Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Ioana Mironosița, ocrotitoarea femeilor creștine

Publicat

Publicitate

Sfânta Ioana Mironosița  este cel mai concret exemplu despre cum poate deveni un om bogat sfânt. Ea era căsătorită cu Huza, un tânăr păgân care se ocupa  de administrarea proprietăților Regelui Irod. Așadar, viața Ioanei se desfășura, în mare măsură, la curtea regelui, făcând parte dintre familiile înstărite ale vremii.

Avea servitori din rândul galileenilor săraci, care datorită sufletului ei blând și bun, au îndrăgit-o și au respectat-o. Din poveștile lor află despre Ioan Botezătorul. Nu avem surse istorice care să ne spună unde anume îl aude vorbind pe acesta dar cu siguranță vorbele lui îi pătrund în suflet. Prima însemnare pe care o găsim despre Ioana este la ospățul pe care Regele Irod îl dă în cinstea zilei sale de naștere.

Acolo, afându-se printre oaspeți, este martoră la decapitarea Proroocului Ioan. Nu și-a găsit liniștea până ce, în zilele care au urmat, a aflat de la soțul său locul unde a fost îngropat capul celui care i-a sădit prima sămânță a crdinței în suflet. A cumpărat un vas de lut și, luând pe ascuns scumpul odor din curtea Irodiadei, l-a dus în Ierusalim, unde l-a îngropat cu cinste pe Muntele Măslinilor. Unicul fiu al Ioanei se îmbolnăvește de febră, o boală a vremii care,  în Asia Mică, era necruțătoare.

Publicitate

Doctorii nu găsesc un remediu pentru el. Nu duceau lipsă de bani, așa că au încercat toate mijloacele posibile pentru însănătoșirea lui. În timp ce îi vegheau ultimele clipe ale vieții, Ioana află că în oraș a sosit Iisus Nazarineanul, cel despre care Ioan Botezătorul a vorbit în cuvântările lui. Îl convinge pe Huza să îl cheme în ajutor.

Mântuitorul nu merge la căpătâiul copilului, dar îi răspunde: „Du-te fiul tău trăiește.” (Ioan 4: 50). Și așa s-a și întâmplat. Probabil și Irod a aflat despre vindecarea fiului Ioanei, iar asta l-a supărat foarte tare. La presiunile lui, Huza o izgonește din casa sa, iar ea ajunge să trăiască modest. Dar nu uită de binefăcătorul fiului său. Îl caută pe Iisus și se alătură celorlalte femei mironosițe care îi slujeau Domnului și Apostolilor săi. Din banii pe care i-a avut a îngrijit văduve, sărmani, orfani și bolnavi.

A renunțat la toată slava curții regelui Irod pentru a-L urma pe cel care i-a vindecat fiul, cel care îi vorbea pe înțelesul inimii ei. Ioana a rămas alături de Mântuitorul nostru până la sfârșit, iar printre femeile care au mers la mormânt în dimineața Învierii, a fost și ea. Este pomenită de Evanghelistul Luca de două ori în capitolul 8 al Evangheliei, versetul 3 și capitolul 24, versetul 10. Tradiția ne spune că Sfânta Mironosiță Ioana a adormit în pace întru Domnul.

Publicitate

Ioana înseamnă a aduce mulțumire lui Dumnezeu sau Domnul s-a milostivit,iar Sfânta este ocrotitoarea femeilor creștine. Sfânta Ioana Mironosița este sărbătorită în calendarul creștin în data de 27 iunie și în Duminica femeilor mironosițe.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Cursuri de vară în limba engleză, franceză și norvegiană pentru copiii și adolescenții din Botoșani

Publicat

Publicitate

Cambridge Star revine în acest an cu programul Școala de Vară pentru copii și adolescenți. Programul Școala de Vară este dedicat celor care doresc să învețe limba engleză într-un mod distractiv.

Alături de profesori experimentați, copiii care au vârsta cuprinsă între 5-14 ani vor participa timp de 2 săptămâni, zilnic, 2 ore pe zi, la activități benefice pentru dezvoltarea abilităților de comunicare. În premieră, anul acesta vor avea loc și cluburile de franceză, norvegiană și teatru, cursuri în care sunt prevăzute activități pentru cei care au vârsta cuprinsă între 8-17 ani. Mai multe detalii despre cluburile de franceză, norvegiană și teatru găsiți pe: https://cambridgestar.ro/cluburi-de-vacanta/. Cursurile Școlii de Vară și Cluburile de Limbi Străine și teatru vor avea loc la sediul Cambridge Star, strada 1 Decembrie nr 27, Botoșani.

 

Publicitate

Activitățile din cadrul Școlii de Vară, cluburilor de limbi străine și teatru sunt create cu atenție pentru a menține interesul copiilor prin jocuri și activități care să stârnească creativitatea. De la exerciții de vocabular până la cântece și dansuri, fiecare moment în cadrul acestor cursuri va contribui la dezvoltarea pasiunii pentru o limbă străină.

 

Locurile sunt limitate, iar înscrierea se realizează în ordinea solicitărilor. Reduceri de până la 39% până pe 31 mai: https://cambridgestar.ro/scoala-de-vara/ , https://cambridgestar.ro/cluburi-de-vacanta/

Publicitate

 

Cursurile Școlii de Vară sunt organizate pe diferite categorii de vârstă: Tiny Stars (5-6 ani), Little Stars (7-8 ani), Let’s Play (9-11 ani) ; Young Stars (12-14 ani). Beneficiile pe care le vor câștiga copiii în urma participării sunt diverse și includ: dezvoltarea vocabularului, dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, creșterea nivelului de creativitate, creșterea încrederii în propria persoană și posibilitatea de a lucra în echipă.

„Cambridge Star pune accent pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză a copiilor. Echipa noastră de profesori este pregătită în a susține fiecare cursant de-a lungul întregului proces de învățare. Cursurile din cadrul centrului nostru de limbi străine sunt concepute pentru a le oferi copiilor șansa de a învăța pas cu pas o limbă de circulație internațională. Vacanța de vară se apropie, iar în acest an suntem pregătiți pentru a deschide Școala de Vară, un program prin care dorim să contribuim la dezvoltarea competențelor de comunicare ale copiilor. În premieră pentru anul acesta, cursurile de vacanță se extind, copiii putând participa atât la două cluburi lingvistice pentru începători, de limba franceză și limba norvegiană, cât și la cursurile clubului de teatru în limba engleză.  Activitățile din cadrul Școlii de Vară sunt adaptate pentru vârsta și nivelul fiecărui copil și ne dorim ca prin aceste cursuri să dăm șansa cursanților de a se autodepăși.”,  a declarat Elisabeta Maxim, Manager General Cambridge Star.

Publicitate

 

Înscrierea la Școala de Vară și la Cluburile de Limbi Străine se realizează pe: https://cambridgestar.ro/scoala-de-vara/  , https://cambridgestar.ro/cluburi-de-vacanta/ sau la numărul de telefon: 0799.177.077

 

Publicitate

 

 

 

Citeste mai mult

Economie

Românii vor fi obligați să instaleze al doilea contor pentru energia electrică

Publicat

Publicitate

Asta pentru că toate costurile cu montarea echipamentelor vor fi acoperite de distribuitori, care însă le vor recupera ulterior prin majorarea tariful de distribuție pe fiecare factură, scrie alba24.ro.

Al doilea contor pentru energia electrică: o parte dintre români vor fi obligați să îl instaleze. Facturile vor crește după montare.

Noul contor trebuie instalat la poarta fiecărui prosumator și ar urma să crească facturile tuturor românilor.

Publicitate

Aproximativ 200.000 de asemenea contoare vor fi montate, iar cheltuielile vor ajunge la 20 de milioane de EURO.

Acești bani vor fi recuperați din facturile tuturor abonaților.

Asta pentru că toate costurile cu montarea echipamentelor vor fi acoperite de distribuitori, care însă le vor recupera ulterior prin majorarea tariful de distribuție pe fiecare factură.

Publicitate

Asociația prosumatorilor susține însă că acest contor este inutil, transmite Antena 3.

Al doilea contor pentru energia electrică: inutil
„Aceste contoare sunt absolut inutile și constituie o cheltuială gratuită pe care o vor suporta toți consumatorii și consumatorii din România în solida.

Drepturile ANRE-ului de a reglementa se oprește la mine la poartă, se oprește la contorul de la poartă. Nu intră și în domeniul privat al meu să-mi monteze un alt tablou de distribuție, un alt tablou electric, un alt contor la mine în curte”, a spus președintele Asociației de Prosumatori, Dan Prîșan.

Publicitate

Modificări importante pentru prosumatori: drepturi și facilități. Cum ar putea fi taxate investițiile acestora
În schimb, Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei spune că legea trebuie respectată, iar facturile vor fi majorate foarte puțin.

„Dacă vom avea 200.000 de prosumatori și 200.000 de contoare montate, ținând cont că tariful acesta se va socializa în costul acesta se va socializa în tariful de distribuție pe rata de amortizare fiind de 10 ani.

Vom avea practic un cost pe megawatt-oră de 0,22 RON e pe an, deci practic un cost care este insesizabil pentru consumatorul de energie”, a spus președintele ANRE, George Niculescu.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și pentru investițiile absolut halucinante ale autorităților locale.

Cel mai elocvent exemplu este o clădire uriașă construită acum doi ani din fonduri europene, situată chiar la intrarea în comună. Este vorba despre un centru pentru situații de urgență destinat cazării și întreținerii sinistraților în urma catastrofelor naturale, mai precis despre inundații, singurele care au pus vreodată probleme în județul Botoșani. Acest centru stă însă din 2022 cu lacătul pe ușă fiindcă nu sunt sinistrați pe care că-i găzduiască.

Publicitate

Centru pentru sute de sinistrați în comuna fără calamități
Centrul de la Cândești se află într-o clădire impunătoare, nou-nouță, cu parter și etaj. Are numeroase dormitoare, putând găzdui în jur de 150 de persoane, sinistrați rămași fără locuințe în urma unei posibile catastrofe naturale. Dormitoarele sunt comune și sunt dotate cu duș. La parter există o sală de mese, o zonă pentru conferințe și întruniri de urgență în caz de calamități, dar și o cantină destinată hrănirii eventualilor sinistrați. Există inclusiv spații pentru cabinete medicale și spații de depozitare pentru intervenția la calamități, dezvăluie ADEVĂRUL.

În plus, curtea centrului a fost proiectată în așa fel încât să poată găzdui, în corturi, alte aproximativ 300 de persoane.

Întreaga structură a fost conectată la utilități și inaugurată cu mare fast, inclusiv în prezența unui parlamentar, în anul 2022.

Publicitate

Pentru localnici această uriașă clădire, poate cea mai mare din toată comuna, este însă un mare mister fiindcă pur și simplu nu-i întețeleg utilitatea în condițiile în care. în ultimii 30 de ani, la Cândești au fost inundații doar o singură dată, de altfel, singurele calamități naturale care s-ar putea produce în această zonă.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

Publicat

Publicitate

Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvântul din Scripturi a fost descoperit și transmis prin Sfinții autori ai cărților din Noul Testament. Întâia evanghelie scrisă a fost cea după Sfântul Evanghelist Marcu, o evanghelie a pătimirilor dar și a Bunei vestiri. Sfântul Evanghelist Marcu a fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli, născut la Ierusalim, casa mamei sale fiind în apropierea grădinii Ghetsimani.

Tradiția Bisericii noastre l-a identificat ca fiind tânărul ce a fugit în noaptea trădării lui Iuda lăsându-și hainele în mâinile celor ce-l capturaseră. După slăvita înălțare, casa mamei sale a devenit locul tainic unde comunitatea apostolilor și a celor ce îi însoțeau se întâlneau pentru rugăciune și frângerea pâinii. Apropiat al ambilor apostoli Petru și Pavel, i-a însoțit pe ambii în diferite etape ale misiunii lor. După ce a mers împreună cu Petru la Roma, a mers în Egipt unde a întemeiat primele comunități creștine.

La fel cum Sfântul Andrei este Apostolul românilor, Sfântul Evanghelist Marcu este apostolul Africii. La fel, Tradiția Bisericii Alexandrine mărturisește faptul că, pe lângă bisericile născute în urma bunei sale vestiri, Marcu a fondat în Alexandria și o școală teologică ce a dat unii dintre cei mai mari teologi din istoria creștinismului. De asemenea există și o Sfântă Liturghie ce îi este atribuită. Sfântul Evanghelist Marcu a fost cel care a redactat întâia Evanghelie. Toți ceilalți evangheliști i-au cunoscut lucrarea. De la Sfântul Irineu al Lyonului aflăm că „după trecerea lor (a sfinților Petru și Pavel), Marcu, ucenicul și tâlcuitorul lui Petru, ne-a lăsat în scris ceea ce a predicat Petru.”

Publicitate

De asemenea Clement Alexandrinul confirmă acest lucru scriind că „Marcu a scris Evanghelia din lucrurile predicate de către Petru.” Sfânta sa Evanghelie a fost foarte răspândită și bine primită de comunitățile creștine încă de la început. Modul foarte viu în care descrie evenimentele din viața Mântuitorului, detaliile precise oferite, observațiile atente asupra reacțiilor mulțimii, nu puteau veni decât de la un martori oculari. Accentul Sfintei sale Evanghelii cade îndeosebi pe pătimiri. Aproape o treime din Evanghelia sa este dedicată acestei perioade din viața Mântuitorului.

Sfântul Marcu a suferit moarte martirică, iar sfintele sale moaște au stat în Africa până în anul 820, când au fost translate în Veneția în Biserica ce îi poartă numele. Sfântul Marcu, un autor luminat de Duhul Sfânt ne-a lăsat marele său dar de a avea o mărturie detaliată din acele timpuri sfinte în care a trăit și suferit pe pământ Mântuitorul Hristos.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending