Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Publicat

Publicitate

Sfântul mare mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este un sfânt român din secolul al XIV-lea. Prăznuirea sa se face la 2 iunie și 24 iunie.

S-a născut în cetatea Trapezunt, în jurul anului 1300, din părinți creștini greci, iubitori de Dumnezeu, ceea ce l-a făcut să fie râvnitor al împlinirii poruncilor lui Hristos. Ocupația lui de bază era negoțul, călătorind adesea prin cetățile și târgurile de pe malurile Mării Negre. Acest lucru i-a dat posibilitatea să cunoască să cunoască multe din frumusețile Ortodoxiei, și să dorească și mai mult împlinirea poruncilor lui Hristos. Astfel, tânărul negustor se arăta milostiv față de cei lipsiți, mângâietor al celor aflați în necazuri, apărător al dreptei-credințe. De aceea, în scurt timp, el s-a bucurat de o deosebită prețuire în fața tuturor, ceea ce nu era pe placul anumitor negustori, care doreau să aibă mai multă clientelă. Astfel că aceștia ajunseră să-l invidieze pe Ioan pentru cinstea de care se bucura.

Într-una din călătoriile sale spre Cetatea Albă, acest râvnitor al Domnului a avut ca însoțitor pe un neguțător apusean, pe nume Reiz, care era de confesiune catolică. Iscându-se discuții pe tema credinței, Ioan reușea să-i demonstreze neguțătorului catolic erorile fundamentale ale credinței lui, astfel că acesta s-a pornit cu ură împotriva lui Ioan, punându-și în gând să se răzbune pe tânărul Ioan. Ajunși în Cetatea Albă, negustorul catolic a mers la mai-marele cetății, spunându-i că știe pe cineva care ar dori să se lepede de credința sa și treacă la religia tătarilor. Această veste l-a bucurat mult pe mai-marele cetății, care a cinstit cu daruri alese pe Reiz, poruncind totodată ca să fie adus cel ce dorea convertirea la religia strămoșilor săi. Astfel, Ioan ajunge în fața mai-marelui cetății, care îl îmbie cu cuvinte măgulitoare să se lepede de credința cea întru Hristos. Înțelegând ticăloșia lui Reiz, Sf. Ioan a mărturisit că totul era o minciună pusă la cale de Reiz, și că el nu are de gând să se lepede de credința sa, trecând la cea a tătarilor, pe care a arătat-o a fi neputincioasă.

Auzind aceste vorbe, eparhul a considerat că tânărul Ioan este un disprețuitor al credinței tătărești, drept pentru care a poruncit să fie dus la munci groaznice. În toiul acestor chinuiri, tânărul mucenic lăuda pe Dumnezeu că l-a învrednicit de o asemenea pătimire, și se ruga pentru întărirea sa în suferințe. Văzând chinuitorii că nu reușesc să biruiască tăria credinței „ghiaurului”, aceștia l-au dus înapoi la eparh, care i-a făgăduit multe bunătăți în schimbul lepădării sale de Hristos. Tânărul mucenic a arătat însă că mai de preț sunt acele pătimiri, ceea ce a înfuriat și mai tare pe eparh, care a poruncit ca Ioan să fie legat de coada unui cal și să fie târât pe caldarâmul cetății, ceea ce s-a împlinit cu repeziciune. Rămânând tare în credință, mucenicul lui Hristos nu înceta să înalțe rugăciuni către Atotțiitorul, ceea ce a înfuriat pe unul din chinuitori să scoată sabia și să reteze capul acelui mărturisitor al lui Hristos. Astfel, acest ales al Domnului, și-a dat viața în mâinile lui Hristos, de la care a primit cununa cea neveștejită a slavei sfinților mucenici.

Din ură față de creștini (majoritatea români), tătarii nu i-au lăsat pe aceștia să vină și să ia corpul neînsuflețit al Sfântului, pentru a-l îngropa după cuviință. Însă tradiția spune că în noaptea care a urmat martiriului, în jurul acelui trup s-au arătat făclii arzând și câțiva bărbați cu chipuri luminoase, care cântau și făceau tămâiere. Un martor păgân tătar, care se întâmpla să fie acolo, a crezut că acei bărbați sunt creștini, și de aceea a scos arcul ca să tragă asupra lor. Însă, întinzând arcul, mâinile i-au rămas lipite de arc și de săgeată, până când și-a mărturisit fapta. Auzind acele întâmplări și înfricoșându-se, eparhul a îngăduit creștinilor să vină și să ia spre îngropăciune trupul Sfântului. Astfel, Sfântul Ioan a fost îngropat după cuviință în cimitirul creștinesc al Cetății Albe.

Deși se simțea vinovat de moartea mucenicului, negustorul Reiz și-a pus în gând încă o faptă nelegiuită, plănuind să fure moaștele Sfântului și să le ia cu el, pentru ca de revărsările darurilor dumnezeiești ce se făcea printr-însele să se bucure conaționalii săi. Dar acest lucru i s-a descoperit, prin minune dumnezeiască, preotului care slujea la biserica cimitirului. Acesta l-a prins astfel pe negustor asupra faptului, astfel că fapta acestuia a fost zădărnicită. Totodată, preotul a adunat pe creștini în procesiune, și astfel au dus moaștele Sfântului Ioan în biserica cetății, depunându-le în Sfântul Altar. Aici au stat timp de 70 de ani revărsând multe binefaceri asupra celor care veneau și îngenuncheau în fața sfintei racle.

Publicitate

Proslăvirea
Vestea minunilor ce se săvârșeau la moaștele Sfântului Ioan a ajuns până în Moldova, unde pe atunci domnea voievodul Alexandru cel Bun. Acesta, sfătuindu-se cu mitropolitul Iosif al Moldovei, a dorit să aducă sfintele moaște în țară. Astfel, în anul 1402, la numai 2 ani de la instalarea pe scaunul Moldovei, Alexandru cel Bun reușește să aducă în Moldova moaștele Sfântului Ioan, printr-o procesiune, în urma căreia moaștele au fost depuse în catedrala mitropolitană din cetatea de scaun a Sucevei, astăzi biserica Mirăuți. De atunci, Sfântul Ioan este cinstit ca apărător al Moldovei, prin sfintele sale moaște săvârșindu-se minuni nenumărate asupra celor care au venit să se închine cu credință Sfântului.

Atunci când scaunul mitropolitan a fost mutat la Iași, au fost mutate și moaștele Sfântului Ioan, fiind depuse în biserica Mitropoliei, unde au stat până în anul 1686, când au fost luate ca pradă de regele polon Jan Sobieski, în campania sa antiotomană, împreună cu tot tezaurul Mitropoliei Moldovei (însuși mitropolitul Dosoftei a fost luat ca ostatic și dus în Polonia). Ele au fost repatriate de-abia la 13 septembrie 1783, prin eforturile episcopului de Rădăuți, Dositei, și depuse în fosta catedrală mitropolitană „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. Sfintele moaște vor mai călători încă o dată forțat prin străinătăți, de această dată în timpul primului război mondial, fiind adăpostite la Viena, până în anul 1918, când se vor întoarce definitiv în Moldova, de unde vor continua să poarte sufletele credincioșilor către acea epocă măreață de început a dăinuirii noastre pe aceste meleaguri.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1950, ca ziua de 2 iunie să fie înscrisă în calendar ca zi de pomenire a acestui vrednic mucenic al lui Hristos. Pe 24 iunie este zi de pomenire pentru aducerea moaștelor Sf. Ioan cel Nou la Suceava.

Imnografie
Tropar, glasul al 4-lea:

Viața ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii și cu neîncetate rugăciuni și lacrimi, și iarăși către pătimire bărbătește pornindu-te, necredința persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire și creștinilor laudă, Ioane, pururea pomenite.

Condac, glasul al 4-lea:

Plutind pe luciul mării cu neguțătorie, de la răsărit către miazănoapte te-ai nevoit, și chemându-te Dumnezeu pe tine, precum Matei vama, și tu neguțătoria lăsând, Aceluia ai urmat prin sângele muceniciei; cu cele vremelnice răscumpărând cele netrecătoare, ai luat cunună de biruință.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșănean dispărut în Marea Britanie. Autoritățile și familia cer ajutorul cetățenilor

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, județul Botoșani, este căutat de autorități după ce a dispărut în Marea Britanie.

Neghina Ionuț Bogdan, în vârstă de 37 de ani, a plecat la muncă în Anglia pe 1 decembrie 2024, însă contactul cu familia sa s-a pierdut la scurt timp după ce le-a spus că a ajuns la destinație. De atunci, nu s-au mai primit informații despre el.

Ionuț Bogdan are o înălțime de 1,80 m, cântărește aproximativ 50 kg și are o constituție slabă. Este posibil să fi lucrat ca șofer în perioada în care a mai fost plecat în Marea Britanie între 2020 și 2023, însă nu se cunosc detalii precise despre angajatorul sau zona în care ar putea lucra.

Oricine îl vede sau are informații despre locul în care se află este rugat să sune la numărul de urgență 112. Autoritățile colaborează cu poliția din Marea Britanie pentru a-l găsi pe bărbatul dispărut.

Citeste mai mult

Eveniment

Vine Dragobetele: Iubește Românește și surprinde-ți jumătatea. Mesaje de Ziua tradițională a Îndrăgostiților

Publicat

Publicitate

Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie, este o tradiție românească dedicată iubirii, cu rădăcini adânci în folclorul și mitologia noastră. Cu ocazia acestei zile, pe lângă darurile pentru persoana iubită, românii își transmit mesaje de dragoste. Considerat echivalentul românesc al Sfântului Valentin, Dragobetele simbolizează renașterea naturii și iubirea pură, fiind strâns legat de începutul primăverii, relatează alba24.ro.

Mesaje de Dragobete pentru ea și pentru el

De Dragobete, te iubesc mai mult ca ieri și mai puțin ca mâine! Ești sufletul meu pereche și cel mai frumos dar al vieții mele.

Dragostea noastră este ca o poveste fără sfârșit. De Dragobete, îți promit că te voi iubi mereu, cu aceeași pasiune și devotament!

Astăzi, de sărbătoarea iubirii românești, vreau să îți reamintesc că inima mea bate doar pentru tine!

Nu există zi în care să nu mă gândesc la tine, dar azi vreau să îți spun și mai tare: te iubesc enorm!

De Dragobete, iubirea noastră înflorește ca o primăvară veșnică. Îți mulțumesc că îmi luminezi viața!

Publicitate

Când te am alături, fiecare zi este o sărbătoare a iubirii. De Dragobete, îți mulțumesc că mă faci atât de fericit!

Ești primăvara inimii mele și lumina sufletului meu. Dragobetele este doar un motiv în plus să îți spun cât de mult te iubesc!

Tu ești motivul pentru care zâmbesc în fiecare zi. Îți ofer tot sufletul meu, astăzi și pentru totdeauna!

Nu am nevoie de o zi specială ca să te iubesc, dar Dragobetele îmi oferă ocazia perfectă să îți spun încă o dată cât de mult însemni pentru mine!

Când te privesc, văd viitorul nostru împreună. Când te țin de mână, simt că am lumea întreagă. Te iubesc!

Iubirea noastră este ca un cântec frumos care nu se termină niciodată. De Dragobete, vreau să îți spun că inima mea va fi mereu a ta.

Dragobetele este despre noi, despre iubirea sinceră și despre visurile noastre comune. Te iubesc din tot sufletul!

Tu ești soarele dimineților mele și liniștea nopților mele. Te iubesc azi, mâine și în fiecare zi care va urma!

Ești cel mai frumos dar pe care viața mi l-a oferit. De Dragobete, îți dau în dar inima mea, pentru totdeauna!

Fiecare zi petrecută alături de tine este un vis împlinit. De Dragobete, îți promit să îți fiu mereu alături, cu toată iubirea mea!

Nu există cuvinte suficiente să descriu cât de mult însemni pentru mine. De Dragobete, îți dau un singur cuvânt: „Întotdeauna”.

Dragostea noastră este ca un foc ce arde mereu, fără să se stingă vreodată. Azi, de Dragobete, îți promit că voi păstra această flacără vie pentru totdeauna.

Ești raza mea de soare în zilele mohorâte, bucuria mea în fiecare moment. Dragostea mea pentru tine este nemărginită!

Astăzi, de Dragobete, îți mulțumesc pentru că ești alături de mine și pentru că mă iubești așa cum sunt. Te iubesc mai mult decât orice pe lume!

Când mă gândesc la fericire, mă gândesc la tine. Când mă gândesc la iubire, îți rostesc numele. De Dragobete și în fiecare zi, ești inima mea!

Fiecare dintre aceste mesaje este o declarație sinceră de iubire pe care o poți transmite persoanei dragi de Dragobete!

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu și la Concești în această dimineață: Podul unei case s-a făcut scrum de la un scurt circuit

Publicat

Publicitate

În această dimineață,  pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit în podul unei case din localitatea Concești, a anunșțat ISU Botoșani.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Concești, cu două autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga acoperișul casei.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

De la 1 martie 2025 se schimbă ”Legea Căsătoriilor”: Actele de stare civilă vor fi disponibile exclusiv în sistem digitalizat

Publicat

Publicitate

De la 1 martie 2025, Legea Căsătoriilor va suferi modificări, astfel că fiecare județ va implementa un sistem electronic pentru gestionarea actelor de stare civilă, precum certificatele de naștere, căsătorie și deces. Această schimbare are ca scop simplificarea și eficientizarea procedurilor oficiale, precum și reducerea birocrației, relatează alba24.ro.

Ofițerii de stare civilă vor completa primul exemplar al registrului în format electronic, păstrând o variantă pe hârtie doar pentru arhivă.

Al doilea exemplar al actelor va fi disponibil exclusiv în sistem digitalizat.

Este o măsură așteptată și de românii din Diaspora, pentru care noile proceduri vor însemna mai puțină bătaie de cap.

Ei vor trebui să mai aștepte până în 24 septembrie, data la care ar trebui ca modificările să intre în vigoare și în ambasade și consulate.

Până atunci, aceste acte vor continua să fie completate manual, potrivit Gândul.

Publicitate

Proiectul de digitalizare a actelor de stare civilă este dezvoltat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu sprijinul fondurilor europene.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproape 185 de milioane de lei, dintre care 156 de milioane sunt fonduri nerambursabile.

”Legea Căsătoriilor” se schimbă de la 1 martie 2025: acte necesare pentru cununia civilă

De anul acesta, pentru cununia civilă sunt necesare următoarele tipuri de acte:

  • buletinele de identitate (original și copie);
  • certificatele de naștere (original și copie);
  • certificatul medical prenuptial (valabil 14 zile);
  • documente care atestă încheierea unei eventuale căsătorii anterioare (dacă este cazul).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending