Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Scoaterea Sfintei Cruci

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci a apărut la dorința grecilor si a rușilor de origine ortodoxă. Semnificația acestei sărbători este prăznuirea biruinței pe care rușii au înregistrat-o asupra bulgarilor, dar și grecii asupra sarazinilor. Pe data de 1 august, la Constantinopol se scotea în procesiune lemnul Sfintei Cruci din Palatul Imperial. Procesiunea pornea din Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, zidită de împăratul bizantin Iustinian cel Mare.

Atunci, din paraclisul palatului împărătesc, Sfânta Cruce, care avea în ea părticică din Lemnul Crucii lui Iisus Hristos, era scoasă cu slujbă şi sobor. Era aşezată în Sfântul altar în raclă de argint şi ţinută după procesiune pentru închinare, până la 14 august, când se săvârșeau o serie de slujbe, menite să-i ferească pe credincioși de boli și suferințe.

Iar din Miercurea Patimilor până în Vinerea Mare stătea pe un altar mic din aur în mijlocul Bisericii, fiind cinstită de împărat şi cei din suita împărătească, Patriarh, cler şi poporul binecredincios. Acest moment liturgic mai amintește și de arătarea pe cer a Sfintei Cruci Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Publicitate

Eliberarea grecilor de sub sarazini a avut loc în timpul împăratului Manuel Comnenul (1143-1180), iar acest lucru a putut fi realizat doar cu ajutorul Sfintei Cruci. În unele biserici rusești se obișnuiește ca în această zi să se săvârșească sfințirea mică a apei (aghiazma). Ortodoxia înalţă Sfânta Cruce în văzul credincioşilor în Duminica a treia din Postul Mare, precum odinioară se petrecea la Biserica Maicii Domnului de lângă Fanar şi la 14 septembrie în amintirea istorică din anii 335 şi 630.

Arheologia şi istoria creştină ne arată că lângă Golgota, împărăteasa Elena a descoperit  la anul 326 sub templul lui Venus, ridicat de împăratul Adrian în anul 111, Lemnul Crucii Sfinte (care a înviat un mort). Scriitorul bisericesc Eusebiu de Cezarea (260-341) scria în cartea sa „Vita Constantini” că în anul 327 i-a scris Sfântului  Macarie, patriarhul Ierusalimului, să construiască acolo o Biserică, pe cheltuiala lui. Sfânta Cruce a fost pusă la loc de cinste in Biserica Sfânta Cruce, ridicată de împărăteasa Elena. Tot Sfânta Elena a trimis la Roma, Lemn din Sf. Cruce, pe care o aşează in Capela din Palatul ei, azi numită Bazilica „Sfânta Cruce din Ierusalim” şi 2 piroane, unul fiind încastrat în coroana împărătească.

După perioada iconoclastă şi cucerirea locurilor Sfinte de către păgâni,  bucăţi din Sfânta Cruce au fost împărţite Patriarhiilor existente. Crucea Domnului este cinstită şi venerată aşa cum a statornicit Sinodul ecumenic de la Niceea (787). Lumea Crucii lui Hristos este creştinătatea: O taină a Crucii care pecetluieşte pe cel botezat. Crucea făcută în numele Sfintei Treimii confirmă unirea cu Dumnezeu pe orizontal şi vertical în cele 4 puncte cardinale. Crucea este deasupra simbolurilor geometrice, este „Axis mundi”: uneşte cerul cu pământul şi se amestecă timpul cu spaţiul. Crucea sfinţeşte totul şi explică taina Hristocentrismului, adică Hristos în mijlocul nostru, „Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1, 18).

Publicitate

 

+) Părticele din lemnul Sântei Cruci se afla la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, la Roma, Constantinopol, Veria (Grecia), Veneția, Franţa (Saint Sernin din Toulouse; Capela ,La Vraie-Croix” din Anjou), Germania (Limburg an der Lahn), Belgia (Colegiul „Sfânta Cruce” din Liege), Spania (Santo Toribio de Liebana) la Mănăstirea Xiropotamou, din Munte Athos, la mănăstirile Soumela și  Ikosifinissa din Grecia. În România, părticele din Sfânta Cruce se află la mănăstirile Căldăruşani şi Ţigăneşti şi la Biserica Sfântul Vasile din București.

 

Publicitate

+)Biserica îşi are rădăcina în lemnul Crucii, creştinii devenind ramurile ei. Hristos a fost răstignit pentru noi, cu trupul, sub Ponţiu Pilat şi Irod Tetrarhul, şi datorită Crucii şi Patimii Sale noi existăm” (Sfântul Ignatie Teoforul).

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 30 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 30 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 octombrie 2024:

Loto 6/49: 36, 45, 38, 30, 18, 31

Publicitate

Loto 5/40: 22, 29, 10, 21, 6, 27

Joker: 14, 30, 38, 44, 2 + 2

Noroc: 5 1 2 8 6 4 7

Publicitate

Noroc Plus: 7 8 5 4 8 3

Super Noroc: 6 2 7 1 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum faci dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Drepturile și obligațiile privind locul de parcare. Ce prevede legea

Publicat

Publicitate

Una dintrecele mai mari întrebări pe care și le pune orice cetățean care locuiește la casă este ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Legislația include drepturi și obligații privind locul de parcare din fața proprietății, relatează alba24.ro. Chiar dacă accesul la proprietate nu poate fi blocat, doar în anumite situații se poate solicita îndepărtarea altor mașini din dreptul porții.

În România sunt multe cazuri în care parcarea în fața locuinței este o problemă, în principal din cauza lipsei locurilor. Sunt și situații în care spațiul este ocupat de autovehiculele vecinilor sau ale altor persoane.

Publicitate

Dacă este vorba despre spații de parcare din fața casei, unii proprietari consideră că au dreptul să ceară îndepărtarea altui vehicul parcat în acea locație. Însă legislația prevede această posibilitate doar dacă locul este închiriat de la administratorul drumului, de cele mai multe ori acesta fiind, în localități, primăria. Dacă este spațiu public, iar mașina este parcată regulamentar, proprietarul nu are această opțiune.

Când este ilegală parcarea în fața casei

Codul Rutier prevede că mașinile pot fi parcate doar dacă nu blochează circulația. Iar pe trotuare, trebuie respectată condiția spațiului suficient pentru trecerea pietonilor.

De asemenea, este interzisă parcarea mașinilor pe spațiul verde. Autovehiculele nu pot fi staționate nici dacă blochează accesul la proprietăți private (curți) sau garaje.

Publicitate

În cazul în care nu sunt respectate aceste reguli, poate fi solicitată ridicarea mașinilor de pe spațiul public.

Ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Sancțiuni

Dacă ți-e blocat accesul la proprietate (intrarea în curte sau garaj) ori mașina este parcată neregulamentar, poți apela la Poliția Locală, care va constata situația. Atenție, însă, dacă solicitarea este nejustificată, adică nu este vorba despre parcare neregulamentară, proprietarul poate risca și el, la rândul său, amenzi.

Dacă este vorba despre parcarea neregulamentară, amenzile pentru șofer sunt între 330 lei și 495 lei (pentru anul 2024), plus 2 sau 3 puncte de penalizare.

Publicitate

Dacă este staționare neregulamentară, amenzile sunt între 660 și 825 de lei.

Montarea semnelor de interdicție a parcării pe spațiul public de către proprietarii privați fără a avea acest drept poate fi considerată infracțiune. Se face referire la cazurile în care locurile de parcare în fața casei sunt blocate cu diverse obiecte (lăzi, pietre, scaune etc). Asta în situația în care locul respectiv nu este rezervat prin închiriere pentru care se achită o anumită sumă.

Dacă este afectată circulația sau siguranța rutieră, prin montarea semnelor de interdicție fără autorizație sau delimitarea ilegală a unui spațiu, legislația prevede amenzi sau chiar închisoare de până la doi ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Andrei Berbeci va fi înmormântat la Corlăteni, acolo unde s-a născut și a slujit lui Dumnezeu din fragedă copilărie

Publicat

Publicitate

Prietenii și cunoscuții din Botoșani, dar și cei din Iași unde a învățat și s-a perfecționat în arta bizantină, încearcă încă să-și revină după vestea cumplită a morții părintelui Andrei Berbeci, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească cărămidă peste cărămidă în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Acum, comunitatea din Corlăteni se pregătește să-l conducă la Altar pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor.

Publicitate

„Părintele Andrei, fratele nostru, a fost depus la Biserica Sfântul Nicolae Corlăteni. Cei care doriți să îi aduceți un ultim omagiu, vă așteptăm cu drag! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Ciprian Berbeci, fratele părintelui.

Slujba de înmormântare a părintele Andrei Berbeci va fi oficiată de un sobor de preoți, după o rânduială specifică, sâmbătă, la ora 12.00, la Corlăteni.

Îndrăgitul preot va fi înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

A fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani. Judecătorii care vor supraveghea procesul electoral

Publicat

Publicitate

La Botoșani a fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024.

Iată componența acestuia:

Președinte: judecător TĂUTU CONSTANTIN, tel. 0712002320

Publicitate

Locțiitor: judecător MIRON SIMONA-ELENA, tel. 0790281594

Membru: judecător MANOLE ANITTA MARIA, tel. 0790281593

Reprezentant AEP: SĂVESCU CĂTĂLIN, tel. 0790238398

Publicitate

De asemenea, a fost întocmit și procesul verbal din data de 31.10.2024 privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și a locțiitorilor acestora.

Cine face parte din acesta poate fi văzut AICI

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending