Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Mucenic Agatonic

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Agatonic a fost cetățean al Nicomidiei. A convertit la creștinism pe mulți păgâni.

Din porunca împăratului Maximian (284-305), comisul Evtolmie ajunge în Nicomidia. Aici, aflând că principele Nicomidiei devenise creștin, a poruncit că acesta să fie exilat în Tracia.

Din cauza lui Evtolmie au pierit mulți creștini, dintre aceștia îi amintim pe Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian. Sfântul Agatonic a fost ucis în localitatea Silviria, împreună cu principele Nicomidiei și alți creștini.

Publicitate

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Mucenițe Antuza și a Sfântului Mucenic Atanasie, episcopul;

– Mucenicilor Harisim și Neofit;

Publicitate

– Sfinților Mucenici Irineu, Or și Oropsis.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Călătorii în Turcia doar cu buletinul, pentru cetățenii români

Publicat

Publicitate

Cetăţenilor români titulari ai cărţii de identitate li se va acorda scutire de viză pentru călătoriile turistice şi permise de tranzit în Turcia cu un timp de şedere de maxim 90 de zile la fiecare 180 de zile, scrie alba24.ro.

Călătorii în Turcia doar cu buletinul. Românii vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile. Un decret în acest sens a fost semnat marți de preşedintele republicii, Recep Tayyip Erdogan.

Decretul prezidenţial a fost publicat marţi în Monitorul Oficial turc.

Publicitate

Decizia luată de preşedintele Erdogan vine în contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu o efectuează, marţi, la Ankara, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați din Corlăteni, fără permis, s-au ales cu dosar penal după ce polițiștii din Dorohoi i-au prins la volan

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corlăteni, un autovehiculul condus de un bărbat, de 35 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autovehiculul pe care îl conducea avea atașată o remorcă neînregistrată sau înmatriculată pentru a circula pe drumurile publice.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate
  • Tot luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Corlăteni, un autoturism condus de un bărbat, de 45 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Micuții de la Grădinița cu program normal din Ștefănești au învățat de la polițiști regulile de circulație

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au fost în vizită, la Grădinița cu program normal, din orașul Ștefănești, unde au desfășurat activități de informare și prevenire și le-au prezentat copiilor autospecialele de poliție.

 

Polițiștii le-au prezentat copiilor regulile de circulație și importanța respectării acestora  pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere nedorite.

Publicitate

 

Într-o modalitate interactivă, cei mici s-au familiarizat cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație, fiindu-le explicată semnificația și importanța fiecăruia, precum și modul de funcționare al semaforului pentru pietoni și pentru mașini.

 

Publicitate

Prin intermediul jocului, copiii au învățat cum trebuie  să se asigure la traversarea străzii și care este modalitatea corectă de a traversa, precum și obligațiile pe care le au când strada este prevăzută cu semafor electric.

 

În cadrul activității, cei mici au avut acces în interiorul autospecialelor de poliție rutieră și au putut să acționeze semnalele acustice și vizuale al autospecialelor de poliție, simțindu-se și ei, pentru câteva momente, mici polițiști.

Publicitate

 

La finalul activității, cei mici au avut parte de surprize dulci, din partea polițiștilor.        

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Zilele Eminescu, ediția iunie”: Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Botoșani, „Zilele Eminescu”, ediția iunie. Pentru ediția din anul 2024, organizatorii propun un nou concept, care include: Festivalul de Debut, un târg de carte și gala de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. În cadrul acestor evenimente, vor avea loc: lecturi de poezie, mese rotunde, lansări de carte, dezbateri etc.

 

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum se acordă anual, începând cu 1998, pentru poeţii care au debutat în volum în anul precedent acordării premiului, în baza deciziei unui juriu național. În 2024 premiul se va acorda pentru debut editorial în anul 2023, iar din juriul acestei ediții fac parte: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu.

Publicitate

 

Pe adresa Memorialului au ajuns și au fost trimise juriului spre deliberare următoarele volume (ordinea este alfabetică):

Ioana Bulancea, Situs inversus, Vinea

Publicitate

Adrian Casoni, De dor, de drag, de vechi și nou, Casa Cărții de Știință

Anamaria Chelaru, Nemurire, Quadrat

Daniel Coman, Polaroide, OMG

Publicitate

Călin Dănilă, Orchestra π, Junimea

Victor Fală, Zvâc, Cartego

Sandu Frunză, Iubirea ca un vis infinit dăruit unei clipe, Eikon

Publicitate

Alexandru Funieru, Candelabre în valul artificial, Casa de Editură Max Blecher

Vasile Gribincea, Coerența labirintică, Cartier

Antonia Ilie, InfrasonoR, Charmides

Maria Martelli, Cea mai norocoasă ființă, Fractalia

Maria Matean, Atmosferă de vânzare, Eikon

Dumitru Viorel Neagu, Cântece și descântece clasice, Eikon

Mădălina Oprea, Curriculum: refrene ale recuperării memoriei, Fractalia

Laura Partin, Creaturile pădurii, Fractalia

Alberto Păduraru, Cartea cu moace, Dezarticulat

Lidia Zadeh Petrescu, Intuiții, Eikon

Nicole Sere, Femeia indigo, Eikon

Cătălin Șuteu, Apelofo_b, OMG

 

Autorii ale căror volume vor intra în concurs sunt invitați să participe la Festivalul de debut, care va avea loc în perioada 12-15 iunie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending