Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Serafim din Virița

Publicat

Publicitate

Vasile Muraviev (viitorul Sfânt Serafim) s-a născut în 1865 în satul Ceremovski în regiunea Iaroslav. Părinții săi, Nicolae și Chiona erau țărani. Când Vasile avea numai 10 ani, tatăl său a trecut la Domnul și a trebuit ca el să aibă grijă de mama și de sora sa, Olga.

Un vecin l-a luat pe Vasile cu el la Sankt Petersburg și i-a găsit o slujbă ca vânzător într-o prăvălie, (probabil ca băiat de prăvălie). Dar tânărul Vasile avea o dorință tainică de a deveni călugăr, așa că într-o zi s-a dus la mânăstirea Sfântul Alexandru Nevski, pentru a vorbi cu un duhovnic despre acest gând al său.

Duhovnicul l-a sfătuit să rămână în lume, să își întemeieze o familie, iar apoi, după ce copii lui o să fie mari, el si soția sa vor putea să-I slujească Lui Dumnezeu în viața monahală. Vasile a primit aceste cuvinte ca fiind voința Lui Dumnezeu. Așadar, și-a trăit viața așa cum fusese sfătuit. Vasile a continuat sa lucreze la magazin și să trimită bani acasă, la familia sa. Când avea 24 de ani Vasile s-a căsătorit. Pe soția sa o chema tot Olga, ca și pe sora sa. Și-a început propria afacere ca blănar (blănarul este acea persoana care se ocupa cu prelucrarea, modificarea, curățarea sau repararea hainelor din blană de animale), devenind foarte bogat.

A avut un fiu, Nicolae și o fată, Olga. După moarte fiicei lor, Vasile și soția sa au căzut de acord ca sa trăiască de acum înainte ca frate și soră. Când avea în jur de 30 de ani, Vasile dăduse deja mare parte din averea strânsă, ca donații către diferite mânăstiri. Când Nicolae a crescut, Vasile și Olga și-au îndreptat pașii spre mânăstiri, pentru a sluji Lui Dumnezeu. Olga a fost tunsă în monahism în anul 1919 cu numele de Hristina și a viețuit în Mănăstirea Învierii Domnului – Noul Diveievo din Sankt Petersburg. Mai târziu a fost tunsă schimonahie (schima mare) primind numele de Serafima. A trecut la Domnul în 1945.

Nu se știe exact unde a primit Vasile tunderea în monahism, (se presupune ca ar fi primit-o în Sfântul Munte Athos), sau noul nume care i-ar fi fost dat. În 1927 ajunge la mănăstirea Sfântul Alexandru Nevski, unde devine părinte duhovnicesc al călugărilor. Acolo a fost tuns schimonah, primind numele Serafim. Datorită faptelor sale de nevoință, Sfântul Serafim a primit de la Dumnezeu darul străvederii și al tămăduirii bolilor, și mulți oameni veneau la el, cerându-i ajutorul și sfatul. Episcopul Alexei Șimanski al Novgorodului a venit la sfânt in 1927, vrând să-i ceară sfatul, dacă să plece din Rusia, de vreme ce mulți episcopi și preoți erau arestați și executați de către regimul comunist bolșevic. Înainte ca episcopul să apuce să spună ceva, Sfântul Serafim i-a grăit: „Mulți acum pleacă din Rusia, dar nu ai de ce să te temi. Este nevoie de tine aici. Vei ajunge patriarh si vei păstori vreme de 25 de ani”. S-a abătut prigoana comunistă și asupra Lavrei. Călugării erau arestați, exilați și trimiși în lagăre de muncă. Mulți erau executați. Începând cu 1929, sfântul fost arestat de 14 ori. A continuat misiunea sa ca preot și în lagărele de concentrare unde fusese deportat, unde întărea și îi încuraja pe prizonierii care erau împreuna cu el. În 1933 sfântul s-a întors din lagăr și s-a stabilit în Virița.

Acesta era un loc foarte frumos, cu păduri și râuri, cunoscut pentru clima sa blânda și sănătoasă. Sănătatea Sfântului Serafim se deteriorase în lagăr datorită condițiilor grele și pentru că fusese bătut de multe ori. O biserică de lemn a fost construita în cinstea Icoanei Kazanskaia, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în Virița, în anul 1913. Aceasta a fost ridicată pentru a prăznui 300 de ani de la nașterea dinastiei Romanov. După o oarecare îmbunătățire a stării sale de sănătate, Sfântul Serafim a început să primească vizitatori, care căutau sfat duhovnicesc.

Publicitate

Mulți dintre cei bolnavi se vindecau cu rugăciunile sale. Autoritățile au sesizat numărul mare de oameni care veneau la el. Chilia lui era căutată de un număr mare de oameni, de obicei noaptea, datorita temerilor de autorități. Odată, poliția a venit sa îl aresteze din nou, dar doctorul le-a spus că Sfântul Serafim nu va supraviețui călătoriei datorita stării precare de sănătate. Atunci au decis să îl lase singur și așa Dumnezeu a ocrotit viața plăcutului Său. Germanii au intrat în Virița în decembrie 1941, dar nimeni nu a fost rănit și nu au fost luați prizonieri. În timpul războiului Sfântul Serafim devenise tot mai slăbit și nu mai slujea decât rar în capela Sfântul Serafim din Sarov. Începând cu 1945 părintele Alexei Kibardin a început să slujească în biserica Kazan. În primăvara lui 1949, Sfântul Serafim ajunsese foarte slăbit și zăcea la pat. Dar și așa, mai primea vizitatori ca și înainte. Cu puțin timp înainte de adormirea sa, i s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care l-a îndemnat să se Împărtășească cu Sfintele Taine în fiecare zi. Părintele Alexei Kibardin îi aducea Sfintele Taine în fiecare noapte, la ora 2 dimineața. Odată a ațipit si nu i le-a adus decât la ora 4 dimineața. I-a cerut iertare Sfântului pentru întârziere și a observat ca era învăluit de o strălucire de lumină.

Atunci Sfântul i-a spus: „Părinte, nu îți face griji. Sfinții Îngeri mi-au adus deja Sfintele Taine.” Văzându-l învăluit în lumină, părintele Alexie știa că ceea ce îi spunea Sfântul era adevărat. Sfântul i-a spus părintelui Alexei să se ducă la Moscova, ca să îl informeze pe Patriarhul Alexei I că are să plece la Domnul în două săptămâni. Când părintele Alexei a transmis mesajul, Patriarhul și-a întors privirea spre Sfintele Icoane și s-a însemnat cu Semnul Sfintei Cruci. Apoi când s-a reîntors spre părintele Alexei, lacrimile îi curgeau pe obraji. Atunci a spus: „Sunt Patriarh de patru ani. 21 mi-au mai rămas. Aceasta este ceea ce mi-a spus mie acest sfânt părinte.” Patriarhul Alexei a trecut la cele veșnice în 1970, întocmai cu proorocia Sfântului Serafim.

Sfântul Serafim a trecut la Domnul la 3 aprilie (21 martie S.V.) 1949. Cu o oră înainte de a adormi, a cerut să i se citească acatistul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, al Sfântului Serafim din Sarov și al Sfântului Nicolae. Timp de o săptămână după adormirea sa, s-a simțit o mireasmă plăcută în Virița. Sfântul Serafim a fost înmormântat în cimitirul bisericii „Icoana din Kazan”, din Virița. Mulțime de oameni au participat la slujba de îngropare, iar Virița a devenit loc de pelerinaj. Sfântul Schimonah Serafim a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Rusă în august 2000, cu ziua de prăznuire pe 21 martie.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vouchere de vacanță 2025: Când se aprobă noile condiții de accesare a voucherelor. Anunțul ministrului Economiei

Publicat

Publicitate

Vouchere de vacanță 2025. Proiectul de Hotărâre de Guvern care stabilește noile norme pentru accesarea voucherelor de vacanță a fost trimis luni spre avizare, a anunțat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, scrie alba24.ro.

Este vorba despre voucherele care se utilizează pentru plata a 800 de lei la achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.

”Hotărârea de Guvern am trimis-o ieri în ciclul de avizare. Sper să o adoptăm săptămâna asta, în ședința de Guvern de mâine, într-o formă cât mai simplă, în care oamenii să vină pe bază de declarație pe proprie răspundere că au pus ei cofinanțarea de 800 lei, au folosit cei 800 lei din partea Guvernului și aduc o factură de minimum 1.600 lei care să ateste acest lucru”, a precizat ministrul.

El a mai spus că declarația pe proprie răspundere se va face ulterior, după ce se aduce factura pentru folosirea unui pachet turistic. ”E același mecanism ca și până acum, doar că diferența este că beneficiarii vor avea aceleași taxe aferente celor 800 lei, nu aferente sumei de 1.600 lei, ca la edițiile anterioare”, a menționat ministrul Ivan, potrivit Agerpres.

Acesta a arătat că a căutat împreună cu cei din Ministerul Finanțelor și cu cu operatorii din turism un mecanism cât mai simplu de decontare, ”pentru a nu încurca nici companiile, nici angajatorii, nici beneficiarii”.

”Și eu mi-aș dori să revenim la vechiul sistem de vouchere cu 1.600 de lei. Sunt încântat că am reușit în negocierile de la finalul anului trecut, când bugetul arăta cum arăta, să avem măcar această oportunitate de 800 lei. Am avut multiple discuții cu operatorii din turism și le mulțumesc pentru opiniile lor. Cred că acești 800 de lei sunt mai mult decât zero în orice calcul am face”, a afirmat Bogdan Ivan.

Publicitate

Vouchere de vacanță 2025. Condiții prevăzute

OUG nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 prevede că instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994:

acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.

Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.

Conform proiectului privind Normele metodologice pentru acordarea voucherelor de vacanță, pentru anul 2025, salariații din instituțiile publice care îndeplinesc condițiile din ordonanța de urgență și optează pentru acordarea voucherelor de vacanță își exprimă în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei și de a suporta suma de 800 lei din fonduri proprii, potrivit formularului prevăzut ca model în anexa proiectului.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Viitorii aristocrați ai tehnologiei sunt acum în Botoșani

Publicat

Publicitate

Învățământul românesc sărbătorește în aceste zile întâlnirea celor mai strălucite minți pasionate de informatică, Botoșaniul fiind in prezent onorata gazdă a Olimpiadei de Informatică pentru Gimnaziu.

Un nucleu de profesori pasionați, cu rezultate remarcabile in pregătirea concursurilor naționale și internaționale activează în centrele de excelență din întreaga țară și inițiază elevii de gimnaziu în drumul spre înalta performanță. Județul nostru are reprezentanți de seamă în această comunitate a profesorilor îndrumători, mai exact fiind vorba despre Adrian Panaete, profesor la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, cetățean de onoare al municipiului Botoșani, alături de colega sa Afrodita Giocaș, de la același colegiu, membră a Comisiei Tehnice și de Petru Simion Oprița, profesor la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, vicepreședinte al Comisiei Tehnice.

Concursurile de informatică adresate elevilor de gimnaziu au o istorie de peste 30 ani in Romania. In acest an, însă, organizarea olimpiadei are un aspect inedit, mai exact locația de desfășurare. Cei 360 de elevi din clasele V-VIII, participanți sosiți la Botoșani din întreaga țară, se întrec în a-și demonstra abilitățile informatice într-o sală de mari dimensiuni amenajată la o pensiune de renume din municipiul reședință de județ. Micuții informaticieni au și surprize pregătite de organizatori, după concurs fiind planificat un workshop „Algolymp”, dar și un „Hatch the code” (Vânătoare de ouă) în Parcul Primăriei. Miercuri, 16 aprilie, olimpicii vor afla rezultatele probelor, într-o festivitate de premiere ce se va desfîșura la Teatrul „Mihai Eminescu”, acolo unde a fost și deschis evenimentul, iar joi va avea loc barajul de selecție a lotului național de juniori.

Aceasta este a doua olimpiadă națională organizată la Botoșani în această primăvară, după cea de matematică, evenimentele fiind o bucurie pentru structurile din domeniul HORECA, precum și pentru cele din rețeaua muzeistică.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor de investigare a criminalității economice. Zeci de agenți economici, verificați

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatului pentru Protecția Consumatorului și Direcției de Sănătate Publică au acționat în municipiul Botoșani, pentru verificarea modului de respectare a legislației privind comerțul cu produse de natură agro-alimentară.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 37 de agenți economici, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 80.000 de lei. În același context, au fost confiscați 1.600 de lei, reprezentând numerar nefiscalizat.

 

De asemenea, în cazul unui agent economic, a fost dispusă măsura complementară de suspendare a activității, pentru nerespectarea măsurilor igienico-sanitare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 61 de ani, din județul Botoșani, reținut după ce ar fi omorât doi câini pe care îi crescuse în curtea sa

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 61 de ani, din județul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept.

 

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, în ziua de 14 aprilie a.c.,  ar fi legat cu o sârmă în jurul gâtului, două exemplare canine, de talie medie, pe care le creștea liber în gospodărie, apoi le-a agățat într-un copac, provocându-le decesul.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending