Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Proroc Samuel

Publicat

Publicitate

Sfântul Proroc Samuel a trăit cu 1000 de ani înainte de Întruparea Domnului. Fiu al lui Elcana și al prorocitei Ana, a fost ultimul judecător al evreilor. Precizăm că s-a născut în perioada când poporul evreu era condus de judecători. A fost rod al rugăciunii părinților săi. Acesta este motivul pentru care Ana l-a dus pe Samuel la templul Domnului, când acesta a împlinit vârstă de trei ani.

Locuind lângă Chivotul Legii, Samuel a avut la vârstă de 12 ani o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau să cadă asupra casei marelui preot Eli din pricina depravării și desfrâului fiilor acestuia: Ofni și Fineea. Descoperirea s-a împlinit în curând, căci filistinii i-au robit pe israeliti și i-au ucis pe fiii lui Eli și au luat cu ei Chivotul Legii. Eli, marele preot, a murit în momentul în care a auzit de pierderea Chvotului Legii și a celor doi fii ai săi. Vreme de 20 de ani, poporul lui Israel a rămas rob la filisteni. După această perioada, Dumnezeu l-a trimis pe Samuel înaintea poporului că să îi predice pocăînță. Poporul s-a pocăit, a lepădat idolii filistenilor și au început a umblă în căile Domnului, recunoscând în Samuel pe prorocul, preotul și judecătorul lui Dumnezeu. Filistenii au mai pornit război, dar acum, sub conducerea lui Samuel, a biruit Israel.

Când Samuel a ajuns la bătrânețe, poporul i-a cerut să le pună un rege care să rămână în urmă lui. În zadar a încercat Samuel să le arate că Dumnezeu este regele lor. Deși refuză o vreme să facă acest lucru, îl va unge rege pe Saul după o descoperire dumnezeiască. Din cauza unor fapte păcătoase, Samuel povățuit de Dumnezeu, îl va unge rege pe David.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi bărbați din Corlăteni, fără permis, s-au ales cu dosar penal după ce polițiștii din Dorohoi i-au prins la volan

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corlăteni, un autovehiculul condus de un bărbat, de 35 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autovehiculul pe care îl conducea avea atașată o remorcă neînregistrată sau înmatriculată pentru a circula pe drumurile publice.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate
  • Tot luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Corlăteni, un autoturism condus de un bărbat, de 45 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Micuții de la Grădinița cu program normal din Ștefănești au învățat de la polițiști regulile de circulație

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au fost în vizită, la Grădinița cu program normal, din orașul Ștefănești, unde au desfășurat activități de informare și prevenire și le-au prezentat copiilor autospecialele de poliție.

 

Polițiștii le-au prezentat copiilor regulile de circulație și importanța respectării acestora  pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere nedorite.

Publicitate

 

Într-o modalitate interactivă, cei mici s-au familiarizat cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație, fiindu-le explicată semnificația și importanța fiecăruia, precum și modul de funcționare al semaforului pentru pietoni și pentru mașini.

 

Publicitate

Prin intermediul jocului, copiii au învățat cum trebuie  să se asigure la traversarea străzii și care este modalitatea corectă de a traversa, precum și obligațiile pe care le au când strada este prevăzută cu semafor electric.

 

În cadrul activității, cei mici au avut acces în interiorul autospecialelor de poliție rutieră și au putut să acționeze semnalele acustice și vizuale al autospecialelor de poliție, simțindu-se și ei, pentru câteva momente, mici polițiști.

Publicitate

 

La finalul activității, cei mici au avut parte de surprize dulci, din partea polițiștilor.        

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Zilele Eminescu, ediția iunie”: Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Botoșani, „Zilele Eminescu”, ediția iunie. Pentru ediția din anul 2024, organizatorii propun un nou concept, care include: Festivalul de Debut, un târg de carte și gala de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. În cadrul acestor evenimente, vor avea loc: lecturi de poezie, mese rotunde, lansări de carte, dezbateri etc.

 

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum se acordă anual, începând cu 1998, pentru poeţii care au debutat în volum în anul precedent acordării premiului, în baza deciziei unui juriu național. În 2024 premiul se va acorda pentru debut editorial în anul 2023, iar din juriul acestei ediții fac parte: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu.

Publicitate

 

Pe adresa Memorialului au ajuns și au fost trimise juriului spre deliberare următoarele volume (ordinea este alfabetică):

Ioana Bulancea, Situs inversus, Vinea

Publicitate

Adrian Casoni, De dor, de drag, de vechi și nou, Casa Cărții de Știință

Anamaria Chelaru, Nemurire, Quadrat

Daniel Coman, Polaroide, OMG

Publicitate

Călin Dănilă, Orchestra π, Junimea

Victor Fală, Zvâc, Cartego

Sandu Frunză, Iubirea ca un vis infinit dăruit unei clipe, Eikon

Publicitate

Alexandru Funieru, Candelabre în valul artificial, Casa de Editură Max Blecher

Vasile Gribincea, Coerența labirintică, Cartier

Antonia Ilie, InfrasonoR, Charmides

Maria Martelli, Cea mai norocoasă ființă, Fractalia

Maria Matean, Atmosferă de vânzare, Eikon

Dumitru Viorel Neagu, Cântece și descântece clasice, Eikon

Mădălina Oprea, Curriculum: refrene ale recuperării memoriei, Fractalia

Laura Partin, Creaturile pădurii, Fractalia

Alberto Păduraru, Cartea cu moace, Dezarticulat

Lidia Zadeh Petrescu, Intuiții, Eikon

Nicole Sere, Femeia indigo, Eikon

Cătălin Șuteu, Apelofo_b, OMG

 

Autorii ale căror volume vor intra în concurs sunt invitați să participe la Festivalul de debut, care va avea loc în perioada 12-15 iunie.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Programul „Școli de meserii” al lui Trufin, remarcat de presa națională. O soluție ce poate fi multiplicată la nivel național, nu doar în Botoșani, pentru păstrarea tinerilor în țară

Publicat

Publicitate

Publicația națională Știripesurse.ro a remarcat programul „Școli de meserii” propus de candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, Lucian Trufin, titrând că aceasta ar putea fi o soluție aplicabilă la nivel național, nu doar în Botoșani, pentru a oferi tinerilor o perspectivă de viitor în țară și pentru a-i determina să nu mai plece la muncă în străinătate.

Știripesurse.ro a prezentat modelul de succes al școlii de meserii de la Vlăsinești, înființată de Lucian Trufin. „În 2015, pe când era primar al comunei Vlăsinești din Botoșani, Trufin a înființat o astfel de școală de meserii într-una dintre cele mai sărace regiuni ale României și ale Europei, care se confrunta cu o rată uriașă a tinerilor plecați la muncă în străinătate sau în alte regiunii ale României. După o discuție cu antreprenorii locali, care activau exclusiv în sectorul agricol, primarul a înțeles că în zonă era mare nevoie de mecanici agricoli, care să poată deservi noile utilaje agricole aduse în țară de agricultori. Așa a apărut Școala Profesională „Gheorghe Burac” de la Vlăsinești care de la înființare și până în prezent a format mai multe generații de mecanici și conducători profesioniști de utilaje agricole, care au fost angajați de firmele de profil din zonă, pe salarii de invidiat, chiar și pentru zonele urbane, între 1.000 și 1.400 de euro net.”, relatează Știripesurse.ro, arătând că școala de meserii de mecanici agricoli din Nordul Moldovei ar putea fi un model de succes, cu finanțare europeană, pentru păstrarea tinerilor în România.

Propunerea lui Lucian Trufin de a se înființa școli de meserii este „o soluție simplă și verificată, care poate fi multiplicată peste tot în țară pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate”, scrie Știripesurse.ro.

Publicitate

Putem înființa astfel de școli de meserii în mai multe zone din județ, în funcție de specificul activităților economice din fiecare regiune. E important să discutăm cu antreprenorii, să vedem care sunt calificările de care au nevoie, iar apoi înființăm școli de meserii pe profilul corespunzător. Este o soluție dovedită care poate fi replicată oriunde în România, dar în special în zonele în care tinerii nu au foarte multe oportunități”, susține Lucian Trufin, citat de Știripesurse.ro

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending