Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Atanasie Todoran

Publicat

Publicitate

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 12 noiembrie. Menționăm că în perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotărât canonizarea Sfinților Martiri și Mărturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Mănăstirea Salva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât trecerea lor în rândul sfinților, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de țărani liberi, înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc.

Se pare că încă din tinerețe a făcut parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena și, tot amânându-i-se eliberarea, a dezertat și s-a întors acasă. Urmărit de oamenii împărăției, s-a refugiat în Munțîi Tiblesului, în Maramureș și în Țară Chioarului.

Pentru vechea dezertare, a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței. După ce a fost eliberat, s-a întors la Bichigiu. Neexistând preot ortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului sau cu azimă, precum și spovedirii lui de către un preot unit. Menționăm că și-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alți fruntași, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei și Someșului Mare. El a cerut că prin înființarea regimentului de granița, românii să nu fie siliți să-și lepede credință, căci de decenii ortodocșii transilvăneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credinței unite.

Atanasie și-a dat seama că nu s-a ținut seama de dorința românilor și a început să se opună pe față procesului de militarizare. Năsăudenii vedeau limpede că sistemul grăniceresc urmarea să-i convertească la catolicism.

Publicitate

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit „La mocirla”, era organizată sfințirea drapelelor de lupta și depunerea jurământului de către nouă companii ale Regimentului de granița nou înființat. Generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena să urmărească și să impulsioneze în Ardeal trecerea la catolicism, a venit să primească jurământul grănicerilor năsăudeni și să le sfințească steagul.

Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit, călare, „moș Tănase Todoran”, în vârstă de 104 ani, și le-a rostit grănicerilor o cuvântare. Printre altele le spunea: „De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasa că suntem oameni liberi!… și apoi așa nu vom purta armele, că sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”.

Soldații care urmau să depună jurământ de credință față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest și nesupunere.

La scurt timp după aceea, s-au făcut cercetări pentru că vinovații să fie pedepsiți.

La 12 noiembrie 1763, pe același platou din Salva a avut loc execuția celor găsiți vinovați de revoltă din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roată de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…” – după cum se arată în sentința de condamnare.

Împreună cu Atanasie au fost martirizați prin spânzurare, „pentru aceeași vină”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, alte nouăsprezece persoane fiind supuse bătăilor cu vergi; mulți dintre cei bătuți au murit sub lovituri.

Tot astăzi facem pomenirea Sfântului Ioan cel Milostiv

Sfântul Ioan cel Milostiv a trăit în timpul împăratului bizantin Heraclie (610-641). S-a călugărit după moartea copiilor și a soției. Datorită virtuților sale, a fost ales patriarh al Alexandriei.

Sfântul Ioan era cunoscut pentru ajutorul dat săracilor, de unde și numele de Eleemon, „Milostivul”. Se spune că o dată, primind în dar o pătură cu cusături scumpe, n-a putut adormi până nu a vândut-o, iar suma primită a dat-o săracilor. Se află neîncetat la dispoziția oricărei persoane care avea o rugăminte, o plângere sau o cerere. Nu s-a îngrijit doar de turmă să din Alexandria, ci și-a extins ajutorul și către poporul din Palestina, când acesta suferea din cauza invaziei perșilor și a jefuirii Ierusalimului.

Potrivit tradiției, mergând Sfântul să cerceteze pe bolnavi, l-a întâmpinat un străin și i-a cerut milostenie. El a poruncit slugii sale să-i dea șase arginți. Străinul și-a schimbat hainele și l-a întâmpinat din nou pe Sfântul Ioan zicând: „Miluiește-mă, stăpâne, că sunt robit”. El a poruncit din nou slugii sale să-i dea șase arginți. Deși slugă i-a atras atenția că săracul s-a deghizat că să mai ceară, patriarhul nu a spus nimic. S-a comportat că și când nu a auzit cele spuse de slugă să. Străinul după ce a luat a două oară milostenie, s-a deghizat și l-a întâmpinat din nou pe patriarh cerând ajutorul. Din nou sluga îi atrage atenția că este aceeași persoană, însă, patriarhul a răspuns: „Da-i lui doi arginți, că nu cumva să fie Hristosul meu, Care mă ispitește pe mine!”

Sfântul Ioan cel Milostiv s-a împotrivit împăratului Heraclie, atunci când acesta a încercat să impună erezia monoenergismului (conform căreia în Hristos s-ar fi găsit două naturi, divină și umană, dar o singură „energie”).

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:

– Sfântului Cuvios Nil Pustnicul;

– Sfântului Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franței;

– Sfântului Prooroc Ahia;

– Sfântului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;

– Sfinților Mucenici Antonie și cei împreună cu dansul Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, fecioara; a Sfântului Mucenic Arsachie;

– Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;

– Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;

– Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi tineri din Ripiceni, prinși la pescuit în zona lacului de acumulare Stânca-Costești

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Poliție Județean Transporturi au desfășurat activități pentru prevenirea pescuitului ilegal în perioada de prohibiție, în zona lacului de acumulare Stânca-Costești și pe râul Prut, în cooperare cu lucrători din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.

În cadrul activităților desfășurate au fost constatate două infracțiuni în flagrant delict.

Exemplu:
Polițiștii au depistat în flagrant doi tineri, de 32, respectiv 30 de ani, din localitatea Ripiceni, județul Botoșani, în timp ce pescuiau comercial în lacul Stânca-Costești, pe raza localității Ripiceni, fără autorizație de pescuit comercial folosind o ambarcațiune si două unelte tip setcă din plasă plurifilament , fără a avea mărci ANPA.

Cele două plase plurifilament in lungime de 150 de metri și ambarcațiunea au fost ridicate în vederea confiscării, valoarea acestora fiind de aproximativ 3.400 de lei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: ,,pescuit comercial al resurselor acvatice vii, fără autorizație și licență” și “deținerea sau folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a setcilor”, fapte prev. și ped. de art.56, alin.1, lit. a și g din Legea 176/2024.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Părintele Emil a zidit biserici vii în inimile celor care l-au cunoscut. „A fost o parte din copilăria noastră”. Când va avea loc înmormântarea

Publicat

Publicitate

Există oameni care nu trec prin viețile noastre ca niște străini, ci le modelează cu iubire, blândețe și credință. Un astfel de om a fost părintele Emil Stroișteanu, pentru fiecare zâmbet pe care  l-a oferit fără zgomot, pentru fiecare ajutor tăcut pe care l-a dăruit credincioșilor, fără să ceară nimic în schimb, pentru exemplul de omenie și credință pe care l-a lăsat în sufletul celor pe care i-a păstorit.

Pentru mulți dintre foștii săi enoriași, părintele Emil a fost mai mult decât un slujitor al altarului. A  fost o parte din copilăria lor, din formarea lor ca oameni. Cu răbdare, cu blândețe și cu o credință neclintită, i-a învățat pe toți să iubească biserica, să se respecte unii pe alții, să fie buni și să nu uite niciodată puterea unei vorbe bune sau a unui gest simplu, dar sincer.

A slujit cu râvnă și cu inima deschisă în Burlești, Trușești, Cătămărăști-Vale și, mai apoi, la Botoșani, în parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”. Peste tot pe unde a mers, părintele Emil nu a construit doar biserici din piatră și lemn, ci a zidit biserici vii în inimile celor care l-au cunoscut. A știut să adune în jurul său oameni de toate vârstele, pe care i-a călăuzit cu sfaturi pline de înțelepciune, cu rugăciuni spuse din suflet și cu o prezență caldă, mereu dătătoare de speranță.

Astăzi, când părintele Emil nu mai este printre noi, golul lăsat în urmă este adânc și dureros. Oamenii îl regretă, pentru că el nu a fost doar un preot al comunității, ci un prieten, un sfătuitor, un părinte în adevăratul sens al cuvântului. Tuturor va lipsi glasul său blând, binecuvântările rostite cu smerenie și acea lumină discretă, dar puternică, pe care o aducea pe oriunde pășea.

Dar, dincolo de lacrimi, părintele Emil rămâne viu în amintirile și în inimile tuturor. Rămâne viu prin rugăciunile pe care i-a învățat pe fiii săi duhovnicești să le spună, îndemnându-i să fie buni, convinși fiind că prin fiecare faptă bună pe care o vor face își vor aminti de el.

„Cu sufletul greu, astăzi vreau să vă spun câteva cuvinte despre un om care a însemnat enorm pentru mine și pentru mulți dintre cei care am copilărit în comuna Trușești: părintele Emil Stroișteanu.

Publicitate
M-am născut și am crescut într-o familie modestă, dar niciodată nu m-am simțit mic sau mai prejos atunci când părintele era prin preajmă. Îl vedeam des, venind către noi cu zâmbetul pe chip, cu vorbe bune și, de multe ori, cu un ajutor concret, atunci când aveam cea mai mare nevoie.
Avea o milostenie naturală, o grijă adevărată față de oameni, pe care nu o afișa cu mândrie, ci o trăia cu modestie și dragoste.
Pentru mine și pentru mulți alții din sat, părintele Emil a fost o parte din copilăria noastră, din formarea noastră ca oameni. A slujit cu râvnă și cu inima deschisă în Burlești, Trușești, Cătămărăști-Vale și, mai apoi, la Botoșani, în parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”. Peste tot unde a mers, a adunat în jurul său oameni pe care i-a îndrumat cu credință și cu blândețe”,  scris pe pagina de socializare îndrăgitul Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic Botoșani.
Părintele Emil Stroieșteanu a trecut la cele veșnice la 72 de ani.  Cine dorește să-i aducă un omagiu o poate face la Biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare din Botoșani”, acolo unde este depus trupul său, unde a slujit cu atâta bucurie, iar în ziua de marți, 29 aprilie, la ora 10,30. va fi condus pe ultimul drum, la Cătămărăști-Vale, în cimitirul bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Slujba de prohodire va fi săvârșită de un sobor de preoți, în fruntea căruia se va afla un reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Dumnezeu să îl ierte!

Citeste mai mult

Eveniment

Prima lopată la „Podul de Flori”, în prezența autorităților din R.Moldova și România

Publicat

Publicitate

Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani – Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul ‘Podul de Flori’, notează AGERPRES.

‘Podul de Flori’ va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni, Republica Moldova, și comuna Golăești din județul Iași din România, și este parte a Autostrada Unirii (A8), cu rol major în interconectarea celor două rețele rutiere naționale – Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030.

‘Podul de Flori’ este primul dintre cele patru noi poduri peste Prut stabilite spre execuție, pentru care există deja contractul de proiectare și execuție semnat în cursul toamnei trecute.

La acest eveniment vor fi prezenți, printre alții, Vladimir Bolea, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România.

De asemenea, va fi prezent și candidatul Alianței Electorale România Înainte, Crin Antonescu, precum și alți oficiali de la Chișinău, București, Bruxelles, alături de autorități locale și cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului.

Potrivit organizatorilor, Festivalul ‘Podul de Flori’ va începe de la ora 12:00 în Piața Independenței din Ungheni, care va deveni scena unui eveniment de referință pentru relația dintre România și Republica Moldova.

Publicitate

Începând cu ora 15:30 va fi dat startul lucrărilor de foreze pe ambele maluri ale Prutului, printr-o manifestație cu participarea cetățenilor, oficialilor și a presei, în satul Zagarancea, pe șantierul de construcție al podului.

Atmosfera festivalului ‘Podul de Flori’ din Piața Independenței din Ungheni va fi întreținută pe parcursul întregii zile de artiști de top din ambele țări, reuniți într-un program muzical spectaculos.

O expoziție documentară ‘Poduri de Memorie’ va aduce în prim-plan momente esențiale din istoria recentă a celor două țări.

Într-un moment simbolic, cerul Ungheniului va fi brăzdat de aeronavele ‘The Hawks of Romania’, cu demonstrații spectaculoase de zbor și parașutism.

Participanții sunt așteptați și în zona gastronomică, cu preparate tradiționale și un târg al producătorilor locali.

Cu prilejul festivalului, va fi lansat un concurs de design adresat artiștilor vizuali din România și Republica Moldova. Lucrarea câștigătoare va fi imprimată pe panourile fonoabsorbante ale viitorului pod rutier Ungheni-Ungheni. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 43 de ani, din județul Botoșani, cercetat pentru că a schingiuit un animal

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 43 de ani, din județul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de schingiuirea animalelor.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, în ziua de 1 aprilie a.c., deranjat de faptul că un câine de rasă comună, talie mică a pătruns în curtea locuinței și alerga după păsările din curte, i-ar fi aplicat acestuia mai multe lovituri, cu un obiect dur din gospodărie, după care l-ar fi aruncat în drumul public, din fața locuinței.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending