Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta Muceniţă Teodosia fecioara; Sfântul Sfinţit Mucenic Olivian

Publicat

Muceniţa Teodosia era din oraşul Tir, din Fenicia. În anul 308, pe când se afla în Cezareea Palestinei, a mers la palatul dregătorului Urban, la temniţa unde erau înlănţuiţi creştinii, şi-i îmbărbăta pe aceştia pentru suferinţele lor pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos.

Istoricul Eusebiu de Cezareea (265-339), care a văzut mucenicia Sfintei Teodosia, scrie: „Prelungindu-se până la cinci ani prigonirea creştinilor de către păgânii închinători la idoli, în ziua a doua a lunii aprilie, chiar la praznicul Învierii Domnului, în cetatea noastră, adică în Cezareea Palestinei, o fecioară credincioasă, de neam din Tir, care nu avea încă 18 ani, s-a apropiat de cei legaţi pentru Hristos şi le grăia lor cu îndrăzneală despre Împărăţia lui Dumnezeu. Apoi le-a urat de bine, rugându-i să o pomenească şi pe ea înaintea Domnului, când vor sta în faţa lui Dumnezeu, după sfârşitul nevoinţei lor muceniceşti. Iar ostaşii care păzeau, auzind-o pe fecioară grăind asemenea cuvinte celor legaţi pentru Hristos, au prins-o ca şi cum ea ar fi făcut un mare rău şi au dus-o la dregătorul Urban.

Acesta a poruncit să o întindă pe roată şi să-i sfâşie coastele şi sânii cu gheare de fier, până la oase. Sfânta a suferit toate aceste chinuri cu bucurie, iar dregătorul, văzând-o că încă este vie, a poruncit să fie aruncată în mare şi înecată. Şi astfel s-a mutat la Domnul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prea beat pentru a conduce: Un bărbat din Dorohoi cu alcoolemie de 1,01 mg/l s-a izbit cu mașina în alt participant la trafic

Publicat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați la data de 16 aprilie 2024 cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi, s-a produs un accident rutier soldat cu pagube materiale, iar unul dinte conducătorii auto, este posibil să se afle sub influența alcoolului.

Echipajul de poliție direcționat la fața locului a stabilit că un bărbat, de 62 de ani, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe Aleea Dumbrava și a efectuat manevra de schimbare a direcției de mers, la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un alt autoturism.

În urma impactului au rezultat doar pagube materiale.

În urma testării cu aparatul etilotest, în cazul bărbatului de 62 de ani, valoarea rezultată a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Bălușeni, reținut pentru violență în familie. Și-a băgat soția în spital de furie

Publicat

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis la data de 16 aprilie 2024 o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta, în perioada 12-14 aprilie 2024, pe fondul unor neînțelegeri în familie, ar fi agresat-o pe soția sa, provocându-i leziuni fizice care au necesitat îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

„Totodată, a fost emis ordin de protecție provizoriu, prin care este obligat să părăsească locuința comună și să păstreze o distanță de cel puțin 200 de metri față de soția sa”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Educație

De Ziua Pământului, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, împreună cu IȘJ Botoșani, îi provoacă pe botoșăneni să meargă pe jos

Publicat

De Ziua Pământului, pe 22 aprilie 2024, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, te provoacă la mersul pe jos!

 

„MIE ÎMI PASĂ!

 

Cum poți arăta asta?

Pentru o zi, lasă acasă mașina personală și deplasează-te la serviciu sau la școală, pe jos, cu trotineta, bicicleta, mijloacele de transport în comun sau orice ai la îndemână!

De ce să dai curs provocării noastre? Iată câteva motive:

  • Pentru că educația și formarea joacă un rol esențial în a-i ajuta pe toți cetățenii, de la copii, la adulți, să treacă de la conștientizarea problemelor de mediu, la acțiuni individuale și colective de protecție a mediului.
  • Pentru că doar împreună putem susține educația și ne putem implica pentru a soluționa o problemă globală și a oferi o lume locuibilă generațiilor viitoare.
  • Pentru că e ziua Pământului și îi (îți) poți dărui, măcar pentru o zi, răgazul de a respira un aer mai curat.

Așa că, pe 22 aprilie, nu te grăbi! Fă-ți timp pentru Pământ și investește într-un viitor verde și un „cămin” curat!

Te invităm să te alături provocării Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și să contribui la schimbarea lumii în mai bine, pas cu pas, chiar din această zi!”, se arată în comunicatul remis redacției de Inspectoratul Școlar Botoșani.

 

„Cele două instituții partenere, Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga’’ Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, doresc  să ofere o experiență educativă, de conștientizare și responsabilizare eficientă și adecvată nevoilor școlarilor și preșcolarilor botoșăneni.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending