Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora

Publicat

Publicitate

Sfintele mucenițe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora au trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu (305-311), în Bitinia.

Bitinia (greacă Βιθυνία Bithynía, turcă Bitinya) este o regiune istorică, a fost regat elenistic în nord-vestul Asiei Mici, între Marea Neagră și Marea Marmara. Crescute în duh profund creştinesc, aceste trei surori au părăsit lumeasca cetate a făţărniciei şi minciunii şi s-au retras într-o pustie, însetând după liniştea sufletească şi trupească întru care să se poată închina pe deplin Mirelui Hristos, întru rugăciune, sărăcie şi curăţie.

Ele au păşit cu dragoste şi vitejie pe calea asprei vieţuiri, propăşind în post, rugăciune şi nevoinţe mari, până ce Domnul le-a împodobit pe ele cu marele dar al facerii de minuni. Poporul a început să vină la ele căutând şi aflând din belşug vindecarea neputinţelor lor şi, astfel, fecioarele s-au făcut vestite fără ca ele să vrea. Un anume Fronton, guvernator de cetate, a auzit despre ele şi le-a adus la judecată. Văzându-le cât de frumoase sunt, guvernatorul a rămas fără grai înaintea lor.

Căci, deşi trupurile lor erau uscate de postul neîncetat, chipul feţelor lor radia de frumuseţe şi de har dumnezeiesc. El a început mai întâi prin linguşiri, lăudându-le frumuseţea şi zicându-le că le va trimite la curtea imperială, unde împăratul le va mărita cu bărbaţi nobili. Dar când a văzut că aceste lingușiri ieftine nu au niciun efect asupra acestor tinere închinate lui Hristos, el a torturat-o pe Minodora, iar pe surorile ei le-a aruncat în temniţă. După torturi bestiale, guvernatorul a urlat către Minodora, care era rănită şi plină de sânge: „Jertfeşte idolilor!”. Muceniţa a zis: „Nu vezi că mă jertfesc eu însămi toată Domnului şi Dumnezeului meu?”.

După ce torţionarii au omorât-o în torturi bestiale pe Sfânta Minodora, guvernatorul le-a scos la schingiuit pe celelalte două surori, pe care le-a pus să vadă trupul mort în torturi al surorii lor. Arătând către trupul fără suflare al Minodorei, el le-a sfătuit să se lepede de Hristos. Dar muceniţele surori ale muceniţei celei ucise au rămas şi mai tari în credinţa lor, şi au urmat de aceea surorii lor, fiind ucise în crunte torturi de acelaşi Fronton.

Creştinii au luat după aceasta trupurile muceniţelor şi le-au îngropat cu cinste. Ele au luat mucenicia cam anul 308, în timpul domniei lui Maximian Galeriu, şi şi-au aflat odihna întru cereasca Împărăţie.

Publicitate

Pe locul unde au fost îngropate sfintele mucenițe, în vremea Sfântului Constantin cel Mare s-a ridicat o frumoasă biserică.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aplicația WhatsApp anunță noi modificări. Ce opțiuni de personalizare a mesajelor vor avea utilizatorii

Publicat

Publicitate

Meta, compania care deține WhatsApp, a anunțat lansarea a trei actualizări majore la începutul anului 2025. Noile funcții sunt menite să revoluționeze modul în care utilizatorii își personalizează fotografiile și mesajele, oferind opțiuni creative și experiențe mai captivante în utilizarea aplicației, relatează alba24.ro.

Prima noutate este folosirea realității augmentate (AR) pentru editarea fotografiilor și videoclipurilor. Utilizatorii pot acum să corecteze imperfecțiunile faciale, să adauge machiaj virtual sau să insereze elemente decorative direct în aplicație, potrivit Mediafax.

A doua funcție permite crearea de stickere personalizate din selfie-uri. Procesul este simplu: utilizatorul accesează meniul de stickere, apasă pe „Creați”, face un selfie, iar stickerul rezultat poate fi salvat și trimis contactelor. În plus, pachetele de stickere pot fi acum distribuite direct în conversații.

A treia actualizare simplifică modul în care reacționăm la mesaje. În loc să ținem apăsat pe un mesaj pentru a afișa bara de emoji, acum este suficient să dăm dublu-click. Deși pare o schimbare minoră, economisește timp pentru utilizatorii activi.

Aceste noi funcții se adaugă altor actualizări recente, precum scanarea documentelor, crearea de ciorne pentru mesaje și transcrierea automată a mesajelor vocale în text, notează TF1.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nu scăpăm de ceață! Codul galben a fost prelungit până la ora 13:00 în zeci de comune din Botoșani

Publicat

Publicitate

Nu scăpăm de ceață! Meteorologii au prelungit Codul galben până la ora 13:00, pentru o parte din județul Botoșani, anunță ISU Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Concești, Lozna, Mitoc și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Răchiți. Un bărbat de 69 de ani și-a pierdut viața în flăcări în urma unui incendiu

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din localitatea Răchiți, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința. Tragedia s-a produs în această dimineață, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns pompierii, ardeau bunurile din trei încăperi, dar și acoperișul casei. Întrucât existau informații că proprietarul ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acestuia, concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, bărbatul a fost găsit decedat într-una dintre camere.

La caz au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Răchiți.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

Publicitate

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;
▪️nu supraîncălziți soba;
✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
✔️stingeți focul pe timpul nopții;
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: Luni, 27 ianuarie, elevii din Botoșani încep probele de competențe. Reguli noi, modele de subiecte, calendar

Publicat

Publicitate

Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe. Examenele se vor derula până în 7 februarie. Liceele iau măsuri în această perioadă, pentru a fi asigurată desfășurarea în condiții corespunzătoarea atât a probelor, cât și a cursurilor pentru ceilalți elevi.

Potrivit Ministerului Educației, aceste probe pot fi organizate atât după ora 13.00 (după terminarea cursurilor), cât și înainte, în funcție de orar, numărul de clase și situația din fiecare liceu – centru de examen.

În Botoșani, sunt înscriși la probele de competențe peste 2200 de liceeni.

Bacalaureat 2025: Reguli de organizare a probelor de competențe

Liceenii vor susține, pe rând, probele de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Probele A, B și D se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Dacă elevii din clasele XII-XIII au cursuri după-amiaza, probele se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.

La proba C – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în 3 februrie, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.

Publicitate

Proba orală (proba C) se va desfășura în perioada 4-5 februarie, începând cu ora 13.00, după finalizarea cursurilor. Dacă sunt cursuri după-amiază, proba se desfășoară de la ora 9.00.

”În unitățile de învățământ cu număr mare de clase, candidați și profesori implicați în procesul de evaluare a competențelor, Consiliul de administrație poate aproba susținerea probelor și anterior orei 13.00, încercând, în limita timpului, să nu suprapună activitatea de evaluare a competențelor cu orarul cadrelor didactice implicate”, mai precizează ministerul.

Bacalaureat 2025. Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D

Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
  • depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Regulile la examen sunt similare sesiunilor derulate anterior.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending