Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare

Publicat

Publicitate

Cuviosul și de Dumnezeu purtătorul Părintele nostru Ioanichie cel Mare (752-846) a fost un mare monah ascet care a trăit în secolele VIII-IX și a fost un apărător al sfintelor icoane în vremea iconoclasmului. A fost un mare făcător de minuni, atât în timpul vieții cât și după adormirea sa. Ioanichie s-a născut în anul 752 în satul Marikata din provincia Bitinia, în Asia Mică. A crescut într-o familie de ciobani. Părinții lui se numeau Miritrichie și Anastasia.

Ca tânăr păstor, Ioanichie se retrăgea adeseori în singurătate și rugăciune, în timp ce păștea oile. Deși erau oameni credincioși, atât Ioanichie cât și familia sa au fost prinși în erezia stricătorilor de icoane. Când a ajuns la vârsta adultă, la 19 ani, Ioanichie s-a înrolat în garda imperială și a luptat ca soldat în armată. În anul 788, după 17 ani de serviciu militar, pe când se întorcea spre casă dintr-o campanie victorioasă, Ioanichie s-a oprit pe la celebrul centru monastic din Olimpul Bitiniei. Aici a întâlnit un călugăr care l-a convins de greșeala ereziei iconoclaste. Atunci Ioanichie, acum în vârstă de 36 de ani, s-a pocăit numaidecât și s-a hotărât să primească tunderea monahală.

În anul 795, când bulgarii idolatri au invadat Tracia, împăratul Constantin al VI-lea a trebuit să adune o mare armată pentru a-i înfrunta și așa Ioanichie a fost rechemat în serviciul militar pentru a lupta în războaiele bizantinilor cu bulgarii. În bătălia de la Markellai, pe care bizantinii au pierdut-o, Ioanichie a arătat mult eroism, salvând viața împăratului. Atunci împăratul a vrut să-l ia în garda sa personală, dar Ioanichie a cerut și a primit de la împărat permisiunea de a se retrage din armată și s-a făcut călugăr la mănăstirea Agaures, lângă Brusa.

De aici starețul l-a trimis la mănăstirea Telaos de lângă Atroa în Olimpul Bitiniei, iar de aici a fost primit în mănăstirea Antidion, situată într-un loc mai retras, unde a rămas timp de doi ani în ascultare și multe osteneli călugărești. Tot aici a învățat să scrie și să citească, pentru nu avea niciun fel de școală, și a învățat pe de rost treizeci de psalmi. Iar mai apoi, fiind doritor de viață pustnicească, s-a retras în singuratate pe muntele Korakocephalos („Cap de corb”), în apropiere de mănăstirea Antidion.

A petrecut în nevoințe vreme de mai bine de cincizeci de ani; a călătorit mult și a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni: vindeca bolile, alunga demonii și îmblânzea fiarele sălbatice. Era foarte înalt, bine făcut și impresiona prin forța sa fizică, însă era și mai cunoscut pentru nemăsurata lui smerenie și blândețe, făcându-se tuturor toate. A primit de la Dumnezeu și darul înainte-vederii. Între altele, a prezis moartea împăratului Nichifor în războiul cu bulgarii (811), căderea lui Mihail I Rangabe (813) și preluarea împărăției de către Leon V Armeanul (813-820), dar și înfricoșătoarele persecuții pe care acesta le-a declanșat împotriva ortodocșilor, care cinsteau icoanele. În 824, un grup de o sută de personalități bisericești dintre cele mai ilustre ale vremii – printre care mitropoliții de Calcedon și Niceea, sfântul Teodor Studitul și Clement Notarul – l-au cercetat ca să-i ceară sfaturi duhovnicești și pentru viața Bisericii.

L-au mai cercetat pentru sfat și Sfântul Petru din Atroa (prăznuit la 3 ianuarie), mărturisitor pentru dreapta credință în timpul persecuțiilor iconoclaste (+837), precum și sfântul Eftimie cel Nou (prăznuit la 15 octombrie). Cum în ultimii ani ai vieții împăratul Teofil Iconoclastul începuse să se îndoiască de convingerile sale iconoclaste (841) – sub influența patriarhului Metodie I al Constantinopolului (prăznuit la 14 iunie) și a împărătesei drept-credincioase Teodora a II-a (prăznuită pe 11 februarie) – a trimis la Ioanichie doi înalți demnitari ca să-i ceară sfatul. Bătrânul Ioanichie a fost categoric: „Cei care nu cinstesc icoanele lui Hristos, ale Maicii Domnului și ale sfinților, nu vor putea intra în Împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă ar duce o viață cuvioasă. De asemenea, împărate, cei care disprețuiesc și batjocoresc icoanele lui Hristos vor fi aruncați în focul veșnic”.

Publicitate

Se spune că anul următor, pe patul de moarte fiind, împăratul Teofil a cerut să i se aducă o icoană a lui Hristos, pe care a sărutat-o cu lacrimi înainte de a muri. Împărăteasa Teodora a II-a a restabilit cultul icoanelor în 842 după un sinod ținut la Constantinopol, iar pe 11 martie 843, restabilirea cinstirii icoanelor a fost celebrată solemn printr-o procesiune triumfală de la Biserica Maicii Domnului din Vlaherne până la biserica Sfânta Sofia. Atunci s-a stabilit ca în fiecare an, în prima duminică din Postul Mare să se facă pomenirea restabilirii icoanelor – „Duminica Ortodoxiei”. În fiecare an, în această zi se dă citire în biserici „Sinodiconului Ortodoxiei” compilat de Sfântul Metodie (un text prin care sunt condamnate public toate ereziile, sfârșind cu iconoclasmul). Dar primii ani după restabilirea cultului icoanelor nu au fost ușori și nici cu pace pentru Biserică și pentru sfântul Ioanichie.

Pentru că unii ortodocși, între care și monahii de la Mănăstirea Studion, cereau o mare severitate pentru preoții și episcopii care căzuseră în erezia iconoclastă și acum se pocăiau. Iar alții, între care patriarhul Metodie și Ioanichie, doreau ca Biserica să adopte o poziție mai indulgentă. În 844, chilia bătrânului Ioanichie a fost incendiată, așa că sfântul, acum în vârstă de 92 de ani, a trebuit să se întoarcă la Mănăstirea Antidion. Sfântul Ioanichie a trecut la Domnul cu pace la vârsta de 94 de ani, la 4 noiembrie 846. O mare mulțime de călugări, clerici și laici s-au adunat la înmormântarea sa, iar moaștele sale au început să facă multe minuni. Sfântul Ioanichie este cinstit în Sinodiconul Ortodoxiei printre mărturisitori și numit „mare prooroc”.

Rugăciunea Sf. Ioanichie
Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Sfântul Duh; Treime Sfântă, slavă Ție.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Orașul Bucecea și mai multe comune din Botoșani, sub COD GALBEN. Se așteaptă descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni

Publicat

Publicitate

Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică, astăzi, între orele 15:05 – 16:00.

Sunt vizate orașul Bucecea și comunele Vlădeni, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Mihăileni, Cândești, Văculești, Lozna.

Se vor înregistra averse, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp. De asemenea, vor fi descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale2025: Decizia privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor, contestată și de Curtea Constituțională

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a României a declarat recurs împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.

Potrivit unor date comunicate vineri AGERPRES de către Curtea de Apel Ploiești, împotriva hotărârii a fost declarat recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Curtea Constituțională a României, dar și de alte două persoane fizice care nu figurează ca părți în dosar.

‘Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu referire la situația acțiunilor prin care s-a solicitat suspendarea executării Hotărârii Curții Constituționale 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei, precum și anularea acestei hotărâri, facem precizarea că, la data de 10 aprilie, pe rolul Curții de Apel Ploiești – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal au fost înregistrate 11 dosare, având ca obiect acțiuni promovate de persoane fizice diferite, prin care s-a solicitat suspendarea executării actului administrativ contestat, până la soluționarea definitivă a fiecărui dosar, precum și anularea Hotărârii Curții Constituționale 32 din 6 decembrie 2024’, a informat Curtea de Apel Ploiești.

Conform sursei citate, în afara dosarului 301/42/2025, a fost soluționat și dosarul 300/42/2025, prin sentința 133/23.04.2025, pronunțată de un alt complet din cadrul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Ploiești, prin care a fost admisă excepția necompetenței generale, invocată din oficiu, cu consecința respingerii cererii de chemare în judecată, ca nefiind de competența instanțelor judecătorești, hotărâre ce este supusă recursului în termen de cinci zile de la pronunțare.

În ceea ce privește situația celorlalte nouă dosare, patru dintre acestea au fixate termene de judecată, la datele de 29 aprilie sau, după caz, 30 aprilie, iar cinci se află în faza procedurii prealabile, neavând încă stabilite termene de judecată, a precizat Curtea de Apel Ploiești.

Joi, un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor prezidențiale.

Publicitate

”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare”, potrivit minutei deciziei. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de vreme instabilă, valabilă treptat, până duminică dimineața, în trei sferturi din țară

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi atenționări Cod galben de vreme instabilă, valabilă treptat, până duminică dimineața, în trei sferturi din țară.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de vineri, între orele 12:00 – 21:00, în cea mai mare parte a Dobrogei, în jumătatea de est a Munteniei, în centrul și sudul Moldovei, în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în Munții Apuseni vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și îndeosebi în sud-est, intensificări ale vântului (rafale de 50 – 60 km/h), vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Pe de altă parte, astfel de fenomene se vor semnala izolat și în restul teritoriului.

De asemenea, un al doilea Cod galben de intensificări ale vântului va fi valabil sâmbătă, între orele 5:00 – 23:00, în cea mai mare parte a Moldovei, precum și în nordul Crișanei, unde vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze de 50 – 70 km/h, izolat de 80 km/h.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 aprilie, ora 10:00 – 27 aprilie, ora 10:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în aproape jumătate din țară.

Astfel, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50 – 70 km/h), vijelii și căderi de grindină. Totodată, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20 – 30 l/mp și pe arii restrânse vor depăși 50 l/mp. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Festivalul Filmului European, o nouă ediție: Când vor avea loc proiecțiile la Botoșani

Publicat

Publicitate

Festivalul Filmului European revine cu ediția 29! Proiecțiile vor avea loc începând cu 8 mai în București, urmate de ediții locale speciale în nouă orașe din România: Botoșani, Brașov, Chitila, Deva, Iași, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Timișoara, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent.

 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

 

În București, Festivalul se desfășoară între 8 – 18 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 8 mai), Cinema Elvire Popesco (9 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (9 – 11 și 16 – 18 mai).

 

Publicitate

Programul va continua astfel:

Brașov: 9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta

Timișoara: 15 – 18 mai, Cinema Studio

Sfântu Gheorghe: 17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex
Botoșani: 22 – 25 mai, Cinema Unirea

Deva: 23 – 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean

Iași: 23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii

Târgu Mureș: 23 – 25 mai, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia
Chitila: 30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului
Târgu Jiu: 30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu

Suntem prezenți, în acest an, în cel mai mare număr de orașe la care ne-am încumetat vreodată să ajungem simultan: zece! Perseverăm în această ambiție de a răspândi cât mai mult generosul mesaj „Cultura unește”, perfect aliniat cu spiritul european și de mare actualitate în aceste zile. Festivalul nostru se afirmă, încă o dată, ca un instrument esențial în confirmarea unității europene prin artă. Într-o Europă asediată de incertitudini, filmul devine un far esențial, și, dincolo de escapism, se poate transforma într-o oglindă curajoasă a realității. Cinematografia europeană a cultivat întotdeauna poveștile diverse și vocile autentice, fără să dea înapoi în fața fricilor, crizelor și provocărilor de tot felul. Așteptăm verdictul cinefililor din cele 10 orașe, în speranța că, venind la film, în luna mai, în preajma Zilei Europei, se vor simți solidari cu această comunitate unită prin valori, vise și aspirații asemănătoare. a spus Liviu Jicman, președinte al ICR și al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

 

Ediția 2025 a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje, din care 28 prezentate în premieră națională, și 2 selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre acestea se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme – coregizate de femei.

 

În cele zece orașe, vor fi prezente în selecția FFE filme recompensate la cele mai importante festivaluri la nivel mondial. Vorbim de „A Sudden Glimpse to Deeper Things” (r. Mark Cousins, cel mai bun film la Karlovy Vary), de „Toxic” (r. Saulė Bliuvaitė, cel mai bun film la Locarno) sau de „1489” (r. Shoghakat Vardanyan, cel mai bun film la IDFA, cel mai mare festival de film documentar din lume). Dar și de „Des Teufels Bad / Devil’s Bath” (r. Veronika Franz și Severin Fiala, Ursul de Argint acordat în 2024 directorului de imagine Martin Gschlacht), „El llanto / The Wailing” (r. Pedro Martín Calero, premiul pentru Cel mai bun regizor la San Sebastian) sau „Mond / Moon” (r. Kurdwin Ayub, Premiul Special al Juriului la Locarno).

Dincolo de premii, sunt filme care deschid perspective și aduc mai multă înțelegere, fie că vorbim de victimele războiului din Nagorno-Karabakh, de marginalii cineastului francez Virgil Vernier, căruia îi dedicăm un portret, de victimele colonialismului din filmele Margaridei Cardoso, invitată a festivalului, sau de angajații exploatați până la dezumanizare din „Youth (Homecoming)” și „Youth (Hard Times)” ale lui Wang Bing. La FFE, mai mult decât un instrument înainte de toate vizual de recompunere a lumii, filmul îndeplinește o funcție vitală, aceea de desțelenire a empatiei. a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

Programul complet va fi anunțat în curând. În București și Timișoara biletele vor putea fi achiziționate online, pe platforma Eventbook.ro și direct din cinematografe, iar în restul orașelor accesul este gratuit.

 

 

***

 

În țară, Festivalul este organizat cu sprijinul: Consiliul Județean Brașov, Centrul Cultural Reduta, Cinema Studio Timișoara, Cinema Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, Primăria Municipiului Botoșani, Cinema Unirea Botoșani, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Asociația Patrimoniu pentru Comunitate din Iași, Muzeul Județean Mureș, Primăria Orașului Chitila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, Cinema Sergiu Nicolaescu și Biroul Parlamentului European în România.

e-mail: contact@ffe.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending