Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Irina Hrisovalantou, care a primit mere din Rai

Publicat

Publicitate

Sfânta Irina este sărbătorită în calendarul Bisericii noastre în data de 28 iulie. Ea a trăit în Capadocia pe vremea Împărătesei Teodora (842), din părinți nobili, fiind o fată foarte frumoasă și virtuoasă.

Când fiul acesteia a ajuns la o vârstă potrivită pentru ocuparea scaunului împărătesc, Teodora a trimis slujitori în toate părțile imperiului pentru a-i găsi soție, fiind propusă Sfânta Irina. În timp ce se îndrepta spre Bizanț pentru a-l cunoaște pe prinț, Sfânta a trecut prin dreptul muntelui Olimp din Bitinia în care se nevoia marele Ioanichie (sărbătorit în data de 4 noiembrie), aceasta și-a exprimat dorința de a lua binecuvântare de la Sfânt.

Acesta   i-a văzut de departe și cu darul înainte-vederii pe care îl primise de la Dumnezeu  i-a spus Irinei: “Bine ai venit, roaba lui Dumnezeu, Irina. Intră cu bucurie în capitală, căci Mânăstirea Hrisovalantou are nevoie sa conduci obștea de fecioare de acolo”. Ajungând în Constantinopol a fost întâmpinată cu multă cinste de rudele sale, care erau nobili la curte, însă împăratul își luase între timp altă fată drept soție. Aflând aceasta, Sfânta Irina nu s-a întristat deloc, ci a dat slavă lui Dumnezeu deoarece ea râvnea numai la Mirele Ceresc. Și-a amintit atunci de proorocia Sfântului Ioanichie și a trimis oameni să vadă în ce stare se afla Mânăstirea Hrisovalantou. La aflarea veștilor despre buna așezare

a locașului și obștea minunată a fecioarelor, Irina a împărțit toată avuția ei și a plecat la mânăstire. Le-a uimit pe toate celelalte surori prin smerenia ei desăvârșită, prin ajutorarea la toate nevoile mânăstirii fără să crâcnească, fără să arate ca ar ști mai bine să orânduiască lucrurile, fără să facă caz vreodată de dependența ei nobilă. Fața îi strălucea toată de bucurie, iar în suflet avea multă cucernicie și cumințenie. La moartea stareței, Sfânta Irina este aleasă noua stareță a mânăstirii de către Patriarhul Metodie Mărturisitorul (pomenit ca sfânt în data de 14 iunie) împreună cu obștea mânăstirii.

Există două episoade foarte cunoscute din viaţa Sfintei, ele fiind reprezentate frecvent şi în icoanele sale. Primul se referă la faptul că într-o noapte, la rugăciune, Sfânta Irina a fost surprinsă pe furiş de o călugăriţă cum se ruga ridicată în aer la aproximativ un metru înălţime. Cei doi chiparoşi din faţa ei îşi înclinau coroanele, şi le-au ţinut astfel până când, la sfârşitul rugăciunii, Irina i-a binecuvântat.

Al doilea fapt neobişnuit se referă la un cadou pe care Sfânta Irina l-a primit din Rai.  Într-o zi a venit un marinar, care i-a adus trei mere. El le dobândise de la un bătrân din Patmos, care putea să meargă pe apă. Bătrânul însuşi s-a recomandat a fi „Sfântul Ioan Teologul din Rai”, şi i-a mai dat alte trei mere, pentru patriarhul grec din vremea aceea. Cele trei mere erau cu adevărat minunate. Primul măr l-a mâncat ea însăşi, de-a lungul a 40 de zile, fără să guste nimic altceva. În acest timp, o mireasmă nespusă s-a răspândit în toată mânăstirea. După aceea, în Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor, stareţa Irina le-a dat al doilea măr călugăriţelor, după Sfânta Împărtăşanie, iar al treilea măr l-a mâncat Sfânta, înaintea morţii. Nenumărate minuni s-au petrecut atât în timpul vieţii Sfintei Irina de Hrisovalantou, cât şi după moartea ei. În prezent există mai multe biserici şi mănăstiri ridicate în cinstea ei, dar şi multe icoane făcătoare de minuni ale Sfintei Irina. Un paraclis în cinstea Sfintei Irina a fost ridicat pe muntele Olimp, lângă mănăstirea Sfântului Efrem Sirul, iar lângă el maicile au plantat o tuie, în amintirea chiparoşilor care s-au închinat Sfintei. Fără ca nimeni să altoiască tuia, aceasta s-a transformat în măr fructifer, iar maicile împart aceste mere pelerinilor, ca fructe ale Sfintei. Cele mai multe minuni au loc cu femeile care nu pot avea copii, precum Eleni Siafaka din Egaleo care s-a învrednicit să nască dupa patru ani de căsătorie.

Publicitate

Iată ce scrie ea însăși: “Sfânta mea Irina Hrisovalantou, am venit astăzi ca să-ți multumesc pentru copilul care s-a nascut datorită ție. Ani intregi am alergat pe la doctori în speranța că mă vor vindeca și că vom putea, soțul meu și cu mine, să avem un copilaș. Îndată ce te-am cunoscut și am primit mărul de binecuvantare și m-am uns cu credință cu uleiul sfințit am rămas în scurt timp însărcinată. Am născut o fetiță pe care am făgăduit ca o voi boteza cu numele tău. De aceea am venit ca să îți mulțumesc pentru minunea întâmplată și ca să te rog să ne vii în ajutor mereu, mie și familiei mele, scăpându-ne de toate primejdiile”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Continuă lucrările de construcție a A7, Ploiești – Pașcani

Publicat

Publicitate
Până la finalul lunii iunie trebuie deschisă circulația și pe lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, parte a A7, între localitățile Mizil și Pietroasele (28,35 km).
Până atunci, constructorul bulgar (Trace) care face parte din Asocierea Coni-Trace (româno-bulgară) trebuie să rezolve toate problemele tehnice identificate în șantier.
După deschiderea circulației și pe acest lot, se va putea circula de la București la Pietroasele pe autostradă (aproximativ 110 km).
În luna iunie se vor finaliza și lucrările la podul de la Vadu Pașii peste râul Buzău, care va face posibilă circulația continuă pe autostradă între localitățile Buzău și Focșani.
Asocierea de constructori turci (Nurol – Makyol) va asigura descărcări provizorii în DN2, astfel încât podul de la Vadu Pașii peste râul Buzău să poată fi folosit înainte de finalizarea întregului lot 3 (Pietroasele – Municipiul Buzău) în luna noiembrie 2025.
Practic, până la sfârșitul anului 2025, se va putea circula pe 268 km din cei 319 km ai autostrăzii A7, construită integral prin PNRR.
În cursul anului 2026 vor fi finalizați și ultimii 51 de kilometri din A7, care vor asigura conexiunea cu autostrada A8 în localitatea Pașcani.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii din Botoșani au tras pe dreapta un șofer de 35 de ani din Bălușeni, beat criță, care circula pe contrasens

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani au tras pe dreapta, miercuri, un șofer de 35 de ani din comuna Bălușeni, care circula pe contrasens.

În urma testării cu etilotestul, s-a constatat că avea o alcoolemie de 0,90 mg/l în aerul expirat. Bărbatul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, ca să se stabilească exact nivelul de alcool din sânge.

Pe numele lui a fost deschis un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului, iar cercetările continuă.

Citeste mai mult

Eveniment

19 – 25 mai: Săptămâna ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul Siguranța Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și alți parteneri instituționali desfășoară în această săptămână activități tematice de informare, conștientizare și prevenire a  comiterii de fapte antisociale.

 

Activitățile desfășurate sub semnul celei de-a doua ediții a  ”Săptămânii ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ” vor alinia domenii prestabilite de discuții, respectiv:

 

  • prevenirea violenței în mediul școlar
  • prevenirea faptelor de bullying și cyberbullying, precum și cele de criminalitate informatică
  • prevenirea consumului și traficului de droguri, în rândul elevilor
  • prevenirea infracţiunilor la viața sexuală și violarea vieții private

 

În lumina celor prezentate, activitățile s-au desfășurat până în prezent în mai multe unități de învățământ din întregul județ, între care Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” Botoșani, Școala Gimnazială  nr. 7 Botoșani, Școala Gimnazială ”Leon Dănăilă” Darabani, Școala Gimnazială Manoleasa sau Școala Primară Flondora, iar la întâlnirile polițiștilor cu elevii, cadrele didactice și părinții au fost purtate îndeosebi discuții cu privire la consecințele actelor de violență raportat atât la autor cât și la victimă; probabilitatea adoptării unui comportament violent pe fondul consumului de substanțe interzise a constituit de asemenea unul dintre subiectele dezbaterii.

Publicitate

***

Violența asupra elevilor reprezintă un concept integrator pentru diversele forme de abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violență prin internet, violență de gen, hărțuire sexuală etc. Această formă de violență include violența între egali, respectiv între elevi. De asemenea, violența asupra elevilor cuprinde forme de rele tratamente comise de către adulți aflați în poziție de răspundere, putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare asupra sănătății acestuia și îi pun în pericol dezvoltarea, demnitatea și moralitatea.

Noțiunea de violență presupune utilizarea forței și a constrângerii fizice, psihice sau morale asupra unei persoane care nu dorește să fie tratată în acest mod. De aceea violența implică mereu și agresivitatea sau un comportament agresiv.

Agresivitatea reprezintă o formă de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane. Comportamentul agresiv se poate manifesta de la abuzuri verbale – prin cuvinte care jignesc, calomniază;  abuzuri fizice  – lovirea sau alte violențe;  până la distrugerea bunurilor unei persoane.

Siguranța elevilor și a personalului didactic în incinta unităților de învățământ preuniversitar și zona adiacentă acestora constituie una din condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate, performant.

Ca factor de răspundere în asigurarea unui climat corespunzător de siguranță în zona unităților de învățământ, Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul de Siguranța Școlară, a desfășurat de la începutul acestui an școlar peste 600 de activități cu caracter de informare și prevenire.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferi rămași fără permis, după o depășire neregulamentară chiar în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DE 58, în localitatea Baisa, au observat două autoturisme care s-au angajat în depășirea unor autocamioane, pe un sector de drum cu marcaj longitudinal continuu și în zona de acțiune a indicatorului ”depășirea interzisă”

 

Polițiștii au procedat la oprirea celor două autoturisme, fiind stabilită identitatea conducătorilor auto, respectiv, un bărbat de 67 de ani și o tânără de 24 de ani, ambii din municipiul Botoșani.

 

Cei doi au fost sancționați cu amendă în valoare de peste 1.200 de lei fiecare, iar ca măsură complementară, le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending