Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Cuvios Patapie  

Publicat

Publicitate

Sfântul Patapie s-a născut în anul 380 în orașul Teba din Egipt. Tatăl lui era guvernatorul regiunii și urmașul unei binecunoscute familii egiptene. El și soția lui erau creștini evlavioși și l-au îndrumat pe fiul lor în citirea Scripturii. Când Patapie a ajuns la vârsta potrivită, părintii lui i-au adus profesori reputați din Alexandria, capitala Egiptului, pentru a-l instrui în domeniul științelor, matematicii, filosofiei și retoricii.

Datorită educației sale, a înțeles repede cât de trecătoare era viața din lumea aceasta și s-a simțit atras de viața ascetică. În acest sens a fost inspirat mai ales de Clement, Atanasie și Origen. Tatăl său l-a dus și la Școala catehetică din Alexandria, unde a fost profund influențat de un profesor orb, pe nume Didim. Didim l-a inspirat și mai mult în dorința lui de a urma calea ascezei. Când și-a terminat studiile, Patapie s-a întors la Teba, unde a aflat că tatăl lui murise. Dorindu-și să urmeze o viață aspră a monahilor, a plecat atunci în pustia egipteană, unde a devenit binecunoscut pentru nevoințele lui.

Pentru că faima lui se răspândise, iar el nu mai avea pace în pustie, a plecat la Constantinopol în anul 428. În timpul călătoriei, l-a întâlnit pe ucenicul său, Șenuta, care pe vremea aceea era vâslaș. S-au oprit la Corint, unde au rămas vreme de șapte ani la un schit. În anul 435, Patapie a plecat de la schitul său din munți, continuându-și drumul spre Constantinopol. L-a luat cu el pe de-acum monahul Șenuta. Când au ajuns la Constantinopol, cei doi s-au dus, fără să spună cine erau, la Mănăstirea Maicii Domnului din Vlaherne, unde au primit o chilie din cele construite chiar în zidul de apărare a orașului.

Rămânând necunoscuți celorlalți, Patapie și ucenicul său și-au reluat nevoințele, petrecându-și vremea în posturi aspre, privegheri și rugăciuni, ca niște monahi de rând. A devenit făcător de minuni, vindecând pe mulți de bolile lor. A trecut la Domnul în anul 463, la vârsta de 83 de ani și a fost înmormântat de ucenicii săi în Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Petra, Constantinopol, biserică ce s-a aflat mai târziu sub protecția familiei imperiale a Paleologilor, și mai ales a Sfintei Ipomoni, mama ultimului împărat al Bizanțului, Constantin Paleologul.

După adormirea Sfântului, Biserica a strâns și păstrat cu grijă istoria vieții și a sfintelor sale moaște. La o mie de ani după adormirea Sfântului, când Constantinopolul a fost cucerit de turci, moaștele sfântului au fost luate din biserică și duse la micul schit săpat în stâncă din Corint, după cum sfântul o și ceruse când era încă în viață. Trupul sfântului a fost ascuns în spatele peretelui de apus al peșterii, înaintea iconostasului și a capelei construite acolo.

La începutul secolului al XX-lea, un preot din zonă, Pr. Constantin Sosanis, a descoperit moaștele sfântului ascunse în perete. Pr. Constantin, care slujea de obicei în această capelă, era un om neobișnuit de înalt, și din această pricină a hotărât să facă unele modificări ale capelei. Cu o seară înainte să înceapă lucrările la zidul de apus, Pr. Constantin a visat că a venit la el un monah care l-a prevenit: „Fii atent când o să spargi peretele, căci eu mă aflu de cealaltă parte. Sunt Sfântul Patapie Egipteanul. A doua zi, trupul sfântului a fost descoperit: ținea la piept o cruce mare de lemn, un sul de pergament pe care era scris numele său, iar moaștele erau acoperite cu niște frunze mari, încă verzi, de parcă atunci ar fi fost culese.

Publicitate

După descoperirea moaștelor sale, Sfântul s-a arătat mai multor oameni în vis sau în vedenie, cerându-le să-l viziteze la „casa lui din Loutraki”. Este cunoscut mai ales ca vindecător de cancer, săvârșind minuni în întreaga lume.

 

Mănăstirea „Sfântul Patapie”

Moaștele sfântului au fost descoperite în anul 1904. Trupul său răspândea o bună mireasmă. Mulți vizitatori au luat bucăți din moaștele sfântului, dorind să le păstreze pentru sine, însă sfântul li s-a arătat în vis, cerându-le să le aducă înapoi, ceea ce au și făcut. Pentru a le ocroti de asemenea profanări, cu permisiunea autorităților bisericești, pr. Constantin Sousanis a luat moaștele Sf. Patapie din peșteră și le-a păstrat o vreme în casa lui din Loutraki.

În anul 1952, Pr. Nectarie, un preot din Soinikismos, în Corinth, a întemeiat o mănăstire în locul unde se găsea peştera unde fuseseră găsite moaştele sfântului, iar moaştele Sf. Patapie au fost reaşezate în peşteră. Începând din anul 1952 până în 1963, stareță a fost monahia Singlitichia. Următoarea stareță a fost monahia Patapia, care a ajutat foarte mult la construcția mănăstirii, dar aceasta a demisionat, din cauza unor probleme de sănătate, în 1970. Actuala stareță este sora Isidora.

Pomenirea Sf. Patapie se face pe 8 decembrie, iar pomenirea aflării moaștelor sale se face în marțea Săptămânii Luminate (în amintirea zilei în care au fost găsite). Sfântul a săvârșit multe minuni, ajutând pe mulți bolnavi, familii și persoane aflate în diferite necazuri. Mănăstirea Sf. Patapie se găsește la Loutraki, un oraș-stațiune, la o oră de Atena. Sfintele Moaște sunt așezate într-o raclă de lemn, în partea din spate a peșterii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfântul Sinod a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce

Publicat

Publicitate

În ziua de joi, 27 martie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, scrie basilica.ro.

Ședința Sfântului Sinod a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, pentru deschiderea lucrărilor sinodale și comemorarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). La final a fost cinstită memoria făuritorilor basarabeni ai Marii Uniri.

În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod s-au adoptat următoarele hotărâri:

1. S-a anunțat Sfințirea Marelui Mir care va avea loc în Joia Mare (17 aprilie), când vor fi prezenți la București membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

2. A ales un nou Episcop al Episcopiei Sălajului, slujire pentru care au fost propuși de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan din Cluj-Napoca. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în demnitatea de Episcop al Episcopiei Sălajului.

3. A luat act cu speranță și binecuvântare de dorința unor comunități ortodoxe române din Ucraina de revenire la Biserica Ortodoxă Română.

Publicitate

4. A aprobat Statutul și stema eparhială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii și Irlandei de Nord.

5. A aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru anul 2026, declarat de Sfântul Sinod Anul Omagial al pastorației familiei creștine și Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame).

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Reamintim fermierilor că se află în plină desfășurare Campania de primire a cererilor de plată pentru anul 2025

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani reamintește fermierilor că se află în plină desfășurare a Campaniei de primire a cererilor de plată pentru anul 2025.

Perioada de depunere a cererilor este până pe data de 30 mai, dar rog fermierii botoșăneni să se prezinte la centrele locale APIA la care sunt arondați, conform programărilor făcute de colegii mei. Pentru a nu aglomera activitatea spre finalul campaniei este necesar să se respecte graficul programărilor a transmis directorul executiv APIA Botoșani, Dan Șlincu.

La completarea Cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din Cererea de plată pentru Campania 2025. Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține explotații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe.

Adresăm rugămintea și către reprezentanții primăriilor să sprijine fermierii în procesul de depunere a cererilor de plată. Fermierii au obligația să verifice, împreună cu funcționarii din autoritățile publice locale de pe raza cărora utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acestora să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului, conform înscrierii în Registrul Agricol a subliniat Dan Șlincu.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparține fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Materialele de informare privind măsurile de sprijin gestionate de APIA se găsesc pe: www.apia.org.ro .

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Urmărire ca în filme, pe un drum din județ. Șofer de 28 de ani, din Călărași, prins de polițiști după cinci kilometri

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din  Ștefănești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 52A, în comuna Santa Mare, au efectuat semnal de oprire unui autoturism , al cărui conducător auto nu s–a conformat, continuându-și deplasarea.

Polițiștii au procedat la urmărirea acestuia, pe o distanță de cinci kilometri, când conducătorul auto a oprit și a încercat să se sustragă controlului, însă a fost prins și imobilizat. Ulterior, a fost stabilită identitatea acestuia în persoana unui tânăr, de 28 de ani, din comuna Călărași.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Dorohoi a ajuns din control judiciar în arest preventiv. A încălcat cu rea-credință măsurile impuse

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi- Compartimentul Supravegheri Judiciare  au propus schimbarea măsurii controlului judiciar în arest preventiv, pentru un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Dorohoi. Acesta se afla sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta a încălcat cu rea-credință măsurile impuse prin controlul judiciar, respectiv a comis alte infracțiuni față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală.

 

Față de bărbat a fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending