Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Duminica Floriilor. Intrarea Domnului în Ierusalim

Publicat

Publicitate

Credincioșii sărbătoresc astăzi, 28 aprilie 2024, Floriile, o zi cu semnificații religioase deosebite, cu o săptămână înainte de Învierea lui Isus Hristos. 

Cu o săptămână înainte de Patimile Sale, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, pe un asin, înconjurat de cei 12 Apostoli.

Mulțimea, recunoscându-L ca fiind adevăratul Mântuitor, L-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie.

Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, potrivit crestinortodox.ro. În amintirea acestora, în biserici se oficiază în fiecare seara Deniile, slujbe prin care credincioșii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.

În Duminica Floriilor, este dezlegare la pește, potrivit calendar ortodox.

Duminica Floriilor: Intrarea Domnului în Ierusalim. Simboluri

Publicitate

Hristos intră smerit, călare pe mânzul asinei, împlinind astfel profeția lui Zaharia:

„Bucură-te foarte fiica Sionului, veselește-te fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tau vine drept și biruitor, smerit și calare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia IX, 9).

Mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie:

„Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9).

Mântuitorul este primit cu atâta entuziasm de mulțime datorită învierii lui Lazăr din mormânt. Minunea este sărbătorită în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor. Biruința Sa asupra morții lui Lazăr prevestește biruința asupra propriei morți.

Din acest motiv, de Florii, preoții și credincioșii poartă ramuri de salcie înmugurite, simbol al biruinței vieții asupra morții.

În ziua de Florii, preoții binecuvintează ramuri de salcie care apoi sunt împărțite credincioșilor, ca o actualizare a întâmpinării Domnului de către poporul evreu cu ramuri de finic.

Duminica Floriilor: Intrarea Domnului în Ierusalim. Împlinirea profeției

Potrivit legii evreiești, fiecare iudeu trebuia să meargă măcar o dată pe an la templul din Ierusalim, pentru a aduce jertfe lui Dumnezeu. Mântuitorul vine să împlineasca profeția și să-i cheme pe iudei la Sine.

Sfântul Chiril al Alexandriei spune, în Comentariul la Evanghelia dupa Ioan, că El nu a venit la Ierusalim pentru o împreună prăznuire cu iudeii, ci să le predice dumnezeirea Sa prin cuvintele, minunile și rănile Sale.

Intrarea Sa triumfală în Ierusalim avea să descopere că El este Mesia cel așteptat, că poporul nu trebuie să mai aștepte un alt Împărat. Să le arate că este un altfel de Împărat, neasemănător celor cunoscuți în istorie.

Din acest motiv El nu a intrat călare pe un cal, așa cum s-ar fi cuvenit unui împarat, ci pe un asin, ca semn al neacceptarii tronului lumesc. Ierusalimul în care intră Hristos este chipul Ierusalimului ceresc, acolo unde Fiul domnește veșnic împreună cu Tatăl și cu Duhul și preinchipuie Noul Ierusalim – Biserica, în care El va fi mereu prezent prin Duhul Sfânt.

Duminica Floriilor: Intrarea Domnului în Ierusalim, refăcută în litughia din biserici

Drumul Mântuitorului spre Ierusalim este refăcut în cadrul fiecarei Liturghii prin Vohodul sau Ieșirea Mare.

Ieșirea preotului din altar pe ușa dinspre miazănoapte, cu cinstitele daruri, în timp ce se cântă „Ca pe împăratul tuturor să-L primim…”, traversarea naosului și intrarea prin ușile împărătești actualizează Intrarea Domnului în Ierusalim.

Duminica Floriilor. Istoric

La început, Duminica Floriilor a fost ținută numai de comunitatea creștină din Ierusalim. Mai târziu, o întâlnim în Egipt, Siria și în Asia Mică.

Această sărbatoare se mai numea și Duminica aspiranților la Botez. În această zi catehumenii, care fuseseră admisi la Botez, mergeau la episcop pentru a primi Crezul ca marturisire de credință.

Această duminică a purtat si denumirea de Duminica grațierilor: în cinstea ei, împărații acordau grațieri.

Duminica Floriilor mai este cunoscută și ca Duminica Stâlpărilor – după denumirea ramurilor de palmier sau finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim. Este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc.

În secolul al V-lea se celebra în Constantinopol, când împăratul și curtea sa participau la procesiunea solemnă.

Sărbatoarea Floriilor era prăznuită într-un mod cu totul special. Credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, intonând cântări.

Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămână din viata Sa pământească. Astfel, din această zi începe Saptamana Patimilor. În toate bisericile se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan arată în Evanghelia sa că Mântuitorul Hristos a avut trei veniri la Ierusalim.

Prima dintre ele a fost în anii 27-28, atunci Iisus Hristos a mers la templul Domnului (Ioan 2, 13). În anul 29, la sărbătoarea Corturilor, când Mântuitorul S-a suit la templu, venind din Galileea, a avut loc a doua venire. Atunci Iisus Hristos a vorbit mulţimilor tulburate de prezenţa Sa (Ioan 7; 14). Ultima venire, aceasta pe care Biserica o sărbătoreşte astăzi, a avut loc în anul 30 („Dicţionarul de Teologie Ortodoxă”, pr. prof. dr. Ion Bria, 1994).

Duminica Floriilor: Textul evangheliei

„Iar când s-au apropiat de Ierusalim și au venit la Betfaghe, la Muntele Măslinilor, atunci Iisus a trimis pe doi ucenici, zicându-le:

Mergeți în satul care este înaintea voastră și îndată veți găsi o asină legată și un mânz cu ea; dezlegați-o și aduceți-o la Mine. Și dacă vă va zice cineva ceva, veți spune că-I trebuie Domnului; și le va trimite îndată.

Iar acestea toate s-au făcut, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proorocul, care zice:

«Spuneti fiicei Sionului: Iată Împăratul tău vine la tine blând și șezând pe asina, pe mânz, fiul celei de sub jug».

Mergând deci ucenicii și făcând după cum le-a poruncit Iisus, au adus asina și mânzul și deasupra lor și-au pus vesmintele, iar El a șezut peste ele.

Și cei mai mulți din mulțime își așterneau hainele pe cale, iar alții tăiau ramuri din copaci și le așterneau pe cale, iar mulțimile care mergeau înaintea Lui și care veneau după El strigau zicând: Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 1-9).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Procesiunea de Florii din Dorohoi, Darabani și Săveni, sub lupa jandarmilor

Publicat

Publicitate

În week-end-ul care urmează, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cu caracter promoțional, cultural-artistic, sportiv și religios cu participare numeroasă, organizate în mai multe localități din județ.
De vineri până duminică , între orele 08.00 – 18.00, jandarmii botoșăneni vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale în Piața Revoluției din municipiul Botoșani, la Târgul Produselor Alimentare Locale, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani.

Sâmbătă și duminică, jandarmii vor fi alături de participanții la etapa finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, competiție de cros organizată în pădurea Rediu.

Tot sâmbătă, efectivele de jandarmerie vor lua măsurile necesare în vederea desfășurării în condiții de siguranță și fair-play a meciului de fotbal din Liga a III-a, disputat de echipele Gloria Ultra – F.C.. Bacău pe Baza Sportivă 1 Mai din municipiul Dorohoi, dar vor avea în atenție și zona din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Botoșani, cu prilejul desfășurării Etapei Interjudețene a Olimpiadei Naționale Corale, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Nu în ultimul rând, jandarmii, împreună cu partenerii instituționali, vor veghea la buna desfășurare, din punct de vedere a ordinii și siguranței publice, a procesiunilor prilejuite de sărbătorirea Floriilor în municipiul Dorohoi, orașul Darabani și orașull Săveni.
Având în vedere că circulația autovehiculelor pe traseele de deplasare a pelerinajelor va fi restricționată progresiv de polițiștii rutieri, recomandăm conducătorilor auto să manifeste răbdare și înțelegere față de măsurile luate de autorități pentru siguranța participanților.
De asemenea, recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și să solicite sprijinul autorităților în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Precizări privind intervalele orare și traseele pelerinajelor de Florii, în ziua de 12 aprilie:
– În municipiul Dorohoi, între orele 13.00 – 15.00, pe traseul: Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” – str. A.I. Cuza – Pietonalul Grigore Ghica – Bulevardul Victoriei – Aleea Dumbrava – Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”;
– În orașul Darabani, începând cu ora 17.00, pe traseul: Biserica ,,Sfântul Nicolae” – D.N. 29A până la Monumentul Eroilor de lângă Primăria orașului Darabani – D.N. 29A până la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”;
– În orașul Săveni, între orele 12.30 – 13.30, pe traseul: Biserica ,,Sfântul Gheorghe” – str. Dobrogeanu Gherea – str. Tudor Vladimirescu – str. Independenței – str. A.I. Cuza – Biserica ,,Sfântul Nicolae”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Faza zonală a competiției de Minihandbal „Campion în Școală”, la Săveni

Publicat

Publicitate

Primăria Orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru, alături de Agenția Națională pentru Sport, Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, vă invită să fiți parte dintr-un eveniment sportiv de anvergură – faza zonală a competiției de Minihandbal „Campion în Școală”.

Evenimentul reunește echipe mixte din județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Iași și Suceava, într-o competiție care pune în valoare energia, fair-play-ul și pasiunea pentru sport a celor mai talentați elevi din regiune.
Parteneri: Clubul Sportiv Unirea Săveni, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, Societatea Cultural Artistică Arlechin Botoșani.

Coordonatori:
Prof. Gabriela Răducanu – Director competiție
Cătălin Vasile Ungureanu – Inspector Școlar.

„Susținem cu toată convingerea educația prin sport și ne bucurăm că orașul Săveni este gazda unui astfel de eveniment regional dedicat celor mai talentați și ambițioși tineri handbaliști. Le dorim tuturor mult succes și îi așteptăm pe toți cei care iubesc sportul să fie alături de noi în tribune.”
— Flavius Alin Damean, Consilier în Cabinetul Primarului Orașului Săveni și CEO al Societății Culturale Artistice Arlechin Botoșani

Intrarea este liberă.

Mai multe detalii: www.saveni7days.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Mihai Eminescu informează că a început perioada de depunere a Cererilor de Plată pentru anul 2025 la APIA. DOCUMENTE

Publicat

Publicitate

ÎN ATENȚIA LOCUITORILOR COMUNEI MIHAI EMINESCU,


Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință că a început perioada de depunere a Cererilor de Plată pentru anul 2025 la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fermierii vor putea depune Cererea de plată până în data de 30 Mai, fără a mai fi necesară deplasarea la Centrele APIA, ci doar prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online, conform instrucțiunilor de utilizare disponibile în interfața aplicației, pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

În cazul în care, fermierii vor dori să actualizeze culturile, aceștia sunt așteptați la sediul Primăriei Comunei Mihai Eminescu, Compartimentul Registrul Agricol, cu următoarele documente:

  1. Copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/actul de înființare/actul constitutiv/statutul/actul normativ de înființare/regulamentul de organizare si funcționare, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pașaport;
  2. Dovada deținerii unui cont bancar activ în lei (RON) deschis la o bancă care desfășoară activitate pe teritoriul României;
  3. Documentele necesare care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția fermierului, inclusiv adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol, trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii;
  4. Documentele care fac dovada utilizării pajiștilor permanente;
  5. Documentele care fac dovada utilizării terenurilor agricole aparținând Agenția Domeniilor Statului sau altor entități de drept public;

Reamintim faptul că, la depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia, trebuie să transmiteți/prezentați documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone neagricole, precum și a animalelor.

De asemenea, vă informăm că suprafețele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor de plată (30 mai 2025) sunt NEELIGIBILE.

Publicitate

Apia Pliant 1

Apia Pliant 2

Apia Pliant 3

Apia Pliant 4

Apia Pliant 5

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Municipiul Botoșani a fost premiat pentru al treilea an consecutiv

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani a fost premiat, pentru al treilea an consecutiv, în cadrul unei Gale organizate de Asociația Română pentru Smart City (ARSC)!

Premiul obținut pentru proiectul „Modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a municipiului Botoșani prin achiziția de autobuze electrice”, la Categoria MOBILITATE URBANĂ SUSTENABILĂ, a fost acordat primarului Cosmin Andrei.

„Munca în echipă, determinarea colegilor și suportul cetățenilor au fost ingredientele acestui rezultat deosebit pentru orașul nostru”, a precizat șeful municipalității botoșănene.

Gala de decernare a premiilor pentru Sustenabilitate în Administrația Locală 2025 a avut loc ieri, 10 aprilie 2025, în cadrul Congresului Primarilor și Administrației Locale din România, eveniment organizat la Romexpo București.

Primăria Municipiului Botoșani a mai obținut, în anul 2023, premiul pentru „Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare – proiecte depuse spre finanțare de peste 100 milioane de euro în 12 luni”, la Categoria SMART ECONOMY iar în 2024 – premiul pentru proiectul „Eminescu – o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, la Categoria EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ÎN ORAȘELE INTELIGENTE.

Congresul, eveniment organizat în cadrul expozițiilor GREEN ENERGY EXPO ROMENVIROTEC și URBAN SMART EXPO 2025, a avut ca tematică „Administrația Viitorului: eficiență, digitalizare și sustenabilitate”, funcționând ca o platformă pentru schimb de idei și oportunități de parteneriat între autoritățile publice, mediul de afaceri, instituțiile financiare și societatea civilă.

Publicitate

Expozițiile au reunit peste 500 de branduri internaționale și locale, prezentând soluții inovatoare pentru susținerea administrațiilor locale în eficietizarea serviciilor publice și dezvoltarea urbană inteligentă, având secțiuni dedicate: energie regenerabilă, Managementul Deșeurilor, Managementul Apei și Smart City.

În cadrul aceluiași eveniment, primarul Cosmin Andrei a participat, în calitate de speaker, la o conferință despre investițiile strategice în energie, apă și deșeuri, discuțiile fiind axate pe facturi mai mici și eficiență mai mare în utilizarea energiei regenerabile, modele de colectare selectivă, reciclare a deșeurilor și economie circulară sau oportunități de finanțare pentru administrația locală, pe aceste componente.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending