Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Mucenic Fanurie

Publicat

Publicitate

Sfântul Fanurie s-a născut în insula Rodos din Grecia şi făcea parte dintr-o familie înstărită. A avut doisprezece frați, iar el a fost cel mai mare. După moartea tatălui său, starea materială a familiei nu era aşa bună, drept pentru care mama mergea pe ascuns şi muncea la un local de noapte.

Într-o zi când Fanurie povestea unui prieten că pentru el mama lui este o sfântă, prietenul i-a zis să-şi urmărească mama şi să afle unde munceşte noaptea. Fanurie a făcut cum a fost îndemnat, a urmărit-o şi a văzut-o cum a intrat într-un local de noapte. Atunci, Fanurie a intrat şi a strigat la ea: „Mamă!”. Din cauza şocului că fiul ei aflase adevărul, aceasta a murit pe loc. Când Fanurie a descoperit acest lucru, a hotărât să fugă în pustiu. S-a botezat și ducea o viață aspră, mâncând o dată la trei zile. Prin rugăciune a adus tămăduire surzilor, orbilor, botezându-i și învățându-i dreapta credință. Pe vremea când trăia în pustiu şi îşi presimţea sfârşitul, el a scris: „Din cauza acestor suferinţe, Doamne, vino în ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mântuirea mamei lui Fanurie”. Cu toate că săvârșise atâtea minuni, a fost nevoit să părăsească cetatea, din cauza răutății oamenilor. Aceștia spuneau că minunile săvârșite de el nu sunt făcute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor. Ajuns în Egipt, o readuce la viață pe fiica regelui. În urma acestei minuni, împăratul și slujitorii săi au primit botezul. După o vreme, vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva lui Fanurie și astfel, sfântul a fost supus la multe chinuri: i s-au tăiat mâinile și degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dinții, a fost bătut cu pietre, ca în cele din urma să i se taie capul.

 

Folosul fanuropitelor

  S-a format un obicei ca în fiecare luni, timp de 9 săptămâni să se împartă o pâine (turtă) pentru mama Sfântului Fanurie. tradiția fanuropitelor (turtiţelor pentru pomenirea mamei Sfântului Fanurie) s-a extins şi în multe ţări ortodoxe. Obiceiul este în felul următor: se fac turte 9 zile la rând (doar dacă e duminică, nu), de regulă de post, cu ulei de măsline, scorţişoară, suc de portocale, care se împart săracilor, pentru mama lui Fanurie, şi a zecea zi o plăcintă. Toţi cei care se roagă Sfântului Fanurie au simţit ajutor în problemele lor, fiind un grabnic ajutător al celor cu probleme, cu pierderi, cu boli, cu necazuri.

 

Publicitate

Rețeta prăjiturii Sfântului Fanurie (Fanuropita)

  Fanuropita sau prăjitura Sfântului Fanurie este o prăjitură foarte populară, aromată și foarte simplu de făcut. În timpul preparării acestei rețete, se spun rugăciuni către Sfântul Fanurie și pentru mântuirea mamei sale, pe care sfântul a iubit-o foarte mult și care a murit nepocăită pentru păcatele ei. Puteți pregăti oricând această prăjitură, și în special de ziua sfântului, împărțind-o săracilor și făcând milostenie. Există mai multe varietăți cu nuci, stafide și afine uscate, sau cu unt, ouă și coniac.

Rețetă:

  Pentru început, se preîncălzește cuptorul la 350 de grade. Se unge cu puțin ulei o tavă rotundă, se presară puțină făină și se lasă deoparte. Într-un bol de mărime medie, se amestecă:

– 4 căni de făină

– o linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu

– o linguriță și jumătate de praf de copt

– o linguriță de scorțișoară

– o cană de nuci măcinate și o cană de stafide.

Într-un bol mai mare, se amestecă:

– o cană de suc de portocale

– un sfert de cană coniac (sau, dacă este zi de post, înlocuiți cu un sfert de cană de apă sau suc de portocale)

– o cană de zahăr

– amestecați până când zahărul se dizolvă complet, apoi adăugați o cană de ulei (de măsline, ca în rețeta originală grecească, sau de floarea-soarelui).

Se toarnă aluatul puțin câte puțin în preparatul cu suc de portocale, amestecând până la omogenizare.

Tradiția spune să se amestece manual timp de 7-9 minute, pentru ca făina să se incorporeze, timp potrivit pentru a mulțumi Sfântului Fanurie pentru ajutorul primit. De asemenea, este și timpul necesar ca reacția chimică să aibă loc în aluat pentru ca prăjitura să crească.

Atenție: Aluatul va fi foarte gros și lipicios.

Se adaugă aluatul în tava pregătită.

Prăjitura se lasă la cuptor până când partea de sus se rumenește – aproximativ 40 de minute. Faceți „testul scobitorii” (introduce-ți o scobitoare în mijlocul prăjiturii și, dacă scobitoarea iese curată, atunci prăjitura este coaptă).

Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă 5 minute la răcit în tavă.

Se scoate apoi prăjitura din tavă și se lasă la răcit complet.

Când se răcește, se presară zahăr pudră. Prăjitura se va usca repede, așa că asigurați-vă că o veți pune într-un vas etanș sau acoperit bine cu folie de plastic.

Poftă bună și Sfântul Fanurie să vă răsplătească rugăciunile și milostenia!

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Poate vă prinde bine o rețetă secretă: Cum se fac cele mai bune sarmale din Ajun de Crăciun

Publicat

Publicitate

Pregătirile pentru masa de Crăciun sunt pe ultima sută de metri. În fiecare bucătărie din țară fierb oalele cu sarmale, iar alte preparate sunt deja la cuptor, relatează alba24.ro. Totuși dacă nu au început încă să gătești, un bucătar din Alba Iulia, Călin Horvat, propune o rețetă de sarmale perfectă pentru ziua de Crăciun.

Ingrediente pentru 50 de sarmale delicioase:

  • 1,5 kg carne afumată de porc
  • 200 g poală de porc (grăsime)
  • 1 buc sângerete
  • 250 g spinare afumată de porc
  • 250 g jumări
  • 2 verze murate, medii
  • 100 g orez
  • 2 ouă
  • 3 cartofi medii
  • 2 cepe medii
  • 1 legătură de mărar și cimbru verde
  • Sare și piper, după gust

Metoda de preparare: Pregătirea compoziției.

Carnea afumată, grăsimea, jumările, cartofii și ceapa se dau prin mașina de tocat, utilizând o sită medie, pentru a obține o textură uniformă. În amestecul rezultat se adaugă ouăle, orezul spălat, sarea și piperul. Se frământă totul până la omogenizare, asigurându-te că fiecare ingredient contribuie la savoarea finală.

Formarea sarmalelor:

Alege cele mai bune foi de varză murată. Împachetează cu grijă compoziția în foi, formând sărmăluțe de mărime medie – ideale pentru masa de Crăciun.

Aranjarea în oală

Pe fundul unei oale de lut (ideală pentru acest preparat), așază un strat de varză murată tăiată mărunt. Peste acest strat, adaugă spinarea afumată și bucăți de sângerete, apoi dispune sarmalele în cercuri concentrice. Deasupra, sigilează totul cu un capac format din varză tăiată și foi de varză, iar peste acestea presară mărarul și cimbrul verde.

Fierberea:

Toarnă apă în oală, suficient cât să acopere sarmalele, și lasă-le să fiarbă la foc mic până când varza devine fragedă și bine pătrunsă. Aroma se va răspândi în întreaga casă, anunțând apropierea sărbătorii.

Servirea:

Sarmalele se servesc fierbinți, alături de smântână și ardei iute, oferind un gust autentic și o atmosferă de neuitat.

Publicitate

Un secret de reținut:

Pentru o aromă cu adevărat festivă, este recomandat ca sarmalele să fie pregătite în Ajunul Crăciunului. Astfel, întreaga familie se poate bucura de mirosul îmbietor al mâncării tradiționale care evocă spiritul sărbătorilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora: Spiritul blând al Crăciunului să coboare asupra voastră

Publicat

Publicitate

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora, a transmis un mesaj în Ajunul Crăciunului pentru locuitorii comunei și cei ai județului Botoșani.

“Lumina sfântă din Ajun să vă aducă în suflet un Crăciun veșnic. Sărbători fericite! Cete de îngeri să coboare în casa voastră și să vă aducă vestea cea mare. Iar cel ce s-a născut, să vă umple casa cu pacea și binecuvântarea sa. Ȋn seara asta, ȋngerii coboară cu vestea bună  și te ȋnconjoară, amintindu-ți de Iisus, pruncul iubit nespus. Doresc ca cel născut ȋn ieslea cea săracă, loc ȋn inima ta să-și facă. Sărători fericite și numai bucurii! Fie ca spiritul blând al Crăciunului să coboare asupra voastră doar bucurie și senin, prosperitate, veselie și sănătate. Sărbători Fericite!” a transmis Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la DRUM: Avertizări de ninsoare, viscol și vânt puternic de Crăciun. Hartă cu cod galben și portocaliu în aproape toată țara

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteorologice valabile pentru perioada 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10. Acestea vizează fenomene severe precum ninsoare abundentă, viscol puternic și intensificări ale vântului în diferite regiuni ale țării. Mai jos, detalii despre zonele afectate și condițiile meteorologice preconizate:

Cod Portocaliu: Ninsoare Abundentă și Viscol Puternic

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone afectate: Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali (altitudini de peste 1700 m)

În aceste zone, sunt așteptate ninsori abundente care vor determina depunerea unui strat consistent de zăpadă. Cantitățile de apă vor ajunge la 30-50 l/mp. Vântul va sufla cu intensitate, având rafale de peste 90-110 km/h, generând viscol puternic și zăpadă troienită. Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Cod Galben: Ninsoare și Intensificări Ale Vântului

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone montane (altitudini între 800 și 1700 m): În cea mai mare parte a zonei montane, va ninge și se va depune un strat de zăpadă consistent, cu acumulări de 20-25 l/mp. Vântul va avea intensificări de 60-80 km/h, generând viscol și reducând vizibilitatea sub 100 de metri.

Publicitate

Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei:

Vântul va sufla cu rafale de 50-70 km/h, iar în noaptea de 24 spre 25 decembrie se pot înregistra rafale izolate de peste 80 km/h în estul Munteniei.

Județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin: În prima parte a zilei, se așteaptă ninsoare temporar viscolită, cu rafale de 40-50 km/h.

Restul teritoriului: Intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 40-50 km/h.

Recomandări pentru Populație

Evitarea deplasărilor inutile: În special în zonele montane afectate de viscol și ninsoare abundentă.

Pregătirea autovehiculelor: Echiparea acestora cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

Monitorizarea actualizărilor meteo: Verificați în mod regulat avertizările emise de ANM.

În Ajunul Crăciunului, în zonele montane ninge abundent, iar meteorologii au emis cod portocaliu până în dimineața Crăciunului. În zonele de deal este cod galben de ninsoare.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini în general de peste 1700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent, aici fiind în vigoare până în dimineața Crăciunului o avertizare cod portocaliu. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În prima și a doua zi de Crăciun, local în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…80 km/h, în zonă fiind cod galben de vreme rea până joi seaa, la ora 20.00.

Va mai fi în vigoare și un cod galben de vânt în Muntenia, Dobrogea, precum și în centrul și sudul Moldovei. Aici, vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h și temporar de 75…80 km/h în estul Munteniei și pe litoral.

Pe parcursul zilei de 25 decembrie în regiunile sudice și sud-estice vor fi precipitații, predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ (10…20 l/mp), iar în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, izolat, peste 25…30 l/mp. Vor fi condiții de polei.

Citeste mai mult

Eveniment

Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni: Cele mai calde urări de Crăciun

Publicat

Publicitate

Mesaj emoționant de la Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni, pe când Moș Crăciun a pornit deja cu cadourile pentru locuitorii comunei Stăuceni dar și pentru cei din tot județul Botoșani.

“În această perioadă de sărbătoare, vreau să vă transmit cele mai calde urări de Crăciun și un An Nou plin de sănătate, bucurii și împliniri! Fie ca lumina Crăciunului să aducă pace și speranță în inimile voastre, iar fiecare moment petrecut alături de cei dragi să fie plin de fericire”, a transmis Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stauceni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending