Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Cuvioasă Xenia din Sankt Petersburg

Publicat

Publicitate

Xenia Grigorievna s-a născut pe la 1730 într-o familie bună, probabil din mica boierime. S-a măritat pe la vârsta de douăzeci de ani. Ea şi soţul ei, un capelmaistru imperial pe nume Col. Andrei Teodorovici, s-au bucurat se câţiva ani de căsnicie laolaltă, trăind îndestulat şi fericiţi, având o viaţă lipsită de griji în oraşul-capitală al Rusiei, Sankt Petersburg. Apoi, într-o noapte, la o beţie, soţul Xeniei, tânăr şi deplin sănătos, a murit pe neaşteptate. întreaga ei lume s-a prăbuşit.

Nu numai că fusese lipsită aşa de neaşteptat de iubitul ei soţ, dar exista primejdia ca el să fi murit fără a se căi de păcatele lui. Căci tânăra pereche fusese mai curând lumeaţă, neîngrijindu-se în chip deosebit de viaţa bisericească, iar el murise fără a fi avut parte de sfintele taine ale Mărturisirii şi Împărtăşaniei. Spre uimirea prietenilor şi rudelor, Xenia a început a-şi da toate bunurile. Banii şi lucrurile personale le-a dat săracilor, casa a lăsat-o unei prietene apropiate, Paraschiva Antonova. Rudele au hotărât că, desigur, şi-a ieşit din minţi din pricina şocului pierderii soţului.

Ei s-au adresat epitropilor în grija cărora fusese lăsată, spre a cerceta dacă Xenia era în stare să dispună de averea ei în mod conştient. Epitropii au chemat-o şi au aflat-o cu totul întreagă la minte, având tot dreptul să facă ce voia cu averea ei. Apoi Viaţa ei spune: “Dându-şi seama că nu poate fi adevărată fericire pe pământ şi că averile lumeşti sunt doar piedici în calea dobândirii adevăratei fericiri în Dumnezeu, scăpând de acele piedici, Xenia a dispărut dintr-o dată din Petersburg vreme de opt ani. Se spune că în aceşti ani a trăit la o sihăstrie, într-o obşte de sfinte nevoitoare, învăţând despre rugăciune şi viaţa duhovnicească de la un stareţ”.

Apoi s-a întors la Petersburg, spre a-şi începe lungul pelerinaj spre împărăţia cerurilor, umblând pe străzile din partea săracă a oraşului, cartierul Storona, şi dormind pe câmp, sub cerul liber. Se îmbrăca într-una dintre vechile uniforme ale soţului ei, şi de atunci înainte şi-a luat numele Iui, Andrei Teodorovici, refuzând să mai răspundă la numele de Xenia. “Era ca şi cum, prin adânca dăruire faţă de soţul ei, ar fi nădăjduit să ia cumva asupra ei povara păcatelor lui nepocăite şi a nefericitei sale morţi fără Sfintele Taine”. Astfel, în acea vreme, ea a fost chemată la neobişnuitul rol de nebună întru Hristos – una dintre cele mai grele nevoinţe duhovniceşti, destinată doar celor înaintaţi duhovniceşte şi care au o chemare aparte.

A trăit astfel treizeci şi şapte de ani. Viaţa ei spune: “Fericita era oricând gata să ajute pe orişicine în orice chip cu putinţă. În timpul zilei rătăcea pe străzi, chipul ei răsfrângând, prin strălucirea caldă şi prietenoasă, duhul său lăuntric de blândeţe, smerenie şi bunătate. Noaptea, în orice anotimp, se ducea pe câmp şi începea a vorbi cu Însuşi Dumnezeu!”. Cinstindu-i deplina dăruire către El, Dumnezeu i-a dat darul înainte-vederii, cu care ajuta pe mulţi dintre locuitorii din Storona. Şi era cu adevărat o minune felul cum a supravieţuit atâtea ierni, trăind în acest chip sub cerul liber.

Îi plăcea în chip deosebit Cimitirul Smolensk, lucru ce se vede din următoarea întâmplare. “Cândva, în 1794, spre sfârşitul vieţii Xeniei, se zidea o nouă biserică în Cimitirul Smolensk. Lucrătorii au început a observa că în timpul nopţii cineva căra grămezi de cărămidă în vârful clădirii, acolo unde era nevoie de ele. Lucrătorii au fost uimiţii de aceasta şi au hotărât să afle cine putea fi acest neobosit muncitor. Punând un om de veghe, au putut afla că era roaba lui Dumnezeu, Xenia”.

Publicitate

În sfârşit, această deosebită pelerină a lui Dumnezeu pe pământ a plecat spre sălaşul ceresc prin anul 1800. Smerenia şi neabătuta credincioşie faţă de soţul ei se văd din înscrisul de pe piatra mormântului său din cimitirul Smolensk: „În Numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Aici zace trupul roabei lui Dumnezeu Xenia Grigorievna, soţia capelmaistrului imperial Col. Andrei Teodorovici Petrov.

Văduvă la vârsta de 26 de ani, pelerină 45 de ani, ea a trăit cu totul 71 de ani. Era cunoscută sub numele de Andrei Teodorovici. Oricine m-a cunoscut, să se roage pentru sufletul meu, ca şi al său să se mântuiască. Amin”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Copiii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea au trăit bucurii de neuitat în „Tabăra din pridvorul satului – 2024”

Publicat

Publicitate

În perioada 22-24 Iulie, în Parohia„ Izvorul Tămăduirii” – Siliștea , prin binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, în parteneriat cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-a organizat „Tabăra din pridvorul satului – 2024”.

Un sondaj creat de Fundația World Vision arată că în România doar 12% dintre copii ajung în copilăria lor într-o tabără. Pentru ceilalți 88% adulții trebuie să facem ceva. Prin „Tabăra din pridvorul satului”, se aduce o tabără de 3 zile în satele copiilor care nu au parte niciodată în viața lor de o astfel de oportunitate, o excursie sau orice altceva care le-ar face copilăria mai frumoasă. Situația satelor românești nu este tocmai una fericită din acest punct de vedere. Pentru cei mai mulți din cei 8000 de copii beneficiari ai proiectului, „Tabăra din pridvorul satului” este singura vacanță de care se bucură în decursul unui an. Biserica a luat ca pe o datorie această grijă față de copiii care nu au posibilitatea materială de a avea parte de altceva decât trăirea vacanței de vară în propriul sat, eventual la muncile câmpului sau prin gospodărie. Dacă pentru noi, a pleca în concediu a devenit o normalitate, pentru acești copii, a avea parte de altceva a devenit un vis. Acest vis al lor a devenit și visul celor care au avansat proiectul de tabere. Iar visul sună așa: Niciun copil fără vacanță!

Zeci de copii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliște au petrecut trei zile să fie pline de bucurie, zile în care au creat noi prietenii și au așezat în suflet amintiri de neuitat. În mijlocul lor a stat cu blândețe și iubire părintele paroh Alexandru Coșofreț, care a fost responsabil de risipirea cu folos a energiei copiilor, de manifestarea dragostei unul pentru celălalt, respect unul față de altul și înțelegere pentru a se simți cât mai bine împreună. Principalul vector a fost îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos este :„Lăsați copiii să vină la Mine” (Luca 18,16).

Programul activităților a debutat luni, 22 Iulie începând cu orele 09:00, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea și s-a încheiat pe 24 iulie.

„Dorim să mulțumim întâi de toate Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru susținerea acordată, Departamentului Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dar și voluntarilor din cadrul proiectului Tabăra din pridvorul satului care ne-au bucurat inimile cu prezența lor.
Alese mulțumiri domnului Primar Epuras Cozmin pentru sprijinul acordat prin oferirea de spațiu de cazare pentru voluntari, spațiu de desfășurare a activităților, focul de tabără, dar și multe altele.
De asemenea, mulțumim tuturor credincioșilor care ne-au sprijinit activitatea prin oferirea mesei de prânz copilașilor, tuturor celor care au donat băuturi răcoritoare, înghețată, pepene verde, porumb fiert, cornuri, fursecuri, bănuți pentru tort, etc.
Au fost 3 zile în care s-au legat prietenii ce nădăjduim că vor dura o veșnicie, s-au creat amintiri de neuitat și toate acestea în timp ce îl aveam pe Dumnezeu în mijlocul nostru. Fiecare zi a început și s-a terminat cu rugăciune, iar legătura prieteniilor a devenit atât de strânsă încât nimic nu o va putea rupe. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate!”, au transmis organizatorii.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Lotul ISU Botoșani pe podium în cadrul etapei zonale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență

Publicat

Publicitate

În perioada 23-25 iulie, la Bacău, s-a desfășurat etapa zonală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, reunind echipele de salvatori de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și Iași. Competiția a cuprins patru probe: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” și „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”.

Lotul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani a obținut rezultate foarte bune, urcând pe podium la mai multe probe. Aceștia au ocupat locul I la proba pe echipe „Realizarea dispozitivului de intervenție” și locul al II-lea la probele „Ștafeta 4×100 m”, „Pista cu obstacole” și „Scara de fereastră”, terminând pe locul al II-lea în clasamentul general. De asemenea, sg. maj. Baltag Andrei din cadrul ISU Botoșani a contribuit semnificativ la aceste performanțe, obținând locul I la proba individuală „Pista cu obstacole”, un timp record al competițiilor zonale.

În competiția organizată de ISU Bacău, pompierii din cele șapte județe și-au testat abilitățile în cadrul probelor menționate, demonstrându-și profesionalismul și pregătirea temeinică.

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a fost format din:

1. Căpitan Adrian Gabriel Loluță – conducător de lot
2. Plutonier adjutant Sobariu Dorin – antrenor / concurent
3. Plutonier adjutant șef Dutcovschi Doru – concurent
4. Plutonier adjutant Honciuc Ionuț – concurent
5. Plutonier Ochian Andrei – concurent
6. Sergent major Baltag Andrei – concurent
7. Soldat Dascălu Bogdan – concurent
8. Soldat Roman Andrei – concurent
9. Soldat Silion Cosmin – concurent
10. Soldat Dutcovschi Eusebiu – concurent
11. Soldat Amariei Răzvan – concurent

Obiectivul fundamental al competiției este dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență. Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaționale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internațional de Prevenire și Stingere a Incendiilor (CTIF).

Publicitate

Punctajul obținut în cadrul tuturor etapelor zonale din țară va fi analizat, iar echipele cu cei mai buni timpi vor participa la etapa națională ce se va desfășura în perioada 20-23 august, la Piatra Neamț.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Temperaturile vor urca până la 35-36 de grade

Publicat

Publicitate

Vremea se încălzește din nou în următoarea perioadă. Vor fi maxime peste 35 de grade, mai ales în regiunile sud-vestice. Vor mai fi ploi și furtuni, însă cantitățile de precipitații vor fi mai puține până la mijlocul lunii august.

Temperaturile vor urca până la 35-36 de grade atât la începutul săptămânii viitoare, cât și în 2-6 august, în vest și sud. Apoi vor coborî brusc sub 30 de grade, pentru câteva zile.

Perioade cu ploi și furtuni sunt anunțate în 4-9 august în Transilvania și în nord-est.

Vremea în Alba în weekend 26 – 28 iulie: Revin temperaturile caniculare. Prognoza meteo pe localități din județ

După 11 august, regimul de temperatură se stabilizează la valori de 28-29 de grade în Transilvania și nord-est, respectiv 30-31 de grade în vest și sud.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni până în 26 august.

Publicitate

Vremea în săptămâna 29 iulie – 4 august

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice. Vor fi și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Publicitate

Vremea în săptămâna 5-11 august

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

Vremea în săptămâna 12-18 august

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 19-26 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest va avea o tendință ușor deficitară.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Carambol pe o stradă din municipiul Suceava. Două persoane încarcerate

Publicat

Publicitate

Accident cumplit pe o stradă intens circulată din Municipiul Suceava, patru persoane ajungând la spital după o ciocnire între trei maşini.

Impactul a fost atât de violent încât două victime au rămas încarcerate.

Martori la accident, mai mulţi trecători au sunat speriaţi la 112, iar imediat la faţa locului au ajuns mai multe echipaje de intervenţie.

Victimele au fost transportate de urgenţă la spital.

„Este vorba despre un accident rutier între trei autoturisme din care au rezultat patru victime, două dintre aceste rămânând încarcerate.

Victimele rămase blocate în autoturisme au fost extrase şi predate echipajelor medicale şi paramedicale”, a trasmis ISU Suceava.

Publicitate

O a cincea persoană implicată în evenimentul rutier nu a avut nevoie de îngrijirile medicilor.

Sursa nordestnews.ro

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending