Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist

Publicat

Publicitate

Sfinţii mucenici pomeniţi astăzi au trăit în Persia, în timpul domniei regelui Sapor al II-lea (309-379), cel care a început prigonirea creştinilor. Între oamenii care slujeau la curtea sa erau în taină şi creştini, printre ei, şi Achindin, Pigasie şi Anempodist, oameni de frunte şi întăriţi în credinţă, care aduceau pe mulți la Hristos.

Însă, fiind pârâţi, i-au prins şi i-au adus în faţa regelui Sapor. După ce şi-au mărturisit credinţa, au fost supuși la chinuri. Dar sfinţii, întăriţi de harul dumnezeiesc, au rămas nevătămaţi şi, prin rugăciune, au dărâmat un idol de seamă al perşilor.

Mâniați, păgânii i-au supus la chinuri și mai aspre. Şi din toate acestea scăpând întregi, sfinţii au adus la credinţă şi pe alţi curteni de seamă, ca Aftonie şi Elpidifor, acesta fiind cel dintâi din sfatul regelui. Atunci, le-au tăiat capetele Sfinţilor Aftonie şi Elpidifor şi la încă 7.000 de creştini în frunte cu mama regelui. Iar Sfinţii Achindin, Pigasie şi Anempodist au fost martirizaţi într-un cuptor ars în foc.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Love bombing”: Avertizare cu privire la înșelătoriile romantice în luna iubirii

Publicat

Publicitate

ING Bank și Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la înșelătoriile romantice, care iau amploare în luna iubirii, exploatând emoțiile potențialelor victime, conform unui comunicat de presă.

Cele mai populare măști folosite de infractorii romantici sunt ale unor actori celebri sau personalități publice, soldați sau medici în misiune, dar și oameni de afaceri sau investitori aflați în situații dificile temporare.

Activi pe platformele de dating și rețelele sociale, ei vor promite rapid dragoste adevărată și vor depune toate eforturile pentru a construi o relație virtuală, dar scopul este unul singur: de a fura banii persoanelor vulnerabile.

‘După stabilirea relației și crearea unui sentiment de apropriere și încredere, invariabil, apar cererile de ajutor financiar. Frecvent, sunt invocate urgențe de sănătate, accidente, conturi bancare blocate sau documente pierdute, adică diferite situații dramatice, care necesită întotdeauna bani. Astfel, militarul în misiune poate solicita bani pentru a se întoarce acasă sau pentru a accesa o sumă mare de bani blocată într-un cont bancar sau într-o țară străină. Sau poate este o personalitate publică care a suferit un accident grav. Sau un antreprenor de succes care a avut o problemă neașteptată în timpul unei călătorii de afaceri și cere un împrumut temporar, cu promisiunea de a restitui suma în cel mai scurt timp. Indiferent de povestea creată, ea este mereu presărată cu ghinioane sau accidente suspecte, care trebuie să reprezinte importante semnale de alarmă’, a spus Alin Becheanu, Head of Faud Monitoring & Prevention, ING Bank România.

Escrocii sentimentali vizează frecvent seniorii, profitând de vulnerabilitatea lor emoțională, dar și de faptul că sunt mai puțin familiari cu pericolele din mediul online. Persoanele singure, divorțate sau văduve sunt ținte preferate ale acestora. Totodată, ei caută persoane cu venituri stabile care ar putea fi dispuse să trimită bani, cu mai puțină experiență pe rețelele sociale și aplicațiile de dating. Astfel, persoanele cu vârsta peste 50 de ani pot fi vizate, în principal, de atacatorii romantici.

Pentru manipulare, infractorii pot apela la manifestări excesive de afecțiune și atenție, cunoscute sub numele de tactici de tip ‘love bombing’. Totodată, mesajele pot fi foarte informale și pot conține uneori greșeli gramaticale. O practică frecventă este și de a trimite documente false (acte de identitate, bilete de avion, contracte, chitanțe) pentru a părea credibili și a susține poveștile lor.

Publicitate

‘Cei care comit escrocherii romantice sunt experți în ceea ce fac, sunt răbdători și meticuloși, cunosc foarte bine cum să activeze stimuli emoționali și par de cele mai multe ori autentici, grijulii și credibili. Unii dintre escroci sunt prezenți pe majoritatea site-urilor de dating, matrimoniale sau pe platformele de social media. În conversațiile avute cu potențialele victime, ei pot ajunge chiar la cereri în căsătorie sau planuri să se întâlnească personal cu victima, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată.Astfel, dacă ați stabilit o relație la distanță pe internet, cu o persoană pe care nu ati întâlnit-o fizic și nu o cunoșteați inainte, analizați cu atenție situația și puneți-vă întrebările potrivite pentru a verifica dacă este o persoană reală sau în spatele contului se află un infractor. Iar în momentul când interlocutorul solicită sume de bani ori date sensibile de la dvs., oferind diferite pretexte care au deopotrivă o aură de urgență, în acel moment trebuie să vă activați reflexele de securitate. Atunci când aveți suspiciuni, nu ezitați să cereți ajutor!’, a spus Mihai Rotariu, manager al Direcției de Comunicare, Marketing și Media din cadrul DNSC.

ING și DNSC oferă o serie de sfaturi de pentru prevenirea fraudelor romantice: oricare ar fi circumstanțele, nu trimiteți niciodată bani unei persoane pe care nu o cunoașteți personal, indiferent de motivele invocate; nu oferiți niciodată informații precum datele cardului, parole, PIN, sau copii ale actelor de identitate, indiferent cine cere aceste date; aveți grijă ce postați și faceți public online.

De asemenea, specialiștii DNSC afirmă că atacatorii se pot folosi de informațiile publicate pe social media pentru a înțelege și aborda cu mai mult succes online și recomandă verificarea informațiilor legate de persoana cu care corespondați online.

‘Cercetați fotografia și profilul persoanei pentru a vedea dacă imaginea, numele sau detaliile au fost folosite în altă parte. Există instrumente gratis online care vă pot arăta dacă o anumită fotografie a aparut și pe alte site-uri sau aparține altcuiva; dacă ați fost contactați de o persoană suspectă care vă cere bani, raportați profilul pe platforma respectivă și contactați autoritățile’, trasmit reprezentanții DNSC.

Pentru a recunoaște tentativele de fraudă online și a nu le cădea victimă, cetățenii sunt sfătuiți să se informeze constant despre acestea din surse de încredere precum site-ul DNSC și secțiunea de securitate de pe site-ul ING Bank.

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri și Mid-Corporate și Wholesale Banking. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Polițistul Alex Rățoi, rănit grav în timpul serviciului, împlinește 25 de ani. Lupta lui continuă la o clinică din Târgu Mureș. Putem să dăm o mână de ajutor

Publicat

Publicitate

“Hai la sediu, Alex!”

Colegul nostru, Alexandru Rațoi, a împlinit 25 de ani. Ar fi trebuit să fie o zi plină de bucurie alături de familie și colegi, dar viața i-a pus în față o provocare grea. În urmă cu un an, un accident rutier petrecut în timpul serviciului, l-a adus în fața unei lupte pe care o duce zi de zi – lupta pentru a redeveni tânărul plin de viață cu care eram obișnuiți.

Alex este acum internat într-o clinică de recuperare din Târgu Mureș, unde face progrese, dar mai are nevoie de timp și de sprijin. Din păcate, costurile sunt mari, iar familia lui face eforturi uriașe pentru a-i asigura tratamentele necesare.

Mama lui, cea care este zilnic lângă el, își pune toată speranța în faptul că Alex va învinge și va reveni alături de noi.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani îi sunt alături, contribuind fiecare cum poate pentru a-l sprijini.

Cu ocazia zilei lui de naștere, colegii săi, care i-au fost mereu alături la serviciu, i-au făcut o surpriză și l-au vizitat la clinică.

Publicitate

Ei sunt cei care erau de serviciu cu Alex în seara accidentului. Cu 20 de minute înainte de a ieși din tură, amândoi i-au spus: “Hai la sediu, Alex!” Competitiv și ambițios din fire, Alex le-a răspuns că vrea să mai muncească puțin. După câteva minute, au fost sunați să intervină la un accident rutier – victima era Alexandru.

De atunci și până în prezent, colegii săi au fost un sprijin real și necondiționat pentru el și familia sa.

Lupta lui Alex continuă, iar noi suntem alături de el și așteptăm ziua în care va reveni acasă, printre colegi!

Cei care doresc să-l sprijine pe Alex pot face o donație în contul mamei sale, Rațoi Cătălina:
RO25 BRDE 070S V476 9063 0700

Citeste mai mult

Economie

ANOFM: 117 programe de formare profesională, în martie, la nivel național

Publicat

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în luna martie, 117 programe de formare profesională pentru 1.719 de persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, informează instituția într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: agent de securitate – 162 de persoane; referent resurse umane – 142 de persoane; lucrător comercial – 140 de persoane; ajutor bucătar – 84 de persoane; operator introducere, validare și prelucrare date – 84 de persoane; ospătar (chelner) – 84 de persoane; cofetar – 70 de persoane; instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 70 de persoane; competențe de comunicare în limba română – 56 de persoane; inspector în domeniul securității și sănătății în muncă – 56 de persoane.

Județele în care, în luna martie 2025, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Brașov (pentru 126 de persoane), Dâmbovița (pentru 98 de persoane) și Municipiul București (pentru 98 de persoane). AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

IȘJ Botoșani: Lista posturilor/ catedrelor vacante/rezervate complete și incomplete pentru anul școlar 2025-2026

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a publicat astăzi, pe pagina web și la sediul instituției, Lista posturilor/ catedrelor vacante/rezervate complete și incomplete pentru anul școlar 2025-2026.

https://isjbotosani.ro/categorie/mobilitate-personal-didactic-2025-2026/lista-posturi-vacante-rezervate-mobilitate-personal-didactic-2025-2026

„Pentru anul școlar viitor, la nivelul județului Botoșani, au fost publicate 1920 de posturi/catedre vacante/rezervate: 185 pentru angajare pe perioadă nedeterminată și 1735 pentru angajare pe perioadă determinată. Din cele 1735, 320 de posturi sunt complete, iar 1415 sunt incomplete. ” a declarat domnul profesor Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending