Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta Muceniță Agripina

Publicat

Publicitate

Sfânta Agripina s-a născut la Roma și încă din tinerețe s-a dedicat învățării Sfintei Scripturi și slujirii lui Hristos. A trăit în timpul împăratului Valerian (253-260) care, printr-un edict emis în anul 257, a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor. În această împrejurare, Sfânta Muceniță Agripina a fost prinsă și silită să se lepede de Hristos.

Mărturisind dreapta credință în vremea persecuțiilor, Sfânta Agripina a fost supusă la numeroase torturi. În timp ce era chinuită de păgâni, muceniței i s-a arătat îngerul Domnului care a întărit-o să rabde până la sfârșit. În urma chinurilor îngrozitoare la care a fost supusă, Sfânta Muceniță Agripina s-a mutat la Domnul în 275 d.Hr. Însoțitoarele acesteia, Vasa, Paula și Agathonica au luat trupul sfintei și l-au dus în Sicilia.

Pe locul unde au fost îngropate sfintele moaște a fost ridicată o biserică în cinstea Sfintei Mucenițe Agripina, unde s-au petrecut numeroase minuni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Partenie trăit în secolul al IV-lea în orașul Lampsac (vechea Pitiusa din Misia, Asia Mică), pe vremea lui Constantin cel Mare (306-337), și a dus o viață luminată de Harul lui Dumnezeu și închinată ajutorării de aproapele.

S-a născut în orașul Melitoupolis din regiunea Hellespont (în apropiere de strâmtoarea Dardanele de astăzi, Asia Mică) și a fost fiu al diaconului Hristodoulos, slujitor în biserica din cetatea Melitoupolis. Încă din copilărie, Partenie a fost pescar, iar cu banii obținuți din vânzarea peștelui făcea nenumărate fapte de milostenie pentru cei săraci din jurul său. Întreaga viață și-a petrecut-o cu gândul la Hristos, aflându-se mereu în slujba semenilor, empatizând cu aceștia și punând nevoile lor mai presus de cele ale sale.

Sfântul Partenie s-a învrednicit încă din copilărie de darul lui Dumnezeu pe care se străduia să îl  ascundă înaintea oamenilor, iar pe când avea 18 ani a început să facă minuni. Izgonea diavolii din oameni, prin chemarea numelui Domnului și pe mulți i-a vindecat de diverse boli. La scurt timp a fost chemat de episcopul cetății Melitopole, Filip, care l-a trimis să învețe carte, după care l-a hirotonit preot. Râvna și viața sa duhovnicească l-au determinat pe mitropolitul Helespontului, Ahile al Cizicului, să-l ungă, în anul 325, episcop de Lampsac, calitate cu care L-a slujit și mai mult pe Dumnezeu. Numeroși păgâni și-au îndreptat pașii pe calea cea dreaptă a credinței creștine datorită dragostei și înțelepciunii acestui om desăvârșit. Nu doar prin cuvânt întăritor îi apropia Sfântul Ierarh Partenie pe oameni, ci și prin faptele sale bune, prin blândețe, prin iubire de Dumnezeu și de semeni, prin viața exemplară pe care o ducea aici, pe pământ, înconjurat de atâtea ispite.

Asemenea unui apostol al lui Hristos, Episcopul Partenie a semănat sămânța iubirii în inimile multor suflete care, până atunci, orbecăiau în neștiință.A smuls din rădăcini răul care pusese stăpânire asupra  orașului și a dărâmat templele idolilor, iar cu sprijinul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică în numele lui Hristos, ca simbol al credinței dreptmăritoare. De-a lungul vieții, a făcut multe minuni, a tămăduit și a luminat suflete întunecate, aducând la dreapta credință pe mulți păgâni, a vindecat boli grave și a înviat din morți.

Bunul păstor Partenie a avut o viață luminată de Harul Duhului Sfânt; a trăit în post și în rugăciune neîncetată, a respectat cu sfințenie poruncile apostolice și a devenit, la rândul lui, model pentru mulți oameni. Prin exemplul personal și, mai ales, prin milosteniile pe care le înfăptuia cu ajutorul Harului, bunul episcop a reușit să îndrepte multe suflete, convertindu-le la creștinism. Sfântul Partenie se făcuse vestit în tot ținutul acela pentru evlavia și bunătatea sa, pe care le luase în dar de la Dumnezeu. Sfântul Ierarh Partenie a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat în Lampsac în biserica zidită de el. Viața pământească a Episcopului Partenie a fost încununată în Ceruri cu multă slavă, întrucât Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru, i-a așezat sufletul în cetatea sfinților.

Plecarea la Domnul a Episcopului de Lampsac a pricinuit multă durere în rândul celor care îl cunoșteau și care fuseseră mângâiați de mila sa. După ce a fost prohodit cu mare cinste, trupul neînsuflețit și-a găsit odihna într-un mic paraclis al bisericii închinate Domnului Iisus Hristos și zidite chiar de el pe o colină din centrul orașului Lampsac.

Publicitate

Deși a plecat la Ceruri, Sfântul Ierarh Partenie revarsă multă milă asupra celor săraci, necăjiți, suferinzi, robiți de vrăjmaș care însă aleargă la el și i se roagă cu credință. Și astăzi se săvârșesc nenumărate minuni la mormântul său, iar moaștele răspândesc mireasmă bine mirositoare ce alungă demoni, desface vrăji și legături necurate, tămăduiește boli, liniștește suflete tulburate, aduce pace și har celor ce se roagă cu credință.

Citeste mai mult

Educație

Elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești au sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună

Publicat

Publicitate

Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au demonstrat încă o dată că lectura este un univers magic, o punte între oameni și o adevărată hrană pentru suflet.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, aceștia au participat la activitatea „Cititul, hrană pentru suflet!”, desfășurată în cadrul Centrului de Documentare și Informare al liceului, sub coordonarea bibliotecarei Brîndușa Cărbunaru.

Evenimentul a fost un prilej deosebit pentru ca elevii să reflecteze asupra puterii cuvintelor, a emoțiilor transmise prin lectură și a modului în care poveștile pot apropia oamenii. Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, aceștia au citit împreună pasaje din cărțile lor preferate, descoperind noi perspective asupra lumii și lăsându-se inspirați de personaje, întâmplări și mesaje profunde.

Un moment deosebit al activității a fost rescrierea unei noi povești, în care fiecare elev a contribuit cu propriile idei, dând viață unor personaje și întâmplări menite să evidențieze frumusețea imaginației. Astfel, cuvintele au prins viață într-un mod inedit, iar lectura s-a transformat într-un adevărat exercițiu de creativitate și conectare.

Ziua Internațională a Cititului Împreună este un moment de conștientizare a importanței lecturii în dezvoltarea personală și educațională. Prin această activitate, elevii au înțeles că fiecare carte deschide o lume nouă, o fereastră către cunoaștere și un spațiu al valorilor și al frumosului. Lectura nu este doar un act individual, ci și un liant care ne apropie, ne inspiră și ne ajută să creștem împreună.

Evenimentul de la Liceul „Demostene Botez” Trușești a reconfirmat faptul că lectura este o tradiție vie, ce trebuie cultivată și transmisă mai departe, ca parte esențială a dezvoltării intelectuale și sufletești.

Publicitate

Iată și câteva imagini:

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 6 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 6 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 6 februarie 2025:

Loto 6/49: 29, 35, 9, 4, 45, 40

Loto 5/40: 38, 21, 26, 22, 3, 39

Joker: 16, 45, 9, 6, 19 + 7

Noroc: 7 7 8 5 0 0 4

Publicitate

Noroc Plus: 0 0 0 6 4 3

Super Noroc: 1 3 4 7 7 3

Citeste mai mult

Eveniment

Despărțiri importante la FC Botoșani: Eduard Florescu pleacă în Kazahstan, iar Eduard Pap și-a încheiat amiabil contractul

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi plecarea a doi jucători importanți din lot. Mijlocașul Eduard Florescu a acceptat oferta clubului Yelimay Semey, echipă clasată pe locul 6 în prima ligă din Kazahstan.

La despărțire, jucătorul de 27 de ani a transmis un mesaj de mulțumire suporterilor și a vorbit cu respect despre perioada petrecută la echipa „roș-alb-albastră”.

Tot astăzi, clubul botoșănean a anunțat rezilierea contractului cu portarul Eduard Pap, de 30 de ani, în condiții amiabile.

Pap a ajuns la FC Botoșani în 2017, iar în actualul sezon a evoluat în 7 meciuri. Înainte de revenirea la Botoșani, goalkeeperul a jucat pentru ETO Győr (Ungaria) și Oțelul Galați.

FC Botoșani se află în plină reorganizare a lotului, iar aceste plecări marchează o nouă etapă pentru echipa din nordul Moldovei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending