Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Teodora din Alexandria; Sfântul Eufrosin bucătarul

Publicat

Sfânta Teodora fiind căsătorită și căzând în adulter, conștientizând starea de păcat, a luat decizia de a se inchinovia la o mănăstire de călugări. Tăindu-și părul și îmbrăcând haine bărbătești s-a inchinoviat în mănăstirea Octodecatos, luându-și numele de Teodor.

A uimit obștea de monahi cu nevoințele, cu postul și lacrimile de pocăință. O tânăra de o moralitate îndoielnică a acuzat, pe nedrept pe “Teodor” că a lăsat-o însărcinată. Monahul nu a încercat să se dezvinovățească primind să plece din mănăstire. Sfânta a petrecut șapte ani într-o pădure pustie, crescând copilul acelei femei.

În tot acest timp a biruit prin rugăciune toate ispitele venite din partea diavolului. După șapte ani, starețul mănăstirii l-a primit înapoi în mănăstire pe monahul “Teodor”. După doi ani el a decedat și abia atunci toți frații au văzut că el era de fapt femeie. Un înger al Domnului i-a descoperit atunci egumenului taină despre Sfânta Teodora. Soțul Sfintei, după înmormântarea acesteia, a ales să viețuiască pustnicește în chilia soției lui până la moarte. Sfânta Teodora din Alexandria s-a mutat la Domnul în anul 490.

Cuviosului Eufrosin bucătarul

Sfântul Eufrosin Bucătarul este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 septembrie. Acesta a trăit în secolul al IX-lea într-o mănăstire din Palestina. Ascultarea să că monah era aceea de bucătar.

Pentru smerenia să și pentru dragostea pe care le manifestă în această ascultare de bucătar, Dumnezeu a lucrat o minune, îngăduind că acesta să fie văzut în Răi de către un alt părinte din mănăstire. Citim, în acest sens în Sinaxar că, în vedenie, apropiindu-se de Eufrosin preotul, l-a întrebat: “Frate, Eufrosine, ce este această? Nu cumva acesta este raiul?” Răspuns-a Eufrosin: “Așa este, părinte, raiul lui Dumnezeu este”. Iarăși l-a întrebat preotul: “Dar tu cum te-ai aflat aici?” Răspunse acest bucătar, Eufrosin: “Pentru bunătatea cea mare a lui Dumnezeu sunt sălășluit că să locuiesc aici, pentru că locașul aleșilor lui Dumnezeu este acesta”. Și a zis preotul: “Nu cumva ai vreo stăpânire peste frumusețile acestea?” Și a zis Eufrosin: “Pe cât pot, pe atâta dau dintr-acestea pe care le vezi”. Zis-a lui preotul: “Oare poți să-mi dai mie ceva dintr-acestea?” Și i-a grăit Eufrosin: “Cele ce poftești, ia-le cu darul Dumnezeului meu”. Atunci preotul a arătat cu mâna spre mere și luând Eufrosin trei mere, le-a pus în basmaua preotului, zicându-i-i: “Primește cele ce ai cerut și te îndulcește”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tehnologie 4G și 5G la serviciul 112: Persoanele în situații de urgență vor putea fi localizate cu o precizie de câțiva metri

Publicat

Persoanele aflate în situații de urgență vor putea fi localizate cu o precizie de câțiva metri, datorită utilizării noilor tehnologii bazate pe c. Acest lucru după ce ANCOM a lansat în consultare publică un proiect de revizuire a deciziei privind conectarea la Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), relatează alba24.ro. Acest proiect are ca scop facilitarea implementării comunicațiilor de urgență prin intermediul tehnologiilor 4G și 5G.

Folosind rețelele IP, în contextul noilor reglementări, furnizorii de rețele mobile împreună cu administratorul SNUAU vor asigura o localizare a apelantului considerabil îmbunătățită, care poate fi, în multe situații, de ordinul a câțiva metri” precizează reprezentanții ANCOM.

De asemenea, se deschide calea utilizării de noi servicii multimedia de comunicații de urgență prin rețele IP: NG eCall, Text în Timp Real și Conversație Totală.

ANCOM are rolul de a stabili condițiile tehnice și economice pentru realizarea comunicațiilor către SNUAU și condițiile tehnice pentru transmiterea informațiilor de localizare şi identificare a apelantului.

Schimbare la serviciul 112: Modificări propuse

În contextul închiderii rețelelor 3G și, ulterior, a rețelelor 2G, complementar cu dezvoltarea rețelelor 4G și 5G care folosesc o altfel de tehnologie pentru a transmite date, proiectul propune utilizarea tehnologiei IMS, bazată pe tehnologia IP.

Documentul complet poate fi consultat AICI.

Tehnologia IP va asigura preluarea apelurilor de urgență și a informațiilor de localizare corespunzătoare, inclusiv prin tehnologia 4G și, de asemenea, poate asigura accesul utilizatorilor finali cu dizabilități la serviciile de urgență în condiții echivalente cu cele de care beneficiază ceilalți utilizatori finali, prin realizarea unei infrastructuri adecvate pentru facilitarea acestor comunicații de urgență multimedia.

Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită o perioadă ca soluție de rezervă, până la migrarea totală a apelurilor la noile tehnologii.

Operatorii de telefonie vor trimite date de două ori pe an la ANCOM

Capabilitățile terminalelor inteligente cu funcționalități avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare.

În acest sens, proiectul de decizie prevede și o nouă obligație a operatorilor mobili de a transmite de două ori pe an către ANCOM câte o listă cu terminalele conectate la rețea, una din perioada septembrie – martie, iar cealaltă din perioada martie – septembrie.

Operatorii vor trebui să precizeze denumirea producătorului, denumirea terminalului, modelul terminalului și versiunea sistemului de operare a terminalului, precum și anumite capabilități ale acestora.

Aceste informații vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piață, capabile de localizări performante.

Proiectul de decizie vine în continuarea demersurilor inițiate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, care impune implementarea unui cumul de soluții tehnice în premieră la nivelul serviciilor de urgență europene în vederea îmbunătățirii localizării apelurilor la numărul de urgență 112.

Procesul de consultare publică

Având în vedere că modificările propuse au fost testate și că mare parte dintre obligațiile ce revin operatorilor au fost deja agreate între părți, proiectul de decizie pentru modificarea și completarea Deciziei președintelui Autorității Naționale pentru Comunicații nr. 1023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă este supus consultării publice în regim de urgență, pentru o perioadă de 10 zile.

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 04.04.2024, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Copilă din Darabani găsită în parcul Mihai Eminescu. A fugit de familie și a cerut internarea într-un centru de plasament

Publicat

Polițiștii locali de la Botoșani au anunțat astăzi că în data de 23.03.2024, în jurul orei 12:00, în parcul Mihai Eminescu a fost găsită o minoră în vârsta de 15 ani, care a părăsit voluntar domiciliul din orașul Darabani.

A fost legitimată iar ca urmare a verificărilor efectuate, a rezultat că nu figura ca fiind declarată dispărută.

Din discuțiile purtate, această a relatat faptul că a plecat de la domiciliu din cauza unor neînțelegeri cu membrii familiei și dorește să fie internată într-un Centru de Plasament.

“Având în vedere aceste aspecte, minora a fost încredințată reprezentanților Centrului de Primire a Copilului in Regim de Urgență „Micul Prinț”, pentru parcurgerea procedurilor legale”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Citeste mai mult

Economie

Bani pentru fermieri: APIA a plătit fermierilor peste 10,53 miliarde lei. Doar astăzi au fost virați bani către 7.679 fermieri

Publicat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 10,53 miliarde de lei pentru anul de cerere 2023, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), relatrează agerpres.ro.

Numai în cursul zilei de marţi, o sumă de peste 424,67 milioane de lei a intrat în conturile a 7.679 fermieri.

Potrivit sursei citate, din suma totală plătită pe 26 martie, circa 408,52 milioane de lei provine din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), peste 3,29 milioane de lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), 12,19 milioane de lei din Bugetul Naţional (BN), circa 654.233 lei cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN1) şi 8.389 lei din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI).

Plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA şi BN se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsurile/intervenţiile finanţate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Citeste mai mult

Eveniment

Când ești tânăr le faci pe toate: O tânără a renunțat la Facultatea de Geografie și s-a făcut jandarmeriță

Publicat

În această dimineață, Giorgiana, elevă a Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, a participat la o activitate de împădurire pe raza Ocolului Silvic Trușești, împreună cu colegii aflați în stagiul de practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Vremea frumoasă și natura care revine la viață la începutul primăverii au constituit cadrul propice pentru plantarea de arbori din mai multe specii, în zona Cantonului Coștiugeni, împreună cu specialiștii silvici, care au asigurat expertiza, puieții și uneltele necesare plantării.

Pentru Giorgiana și colegii ei, acesta este primul lor stagiu de practică, în care vor căpăta competențe în specializarea pază și protecție instituțională.

La terminarea liceului, în anul 2022, tânăra din comuna Broscăuți a fost admisă la Facultatea de geografie-geologie din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași, ale cărei cursuri le-a urmat timp de un an, moment în care a aflat despre oferta de școlarizare pentru instituțiile militare de învățământ postliceal care pregătesc personal pentru nevoile Jandarmeriei Române și a luat hotărârea să se înscrie, motivată fiind de dinamica și diversitatea activităților și misiunilor pe care le execută jandarmii, dar și de prietenii care lucrează deja în structurile M.A.I. și care au sfătuit-o să urmeze o carieră în acest domeniu.

Cu siguranță, la absolvirea școlii de subofițeri va relua cursurile facultății de geografie, pe care își dorește foarte mult să le finalizeze cu o diplomă de licență.

Dacă ar fi să aleagă în acest moment, ar opta pentru serviciul în structurile de ordine și siguranță publică, pentru care consideră că are abilități native, iar cunoștințele necesare le va acumula, treptat, atât la cursuri, cât și în stagiile de practică, de la tutorii profesionali cu experiență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending