Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Botezul Domnului (Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare)

Publicat

Publicitate

Domnul nostru Iisus Hristos, după întoarcerea Sa din Egipt, vieţuia în Galileea, în cetatea Sa, Nazaret, unde crescuse, tăinuindu-şi înaintea oamenilor puterea şi înţelepciunea dumnezeirii Sale, până la vârsta de treizeci de ani, pentru că nu era îngăduit cuiva dintre iudei, mai înainte de 30 de ani, să aibă rânduiala de dascăl sau de preot.

Pentru aceasta nici Domnul Hristos până la aceşti ani nu a început propovăduirile Sale, nici nu Se arăta că este Fiul lui Dumnezeu şi Arhiereul cel mare, Care a străbătut cerurile până ce s-a împlinit numărul anilor Lui.

Ioan Botezătorul a venit în părţile Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, întru iertarea păcatelor. Deci, venea la dânsul toată latura Iudeei şi a Ierusalimului, şi se botezau toţi de la dânsul, în râul Iordanului, mărturisindu-şi păcatele.

Atunci a venit şi Iisus din Galileea la Iordan, ca să fie botezat de Ioan. El a venit într-acea vreme, după ce Ioan spusese mai înainte poporului despre El, zicând: Vine în urma mea Cel mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg curelele încălţămintelor Lui.

Deci, eu v-am botezat pe voi cu apă, iar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt. După aceste cuvinte, a venit Iisus ca să Se boteze, cu toate că nu-I trebuia aceasta, ca unul Care era preacurat, fiind născut din Preacurata şi Preasfânta Fecioară, El Însuşi fiind izvorul a toată curăţia şi sfinţenia. Însă Cel ce a luat asupra Sa păcatele a toată lumea a venit la râu ca să sfinţească apele cu Botezul.

A venit la ape ca să curăţească firea lor; a venit să Se boteze ca să ne pregătească baia sfântului Botez. A venit la Ioan, pentru ca acesta să fie pentru dânsul martor nemincinos, văzând pe Duhul Sfânt pogorându-se peste Cel pe Care-L boteza şi auzind glasul Tatălui de sus.

Publicitate

După Botezul Său, Domnul a ieşit îndată din apă, adică n-a zăbovit; căci se povesteşte că Sfântul Ioan Botezătorul, pe fiecare om care se boteza de dânsul, îl afunda până la cap şi-l ţinea astfel până ce-şi mărturisea toate păcatele sale şi numai după aceea îi afunda şi capul şi îl lăsa să iasă din apă; pentru aceasta, zice Evanghelia, că a ieşit îndată din apă.

Ieşind Domnul din râu, I s-au deschis cerurile, strălucind de sus o lumină în chip de fulger, iar Duhul lui Dumnezeu S-a pogorât spre Domnul, Cel ce S-a botezat, arătându-se în chip de porumbel. Întocmai cum în zilele lui Noe, porumbiţa a vestit micşorarea apelor, tot asemenea şi încetarea înecării păcatului a însemnat-o porumbelul.

Duhul Sfânt s-a arătat în chip de porumbel, pentru că acea pasăre este curată, blândă, iubitoare de oameni, fără de răutate şi nu stă în locuri necurate. Tot asemenea şi Duhul Sfânt este izvorul curăţiei, noianul iubirii de oameni, învăţătorul blândeţii, rânduitorul binelui şi fuge de la cel care se tăvăleşte în tina cea necurată a păcatului, fără de pocăinţă.

Pogorându-se Duhul Sfânt ca un porumbel spre Domnul nostru Iisus Hristos, s-a auzit un glas din cer, zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru  Care  am  binevoit.  Aceluia  se cuvine slava în veci. Amin.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Viitorul în IT se scrie acum, la Botoșani! Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII

Publicat

Publicitate

În perioada 14-18 aprilie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică-Filiala Botoșani organizează Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII.

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc în data de 14 aprilie 2025, începând cu ora 15,30, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Municipiul Botoșani, oferind un cadru solemn și inspirațional pentru debutul competiției.

Proba de concurs se va desfășura marți, 15 aprilie 2025, la Centrul de concurs – Complex „Casa Lux” Botoșani, între orele 10,00-14,00, punând la încercare ingeniozitatea și pregătirea riguroasă a participanților. Proba de baraj pentru selecția lotului național de juniori, moment decisiv pentru cei mai merituoși concurenți, va avea loc joi, 17 aprilie 2025, în intervalul orar 9,00-13,00.

Din programul pregătit cu rigurozitate și entuziasm de către organizatori pot fi menționate atelierele de lucru Algolymp, jocuri în aer liber „Hatch the code!” și excursii tematice pe ruta Botoșani-Vorona.

Festivitatea de premiere din data de 16 aprilie 2025, prilej de recunoaștere și celebrare a excelenței în domeniul informaticii, se va desfășura la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani și va începe la ora 15,30.

La etapa națională a olimpiadei vor participa 360 de elevi din toate județele țării și Municipiul București, însoțiți de 45 de cadre didactice. Cazarea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori se va face în regim de pensiune completă, începând cu data sosirii și până la plecarea de la finalul competiției, la Hotelul Rapsodia, Hotelul Maria din Municipiul  Botoșani.

Publicitate

„Este o mare bucurie și un privilegiu pentru județul Botoșani să fie gazda acestei competiții de elită, unde creativitatea și abilitățile în programare ale elevilor din toată țara sunt puse în valoare. Informatica reprezintă un domeniu esențial în dezvoltarea societății moderne, iar sprijinirea și recunoașterea performanțelor elevilor este o misiune pe care o susținem cu toată responsabilitatea.

Le dorim mult succes tuturor participanților și suntem convinși că această experiență va fi una memorabilă pentru fiecare dintre ei. Această competiție nu doar că evidențiază cunoștințele și talentul participanților, dar le oferă și oportunitatea de a interacționa, de a face schimb de idei și de a învăța unii de la alții. Fie ca efortul, munca și pasiunea lor pentru informatică să fie răsplătite cu rezultate pe măsură! a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Resursele oficiale de informare sunt https://onigim2025.sepi.ro/ și https://onigim2025.vercel.app/

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 32 de ani, din Ștefănești, cercetat pentru contrabandă. Polițiștii i-au găsit 60.000 de pachete de țigări în mașină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 32 de ani, din orașul Ștefănești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Acesta a fost depistat de polițiști, pe drumul public, din comuna Cristesti, în timp ce conducea un autovehicul în care se aflau, disimulate, peste 60.000 de pachete de țigarete de proveniență Republica Moldova.

Tânărul a fost condus la sediul poliției pentru audieri, ulterior, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Țigaretele și autovehiculul folosit pentru comiterea faptei au fost indisponibilizate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în noaptea de Înviere. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, până pe 12 mai 2025

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 14 aprilie – 12 mai 2025. Specialiștii anunță temperaturi în creștere de la o zi la alta. Vremea se încălzește în Săptămâna Mare, scrie observatornews.ro.

„Pe parcursul săptămânii viitoare, Vremea va fi predominant frumoasã şi caldã. Astfel, valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice datei. Pe arii restrânse va ploua slab în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţãrii, iar Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificãri în regiunile vestice, estice şi sud-estice.

Temperaturile maxime se vor situa între 9 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 24 de grade în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 3 şi 14 grade. Dimineaţa şi noaptea pe alocuri va fi ceaţã”, spun specialiștii de la Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice, sudice și sud-estice.

Vremea 21 – 28 aprilie 2025

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nordice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo 28 aprilie – 5 mai 2025

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă în toate regiunile

Publicitate

Vremea 5 – 12 mai 2025

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Seară duhovnicească în Parohia Cristinești. O întâlnire cu rost și har

Publicat

Publicitate

În seara zilei de 9 aprilie a.c., parohia Cristinești a devenit gazda unei frumoase seri duhovnicești, organizată cu dragoste și râvnă de Cercul misionar „Sfinții Voievozi” Ibănești. Evenimentul a reunit preoți și credincioși din împrejurimi, într-un cadru de comuniune și rugăciune, dar și de reflecție profundă asupra credinței și identității noastre spirituale.

Invitatul întâlnirii a fost părintele Apetrei Ionuț-Ștefan, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, care a susținut o conferință cu tema: „Credința ortodoxă – cruce pe umerii neamului românesc”. Cuvintele părintelui au fost o adevărată hrană pentru suflet, marcate de profunzime teologică, dar și de o sensibilitate aparte față de realitățile vieții de zi cu zi.
În expunerea sa, părintele protoiereu a subliniat faptul că Ortodoxia nu este doar o moștenire de familie sau o tradiție, ci o chemare vie la jertfă, la iubire și la statornicie în fața încercărilor. Credința ortodoxă a fost prezentată ca o cruce pe umerii fiecărui român, o cruce asumată cu demnitate și speranță, în ciuda tuturor greutăților vremurilor.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de rugăciune comună și cu un dialog deschis între părintele protoiereu și credincioși, care au primit cu bucurie răspunsuri la frământările lor spirituale. Atmosfera a fost una caldă, familială, încărcată de har și binecuvântare.
Astfel de seri duhovnicești nu sunt doar prilejuri de întâlnire, ci veritabile popasuri de întărire sufletească, care arată că Biserica este mereu vie, aproape de oameni și preocupată de mântuirea fiecărui suflet.

Sursa: Protopopiatul Dorohoi

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending