Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Irina Hrisovalantou, care a primit mere din Rai

Publicat

Publicitate

Sfânta Irina este sărbătorită în calendarul Bisericii noastre în data de 28 iulie. Ea a trăit în Capadocia pe vremea Împărătesei Teodora (842), din părinți nobili, fiind o fată foarte frumoasă și virtuoasă.

Când fiul acesteia a ajuns la o vârstă potrivită pentru ocuparea scaunului împărătesc, Teodora a trimis slujitori în toate părțile imperiului pentru a-i găsi soție, fiind propusă Sfânta Irina. În timp ce se îndrepta spre Bizanț pentru a-l cunoaște pe prinț, Sfânta a trecut prin dreptul muntelui Olimp din Bitinia în care se nevoia marele Ioanichie (sărbătorit în data de 4 noiembrie), aceasta și-a exprimat dorința de a lua binecuvântare de la Sfânt.

Acesta   i-a văzut de departe și cu darul înainte-vederii pe care îl primise de la Dumnezeu  i-a spus Irinei: “Bine ai venit, roaba lui Dumnezeu, Irina. Intră cu bucurie în capitală, căci Mânăstirea Hrisovalantou are nevoie sa conduci obștea de fecioare de acolo”. Ajungând în Constantinopol a fost întâmpinată cu multă cinste de rudele sale, care erau nobili la curte, însă împăratul își luase între timp altă fată drept soție. Aflând aceasta, Sfânta Irina nu s-a întristat deloc, ci a dat slavă lui Dumnezeu deoarece ea râvnea numai la Mirele Ceresc. Și-a amintit atunci de proorocia Sfântului Ioanichie și a trimis oameni să vadă în ce stare se afla Mânăstirea Hrisovalantou. La aflarea veștilor despre buna așezare

Publicitate

a locașului și obștea minunată a fecioarelor, Irina a împărțit toată avuția ei și a plecat la mânăstire. Le-a uimit pe toate celelalte surori prin smerenia ei desăvârșită, prin ajutorarea la toate nevoile mânăstirii fără să crâcnească, fără să arate ca ar ști mai bine să orânduiască lucrurile, fără să facă caz vreodată de dependența ei nobilă. Fața îi strălucea toată de bucurie, iar în suflet avea multă cucernicie și cumințenie. La moartea stareței, Sfânta Irina este aleasă noua stareță a mânăstirii de către Patriarhul Metodie Mărturisitorul (pomenit ca sfânt în data de 14 iunie) împreună cu obștea mânăstirii.

Există două episoade foarte cunoscute din viaţa Sfintei, ele fiind reprezentate frecvent şi în icoanele sale. Primul se referă la faptul că într-o noapte, la rugăciune, Sfânta Irina a fost surprinsă pe furiş de o călugăriţă cum se ruga ridicată în aer la aproximativ un metru înălţime. Cei doi chiparoşi din faţa ei îşi înclinau coroanele, şi le-au ţinut astfel până când, la sfârşitul rugăciunii, Irina i-a binecuvântat.

Al doilea fapt neobişnuit se referă la un cadou pe care Sfânta Irina l-a primit din Rai.  Într-o zi a venit un marinar, care i-a adus trei mere. El le dobândise de la un bătrân din Patmos, care putea să meargă pe apă. Bătrânul însuşi s-a recomandat a fi „Sfântul Ioan Teologul din Rai”, şi i-a mai dat alte trei mere, pentru patriarhul grec din vremea aceea. Cele trei mere erau cu adevărat minunate. Primul măr l-a mâncat ea însăşi, de-a lungul a 40 de zile, fără să guste nimic altceva. În acest timp, o mireasmă nespusă s-a răspândit în toată mânăstirea. După aceea, în Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor, stareţa Irina le-a dat al doilea măr călugăriţelor, după Sfânta Împărtăşanie, iar al treilea măr l-a mâncat Sfânta, înaintea morţii. Nenumărate minuni s-au petrecut atât în timpul vieţii Sfintei Irina de Hrisovalantou, cât şi după moartea ei. În prezent există mai multe biserici şi mănăstiri ridicate în cinstea ei, dar şi multe icoane făcătoare de minuni ale Sfintei Irina. Un paraclis în cinstea Sfintei Irina a fost ridicat pe muntele Olimp, lângă mănăstirea Sfântului Efrem Sirul, iar lângă el maicile au plantat o tuie, în amintirea chiparoşilor care s-au închinat Sfintei. Fără ca nimeni să altoiască tuia, aceasta s-a transformat în măr fructifer, iar maicile împart aceste mere pelerinilor, ca fructe ale Sfintei. Cele mai multe minuni au loc cu femeile care nu pot avea copii, precum Eleni Siafaka din Egaleo care s-a învrednicit să nască dupa patru ani de căsătorie.

Publicitate

Iată ce scrie ea însăși: “Sfânta mea Irina Hrisovalantou, am venit astăzi ca să-ți multumesc pentru copilul care s-a nascut datorită ție. Ani intregi am alergat pe la doctori în speranța că mă vor vindeca și că vom putea, soțul meu și cu mine, să avem un copilaș. Îndată ce te-am cunoscut și am primit mărul de binecuvantare și m-am uns cu credință cu uleiul sfințit am rămas în scurt timp însărcinată. Am născut o fetiță pe care am făgăduit ca o voi boteza cu numele tău. De aceea am venit ca să îți mulțumesc pentru minunea întâmplată și ca să te rog să ne vii în ajutor mereu, mie și familiei mele, scăpându-ne de toate primejdiile”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

26 aprilie: Ziua Proprietății Intelectuale. De ce sunt importante drepturile de autor

Publicat

Publicitate

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global. Această zi este sărbătorită la nivel mondial în fiecare an cu scopul de a crește conștientizarea publică cu privire la importanța drepturilor de proprietate intelectuală și de a promova înțelegerea și respectul acestora în întreaga lume, relatează alba24.ro.

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global.

Ziua Proprietății Intelectuale oferă oportunitatea de a sublinia contribuția inovației și creativității la progresul societății și economiei, precum și de a evidenția importanța protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru promovarea inovației și a competiției corecte.

Publicitate

În timpul Zilei Proprietății Intelectuale, sunt organizate diverse evenimente, conferințe, seminarii și campanii educaționale pentru a evidenția rolul crucial al drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în promovarea inovației, a creativității și a dezvoltării economice și sociale durabile.

Aceste evenimente vizează, de asemenea, să ofere informații și resurse pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine importanța și modalitățile de protejare a proprietății lor intelectuale.

Prin sărbătorirea Zilei Proprietății Intelectuale, comunitatea globală își reiterează angajamentul față de promovarea și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, recunoscând contribuția vitală a acestora la inovare, creativitate și progresul societății.

Publicitate

Ziua Proprietății Intelectuale: lucruri mai puțin cunoscute

La 26 aprilie 1970, a intrat în vigoare Convenţia de înfiinţare a Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

În anul 2000, statele membre ale organizaţiei au stabilit marcarea Zilei mondiale a proprietăţii intelectuale pentru recunoaşterea eforturilor persoanelor care creează şi a inventatorilor.

Publicitate

Prin marcarea acestei zile se atrage atenţia asupra importanţei rolului creativităţii şi inovaţiei umane în slujba unei lumi mai bune.

Din 1970, România este membru fondator al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

Proprietatea intelectuală vizează recunoaşterea dreptului asupra unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi în special privind drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale depuse.

Publicitate

Drepturile de proprietate intelectuală se împart în: drepturi de autor, care protejează creaţii literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturi de proprietate industrială, care includ brevete, patente etc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bătrânii de la Casa Maria, răsfățați ,,ca la salon” de elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani, calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, au vizitat Centrul de îngrijire pentru vârstnici – Casa Maria din Botoșani și au făcut o bucurie beneficiarilor. În pragul Sărbătorilor de Paști, sub supravegherea și îndrumarea doamnei Mihaela Molocea – maistru instructor, elevii au oferit în dar servicii de înfrumusețare persoanelor în vârstă din centru.
Seniorii au fost „răsfățati” cu o tunsoare și o coafură, fapt care a adus fericire pe chipul lor. Prezența tinerilor, serviciile oferite, respectul arătat, îmbrățișările și zâmbetele sincere au transformat o zi obișnuită în una specială, aducând un zâmbet pe chipurile vârstnicilor. Elevii au petrecut momente frumoase în prezența celor împovărați de ani. S-au ales cu sfaturi înțelepte și s-au convins că efortul lor poate face bătrânețea să devină mai ușoară, mai colorată si mai senină.
Doamna Horodnic Maricica – managerul Casei Maria, i-a primit pe tineri cu bucurie și recunoștință: „Vreau să mulțumesc din adâncul sufletului tuturor tinerilor voluntari care au venit astăzi la Casa Maria pentru a tunde și coafa bătrânii noștri. Gestul vostru de dragoste și generozitate a adus lumină în sufletele noastre și a făcut o diferență imensă în viața lor. Vă mulțumim pentru că ați dedicat timpul și efortul vostru pentru a-i îngriji pe cei mai vârstnici membri ai comunității noastre. Modul în care ați interacționat cu ei, cu grijă și respect, a fost pur și simplu minunat. Gestul vostru de a oferi timp și afecțiune celor în nevoie este un exemplu de compasiune și empatie pentru întreaga comunitate.” https://www.facebook.com/casamaria.camindebatrani.botosani

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a elevilor din Trușești în spiritul păstrării valorilor creștine, în Săptămâna Verde

Publicat

Publicitate

″Verde înseamnă viață, iar viață înseamnă Hristos!″, activitate desfășurată de către elevii Liceului ″Demostene Botez″ Trușești, în parteneriat cu Parohia Guranda și Școala Gimnazială Nr. 2 Guranda, în cadrul Programului Săptămâna Verde. Activitatea a avut drept scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, cultivarea conştiinţei binelui şi a răului, iubirea de aproapele și ajutorul reciproc. Preotul paroh Cristian Asmarandei a prezentat copiilor istoria bisericii satului Guranda și rolul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului în viața comunității. Biserica veche a rămas pentru localnici, fărâma de rai ce i-a călăuzit în viață. Aşa cum Mântuitorul a fost Modelul desăvârşit de înţelepciune, bunătate şi iubire, la fel și, noi, oamenii creştini trebuie să urmăm acest Model, atât cât ne este cu putinţă fiecăruia dintre noi. Cu cât aceasta este începută la o vârstă mai fragedă, cu atât valoarea sa va fi mai mare. Frumusețea iubirii, rolul bunătații și importanța iertării au fost evidențiate prin urmărirea de către copii a filmulețului “Despre fapta milei și iubirea aproapelui!” O vieţuire creştină este determinată de dragostea ce a pus-o Dumnezeu în inimile noastre şi care se manifestă prin comportamentul nostru în relaţia cu Dumnezeu şi în relaţia cu semenii noştri, oameni ai societăţii în care trăim. Dragostea din inimă ne determină să urmărim şi să facem numai bine tuturor, iubirea umană fiind de fapt respectarea semenului. Cu toții trebuie să înțelegem că, dragostea față de aproapele, este o cale ce ne poartă spre iubirea de Dumnezeu. La finalul activității, ncopiii au primit cărți de rugăciuni, menite să pună început bun la temelia vieții creștinului de mâine.

Publicitate

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie

Publicat

Publicitate

Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie – 26 aprilie

Sfinţi români şi protoromâni Chiril, Chindeu şi Tasie, au fost trei martiri recrutaţi din rândul populaţiei autohtone daco-romane din Scythia Minor (Dobrogea), în anul 304, în cursul groaznicei persecuţii a împăratului Diocleţian. Ei au pătimit în cetatea Axiopolis, lângă Cernavoda de astăzi, unde mai târziu s-a ridicat şi o biserică în amintirea lor ale cărei ruine se mai văd şi în zilele noastre. Sfântul Chiril era cinstit în Axiopolis, având cinci zile de sărbătoare. El a suferit chinuri pentru Hristos într-o zi de 26 aprilie. Tot în aceeași zi a pătimit și Sfântul Chindeu. Martiriul Sfântului Tasie a fost la Axiopolis, iar moaştele i-au fost aşezate în Durostorum. Din actul său martiric aflăm că era soldat în armata romană, în vremea persecuţiilor lui Diocleţian. În cinstea zeului Cronos, numit de romani Saturn, era răspândită sărbătoarea „saturnaliilor”. Cu acest prilej se alegea un soldat care timp de 30 de zile putea să-şi permită fapte nelegiuite şi ruşinoase. După încheierea acestor zile, el urma să fie adus jertfă lui Cronos şi ucis cu săbii. S-a întâmplat să fie ales tocmai soldatul creştin Tasie. „Aprins de râvna sfântă”, după cum mărturiseşte actul său martiric, şi-a dat seama că după acele petreceri deşarte şi trecătoare, „va fi aruncat în focul cel veşnic”, încât Tasie şi-a zis: „Este mai bine pentru mine să sufăr puţinele chinuri şi munci, pentru numele Domnului Iisus Hristos, iar după moarte să moştenesc viaţa cea veşnică împreună cu toţi sfinţii”. În faţa prietenilor săi a mărturisit că este creştin şi preferă să fie adus jertfă lui Hristos. Închis fiind, neînfricatul Tasie a respins cinstirea împăraţilor de atunci, ceea ce i-a adus sfârşitul. A fost supus la multe chinuri şi în cele din urmă s-a ordonat să i se taie capul. Sfintele moaşte au fost duse cu cinste la Durostorum. Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe acești sfinți mucenici la data de 26 aprilie. Numele lor sunt pomenite într-o inscripţie descoperită în Dobrogea în anul 1947.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending