Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta mare muceniță Hristina (Cristina în sinaxarele grecești)

Publicat

Publicitate

Numele „Χριστίνα – Christina” din limba greacă poate fi transliterat în limba română „Hristina” sau „Cristina”, deoarece litera greacă „Χ” înseamnă „Ch”, „H” sau „C”.

Sfânta Hristina s-a născut în cetatea Tir (Fenicia în trecut, astăzi Liban) și a trăit în timpul împăratului roman Septimiu Sever (193-211). A fost fiica lui Urban, reprezentantul Imperiului roman al acestei cetăți. Când a ajuns la vârsta de doisprezece ani, pentru extraordinara ei frumuseţe, Sfânta Hristina a fost închisă de tatăl ei într-un turn, împreună cu douăsprezece slujnice.

Planul tatălui era să o țină pe fiica lui în acel turn până avea să împlinească vârsta deplină a majoratului. În realitate, tatăl voia să o constrângă pe fiica sa, devenită creştină, să renunţe la religia primejdioasă pe care a îmbrăţişat-o, şi astfel, să o scape de primejdia morţii. Tânăra Hristina, nemulțumită de credința idolatră care o înconjura, a început să se roage Mântuitorului Iisus Hristos, Cel ce a adus toate de la neființă la ființă. În urma acestei rugăciuni, i s-a arătat un înger care i-a descoperit tainele dumnezeiești.

Copila însă a sfărâmat statuetele preţioase, pe care tatăl le aşezase în camera ei, şi metalul preţios rezultat l-a împărţit săracilor. Înfuriat, Urban a trecut de la rugăminţi la pedepse: a ordonat să fie biciuită şi aruncată în temniţă. Deoarece Hristina rămânea neclintită în credinţă, tatăl o dă pe mâna judecătorilor şi aceştia o supun la diferite torturi îngrozitoare. Fiind plină de răni, este aruncată să zacă în închisoare, dar aici, trei îngeri coborâţi din cer îi aduc mângâiere şi-i redau sănătatea.

Văzând că prin astfel de metode nu obţin nici un rezultat, judecătorii trec la soluţia finală: leagă o piatră grea de gâtul copilei şi o aruncă în apă. Însă marea aceea i-a fost ei scăldătoarea Sfântului Botez. Un nor luminos a umbrit-o pe ea și s-au auzit cuvinte de sus, grăindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, după săvârșirea Sfântului Botez. Astfel, a ieșit la mal, nevătămată. Tatăl ei, neînduplecat de chinurile Hristinei, este pedepsit de Dumnezeu cu moartea; totuşi, suferinţele Hristinei nu se sfârşesc.

Succesorul acestuia a torturat-o mai aprins, cu alte chinuri înspăimântătoare, ce se vor dovedi la fel de ineficiente. A fost arsă pe un grătar înroşit, aruncată în ulei înfierbântat, lăsată între şerpi veninoşi, la urmă, i s-au tăiat sânii. Nemaiştiind la ce chinuri să o supună, în cele din urmă Hristina a primit moartea prin sabie. Astfel, încă o floare a nevinovăţiei este mutată în grădinile cerului.

Publicitate

Semnificația numelui „CRISTINA”

Numele Cristina, cu corespondentul masculin Cristian, sunt specific creştineşti şi apar după ce Biserica creştină a primit libertatea prin împăratul Constantin. Şi până atunci se foloseau cuvintele „creştin” – „creştină”, cu rolul de adjective, supranume ce se adăuga la numele propriu-zis. Ulterior, din adjectivele Christianus, Cristiana s-au format nume proprii ce au pătruns şi la noi sub forma Cristina şi Cristiana. Formele Cristina, Cristin au apărut de prima dată ca nume proprii din dorinţa de a da copiilor numele pe care l-a purtat Mântuitorul.

Respectul faţă de fiinţa dumnezeiască, umană a lui Iisus Hristos a cerut să nu se folosească pentru simpli oameni un nume purtat de Omul-Dumnezeu, şi atunci s-au creat cuvintele Cristin, Cristina, sugerând adevărul fundamental că omul creştin nu este numai „ucenicul”, „urmaşul” lui Hristos, ci poartă în fiinţa lui însăşi fiinţa lui Hristos. „Cel care mănâncă trupul meu şi bea sângele meu rămâne întru mine şi eu întru el” (Ioan 6, 56). „Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru mine, şi eu întru Tine… Eu întru ei şi Tu întru mine” (Ioan 17–23). Pornind de la numele Cristina, s-au desprins formele: Hrestina, Hristina, Cărstina, Crăstina, Crista, Tina şi, mai nou, Cristi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune a polițiștilor în Piața Centrală. Două persoane au fost amendate cu 40.000 de lei

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică, împreună cu cei ai Biroului Rutier și Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona Pieței Centrale, din municipiul Botoșani.    

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 50 de persoane, iar 4 dintre acestea au fost conduse la sediul poliției pentru verificări.  Totodată, au fost verificate și 24 de autovehicule identificate pe arterele din proximitatea pieței.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 41.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, abateri la regimul rutier și nerespectarea prevederilor Codului Fiscal.

 

Publicitate

Asupra a două persoane din Piața Centrală au fost identificate 35 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova, față de acestea fiind sispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, iar țigaretele au fost confiscate.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova, care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României, a primit interdicție pe cinci ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani au depistat zilele trecute (18 februarie a.c.), un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României.

 

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au emis pe numele său o decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

 

De asemenea, la ieșirea din România, acestuia i se va interzice accesul în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Publicitate

Respectarea regulilor privind șederea în România este esențială pentru toți străinii.

 

Polițiștii rămân în continuare vigilenți pentru a preveni astfel de situații.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 12.000 de elevi botoșăneni vor beneficia de Programul „Masă Sănătoasă”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” continuă și în acest an. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a aprobat fondurile necesare derulării programului și în acest an.

 „Grija pentru copii a fost și este în centrul preocupărilor noastre. Ne dorim ca toți copiii, indiferent de clasa socială sau de zona județului din care provin, să aibă șanse de a crește frumos și de a se dezvolta, pentru că ei reprezintă viitorul nostru. Programul «Masă sănătoasă» continuă și în acest an. 12.334 de elevi din județul Botoșani vor beneficia zilnic, la școală, de o masă caldă, dacă școlile au cantină, sau de un pachet alimentar livrat în sistem de catering. Vom continua demersurile pentru ca acest program guvernamental să includă cât mai multe școli din județ”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Școlile din județ incluse în Program sunt: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Coțușca,  Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, „Spiru Haret” Dorohoi, Școala 12 Botoșani, „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, Școala 1 Săveni, Lunca și Viișoara.

 

Citeste mai mult

Economie

Schimbare pentru clienții Băncii Transilvania. Autentificarea în sucursale și agenții se poate face inclusiv cu aplicația BT Pay

Publicat

Publicitate

Clienții Băncii Transilvania se pot autentifica în sucursale și agenții inclusiv cu aplicația BT Pay, au anunțat joi reprezentanții băncii. BT Pay simplifică modalitatea de identificare a clienților la bancă prin lansarea unei funcționalități în premieră pe piață, Autentificarea cu BT Pay în sucursalele și agențiile Băncii Transilvania, informează alba24.ro

Ecosistemul BT Pay se extinde, cuprinzând atât soluții de banking de zi cu zi, cât și pentru autentificarea în Call Center și în unități. Autentificarea cu BT Pay în unitățile băncii este o funcționalitate unică pe piață.

Noua funcționalitate completează modalitatea de autentificare de până acum în cele peste 500 de sedii BT, cu ajutorul cărții de identitate/pașaportului, și a fost dezvoltată folosind platforma de tehnologie FLOWX.AI, bazată pe inteligență artificială, cu implicarea Endava, respectiv Code Crafters, compania de tehnologie a Grupului Banca Transilvania.

Impactul lansării este experiența pozitivă prin componenta digitală pentru persoanele care vizitează banca – peste 80.000/zi –, precum și pentru clienții OTP Bank România care vor deveni clienți BT la începutul lunii martie 2025.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending