Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Publicat

Publicitate

În cetatea Iconiei, din Licaonia, era o femeie tânără, de neam bun, anume Iulita, care se trăgea din seminţia împăraţilor Romei celor mai dinainte şi era creştină cu credinţa. Petrecând puţin timp cu un bărbat legiuit, ea a zămislit şi a născut de la dânsul un prunc de parte bărbătească, apoi a rămas văduvă. Iar pruncul ce l-a născut, l-a luminat cu Sfântul Botez şi i-a dat numele de Chiric.

În acea vreme, Diocleţian păgânul, ţinând împărăţia Romei, a ridicat prigoană mare împotriva creştinilor de prin ţările stăpânirii sale. Şi era pus de dânsul ca ighemon în ţara Licaoniei un oarecare Domiţian, om sălbatic la fire şi fără de omenie, ce avea chip de fiară şi nărav asemenea, bucurându-se de vărsarea sângelui creştinesc. Acela, venind în Iconia, a început a munci cumplit pe cei ce credeau în Hristos şi căuta cu tot dinadinsul pe cei ce ţineau în taină credinţa creştinească. Aceasta văzând Iulita, credincioasa roabă a lui Hristos, şi ştiind că buna sa credinţă nu se va putea tăinui de muncitor, s-a gândit să fugă, pentru că se temea ca nu cumva, neputând suferi muncile cele cumplite, să se lepede de Hristos.

Deci şi-a lăsat toate averile sale şi casa, rudele, robii, slava şi toată frumuseţea lumii acesteia, pentru dragostea lui Hristos. Şi luând pe fiul său, Chiric, care era de trei ani, şi două roabe mai credincioase, au ieşit noaptea din cetatea Iconiei şi au plecat în străinătate, aducându-şi aminte de ceea ce s-a zis în Scriptură:Aici nu avem cetate stătătoare, ci să căutăm pe cea viitoare. Deci s-a dus în Seleucia ca o străină, tăinuindu-şi neamul său cel bun, însă şi acolo a aflat aceeaşi prigonire împotriva creştinilor, pentru că un oarecare Alexandru, luând de la împărat stăpânirea ighemoniei, s-a dus în Seleucia şi acolo ucidea fără de milă pe toţi cei ce mărturiseau numele lui Iisus Hristos.

Deci fericita Iulita, aducându-şi aminte de ceea ce se scrie:Daţi loc mâniei, adică „fugiţi de mânie”, şi iarăşi:Când vă vor goni pe voi din cetatea aceasta, fugiţi în cealaltă, a ieşit din Seleucia şi s-a dus în Tars, cetatea Ciliciei, trăind acolo printre cei săraci. Dar după o vreme oarecare, acelaşi Alexandru ighemonul s-a dus şi în Tars, ca să muncească pe creştini. Iar Sfânta Iulita, fiind cunoscută de unii, a fost spusă ighemonului. Iar acela îndată a poruncit s-o prindă şi a şezut înaintea poporului la divanul cel din privelişte. Şi prinzând-o pe ea ostaşii împreună cu fiul ei, au fugit de la dânsa amândouă slujnicele. Însă o urmau de departe privind, voind ca să-i vadă pătimirea şi sfârşitul ei. Deci muceniţa a fost dusă înaintea ighemonului, având pe mâini pe Sfântul Chiric, pruncul de trei ani. Şi fiind întrebată de ighemon de nume, neam şi patrie, ea răspundea cu îndrăzneală, mărturisind numele Domnului nostru Iisus Hristos, numindu-se creştină şi zicând: „Acesta este numele şi neamul meu cel bun, iar patrie îmi este împărăţia cerească a lui Hristos”. Iar ighemonul, mâniindu-se, a poruncit să-i ia pruncul, s-o dezbrace şi să o întindă la pământ, ca să o bată fără de cruţare cu vine crude.

Pe când ostaşii băteau pe muceniţă, pruncul privea spre ea, plângând, şi se smulgea din mâinile celor ce-l ţineau, ca să se ducă la maica sa. Iar ighemonul văzând că pruncul este frumos, a poruncit să-l aducă la el. Deci, luându-l, l-a pus pe genunchii săi şi îl mângâia ca să nu plângă, netezindu-i părul capului şi sărutându-l. Şi îi spunea cuvinte duioase, dar pruncul se apăra, trăgându-se din mâinile lui şi ferindu-şi capul într-o parte, nelăsându-l să-i netezească părul şi să-l sărute cu buzele lui cele întinate. Deci, privind la maica sa,pe când ei o băteau, plângea şi striga: „Sunt creştin! Lasă-mă să mă duc la mama mea!” Şi zgâria faţa ighemonului cu unghiile, împingându-se cu mâinile de la el. Atunci ighemonul, umplându-se de mânie, a aruncat jos pe prunc, izbindu-l cu piciorul în coaste. Iar pruncul, căzând pe treptele de piatră şi lovindu-se cu capul de colţurile cele ascuţite ale treptelor, s-a zdrobit şi a umplut tot locul acela de sânge. Astfel, Sfântul Chiric şi-a dat sufletul cel sfânt şi fără de prihană în mâinile lui Dumnezeu, încununându-se cu mucenicia.

Iar fericita Iulita, maica lui, fiind cumplit bătută, pătimea ca într-un trup străin. Şi nesimţind ca un stâlp neînsufleţit, nu striga altceva decât aceasta: „Sunt creştină şi nu voi jertfi idolilor voştri”. Iar după ce au încetat a o bate şi au ridicat-o de la pământ, a văzut pe iubitul ei fiu mort, zăcând în sânge înaintea divanului. Drept aceea s-a umplut de bucurie şi a zis: „Mulţumesc Ţie, Doamne, că ai învrednicit pe fiul meu de un dar ca acesta, ca să se săvârşească muceniceşte pentru numele Tău cel sfânt mai înainte de mine şi să primească cununa cea neveştejită întru slava Ta!” După aceea, ighemonul a poruncit s-o spânzure la muncire şi să-i strujească trupul cu piepteni de fier, apoi să-i stropească cu smoală topită rănile sale.

Publicitate

Astfel fiind muncită sfânta, propovăduitorul striga: „Miluieşte-te, Iulito, cruţă-ţi tinereţile tale şi închină-te zeilor, ca să te izbăveşti din munci şi să nu pieri cumplit cu moarte fără de vreme, ca şi fiul tău”. Iar muceniţa răspundea: „Nu mă voi închina dracilor şi idolilor celor surzi şi muţi, ci mă voi închina Domnului meu Iisus Hristos, Unul născut, Fiul lui Dumnezeu, prin Care toate le-a făcut Tatăl Ceresc. Deci mă sârguiesc ca să ajung pe fiul meu, ca împreună cu el să mă învrednicesc împărăţiei cereşti”. Văzând ighemonul răbdarea şi mărimea de suflet cea nebiruită a muceniţei, a osândit-o la tăiere cu sabia. Şi luând-o slujitorii, au dus-o afară din cetate la locul cel de moarte, unde se ucideau cei osândiţi. Iar sfânta mergea bucurându-se, ca la o nuntă.

Şi ajungând la locul acela, a cerut puţin timp pentru rugăciune. Deci, plecându-şi genunchii, s-a rugat, zicând: „Mulţumesc Ţie, Doamne, Dumnezeul meu, Iisuse Hristoase, că ai chemat pe fiul meu mai înainte de mine, învrednicindu-l a pătimi pentru numele Tău cel sfânt şi înfricoşat, şi i-ai dat lui, pentru că a lăsat această viaţă deşartă, viaţa cea veşnică cu sfinţii! Primeşte-mă şi pe mine, nevrednica roaba Ta, şi mă învredniceşte să dobândesc dar înaintea Ta, ca să fiu numărată cu fecioarele cele înţelepte care au intrat în cămara Ta cea neîntinată, ca să Te binecuvinteze sufletul meu pe Tine şi pe Tatăl Tău cel fără de început şi pe Duhul Sfânt, Cel împreună de o fiinţă în veci. Amin”. Astfel rugându-se sfânta, călăul ascuţindu-şi sabia, i-a lovit grumajii, tăindu-i cinstitul ei cap, iar trupul l-a lăsat în locul acela, fără a-1 îngropa, spre a-l mânca câinii şi fiarele. Asemenea şi trupul Sfântului Chiric, târându-1 din cetate, l-au aruncat lângă trupul maicii lui şi au plecat. Şi sosind noaptea, au venit cele două slujnice zise mai sus şi au luat trupul stăpânei lor şi a fiului ei şi, ducându-le departe, le-au îngropat în pământ.

Una din aceste slujnice a trăit până în vremea marelui Constantin, întâiul împărat al creştinilor, în zilele căruia a răsărit adevărul, iar bisericile lui Dumnezeu au luat îndrăznire, cu darul lui Hristos. Atunci acea slujnică a arătat credincioşilor creştini acel loc, unde erau îngropate cinstitele moaşte ale Sfinţilor Mucenici Chiric şi Iulita, povestind şi pătimirea lor. Drept aceea, ei au scos din sânul pământului sfintele moaşte, nestricate şi pline de bună mireasmă, care dădeau şi tămăduiri de neputinţe. Iar pătimirea acestora au dat-o în scris, spre pomenirea şi cinstirea sfinţilor mucenici, spre folosul credincioşilor şi spre slava lui Hristos Dumnezeul nostru, Cel slăvit în veci împreună cu Tatăl şi cu Sfântul Duh. Amin.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Poate vă prinde bine o rețetă secretă: Cum se fac cele mai bune sarmale din Ajun de Crăciun

Publicat

Publicitate

Pregătirile pentru masa de Crăciun sunt pe ultima sută de metri. În fiecare bucătărie din țară fierb oalele cu sarmale, iar alte preparate sunt deja la cuptor, relatează alba24.ro. Totuși dacă nu au început încă să gătești, un bucătar din Alba Iulia, Călin Horvat, propune o rețetă de sarmale perfectă pentru ziua de Crăciun.

Ingrediente pentru 50 de sarmale delicioase:

  • 1,5 kg carne afumată de porc
  • 200 g poală de porc (grăsime)
  • 1 buc sângerete
  • 250 g spinare afumată de porc
  • 250 g jumări
  • 2 verze murate, medii
  • 100 g orez
  • 2 ouă
  • 3 cartofi medii
  • 2 cepe medii
  • 1 legătură de mărar și cimbru verde
  • Sare și piper, după gust

Metoda de preparare: Pregătirea compoziției.

Carnea afumată, grăsimea, jumările, cartofii și ceapa se dau prin mașina de tocat, utilizând o sită medie, pentru a obține o textură uniformă. În amestecul rezultat se adaugă ouăle, orezul spălat, sarea și piperul. Se frământă totul până la omogenizare, asigurându-te că fiecare ingredient contribuie la savoarea finală.

Formarea sarmalelor:

Alege cele mai bune foi de varză murată. Împachetează cu grijă compoziția în foi, formând sărmăluțe de mărime medie – ideale pentru masa de Crăciun.

Aranjarea în oală

Pe fundul unei oale de lut (ideală pentru acest preparat), așază un strat de varză murată tăiată mărunt. Peste acest strat, adaugă spinarea afumată și bucăți de sângerete, apoi dispune sarmalele în cercuri concentrice. Deasupra, sigilează totul cu un capac format din varză tăiată și foi de varză, iar peste acestea presară mărarul și cimbrul verde.

Fierberea:

Toarnă apă în oală, suficient cât să acopere sarmalele, și lasă-le să fiarbă la foc mic până când varza devine fragedă și bine pătrunsă. Aroma se va răspândi în întreaga casă, anunțând apropierea sărbătorii.

Servirea:

Sarmalele se servesc fierbinți, alături de smântână și ardei iute, oferind un gust autentic și o atmosferă de neuitat.

Publicitate

Un secret de reținut:

Pentru o aromă cu adevărat festivă, este recomandat ca sarmalele să fie pregătite în Ajunul Crăciunului. Astfel, întreaga familie se poate bucura de mirosul îmbietor al mâncării tradiționale care evocă spiritul sărbătorilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora: Spiritul blând al Crăciunului să coboare asupra voastră

Publicat

Publicitate

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora, a transmis un mesaj în Ajunul Crăciunului pentru locuitorii comunei și cei ai județului Botoșani.

“Lumina sfântă din Ajun să vă aducă în suflet un Crăciun veșnic. Sărbători fericite! Cete de îngeri să coboare în casa voastră și să vă aducă vestea cea mare. Iar cel ce s-a născut, să vă umple casa cu pacea și binecuvântarea sa. Ȋn seara asta, ȋngerii coboară cu vestea bună  și te ȋnconjoară, amintindu-ți de Iisus, pruncul iubit nespus. Doresc ca cel născut ȋn ieslea cea săracă, loc ȋn inima ta să-și facă. Sărători fericite și numai bucurii! Fie ca spiritul blând al Crăciunului să coboare asupra voastră doar bucurie și senin, prosperitate, veselie și sănătate. Sărbători Fericite!” a transmis Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la DRUM: Avertizări de ninsoare, viscol și vânt puternic de Crăciun. Hartă cu cod galben și portocaliu în aproape toată țara

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteorologice valabile pentru perioada 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10. Acestea vizează fenomene severe precum ninsoare abundentă, viscol puternic și intensificări ale vântului în diferite regiuni ale țării. Mai jos, detalii despre zonele afectate și condițiile meteorologice preconizate:

Cod Portocaliu: Ninsoare Abundentă și Viscol Puternic

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone afectate: Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali (altitudini de peste 1700 m)

În aceste zone, sunt așteptate ninsori abundente care vor determina depunerea unui strat consistent de zăpadă. Cantitățile de apă vor ajunge la 30-50 l/mp. Vântul va sufla cu intensitate, având rafale de peste 90-110 km/h, generând viscol puternic și zăpadă troienită. Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Cod Galben: Ninsoare și Intensificări Ale Vântului

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone montane (altitudini între 800 și 1700 m): În cea mai mare parte a zonei montane, va ninge și se va depune un strat de zăpadă consistent, cu acumulări de 20-25 l/mp. Vântul va avea intensificări de 60-80 km/h, generând viscol și reducând vizibilitatea sub 100 de metri.

Publicitate

Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei:

Vântul va sufla cu rafale de 50-70 km/h, iar în noaptea de 24 spre 25 decembrie se pot înregistra rafale izolate de peste 80 km/h în estul Munteniei.

Județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin: În prima parte a zilei, se așteaptă ninsoare temporar viscolită, cu rafale de 40-50 km/h.

Restul teritoriului: Intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 40-50 km/h.

Recomandări pentru Populație

Evitarea deplasărilor inutile: În special în zonele montane afectate de viscol și ninsoare abundentă.

Pregătirea autovehiculelor: Echiparea acestora cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

Monitorizarea actualizărilor meteo: Verificați în mod regulat avertizările emise de ANM.

În Ajunul Crăciunului, în zonele montane ninge abundent, iar meteorologii au emis cod portocaliu până în dimineața Crăciunului. În zonele de deal este cod galben de ninsoare.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini în general de peste 1700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent, aici fiind în vigoare până în dimineața Crăciunului o avertizare cod portocaliu. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În prima și a doua zi de Crăciun, local în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…80 km/h, în zonă fiind cod galben de vreme rea până joi seaa, la ora 20.00.

Va mai fi în vigoare și un cod galben de vânt în Muntenia, Dobrogea, precum și în centrul și sudul Moldovei. Aici, vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h și temporar de 75…80 km/h în estul Munteniei și pe litoral.

Pe parcursul zilei de 25 decembrie în regiunile sudice și sud-estice vor fi precipitații, predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ (10…20 l/mp), iar în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, izolat, peste 25…30 l/mp. Vor fi condiții de polei.

Citeste mai mult

Eveniment

Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni: Cele mai calde urări de Crăciun

Publicat

Publicitate

Mesaj emoționant de la Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni, pe când Moș Crăciun a pornit deja cu cadourile pentru locuitorii comunei Stăuceni dar și pentru cei din tot județul Botoșani.

“În această perioadă de sărbătoare, vreau să vă transmit cele mai calde urări de Crăciun și un An Nou plin de sănătate, bucurii și împliniri! Fie ca lumina Crăciunului să aducă pace și speranță în inimile voastre, iar fiecare moment petrecut alături de cei dragi să fie plin de fericire”, a transmis Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stauceni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending