienizate.
  • Depozitați carnea în condiții adecvate: la frigider pentru consum rapid sau la congelator pentru păstrare pe termen lung.
  • Nu consumați carne înainte de primirea rezultatelor examenului trichineloscopic.
  • Asigurați-vă că produsele obținute (cârnați, caltaboși, tobă etc.) sunt preparate și păstrate conform normelor de igienă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 decembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 25, 18, 39, 19, 41

Loto 5/40: 26, 18, 30, 7, 4, 14

Joker: 19, 24, 42, 8, 44 + 4

Noroc: 1 3 3 8 6 5 2

Publicitate

Noroc Plus: 0 6 4 3 0 2

Super Noroc: 7 6 7 2 0 3

Citeste mai mult

Economie

Vineri se DESCHIDE circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7. Ruta între Buzău și Focșani are o lungime de 36,1 km

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că vineri se deschide circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău-Focșani, care are o lungime de 36,1 km.

Astfel, la finalul acestei săptămâni se va circula pe aproape întreaga de secțiune Buzău-Focșani a A7 (80 km).

De asemenea, Ministrul Grindeanu a mai adăgat că săptămâna viitoare se va deschide circulația pe încă 21 de km din A7, între Dumbrava și Mizil.

Astfel, până la finalul acestui an se va circula pe aproximativ 102 km ai A7, pe 5 dintre cele 13 loturi a căror construcție este finanțată prin PNRR.

“România va avea practic la finalul anului 2024 peste 1.270 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din această zonă a României reprezintă un pas vital pentru creșterea accelerată a performanțelor economice ale Moldovei în următorii ani”, a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending