Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

Publicat

Publicitate

Cuvioasa Teodora s-a născut în satul Vânători din judeţul Neamț, în anul 1650, fiind fiica lui Ştefan Joldea, armaş paznic al cetăţii Neamţ. Teodora, copilă fiind, dorea să se retragă din lume la o mănăstire. Dar la insistenţele părinţilor, la vremea cuvenită s-a căsătorit și a mers în părţile Vrancei, unde locuia soţul ei.

Din cauză că nu aveau copii, s-a sfătuit cu soţul ei şi au hotărât să intre amândoi în câte o mănăstire. Mai întâi a plecat ea şi a intrat în mănăstirea Vărzăreşti, din părţile Buzăului. La scurt timp, s-a călugărit şi el la mănăstirea Poiana Mărului, luând numele Elefterie, învrednicindu-se şi de taina Sfintei Preoţii. Cuvioasa Teodora a îmbrăcat haina vieţuirii îngereşti la vârsta de 30 de ani. În acea vreme au năvălit turcii, iar Teodora şi alte maici s-au retras în munţii Vrancei.

După ce s-au liniştit lucrurile în ţară, Cuvioasa Teodora, şi-a îndreptat paşii spre locurile copilăriei. S-a oprit mai întâi la mănăstirea Neamţ, unde s-a rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Apoi, cu binecuvântarea egumenului Varsanufie de la Sihăstria Secului (înfiinţată în anul 1650) şi după ce s-a mărturisit duhovnicului Pavel, care a şi împărtăşit-o, a plecat „la început pentru un an” să vieţuiască în liniştea codrilor seculari din împrejurimi. Ea se nevoia în rugăciune neîncetata, priveghere de toată noaptea şi cugetare dumnezeiască adâncă. Hrana sa era alcătuită din: bureţi, urzici, mure, afine, zmeură, precum şi din pesmeţi și poame uscate, pe care i le aduceau cei de la schitul Sihăstria.

Publicitate

La toate acestea se adăuga şi hrana cea dumnezeiasca, Trupul şi Sângele Domnului, pe care i le aducea din când în când ieroschimonahul Pavel. Într-o astfel de osteneală a petrecut râvnitoarea maică vreme îndelungata (peste 20 de ani), citind, la vremea potrivită Ceasurile, Vecernia şi Utrenia, însoţite de multe metanii şi lacrimi duhovniceşti. La sfârşitul vieţii sale – descoperit în chip minunat – s-a împărtăşit cu Preacuratele Taine şi a adormit în Domnul.

Tradiţia spune că, însuşi soţul său, acum ieroschimonahul Elefterie, a venit la înmormântarea ei, apoi a rămas la schitul Sihăstria până la sfârşitul vieţii. Moaştele Sfintei Teodora, au fost luate în timpul ocupaţiei ruseşti şi duse în mănăstirea Pecerska din Kiev. Poporul român a considerat-o sfânta imediat după moarte. A fost canonizată de Biserica Ortodoxă Română la 20 iunie 1992.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Darabani: Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir” au aflat de jandarmi despre efectele consumului de droguri

Publicat

Publicitate

Elevii de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani au participat azi dimineață la o activitate preventivă desfasurată de jandarmii botoșăneni.
Discuțiile cu liceenii s-au purtat pe teme precum delincvența juvenilă, siguranța în școli, prevenirea consumului de substanțe psihoactive și riscurile asociate acestora, atât din punct de vedere al sănătății, cât și în ceea ce privește urmările legale.
De asemenea, jandarmii le-au dat sfaturi privind alegerea atentă a anturajului și comportamentul în relația cu colegii, în cadrul școlii, dar și în timpul liber.
Activitățile de prevenire a faptelor antisociale de natură penală și contravențională în care pot fi implicați elevii vor continua până la încheierea anului școlar 2023 – 2024.
Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani acționează zilnic în apropierea instituțiilor de învățământ preuniversitar din competenţă, dar și pe traseele de deplasare ale elevilor, cu accent pe intervalele orare de începere și încheiere a cursurilor, precum și în zona stațiilor de transport în comun folosite în special de elevii din alte localități care fac naveta.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Aproape 250 de copii de la școlile din Botoșani s-au întâlnit cu pompierii de la care au primit sfaturi prețioase

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni s-au întâlnit și astăzi cu elevii din județ, în cadrul programelor naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”.

240 de copii care frecventează Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și Școala Primară „Andrei Popovici Bâznoșanu” Lunca au învățat cum pot să prevină situațiile de urgență, dar și cum se pot proteja în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Autospecialele de intervenție au fost, însă, punctul de atracție. Elevii au avut ocazia să urce în acestea și să probeze echipamentele de protecție folosite de pompieri în misiunile operative. Unii dintre ei au testat presiunea furtunelor ca și când ar fi stins un incendiu.

Publicitate

Activitățile s-au desfășurat la sediile instituțiilor de învățământ menționate.

La final, pompierii le-au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, „R.I.S.C. – Mai bine previi decât să nu fii!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Împreună pentru siguranță” și i-au sfătuit:

▪️să nu se joace cu chibrituri, brichete și să nu aprindă lumânări;

Publicitate

▪️să nu imite lucrurile periculoase pe care le văd pe rețelele de socializare și să nu accepte provocările persoanelor necunoscute;

▪️să nu se cațăre în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

▪️să nu se joace în zona căilor ferate și să nu se urce pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face o fotografie;

Publicitate

▪️dacă văd un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, să se îndepărteze și să cheme un adult să vadă despre ce este vorba.

ℹ️ Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copil de trei ani, blocat într-un apartament din Dorohoi. Bunica a fost cea care a dat alarma

Publicat

Publicitate

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament, situat la etajul IV. Bunica a ieșit pe casa scării. În urma ei, nepotul a încuiat ușa și nu a mai știut să o deschidă. Îngrijorată, femeia a cerut ajutor de la pompieri.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime. Salvatorii au intrat în apartament pe un geam și au deschis ușa de la intrare. Copilul a fost găsit în dormitor, jucându-se.

Întâmplarea a avut loc în urmă cu puțin timp.

Publicitate

Recomandăm părinților sau bunicilor să își supravegheze copiii în permanență.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Instructorii care „școlesc” viitori șoferi, verificați de polițiștii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul școlilor de șoferi.

Astfel, polițiștii au acționat pe străzile din municipiul Botoșani, fiind controlate 12 autovehicule destinate desfășurării orelor de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere.

 

Publicitate

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 2  sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.000 de lei, pentru nerespectarea traseelor stabilite de poliția rutieră pentru deplasarea autovehiculelor destinate activității de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere și pentru lipsa documentelor obligatorii prevăzute de lege.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending