Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Irina Hrisovalantou, care a primit mere din Rai

Publicat

Sfânta Irina este sărbătorită în calendarul Bisericii noastre în data de 28 iulie. Ea a trăit în Capadocia pe vremea Împărătesei Teodora (842), din părinți nobili, fiind o fată foarte frumoasă și virtuoasă.

Când fiul acesteia a ajuns la o vârstă potrivită pentru ocuparea scaunului împărătesc, Teodora a trimis slujitori în toate părțile imperiului pentru a-i găsi soție, fiind propusă Sfânta Irina. În timp ce se îndrepta spre Bizanț pentru a-l cunoaște pe prinț, Sfânta a trecut prin dreptul muntelui Olimp din Bitinia în care se nevoia marele Ioanichie (sărbătorit în data de 4 noiembrie), aceasta și-a exprimat dorința de a lua binecuvântare de la Sfânt.

Acesta   i-a văzut de departe și cu darul înainte-vederii pe care îl primise de la Dumnezeu  i-a spus Irinei: “Bine ai venit, roaba lui Dumnezeu, Irina. Intră cu bucurie în capitală, căci Mânăstirea Hrisovalantou are nevoie sa conduci obștea de fecioare de acolo”. Ajungând în Constantinopol a fost întâmpinată cu multă cinste de rudele sale, care erau nobili la curte, însă împăratul își luase între timp altă fată drept soție. Aflând aceasta, Sfânta Irina nu s-a întristat deloc, ci a dat slavă lui Dumnezeu deoarece ea râvnea numai la Mirele Ceresc. Și-a amintit atunci de proorocia Sfântului Ioanichie și a trimis oameni să vadă în ce stare se afla Mânăstirea Hrisovalantou. La aflarea veștilor despre buna așezare

a locașului și obștea minunată a fecioarelor, Irina a împărțit toată avuția ei și a plecat la mânăstire. Le-a uimit pe toate celelalte surori prin smerenia ei desăvârșită, prin ajutorarea la toate nevoile mânăstirii fără să crâcnească, fără să arate ca ar ști mai bine să orânduiască lucrurile, fără să facă caz vreodată de dependența ei nobilă. Fața îi strălucea toată de bucurie, iar în suflet avea multă cucernicie și cumințenie. La moartea stareței, Sfânta Irina este aleasă noua stareță a mânăstirii de către Patriarhul Metodie Mărturisitorul (pomenit ca sfânt în data de 14 iunie) împreună cu obștea mânăstirii.

Există două episoade foarte cunoscute din viaţa Sfintei, ele fiind reprezentate frecvent şi în icoanele sale. Primul se referă la faptul că într-o noapte, la rugăciune, Sfânta Irina a fost surprinsă pe furiş de o călugăriţă cum se ruga ridicată în aer la aproximativ un metru înălţime. Cei doi chiparoşi din faţa ei îşi înclinau coroanele, şi le-au ţinut astfel până când, la sfârşitul rugăciunii, Irina i-a binecuvântat.

Al doilea fapt neobişnuit se referă la un cadou pe care Sfânta Irina l-a primit din Rai.  Într-o zi a venit un marinar, care i-a adus trei mere. El le dobândise de la un bătrân din Patmos, care putea să meargă pe apă. Bătrânul însuşi s-a recomandat a fi „Sfântul Ioan Teologul din Rai”, şi i-a mai dat alte trei mere, pentru patriarhul grec din vremea aceea. Cele trei mere erau cu adevărat minunate. Primul măr l-a mâncat ea însăşi, de-a lungul a 40 de zile, fără să guste nimic altceva. În acest timp, o mireasmă nespusă s-a răspândit în toată mânăstirea. După aceea, în Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor, stareţa Irina le-a dat al doilea măr călugăriţelor, după Sfânta Împărtăşanie, iar al treilea măr l-a mâncat Sfânta, înaintea morţii. Nenumărate minuni s-au petrecut atât în timpul vieţii Sfintei Irina de Hrisovalantou, cât şi după moartea ei. În prezent există mai multe biserici şi mănăstiri ridicate în cinstea ei, dar şi multe icoane făcătoare de minuni ale Sfintei Irina. Un paraclis în cinstea Sfintei Irina a fost ridicat pe muntele Olimp, lângă mănăstirea Sfântului Efrem Sirul, iar lângă el maicile au plantat o tuie, în amintirea chiparoşilor care s-au închinat Sfintei. Fără ca nimeni să altoiască tuia, aceasta s-a transformat în măr fructifer, iar maicile împart aceste mere pelerinilor, ca fructe ale Sfintei. Cele mai multe minuni au loc cu femeile care nu pot avea copii, precum Eleni Siafaka din Egaleo care s-a învrednicit să nască dupa patru ani de căsătorie.

Iată ce scrie ea însăși: “Sfânta mea Irina Hrisovalantou, am venit astăzi ca să-ți multumesc pentru copilul care s-a nascut datorită ție. Ani intregi am alergat pe la doctori în speranța că mă vor vindeca și că vom putea, soțul meu și cu mine, să avem un copilaș. Îndată ce te-am cunoscut și am primit mărul de binecuvantare și m-am uns cu credință cu uleiul sfințit am rămas în scurt timp însărcinată. Am născut o fetiță pe care am făgăduit ca o voi boteza cu numele tău. De aceea am venit ca să îți mulțumesc pentru minunea întâmplată și ca să te rog să ne vii în ajutor mereu, mie și familiei mele, scăpându-ne de toate primejdiile”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Darabani

Tristețe de nedescris la Cornești, în Darabani. Tânărul de 20 de ani care a suferit un accident săptămâna trecută a decedat

Publicat

Tânărul de 20 de ani din Cornești Darabani, care la sfârșitul săptămânii trecute a fost victima unui accident stupid a decedat, marți după-amiază, într-un spital din Iași.

Răzvan Zaharia, din Darabani, a suferit traumatisme severe la cap, iar cadrele medicale de la Clinica de Neurochirurgie din Iași nu au mai putut face nimic pentru salvarea acestuia.

Botoșăneanul a fost ținut în viață timp de patru zile cu ajutorul aparatelor, iar familia a sperat  că se va face bine.

Din păcat, marți după amiază, imediat după ora 16.00, inima lui Răzvan a încetat să mai bată, relatează Glasul Nordului.ro.

Răzvan Zaharia încerca să sudeze, vineri, o țeavă la un butoi cu diluant, iar la un moment dat s-a produs o explozie generată de gazele de diluant. În acel moment, a sărit capacul butoiului și l-a lovit direct în față. El a căzut inconștient la pământ, iar membrii familiei au sunat la 112 cerând ajutor.

Răzvan Zaharia a fost transportat de urgență la spital la Botoșani în comă, cu traumatism cranian și hemoragie. De aici, botoșăneanul a fost transferat la Iași, unde a și decedat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Actualitate

Oficial: Măsurile pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate au fost aprobate. Se aplică de la 1 februarie

Publicat

Guvernul României a aprobat astăzi, votat marți, 25 ianuarie, ordonanța de urgență prin care se plafonează prețul la gazele și energie electrică furnizată de companii în România.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a declarat că guvernul a votat OUG-ul.

Acesta a precizat că măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie. Măsurile vor fi aplicate pe luna februarie și martie.

Ce măsuri intră în vigoare

Mai exact, kilowatt-ul pe oră scade la 0.80 de bani pentru energie electrică și 0.31, pentru kilowatt la gaze naturale.  Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la un 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale

Potrivit premierului Ciucă, ”pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale”, a declarat acesta.

Reprezentații PSD spuneau că OUG-ul nu va fi votat marți

Anterior votului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după o discuție cu Florin Cîțu, că noua ordonanță nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. La scurt timp, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Dorel” a trecut pe la Hlipiceni. „Fântâna lui Ungureanu”, distrusă și lăsată în paragină

Publicat

O fântână din comuna botoșăneană Hlipiceni, distrusă și lăsată în paragină, despre care se spune că are cea mai bună apă din zonă, a împărțit localnicii în două tabere. Construcția este la un pas să se dărâme și de vină ar fi un sătean care a folosit în mod neglijent un utilaj. La „radio Șanț” se știe sigur cine este autorul, însă nimeni nu ia nicio atitudine.

I se spune din bătrâni, „La fântâna lui Ungureanu” , un loc unde  fiecare om din sat a băut cel puțin o cană de apă când s-a întors de la muncile câmpului. Oamenii au numit locul așa după potcovarul satului, un localnic care în 1987 s-a gândit să facă o faptă de milostenie pentru consătenii ce se întorc istoviți și însetați de la prășit. Fiecare bogdaproste pe care l-ar fi rostit cineva după o cană de apă rece și dulce s-ar fi socotit în „desaga” cu care domnul Ungureanu avea să meargă în Veșnicie. Numai că vremurile în care câmpurile erau lucrate de oameni au apus și rareori mai vezi câte unul sau doi mergând cu sapa în spate, astfel că interesul pentru fântâna miraculoasă s-a pierdut. Chiar și în contextul în care, cel puțin anul acesta, nevoie de apă potabilă a fost la cote maxime.

Două fotografii sugestive, postate de un sătean din Hlipiceni,pe pagina de socializare, a stârnit of-ul oamenilor care s-au împărțit în două tabere. O parte insistă să repare cine a stricat, iar majoritatea se declară pentru o acțiune „mână de la mână” pentru a mulțumi cumva pentru cana de apă rece primită cândva.

Se spune că fiecare sătean a băut de aici măcar o cană cu apă, pe când se întorcea acasă după o zi grea de muncă la câmp.

„Cu sapa in spinare către bucata de pământ sau cu vacile la păscut nu se mai duce nimenea, iar fermierul nu mai are nevoie să zăbovescă la fântână, din păcate nu au de ce!, utilajele agricole majoritatea au aer condiționat, și deci nu au nevoie de apă. Cine știe câtă trudă a depus proprietarul acelei fântâni spre a o construi! Câte guri si suflete a răcorit, cate guri de bine i-au dorit, in viață ești dator să lași in urma ta măcar o fântână, un pom si o casă! Slavă omului care a trudit si plătit la facerea fântânii!”

„Daca nu e alta solutie si se face o cheta pt reparatii ma bag pt ca am baut apa de acolo”.

„Probabil este așa de nesimțit cel ce a distrus că nu are mustrări de conștiință! Oare a făcut un bine fără să aștepte ceva în schimb așa cum a făcut bunicul meu ? După câte știu pe vreme de secetă se ia apă de acolo cu butoaiele. Iar cât despre reparat am văzut un comentariu că ar putea să repare rudele .Foarte urât ! Rudele să repare iar cei ce se folosesc de ea să se uite …”

„Din ce am citit pe aici, ”un nesimțit cu utilaj agricol a dărâmat fântâna și refuză să o repare”! Dărâmarea unui bun al altuia = infracțiune de distrugere! Autorul poate fi obligat, așadar, și penal să repare bunul distrus, cu atât mai mult cu cât acesta este de utilitate publică! Și cu atât mai mult cu cât, se pare, este cunoscut! Altfel, e păcat de biata fântână! Mai ales că, după cum zice lumea, are și apă bună!”

Sunt câteva dintre opiniile localnicilor din Hlipiceni și până se decid cine și cum să intervină, „Fântâna lui Ungureanu” continuă să potolească setea trecătorilor, mai ales că încă este destulă apă, e drept, la adâncimea de 10 metri. Periodic câte un „binevoitor” fură găleata sau lanțul, dar sunt iute înlocuite prin strădania urmașilor domnului Ungureanu.

Uitată pe deal, îngenuncheată de neglijența oamenilor, fântâna vorbește despre vremurile în care ospitalitatea, bunătatea și solidaritatea erau trăsături ale românului autentic, ale moldoveanului cu credință nestrămutată în Dumnezeu.

Foto: facebookstiri

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! 11 autospeciale dotate cu aparate radar pe drumurile din Botoșani

Publicat

Șoferii botoșăneni trebuie să manifeste prudență și să se gândească de două ori înainte de a apăsa pedala de accelerație.
În această săptămână, zilnic, pe drumurile din județ, polițiștii rutieri vor fi prezenți cu 11 autospeciale dotate cu aparate radar.
Aceștia acționează preventiv, în cadrul unei acțiuni desfășurată la nivel național, pentru prevenirea accidentelor rutiere care au viteza excesivă ca principală cauză de producere .

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Sute de locuri de muncă oferite de angajatorii din Botoșani, prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

Publicat

Peste șase sute de locuri de muncă oferite de angajatorii botoșăneni, prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Meseriil căutate sunt variate, multe fiind în construcții, dar se caută de asemenea ingineri, contabil-șef.

Oferta poate fi consultată integral AICI.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Rafila: „Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională”

Publicat

„Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.

El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.

“Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a explicat ministrul. AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate