Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose

Publicat

Publicitate

În cursul anului bisericesc avem parte de mai multe sărbători închinate Sfinților Arhangheli. Pe 6 septembrie facem pomenirea unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail, săvârșită în Chones, în Colose, din Frigia.

Mai avem soboarele prăznuite pe 26 martie, 13 iulie și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil de pe 8 noiembrie, o sărbătoare pe care Biserica o dedică îngerilor.

Revenind la sărbătoarea de pe 6 septembrie, menționăm că potrivit unei tradiții, Sfântul Apostol Ioan însoțit de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose. El a privit către acest loc și a prorocit că din el va țâșni un izvor cu ape vindecătoare și că va fi cercetat de Sfântul Arhanghel Mihail. La puțîn timp prorocia s-a împlinit, iar la el veneau din toate părțile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Unui pagan din Laodiceea i s-a arătat Sfântul Mihail și i-a spus să-și ia fiica lipsită de puterea de a vorbi și să vină la acel izvor pentru a primi vindecare. După ce față a băut din acea apă, a început să vorbească. Tatăl fetei, în semn de recunoștință a zidit acolo o biseria închinată Arhanghelului Mihail.

Publicitate

Păgânii, văzând că mulți se botează în acea biserica, au dorit să schimbe cursul acelui izvor peste ea. Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip și l-a încurajat pe acesta să lovească cu toiagul în stanca, pentru a face loc apei să treacă prin ea. Din acel moment locul s-a numit “Hones”, adică “mistuire”, pentru că acolo apele se mistuie în piatră.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Pătimirii Sfinților Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil și Macarie;

Publicitate

– Celor 1.104 ostași;

– Sfintei Calodoti;

– Sfinților Faust, prezbiterul, Macarie, Andrei și Viv, monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic;

Publicitate

– Sfintelor Andropelaghia și Tecla;

– Teoctist, corabierul, Chiriac, Dimotul, țăranul, și a Sfântului Sarapavon, senatorul.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu: Municipiul Botoșani nu este un focar de corupție, nepotism și neglijență, cum am ajuns să fim catalogați

Publicat

Publicitate

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor, deputatul George Simion, a însoțit membrii filialei AUR din Botoșani într-o acțiune de consultare cetățenească, desfășurată marți dimineață, în Piața Centrală a municipiului reședință.

„A fost o oportunitate pentru candidații AUR, pentru că ne-am expus viziunea și programul de guvernare alături de liderul care poate susține de la București inițiativele noastre. Deopotrivă, a fost o ocazie deosebită pentru ca botoșănenii să transmită un mesaj către centru: acela că municipiul Botoșani merită mai mult decât au putut oferi partidele tradiționale, acela că municipiul Botoșani nu este un focar de corupție, nepotism și neglijență, așa cum am ajuns să fim catalogați din cauza practicilor ilegale și imorale ale celor care au prăduit, pe rând, acest oraș istoric”, a declarat Cătălin Silegeanu, președintele organizației AUR din municipiul Botoșani.

Reprezentanții partidului subliniază că toate opiniile, propunerile și cererile exprimate de botoșăneni, în cadrul întâlnirilor organizate până în prezent, au fost înglobate în strategia de administrare și dezvoltare locală, care va fi prezentată pe larg în perioada următoare.

Publicitate

„Nicio voce nu a fost ignorată, nicio sugestie primită din partea cetățenilor nu a fost tratată cu superficialitate. În cadrul întâlnirilor stradale organizate, am stat de vorbă cu sute de botoșăneni și am primit o mulțime de informații valoroase. Am ascultat, de asemenea, numeroase povești triste pentru care ne-am dat cuvântul că fie vom rescrie deznodământul, fie vom împiedica repetarea lor. Iar aceste povești includ abuzuri ale instituțiilor, pierderea încrederii în aparatul administrativ, favoritisme și multe alte aspecte pe care conducerea actuală le-a transformat în normalitate. În perioada următoare, eu și candidații AUR la Consiliul Local vom ajunge în toate cartierele din municipiul Botoșani”, a adăugat Cătălin Silegeanu.

(Comunicat comandat de Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Vârsta de pensionare va CREȘTE la fiecare 3 ani. Nou indicator introdus în lege care ține cont de speranța de viață a românilor

Publicat

Publicitate

Vârsta de pensionare va fi ajustată la fiecare 3 ani, conform unui articol din noua lege a pensiilor care intră în vigoare pe 1 septembrie 2024. Totuși, această modificare depinde de creșterea speranței de viață a românilor, relatează alba24.ro. Vârsta standard de pensionare va crește prin lege cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.

Să spunem că speranța de viață a românilor crește cu doi ani. Vârsta de pensionare va crește, în aceste condiții, cu un an.

”Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește” este o declarație surprinzătoare a ministrului Simona Bucura-Oprescu, făcută chiar la Alba24. Detalii, mai jos:

Publicitate

Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

”În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește” a spus Simona Bucura – Oprescu.

Publicitate

Și totuși, legea lasă această posibilitate, în ciuda declarațiilor pesimiste ale ministrului, care spun că e puțin probabil ca speranța de viață a românilor să crească.

Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani: Legătura cu speranța de viață

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.

Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

Publicitate
  • (2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
  • (3) Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 (vezi tabelele din Anexa 5, mai jos), stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal.

În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6).

Publicitate

În situaţia în care creşterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, prevederile alin. (6) nu se aplică.

Odată cu publicarea proiecţiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul fiscal întocmeşte un raport prin care verifică dacă stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare au fost modificate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă.

Raportul se publică pe site-ul Consiliului Fiscal.

În situaţia în care sunt identificate abateri de la prevederile alin. (6), Guvernul este obligat să majoreze stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare conform alin. (6)”, se arată în noua lege a pensiilor.

Vârsta de pensionare, corelată cu speranța de viață dar nu mai mică de 65 de ani

Concret, începând cu luna ianuarie 2035, când vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților – 65 de ani – vârsta de pensionare va fi corelată cu speranța de viață.

Conform art. 47 din Legea 360/2023, vârsta standard de pensionare la femei este de 65 de ani. În ceea ce priveste stagiul de cotizare contributiv, minimul este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Atingerea vârstei de pensionare si a stagiului de cotizare se realizează prin creșterea vârstelor/stagiului, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 din noua lege a pensiilor.

Tabelul cu VÂRSTELE STANDARD de pensionare, stagii complete şi stagii minime de cotizare pentru femei și bărbați și cum crește vârsta petru femei:

Citeste mai mult

Eveniment

LINII DE GARDĂ la secția exterioară a spitalului județean, la Darabani. Secretarul de stat Horațiu Moldovan, vizită la Botoșani

Publicat

Publicitate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horațiu Moldovan, a ajuns astăzi într-o vizită în județul Botoșani, onorând astfel invitația reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Sorin Cornilă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horațiu Moldovan, s-a întâlnit cu prefectul județului Botoșani, apoi a participat la o întâlnire de lucru organizată în Sala Ștefan Luchian din Palatul Administrativ, a transmis Instituția Prefectului de la Botoșani.

La întâlnire au participat, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, primarul orașului Darabani, Alin Gîrbaci, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, Ștefan Bercea, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani, Alina Mustiață, Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Teodor Ferariu, Antonesei Dumitru – Ovidiu șef serviciu Serviciul organizare, salarizare, resurse umane din Consiliul Județean Botoșani și Roșcanianu – Iftimi Luminița, consilier Serviciul organizare, salarizare, resurse umane din Consiliul Județean Botoșani.

Publicitate

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre sistemul sanitar botoșănean, s-au identificat soluțiile optime pentru înființare unei linii de gardă la secția exterioară a spitalului județean Botoșani de la Darabani și despre proiectul ce vizează construcția unui ambulatoriu în curtea spitalului din Darabani. În perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor necesare asigurării liniei de gardă.

Îi mulțumesc domnului secretar de stat, Horațiu Moldovan pentru vizita în județul Botoșani și pentru sprijinul pe care ni-l oferă. Rolul meu este acela de a pune la aceeași masă părțile implicate pentru a identifica cele mai optime soluții. Astăzi s-au convenit direcțiile de urmat, Spitalul județean organizează concurs pentru ocuparea posturilor necesare, apoi va fi înființată linia de gardă.” a transmis prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horațiu Moldovan, însoțit de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a efectuat o vizită la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, la secția exterioară de la Darabani și la primăria orașului Darabani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dezinsecție în vederea combaterii țânțarilor, căpușelor și a altor insecte, în mai multe zone din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Dezinsecția se va efectua DOAR PE PERIOADA NOPȚII.  Primele operațiuni vor fi realizate în Parcul Mihai Eminescu.

În perioada 22 – 23 mai 2024, în intervalul orar 22.00 – 05.00, se va desfășura operațiunea de dezinsecție în vederea combaterii țânțarilor, căpușelor și a altor insecte, în mai multe zone din municipiul Botoșani.

Se va interveni în zonele din municipiul Botoșani, cu precădere în parcurile din oraș, spațiile special amenajate pentru animalele de companie, zonele pietonale și Bulevardul Mihai Eminescu.
Substanțele utilizate pentru dezinsecție NU SUNT PERICULOASE pentru cetățeni!
Recomandăm botoșănenilor să evite zonele unde vor fi executate operațiunile de dezinsecție, doar pe perioada cât lucrătorii vor interveni!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending