Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Publicat

Calendar Ortodox 2022: Cuviosul Antonie era egiptean de neam, din satul Coma, de lângă vestita cetate Heracleopolis, din Egiptul de Sus. S-a născut către anul 250, învăţând de la părinţii şi de la bunicii săi credinţa în Hristos, şi a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), ajungând până în vremea binecredinciosului împărat Constantin (306-337) şi a fiilor lui.

Văzând el viaţa cea pătimaşă a tinerilor care învăţau carte în vremea lui, n-a voit a merge la şcoli, ci ştia numai limba lui, fiind foarte isteţ şi priceput la minte. Dar părinţii lui, care erau oameni cu stare, se îngrijeau cu multă luare-aminte de creşterea fiului şi a fiicei lor, potrivit înţelepciunii creştineşti. Când avea douăzeci de ani, părinţii lui s-au mutat la cele veşnice, lăsându-l moştenitor al unor averi mari.

Dar, intrând el odată în biserică, a auzit din Evanghelie cuvintele spuse de Domnul tânărului bogat: „Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor, şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi” (Matei 19, 21).

A fost ca şi când numai pentru el s-a făcut citirea aceasta şi, întorcându-se acasă, a împărţit săracilor averile sale, neoprindu-şi pentru sine şi pentru sora lui decât cele de trebuinţă. A încredinţat apoi pe sora lui unor credincioase fecioare, iar el se făcu pustnic. Deci, la început se povăţuia după viaţa pustnicilor din apropiere de satul lui, culegând de la toţi, ca o albină din flori, toată fapta bună, avându-şi chilia şi el tot lângă sat, întărindu-se în viaţa de pustie, în rugăciune, în nemâncare, în iubirea de oameni. Şi aşa se silea a urma lui Hristos, urmând tuturor celor ce bine vieţuiau.

Şi era iubit de toţi din sat. Dar, fiind tânăr, Antonie a început lupta cu trupul său şi a aprins vrăjmaşul întru el ispita dulceţilor desfrânării. Şi arătând el atunci şi mai multă sârguinţă, s-a mutat mai departe, locuind în nişte morminte dintr-un cimitir păgânesc. Şi a adus vrăjmaşul asupra lui tot felul de năluciri, pofte şi năvăliri de fiare înspăimântătoare, aducându-l aproape de deznădăjduire. Şi abia după multă vreme, a început a-i trimite lui Domnul raze de uşurare. „Unde erai, Doamne, când mă luptam?” a întrebat Antonie. „Eram lângă tine şi te ajutam”, i-a răspuns Domnul. Şi rugându-se a simţit întărire. Atunci era ca de 35 de ani. Deci, simţind el nevoie de linişte şi de singurătate, s-a suit la munte, într-o cetăţuie părăsită, în care închizându-se, cineva îi aducea lui pâine uscată de două ori pe an. Şi a vieţuit aşa, în rugăciune şi pustnicie, douăzeci de ani. Şi a ieşit Cuviosul Antonie de acolo învăţat de Dumnezeu. Şi a început a veni lumea la el. Şi s-a umplut pustia de colibe de monahi. Iar el le vorbea ca un dascăl, din Scripturi, şi din singura lui iscusinţă. Şi le zicea: „Nimic din lume să nu cinstiţi mai mult decât dragostea lui Hristos.

Ostenelile de aici se vând cu preţ veşnic: că puţin dai şi însutit primeşti. Oricât ar fi de greu, să nu ne întristăm ca şi cum am pieri, ci să îndrăznim şi să ne bucurăm ca nişte mântuiţi, că Dumnezeu este împreună cu noi”. Şi altele asemenea. Venind vremea prigoanelor lui Maximian, a coborât de mai multe ori şi fericitul Antonie, cu ucenicii lui, la Alexandria, voind a mărturisi şi ei credinţa şi a întări pe cei ce pătimeau pentru Hristos. Dar Dumnezeu a rânduit ca el să fie cruţat, Sfântul Împărat Constantin dăruind pace creştinilor. Şi stând el în singurătate cu ucenicii, a început Dumnezeu a lucra vindecări minunate prin el. Deci, văzându-se el risipit peste măsură de mulţimea de oameni, de bolnavi şi de monahi, s-a mutat în şi mai adâncă singurătate, într-un munte înalt. Şi i se arătau lui descoperiri, cu darul lui Hristos. Iar din când în când cobora la muntele cel de jos şi se întâlnea cu monahii şi cu oamenii din lume, care-l căutau. Şi mulţi se lepădau de lume şi se făceau călugări. Deci, a ajuns vestea despre el la împărăţie şi Constantin cel Mare şi feciorii lui doreau un cuvânt de la el. Iar el, răspunzându-le, îi ruga să fie iubitori de oameni, de dreptate şi de cei săraci.

Şi, la cererea Sfântului Arhiepiscop Atanasie, a coborât în cetatea Alexandriei, întărind credinţa ortodoxă împotriva ereziei ariene, şi tuturor le spunea: „Păziţi predania Părinţilor şi credinţa cea dreaptă în Domnul Hristos!”. Înainte de moartea sa, Sfântul a rânduit să se dea haina sa Sfântului Atanasie din Alexandria şi cojocul său fericitului episcop Serapion, iar mormântul său nimeni să nu-l ştie. Deci, trăind el 105 ani, s-a mutat către Domnul. Iar Viaţa lui a scris-o Sfântul Atanasie cel Mare, ca unul ce cunoştea pe Sfântul Antonie de aproape. Şi a ajuns acest minunat om al lui Dumnezeu, Antonie, a fi socotit în toată lumea ca începătorul şi dascălul cel adevărat al vieţii pustniceşti.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora

Publicat

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi primarul comunei Tudora, Constantin Cocoreanu.
Constantin Cocoreanu și-a anunțat o nouă candidatură pentru cea mai importantă funcție publică din comună și a acceptat o discuți în studioul Botoșani24.ro despre această intenție, dar și despre pașii făcuți în dezvoltare de această comună din sudul județului Botoșani.
Constantin Cocoreanu a vorbit practic despre cea mai mare parte a investițiilor derulate în ultimii ani dar și despre trecerea la PSD, care devine asfel cea mai importantă formațiune politică din județul Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Ziua Mamei Creștine a adus bucurie femeilor internate împreună cu bebelușii lor nou-născuți în Maternitatea Botoșani

Publicat

Sărbătoarea Bunei Vestiri este un prilej de manifestare a dragostei creștinești și prelungire a binecuvântării de la Sfintele Altare către mamele și pruncii acestora. 

Bunavestire, care este și Ziua Mamei Creștine, a adus zâmbet și bucurie mămicilor internate împreună cu bebelușii lor nou-născuți din Secția Obstretică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati. ProtopopiatulBotoșani a încercat să aducă o stare de bucurie prin preotul Marius Ciobanu, responsabil ProVita si pr. Alexandru Manole , preotul de caritate al secției menționate , împărțind trandafiri albi atât cadrelor medicale cât și pacientelor internate.

Acestă activitate desfășurată în ,Luna pentru viață” atrage atenția că fiecare viață este un dar și o bunăvestire în fiecare familie și pentru fiecare mamă.

„Și noi, fiecare în parte, suntem o bunăvestire în lume și ar trebui să prețuim darul vieții în ascultare smerită de Dumnezeu, precum Maica Domnului”, a spus părintele Marius Ciobanu.

Citeste mai mult

Eveniment

Aryan, copilașul care a ținut cu sufletul la gură o țară întreagă, s-a întâlnit cu salvatorii săi

Publicat

Aryan, copilașul care a ținut cu sufletul la gură o țară întreagă, s-a întâlnit cu salvatorii săi pe Pietonalul Unirii la evenimenult organizat de Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani cu prilejul sărbătoririi a 202 ani de la înființarea Poliției Române. 

O supriză pentru polițiști și pentru cei prezenți la eveniment a reprezentat-o apariția micului Aryan, copilul pentru căutarea căruia au fost mobilizate toate structurile Ministerului Afacerilor Interne și întreaga comunitate. Cei trei polițiști care l-au găsit în pădure au profitat de moment și i-au dăruit jucării care să-i amintească de instituția unde lucrează salvatorii săi.

Citeste mai mult

Educație

Înscrierea copiilor în creșe și grădinițe. Șeful IȘJ Botoșani: „Încurajez familiile să se informeze din timp despre procesul de înscriere”

Publicat

În Monitorul Oficial, partea I, nr. 251 din 25.03.2024 a fost publicat Ordinul Ministrului Educației nr. 4018/15.03.2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare și a Calendarului înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în anul școlar 2024-2025 în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

Înscrierile vor începe pe data de 27 mai 2024 și se vor încheia pe data de 14 iunie 2024. Documentația și detaliile privind înscrierile vor putea fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. În perioada 20-24 mai 2024 sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și urmează să o frecventeze și în anul școlar următor.

În perioada înscrierilor și până la sfârșitul acestora, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani va fi disponibil un număr telverde, unde părinții vor putea suna pentru a primi, gratuit, informațiile de care au nevoie pentru înscrierea copiilor. Numărul de telefon telverde, data de la care acesta este funcțional și programul de funcționare vor fi comunicate în timp util.

Inspectorul Școlar General, profesorul Bogdan Gheorghe SURUCIUC a declarat următoarele: „Încurajez familiile să se informeze din timp despre procesul de înscriere și să pregătească toate documentele necesare. Știu că părinții sunt interesați de edu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending