Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Cuvios Patapie  

Publicat

Publicitate

Sfântul Patapie s-a născut în anul 380 în orașul Teba din Egipt. Tatăl lui era guvernatorul regiunii și urmașul unei binecunoscute familii egiptene. El și soția lui erau creștini evlavioși și l-au îndrumat pe fiul lor în citirea Scripturii. Când Patapie a ajuns la vârsta potrivită, părintii lui i-au adus profesori reputați din Alexandria, capitala Egiptului, pentru a-l instrui în domeniul științelor, matematicii, filosofiei și retoricii.

Datorită educației sale, a înțeles repede cât de trecătoare era viața din lumea aceasta și s-a simțit atras de viața ascetică. În acest sens a fost inspirat mai ales de Clement, Atanasie și Origen. Tatăl său l-a dus și la Școala catehetică din Alexandria, unde a fost profund influențat de un profesor orb, pe nume Didim. Didim l-a inspirat și mai mult în dorința lui de a urma calea ascezei. Când și-a terminat studiile, Patapie s-a întors la Teba, unde a aflat că tatăl lui murise. Dorindu-și să urmeze o viață aspră a monahilor, a plecat atunci în pustia egipteană, unde a devenit binecunoscut pentru nevoințele lui.

Pentru că faima lui se răspândise, iar el nu mai avea pace în pustie, a plecat la Constantinopol în anul 428. În timpul călătoriei, l-a întâlnit pe ucenicul său, Șenuta, care pe vremea aceea era vâslaș. S-au oprit la Corint, unde au rămas vreme de șapte ani la un schit. În anul 435, Patapie a plecat de la schitul său din munți, continuându-și drumul spre Constantinopol. L-a luat cu el pe de-acum monahul Șenuta. Când au ajuns la Constantinopol, cei doi s-au dus, fără să spună cine erau, la Mănăstirea Maicii Domnului din Vlaherne, unde au primit o chilie din cele construite chiar în zidul de apărare a orașului.

Rămânând necunoscuți celorlalți, Patapie și ucenicul său și-au reluat nevoințele, petrecându-și vremea în posturi aspre, privegheri și rugăciuni, ca niște monahi de rând. A devenit făcător de minuni, vindecând pe mulți de bolile lor. A trecut la Domnul în anul 463, la vârsta de 83 de ani și a fost înmormântat de ucenicii săi în Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Petra, Constantinopol, biserică ce s-a aflat mai târziu sub protecția familiei imperiale a Paleologilor, și mai ales a Sfintei Ipomoni, mama ultimului împărat al Bizanțului, Constantin Paleologul.

După adormirea Sfântului, Biserica a strâns și păstrat cu grijă istoria vieții și a sfintelor sale moaște. La o mie de ani după adormirea Sfântului, când Constantinopolul a fost cucerit de turci, moaștele sfântului au fost luate din biserică și duse la micul schit săpat în stâncă din Corint, după cum sfântul o și ceruse când era încă în viață. Trupul sfântului a fost ascuns în spatele peretelui de apus al peșterii, înaintea iconostasului și a capelei construite acolo.

La începutul secolului al XX-lea, un preot din zonă, Pr. Constantin Sosanis, a descoperit moaștele sfântului ascunse în perete. Pr. Constantin, care slujea de obicei în această capelă, era un om neobișnuit de înalt, și din această pricină a hotărât să facă unele modificări ale capelei. Cu o seară înainte să înceapă lucrările la zidul de apus, Pr. Constantin a visat că a venit la el un monah care l-a prevenit: „Fii atent când o să spargi peretele, căci eu mă aflu de cealaltă parte. Sunt Sfântul Patapie Egipteanul. A doua zi, trupul sfântului a fost descoperit: ținea la piept o cruce mare de lemn, un sul de pergament pe care era scris numele său, iar moaștele erau acoperite cu niște frunze mari, încă verzi, de parcă atunci ar fi fost culese.

Publicitate

După descoperirea moaștelor sale, Sfântul s-a arătat mai multor oameni în vis sau în vedenie, cerându-le să-l viziteze la „casa lui din Loutraki”. Este cunoscut mai ales ca vindecător de cancer, săvârșind minuni în întreaga lume.

 

Mănăstirea „Sfântul Patapie”

Moaștele sfântului au fost descoperite în anul 1904. Trupul său răspândea o bună mireasmă. Mulți vizitatori au luat bucăți din moaștele sfântului, dorind să le păstreze pentru sine, însă sfântul li s-a arătat în vis, cerându-le să le aducă înapoi, ceea ce au și făcut. Pentru a le ocroti de asemenea profanări, cu permisiunea autorităților bisericești, pr. Constantin Sousanis a luat moaștele Sf. Patapie din peșteră și le-a păstrat o vreme în casa lui din Loutraki.

În anul 1952, Pr. Nectarie, un preot din Soinikismos, în Corinth, a întemeiat o mănăstire în locul unde se găsea peştera unde fuseseră găsite moaştele sfântului, iar moaştele Sf. Patapie au fost reaşezate în peşteră. Începând din anul 1952 până în 1963, stareță a fost monahia Singlitichia. Următoarea stareță a fost monahia Patapia, care a ajutat foarte mult la construcția mănăstirii, dar aceasta a demisionat, din cauza unor probleme de sănătate, în 1970. Actuala stareță este sora Isidora.

Pomenirea Sf. Patapie se face pe 8 decembrie, iar pomenirea aflării moaștelor sale se face în marțea Săptămânii Luminate (în amintirea zilei în care au fost găsite). Sfântul a săvârșit multe minuni, ajutând pe mulți bolnavi, familii și persoane aflate în diferite necazuri. Mănăstirea Sf. Patapie se găsește la Loutraki, un oraș-stațiune, la o oră de Atena. Sfintele Moaște sunt așezate într-o raclă de lemn, în partea din spate a peșterii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când vine primăvara în România? Data exactă când scăpăm de ger

Publicat

Publicitate

România traversează în aceste zile un episod de ger sever, cu temperaturi extrem de scăzute care afectează întreaga țară. Cele mai friguroase nopți sunt resimțite în zonele centrale, sudice și estice, unde minimele au coborât dramatic sub pragul de îngheț. Însă, potrivit prognozelor meteorologice, această perioadă de frig intens este aproape de punctul culminant, urmând ca temperaturile să înregistreze o creștere treptată începând cu săptămâna viitoare, scrie cancan.ro.

În marile orașe, locuitorii resimt temperaturile scăzute mai ales în orele dimineții, iar stratul de zăpadă și poleiul de pe carosabil creează dificultăți în trafic. Gerul intens a determinat și o creștere a consumului de energie, autoritățile recomandând populației să ia măsuri de siguranță, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.

Vine primăvara în România

Valul de frig care s-a instalat asupra României continuă să producă efecte severe, cu temperaturi care se apropie de recordurile sezonului. În special în depresiunile din centrul țării, mercurul din termometre a coborât până aproape de -22°C, iar în zonele sudice și estice, nopțile geroase au menținut temperaturile sub -15°C. Pe timpul zilei, maximele se mențin negative în majoritatea regiunilor, oscilând între -7°C și 0°C.

În vestul țării, condițiile meteorologice sunt ceva mai blânde, cu temperaturi ce reușesc să urce până la 4-5°C pe timpul zilei, dar chiar și aici nopțile rămân reci.

Deși România rămâne sub influența acestui episod de frig pentru câteva zile, specialiștii anunță o ameliorare a temperaturilor începând de marți, 25 februarie. Primele regiuni unde se va simți încălzirea vor fi cele din vestul țării, unde temperaturile pot ajunge chiar și la 9-10°C.

Publicitate

Ulterior, până la finalul lunii, temperaturile vor crește și în restul țării, atingând valori mai apropiate de normalul perioadei. Maximele vor oscila între 5-6°C în zonele sudice și estice, în timp ce în depresiunile din centrul și nordul țării, minimele vor rămâne negative, dar mai blânde decât în prezent, situându-se în jurul valorii de -10°C.

Cu toate acestea, luna martie ar putea aduce variații semnificative de temperatură, cu alternanțe între zile mai călduroase și episoade de frig. Specialiștii recomandă populației să rămână atentă la evoluțiile meteo, având în vedere posibilitatea unor schimbări bruște de temperatură.

„De marți, temperaturile vor începe să crească ușor, în special în vestul țării, unde vom avea chiar și 9-10°C. În a doua parte a săptămânii viitoare, temperaturile maxime vor ajunge la 5-6°C și în restul țării, iar minimele vor fi mai blânde, ajungând la -10°C în depresiunile din centrul și nordul țării și -6°C în sud și sud-est”, a transmis directorul ANM.

 

Pregătiri pentru ultimele zile de iarnă

În contextul acestor fluctuații meteorologice, românii trebuie să se pregătească atât pentru câteva zile de frig intens, cât și pentru o tranziție treptată către temperaturi mai prietenoase.

Pe termen scurt, este important ca populația să ia măsuri pentru a se proteja de temperaturile extrem de scăzute, mai ales pe timpul nopții. Autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la frig, îmbrăcămintea adecvată și atenție sporită la echiparea mașinilor pentru condiții de iarnă.

În paralel, agricultorii și fermierii urmăresc cu atenție schimbările meteo, întrucât trecerea bruscă de la ger la temperaturi pozitive poate avea efecte asupra culturilor. De asemenea, în marile orașe, echipele de deszăpezire continuă să acționeze pentru a menține drumurile practicabile.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Dezbateri aprinse la Colegiul Național ,,A.T.Laurian”

Publicat

Publicitate

Ghilolimpiada de iarnă, aflată anul acesta la cea de-a doua ediție, a adus la Botoșani debateri – liceeni, motivați să se întreacă în cele mai interesante argumente, să dezbată subiecte actuale și să își împărtășească pasiunea pentru dezbaterile academice.

Competiția a avut loc spre finalul modului al III-lea al acestui an școlar și a adunat un total de 72 de concurenți din Iași, Suceava și Botoșani. Mai mult decât atât, la eveniment au fost prezenți, în calitate de arbitri și organizatori, studenți din orașe precum Cluj, București, Iași sau Suceava, aceștia având ani buni de activitate în domeniul dezbaterilor și al vorbitului în public.

Ghilolimpiada de iarnă este unul dintre proiectele de suflet ale clubului de dezbateri Ghilotina, deoarece are deja caracterul unei tradiții pe care avansații clubului să o dea mai departe următoarelor generații. Din echipa de organizare au făcut parte Ariana Maria Ciobanu, Amira Maria Macsim, Mădălina Aioanei, Matei Tapalagă, dar și alți avansați și traineri Ghilotina, în diferite roluri și funcții.

Mădălina Aioanei, organizator și lider Ghilotina, s-a declarat foarte mândră de ediția de anul acesta, considerând că succesul acesteia a constat în echipa mare de organizare: de la profesori și conducerea liceului, la colegi, voluntari sau sponsori: ,,Sunt mândră de mine și de colegii mei că am reușit să ne ridicăm la înălțimea standardelor și să le oferim elevilor din regiunea Moldovei o competiție doar a lor, unde pot crește, învăța și pot întemeia prietenii aproape de casă. Sunt mândră de copiii de anul I și II care au jucat, au făcut research și au dat tot ce au avut pentru a obține rezultate frumoase și pentru a se simți mândri de ei înșiși. Deși nu a fost ușor, pot spune că nu mi-aș dori să schimb nimic la modul în care au decurs evenimentele sau competiția și de-abia aștept să ajut persoanele care urmează să continue tradiția să organizeze această competiție și la anul”, a povestit Mădălina Aioanei.

Finala a prezentat un meci frumos și amplu între o echipa din Iași și una din Botoșani. Premiul cel mare a rămas acasă, la Botoșani, mai exact la echipa formată din Alex Chiriac, Cristina Apatiei și Miruna Caciuc, elevi ai Liceului Pedagogic Nicolae Iorga, membri ai clubului Riposta, club-soră cu Ghilotina: ,,M-am simțit foarte bine la competiție, chiar dacă era o atmosferă foarte stresantă pentru mine și coechipierele mele, oamenii din jur și sprijinul reciproc ne-au ajutat enorm. Nu aș putea spune că mă așteptam să câștig competiția, dar mereu am avut încredere în coechipierele mele și în mine, iar oricare ar fi fost rezultatul pot spune că ne-am fi distrat”, a declarat Alex Chiriac, reprezentant al echipei câștigătoare.

 

Publicitate

Ioana IVAȘ

(elevă în clasa a X-a G, C.N.„ATL”)

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a polițiștilor de imigrări din Botoșani, alături de polițiști și jandarmi

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, au desfășurat o acțiune de verificare în zonele frecventate de tineri și localnici. În urma controalelor, nu au fost constatate nereguli.

 

În dimineața zilei de 21 februarie a.c., în intervalul 6:00 – 12:00, polițiștii de imigrări din Botoșani, alături de polițiști și jandarmi, au desfășurat o acțiune de prevenire a migrației ilegale și a faptelor cu violență.

 

Activitatea s-a desfășurat în Parcul Tineretului și Centrul Istoric al municipiului Botoșani, unde au fost legitimate și verificate prin intermediul aplicației eDAC 39 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. În urma controalelor, nu au fost identificate persoane străine și nu s-au constatat fapte ilegale.

 

Publicitate

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, polițiștii fiind mereu prezenți pentru siguranța comunității.

Citeste mai mult

Eveniment

Două familii din Frumușica și Cervicești au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului. De vină ar fi coșurile necurățate

Publicat

Publicitate

Seria incendiilor generate de coșurile de fum necurățate de funingine, continuă. Ieri după-amiază, alte două familii din localitățile Frumușica și Cervicești au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor astfel de evenimente.

Pompierii de la Detașamentul Botoșani și Puntul de Lucru Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Publicitate

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending