Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei

Publicat

Publicitate

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit după canonizare Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache şi al soţiei sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ţinutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.

Rămânând de mic orfan de tată, iar mama sa făcându-se monahie, la vârsta de 10 ani a fost luat de un unchi al său, ierodiaconul Teofilact, care I-a adus în obştea Mănăstirii Frumoasa, din Basarabia, apoi la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi, unde se afla şi un vestit spital. Acolo tânărul Ioan a învăţat ascultarea, smerenia, precum şi slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor aflaţi în suferinţă.

După o vreme, cei doi au mers la Mănăstirea Sfântul Samuil din Focşani, unde de asemenea funcţiona un spital. Plecând apoi la Buzău, a îmbrăcat sfântul şi îngerescul chip, primind, de la marele episcop Chesarie al Buzăului, numele de Iosif, după numele întâiului episcop al Argeşului. Acelaşi Chesarie l-a hirotonit diacon şi l-a îndrumat la învăţătura de carte, pe care a deprins-o la Seminarul de la Buzău, apoi la Academia Sfântul Sava din Bucureşti, având dascăli vestiţi, precum profesorul Ioanid, de la care a învăţat limba greacă, şi părintele Macarie ieromonahul, cunoscutul dascăl de psaltichie românească.

De la Macarie, Iosif a deprins meşteşugul cântării bisericeşti curate, întrucât avea un glas foarte plăcut şi el însuşi a alcătuit cântări psaltice. Fiind hirotonit episcop vicar al Mitropoliei Ţării Româneşti, cu titulatura Iosif al Mirelor, urma cu vrednicie faptelor Sfântului Ierarh Nicolae. în anul 1873 fost ales episcop al Argeşului, iar peste doi ani, mitropolit al Moldovei, împlinindu-şi cu multă osârdie chemarea şi slujirea arhierească. împlinindu-şi făgăduinţa către fostul mitropolit Veniamin Costachi, făcută în vedenie pe când mergea către Iaşi ca nou ales mitropolit, Iosif a încheiat zidirea Catedralei mitropolitane în anul 1886, începută de marele Veniamin; la începerea căreia, în anul 1826, prin pronie dumnezeiască, a şi fost de faţă pe când era copil la Iaşi.

Asemeni şi Seminarul lui Veniamin de la Socola l-a mutat chiar în palatul domnitorului care îl surghiunise pe ierarhul Veniamin, iar bisericile Sfântul Nicolae Domnesc şi Sfinţii Trei Ierarhi le-a înnoit, căutând să urmeze întru toate marelui său înaintaş. Moaştele Cuvioasei Parascheva le-a mutat de la Mănăstirea Trei Ierarhi la Catedrala nouă a Mitropoliei, în anul 1889, punându-le în raclă nouă de argint, după ce văzuse racla veche cuprinsă de flăcări şi sfintele moaşte rămânând nearse, prin dumnezeiască minune. Cele mai alese fapte bune ale mitropolitului Iosif erau însă acestea două: sfinţenia vieţii şi milostenia.

El se ruga şi citea mult, mânca puţin şi era foarte cumpătat, îşi drămuia cu mare măsură timpul, având mare osârdie pentru cele sfinte. Dumnezeiasca Liturghie o săvârşea totdeauna cu bucurie şi cu ochii umeziţi de lacrimi. Era, de asemenea, un vorbitor priceput şi duhovnic înţelept, căutat de multă lume pentru blândeţea şi cuvintele lui. Cunoştea bine Sfânta Scriptură, din care mărturisea că învaţă toate, şi era desăvârşit părinte duhovnicesc.

Publicitate

Pe lângă celelalte daruri, mitropolitul avea şi darul smereniei şi al ascultării desăvârşite, că toate le primea ca de la Dumnezeu. Păstorind, deci, cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de douăzeci şi şapte de ani, s-a mutat la cereştile lăcaşuri cu pace în anul 1902, în ziua de 26 ianuarie.

Poporul l-a numit Iosif cel Sfânt şi Milostiv. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 5-6 octombrie 2017, l-a trecut în rândul Sfinţilor, statornicind ca zi de pomenire a sa 26 ianuarie, când a trecut la cele veşnice.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Anunț oficial pentru beneficiari

Publicat

Publicitate

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Compania Națională „Poșta Română” a anunțat calendarul distribuirii pensiilor pe luna decembrie, scrie alba24.ro.

De luni, 2 decembrie, a început distribuirea drepturilor sociale (pensii), potrivit convenției încheiate cu Casa Națională de Pensii Publice.

Până pe 13 decembrie, curierii poștali vor distribui pentru 4,9 milioane de pensionari drepturile de pensie în numerar și/sau taloanele de pensie însoțite de talonul de călătorie CFR.

Zilnic, peste 14.000 de angajați ai Poștei Române vor fi mobilizați în acest proces, dintre care peste 10.000 sunt curieri poștali. Aceștia vor distribui peste 300.000 de pensii în fiecare zi, a anunțat Poșta Română.

Când se plătesc pensiile în decembrie, pe card

Pentru pensionarii care au optat pentru virament bancar, pensiile vor fi disponibile în cont conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Publicitate

În cazul pensionarilor care încasează pensia prin card, aceasta se plătește „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”, potrivit CNPP.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat recent ministrul Simona Bucura Oprescu.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânărul deputat Eduard Mititelu: „Vă sunt profund recunoscător ”

Publicat

Publicitate

Dragi botoșăneni, ieri, prin votul dumneavoastră, mi-ați acordat onoarea de a reprezenta județul Botoșani, casa noastră, în Parlamentul României!
Vă sunt profund recunoscător și vă asigur că, în Camera Deputaților, voi continua să muncesc cu determinare pentru județul nostru, astfel încât să vă fac mândri!

Dragi colegi liberali, ați fost extraordinari! Suntem printre primele organizații la nivel național în cadrul PNL, iar acest rezultat reprezintă o mare reușită politică! Vă mulțumesc pentru sprijinul oferit în această campanie și pentru încrederea arătată prin nominalizare! Efortul, energia și munca voastră au fost esențiale!

Domnule Președinte, Valeriu Iftime, vă mulțumesc pentru șansa oferită, pentru susținerea și încrederea acordată atât în campania pentru alegerile locale, cât și în parcursul meu spre Camera Deputaților!

Dragi primari, vă asigur de întreaga mea susținere și deschidere pentru a iniția noi proiecte și pentru a continua implementarea celor deja demarate în comunitățile dumneavoastră!

Mă voi lupta în Parlament pentru dezvoltarea județului nostru și pentru consolidarea parcursului european și euro-atlantic al României!
Cred, știu și pot să contribui la bunăstarea botoșănenilor din rolul de parlamentar!

Cu recunoștință și apreciere,
Eduard

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Parohia Pacea Botoșani: DONĂM URGENT haine și încălțăminte

Publicat

Publicitate
Pana MIERCURI, Parohia Pacea vrea să doneze o mare parte din hainele și incaltamintea de la casa „Sf Irina”, de la Biserica Pacea, Botoșani, pentru a avea spatiu sa ne organizam pentru alte donatii si activități din preajma sarbatorii ” Nasterii Domnului”.
ORICINE are nevoie de haine sau incaltaminte, de la BEBELUSI pana la ADULTI, poate merge AZI, MAINE si POIMAINE sa-si aleagă orice ii prinde bine în intervalul orar 9:00-16:30 ( telefon voluntar +40722179366).
Ne dorim sa sprijinim orice familie, inclusiv cele care muncesc si pretuiesc lucrurile.
Pana pe data de 10 DECEMBRIE nu mai primim haine, ci doar ceea ce avem nevoie urgent:
– SALTELE ANTIESCARE ( împotriva ranilor) pt oamenii imobilizati la pat ( avem nevoie de cel putin încă 50 de bucati, le-am distribuit pe toate pe care le-am vazut, costa 200 lei/buc)
– CUTII TRANSPARENTE de depozitare ( avem NEVOIE URGENT ptr a ne putea organiza sa-i ajutam pe cei ce au nevoie. Acestea nu le donam mai departe, raman la noi ptr a putea organiza mai usor ceea ce donam. )
– SACI TRANSPARENTI (noi cumpărăm de la Imprim plast din zona industriala cu 100 lei/ 100 buc)
– HAINE LEJERE, sport ptr AZILELE DE BATRANI ( va rog sa scrieti pe saci ” azil” si sa puneti doar ceea ce este adecvat ptr acestia, adică tot ceea ce este mai lejer, moale și mai confortabil)
– PRODUSE DE IGIENA
După data de 10 DECEMBRIE vom primi și cele enumerate in postarea de mai jos, dar cu rugamintea de a le pune în saci transparenti pentru a le putea distribui mult mai usor.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO ISU Botoșani: Pompieri avansați și numiți în funcție, de Ziua Națională a României

Publicat

Publicitate

În orice domeniu, recunoașterea muncii depuse este foarte importantă. Acest lucru l-au simțit, astăzi, nouă pompieri, care au primit noile grade sau au fost numiți în funcție.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, șase subofițerii, care s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim.

Aceștia au fost avansați în gradele de:

– plutonier adjutant șef: Dănilă Ionuț – Florin, Nedelcu Teodor – Alexandru, Manolache Bogdan – Constantin, Ciopată Sebastian;

– plutonier: Bamburic Ionela și Urioc Silviu.

Ca urmare a promovării examenelor de trecere în corpul ofițerilor, doi pompieri, respectiv Batîr Alexandra și Butnariu Denis, au fost avansați la gradul de sublocotenent.

Publicitate

În același cadrul festiv, locotenent colonel Ciobănașu Petru a fost prezentat ca fiind noul comandant al Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Ofițerul a fost numit pe această funcție după ce a promovat examenul organizat luna trecută.

Cu această ocazie, inspectorul șef al ISU Botoșani le-a transmis un mesaj de felicitare și, totodată, le-a cerut să lucreze, în continuare, în echipă, să dea dovadă de onestitate, modestie și responsabilitate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending