Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfinţii Mucenici: Codrat, Ciprian, Dionisie, Anect, Pavel, Crescent şi cei împreună cu dânșii

Publicat

Publicitate

Acești sfinți mucenici au trăit în vremuri grele, pe vremea persecuțiilor creștine din secolul al III-lea, pe vremea împăraților Deciu (249-251) şi Valerian (253-259). O creștină plină de evlavie, pe nume Rufina a fugit din cetatea Corintului să se ascundă în munți pentru a scăpa de cei care o urmăreau.

Acolo l-a născut pe mucenicul Codrat, însă la scurt timp își dă sufletul în mâinile Domnului. Bunul și marele Dumnezeu are grijă de copil, ținându-l în viață și hrănindu-l prin minune dumnezeiască. Când pruncului îi era foame, deasupra lui apărea un nor care îi picura în gură rouă dulce. Codrat își trăiește primii ani ai vieții, dar și restul copilăriei și al tinereții în sălbăticie.

Pe când a devenit adolescent, sfântul cunoaște niște creștini care îl învață despre calea cea dreapta, credința și iubirea de Dumnezeu. Mai apoi, viitorul mucenic va studia gramatica dar și arta medicinii, domenii în care se va bucura de un succes remarcabil. Totuși, majoritatea timpului său prefera să-l petreacă singur, izolat în munți, rugându-se neîncetat și meditând la Dumnezeu. Foarte mulți ani au trecut, iar mulți ucenici și prieteni îl căutau constant pentru a le oferi un cuvânt de învățătura.

Printre toți aceștia se numărau și Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel, Crescent și mulți alții. La porunca împăratului păgân Deciu, prefectul militar Iason ajunge la Corint pentru a tortura și ucide creștinii de acolo. Codrat, cel mai in vârstă dintre credincioși, vorbește în numele lor, apărând cu ardoare credința cea dreaptă în Iisus Hristos, chiar dacă este supus torturilor. În ciuda torturilor și suferințelor la care a fost supus, acesta își încuraja frații creștini, îndemnându-i să nu le fie frică și să apere cu tărie și ardoare credința cea dreaptă. Prefectul, văzând că nu reușește în nici un fel să-l convingă pe Codrat să se închine la idoli și să le aducă ofrandă, îi aruncă pe toți credincioșii la fiarele sălbatice pentru a fi sfâșiați de vii.

Totuși, minunea se întâmplă, deoarece fiarele nu se atinseră de ei. Înfuriindu-se, Iason dădu ordin ca toți aceștia să fie legați de picioare și trași cu trăsura pe străzile orașului, unde păgânii aruncau în mucenici cu pietre. Într-un final, toți aceștia sunt condamnați la decapitare cu sabia. La locul unde urmau sa fie executați, Codrat împreună cu ceilalți creștini, cer răgaz pentru rugăciune, după care fiecare pe rând își va pleca capul sub sabie. Discipolii mucenicului Codrat care nu au fost omorați, au suferit enorm atât pentru ei, cât și pentru Dumnezeu.

Dionisie este înjunghiat pe timpul nopții, Victorin, Nichifor și Victor sunt zdrobiți într-o presă imensă de piatră. Lui Claudiu îi sunt tăiate mâinile și picioarele; Diodor este aruncat în foc; Serapion este decapitat în timp ce Papiu și Leonid au fost înecați in mare. Luându-i drept exemplu, foarte multe femei creștine au suferit de bună voie pentru Dumnezeu.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Studiu: Şoferii sunt mai puțin atenți și DISTRAŞI când folosesc sistemele de automatizare a mașinilor

Publicat

Publicitate

Şoferii tind să se implice în activităţi nelegate de condus, ca verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când utilizează sisteme de automatizare parţială, arată un nou studiu al IIHS, relatează mediafax.ro.

Un nou studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) a scos în evidenţă faptul că şoferii sunt mai predispuşi să se angajeze în activităţi nelegate de condus, cum ar fi verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când folosesc sisteme de automatizare parţială, scrie Reuters.

Studiile au fost întreprinse pe parcursul unei luni şi au inclus două sisteme cunoscute: Autopilot de la Tesla şi Pilot Assist de la Volvo.

Sistemele de automatizare parţială, care folosesc camere, senzori şi programe pentru a regla viteza şi a menţine maşina pe banda proprie, permit uneori schimbarea automată a benzii.

Cu toate acestea, şoferii sunt obligaţi să monitorizeze constant drumul şi să fie pregătiţi să preia controlul în orice moment, majoritatea sistemelor cerându-le, de altfel, să ţină mâinile pe volan.

Studiul IIHS a arătat că, în ciuda regulilor menite să limiteze distragerea atenţiei, şoferii îşi adaptează comportamentul pentru a include activităţi nelegate de condus.

Publicitate

David Harkey, preşedintele IIHS, a spus că aceste rezultate arată nevoia unor măsuri de siguranţă mai clare pentru a preveni utilizarea greşită a sistemelor de automatizare parţială.

„Dacă îi antrenezi pe oameni să creadă că atenţia înseamnă doar să mişti volanul din când în când, atunci exact asta vor face”, a spus Harkey.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Școala Altfel: Lecție de prim ajutor pentru elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii claselor a VI-a A și a IX- a D de la Colegiul Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au participat, astăzi, la o lecție de prim ajutor. Activitățile au fost organizate în cadrul Programului “Școala Altfel”, la solicitarea instituției de învățământ.

Paramedicii SMURD le-au vorbit copiilor despre obstrucția căilor aeriene, fie cu alimente ingerate în grabă, fie cu diverse obiecte precum monezi, mărgele, agrafe, nasturi etc. Totodată, le-au arătat celor prezenți cum să execute corect resuscitarea, copiii fiind nerăbdători să încerce aceste manevre.

De asemenea, s-au adus în discuție și accidentele ce se pot produce atunci când aceștia se află în școală. Astfel, li s-a recomandat să nu se joace cu obiectele folosite la ore, precum compasul din trusa de geometrie pentru că acesta este ascuțit și îi poate răni.

Copiii au fost sfătuiți să nu se împingă pe hol sau în apropierea scărilor deoarece se pot lovi.

“Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă și sfaturi din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ZUMBA cu Dana la Școala de Dans Arlechin! HAI cu prietenii și fă mișcare alături de cei cu aceeași pasiune ca tine!

Publicat

Publicitate

Asociația Județeană de Dans Sportiv Botoșani organizează, la Casa de Cultură a Tineretului, din Botoșani, începând cu 26 septembrie 2024, ora 17:00, grupe pentru începători și avansați, în cadrul proiectului – Zumba cu Dana la Școala de Dans Arlechin.

Parte din programul „Sport și mișcare pentru fiecare”, desfășurat și în orașul Săveni din 2022, acest proiect aduce energia și bucuria Zumba în viețile copiilor, tinerilor și adulților!

Dana Filip, instructor acreditat de Aerobic-Fitness și Zumba și coordonator a claselor de Zumba la Asociația Arlechin, te îndeamnă:

„Dansați, dragilor, pentru că dansul este BUCURIE, DESCĂTUȘARE și TERAPIE! Este cea mai plăcută și ușoară formă de MIȘCARE, o adevărată PROVOCARE care ne învață ELEGANȚA și ne face să ne simțim MINUNAT! Nu este COMPETIȚIE, nu este pentru PODIUM și nu este pentru COMPARARE!”, au transmis membrii de Zumba la Asociația Arlechin.

Flavius Damean, CEO al Asociației Arlechin și președinte al Asociației Județene de Dans Sportiv Botoșani, a explicat:

„Obiectivele programului Zumba cu Dana la Școala de Dans Arlechin sunt centrate pe îmbunătățirea sănătății și bunăstării participanților. Cu experiența sa vastă ca instructor acreditat de Aerobic-Fitness și Zumba, Dana creează un mediu pozitiv și energic, care îi va motiva pe cursanți să participe regulat la clase. Printr-o combinație de coregrafii dinamice și exerciții specifice, programul ajută la dezvoltarea coordonării, flexibilității și tonusului muscular, contribuind astfel la o condiție fizică optimă. În plus, Dana încurajează participanții să-și atingă obiectivele personale, sprijinind astfel creșterea încrederii în sine și îmbunătățirea imaginii personale. Clasele sunt concepute pentru a facilita socializarea, transformând antrenamentele într-o experiență interactivă și plăcută. Programul este flexibil și adaptat nevoilor fiecărui participant, asigurându-se că toată lumea se simte inclusă și motivată să progreseze. Sub îndrumarea Danei, fiecare antrenament este sigur și eficient, mișcările fiind corect executate pentru a preveni accidentările și a maximiza rezultatele, oferind astfel o experiență plăcută și sigură pentru toți participanții.”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai mulți elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au luat lecții de prim ajutor. Profesori au fost paramedicii SMURD

Publicat

Publicitate

Elevii claselor a VI-a A și a IX- a D de la Colegiul Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au participat, astăzi, la o lecție de prim ajutor. Activitățile au fost organizate în cadrul Programului “Școala Altfel”, la solicitarea instituției de învățământ.

Paramedicii SMURD le-au vorbit copiilor despre obstrucția căilor aeriene, fie cu alimente ingerate în grabă, fie cu diverse obiecte precum monezi, mărgele, agrafe, nasturi etc. Totodată, le-au arătat celor prezenți cum să execute corect resuscitarea, copiii fiind nerăbdători să încerce aceste manevre.

De asemenea, s-au adus în discuție și accidentele ce se pot produce atunci când aceștia se află în școală. Astfel, li s-a recomandat să nu se joace cu obiectele folosite la ore, precum compasul din trusa de geometrie pentru că acesta este ascuțit și îi poate răni.

Copiii au fost sfătuiți să nu se împingă pe hol sau în apropierea scărilor deoarece se pot lovi.

Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă și sfaturi din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending