Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Ierarh Grigorie Palama

Publicat

Publicitate

Sfântul Grigorie Palama (1296 – 1359) este înscris în calendarul nostru cu zi de prăznuire la data de 14 noiembrie, dar este cinstit și în Duminica a doua din Postul Mare. A fost cel mai de seama reprezentant al isihasmului. Aceasta mişcare religioasa a pornit sub influenţă scrierilor Sf. Dionisie Areopagitul (sec. V) si ale Sfântului Simeon Noul – Teolog (1022) in Sfântul Munte Athos, unde unii monahi s-au dedicat vieţii contemplative, in linişte desăvârşită (gr. isihia – linişte).

Aceşti monahi se retrăgeau in locuri singuratice și – prin concentrarea gândului la rugăciune – se ridicau la un înalt nivel de percepere a realităţii, ajungând sa vadă lumina dumnezeiasca necreata pe care Sfinţii Apostoli Petru, Iacob si Ioan au văzut-o pe Muntele Taborului, la Schimbarea la fata (Matei 17, 1-8), realizând astfel o mai mare apropiere de Dumnezeu. Aceasta lumina strălucitoare nu este fizica, ci dumnezeiasca. Isihaștii rosteau continuu o scurta rugăciune: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!

Aceasta doctrina isihastă a fost susţinuta de Sfântul Grigorie Palama, retras intre anii 1318 – 1326 in Muntele Athos, apoi – intre 1326 – 1331 – intr-un loc singuratic lângă Bereea, in Macedonia. Atât Sfântul Grigorie cat si ceilalţi isihasti învăţau ca exista deosebire intre fiinţa lui Dumnezeu – nevăzuta si inaccesibila oamenilor – si puterile sau energiile Sale necreate, care emana din fiinţa divina, prin care Dumnezeu Se descoperă oamenilor. Aceasta învăţătura este deosebit de importanta, întrucât fără legătura dintre Dumnezeu si om prin energiile necreate, „Dumnezeu ar rămâne față de oameni intr-o splendida izolare”.

Publicitate

In Sinodul ţinut la 27 mai 1351, la Constantinopol, isihasmul a fost proclamat doctrina oficiala a Bisericii Ortodoxe, pătrunzând in tot Răsăritul ortodox: fiinţa lui Dumnezeu, inaccesibila omului, si energiile sale divine nu sunt separate, deşi se deosebesc, ci formează o unitate, dar pana la om ajung energiile sau puterile divine, nu fiinţa Dumnezeirii, căci Dumnezeu in fiinţa Sa rămâne inaccesibil oamenilor. Pentru lupta dusa contra ereticilor si pentru teologia sa profunda, contemporanii l-au cinstit ca pe un sfânt.

La câţiva ani după moartea lui, in anul 1386, a fost proclamat sfânt de către un sinod in Constantinopol, iar pomenirea sa se face in chip aparte in a doua Duminica din Postul Mare, ca o prelungire a sărbătorii triumfului Ortodoxiei, împotriva ereticilor.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Cultura

,,Turneu în cartierul tău”, un nou proiect marca Filarmonica Botoșani. Programul prestațiilor în cartierele municipiului

Publicat

Publicitate

Instrumentiștii Filarmonicii botoșănene, alături de soliști vocali de excepție, în calitate de invitați speciali, lansează un nou proiect, “Turneu în cartierul tău”.
Aflat la prima ediție, acest proiect va împărți orașul în 5 zone și va oferi iubitorilor de cultură 2 zile de concerte gratuite, în perioada 1-2 mai, după cum urmează:

1 Mai – Orchestra de Suflători a Filarmonicii şi Grup Pop Opera – 4 TENORI
● Parcul Tineretului, ora 11.00
● Parcul Sucevei, ora 16.30
● Parcul Curcubeului, ora 19.30

2 Mai – Orchestra de Suflători a Filarmonicii şi Special Guest- MARCEL PAVEL
● Parcul Mihai Eminescu, ora 11.00
● Parcul Junior, ora 18.00

Publicitate

Durata programului va fi de aproximativ 50 de minute!
“Vă invităm să ne fiți alături!”, este mesajul primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Citeste mai mult

Eveniment

Concert prepascal de pricesne în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Concești

Publicat

Publicitate

Duminică, 28 aprilie,  în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și cântări religioase specifice Postului Mare, intitulat sugestiv „Duminica la Florii”.

În cadrul evenimentului au cântat Grupul vocal „Datina străbună” al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, coordonat de prof. Marilena Ciucur, Corul de copii și tineri al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, coordonat de pr. Alin Constantin Aroșoaie, Corul „Haris” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, dirijat de prof. Răzvan Sarafim, Sorina Avasiloaei și Denisa Georgiana Sănduleac.

„O duminică a Floriilor cu adevărat specială, cu o încărcătură spirituală și emoțională intensă, pe care am trăit-o cu bucurie alături de oamenii dragi de la mine din sat, oameni minunați pe care îi admir și respect pentru toată implicarea și susținerea lor”, a declarat interpreta Denisia Georgiana Sănduleac.

Publicitate

„O bucurie să fiu părtașă la un eveniment așa frumos într-o perioadă atât de semnificativă pentru creștini! Mulțumim pentru implicare și dăruire!”, a mărturisit Sorina Avasiloaei.

Citeste mai mult

Eveniment

Magazinele Lidl din România vor fi închise în zilele de 5 și 6 mai 2024

Publicat

Publicitate

Unul dintre principiile după care Lidl se ghidează în relația cu angajații este menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Astfel, pentru a petrece mai mult timp împreună cu cei dragi de sărbători, și anul acesta, Lidl România le oferă angajaților din cele peste 350 de magazine două zile libere, în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în magazinele Lidl până sâmbătă, 4 mai, inclusiv, activitatea fiind reluată marți, 7 mai.

Demersul face parte din strategia mai amplă a retailerului de a oferi echipei sale cele mai bune beneficii și cele mai bune condiții de muncă. Pentru Lidl România, bunăstarea celor peste 12.000 de angajați este esențială, iar, în acest moment, conform unor analize proprii, este retailerul alimentar care oferă cele mai mari pachete salariale și de beneficii din piață.

Program magazine Lidl

Publicitate

Concret, în perioada 29.04.2024 – 07.05.2024, orarul magazinelor Lidl din țară se va modifica astfel:

  • De luni, 29.04, până vineri, 03.05: 07:00 – 22:00;
  • Sâmbătă, 04.05 – program unitar în toate magazinele din țară: 07:00 – 18:00;
  • Duminică, 05.05, și luni, 06.05: ÎNCHIS*;
  • Marți, 07.05 – orar de funcționare prelungit: 07:00 – 22:00.

Totodată, *magazinele din: Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Sovata, Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc, care au beneficiat de un program personalizat în perioada 31.03 – 01.04, pentru a celebra Paștele Catolic, vor fi închise doar pe data de 05.05, iar pe data de 06.05 vor funcționa cu program redus, respectiv 09:00 – 17:00.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending