Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Duminica a 33-a după Rusalii, a Vameşului şi a Fariseului

Publicat

Publicitate

Vameşul este un om păcătos, dar pocăinţa lui este sinceră, şi el nu contează pe faptele lui bune pe care nu le are, şi nici pe o bunătate pe care nu o are, ci singurul lucru pe care contează el este mila lui Dumnezeu. În centrul rugăciunii sale se află mila lui Dumnezeu şi păcatul lui propriu.

Vameşul nu face lista păcatelor altora, nu are grija de păcatele altora ci numai de propriul său suflet care are nevoie de mila lui Dumnezeu pentru a se schimba, pentru a se înnoi, pentru a se curăţi şi pentru a se mântui. Acest vameş dintr-un om păcătos prin puterea rugăciunii lui sincere devine fără să ştie un dascăl pentru noi toţi. Multe din faptele noastre considerate de noi bune au nevoie de mila lui Dumnezeu ca să fie curăţite de ceea ce a fost  orgoliu sau egoism atunci când le-au săvârşit.

Acest vameş ne îndeamnă ca un învăţător fără voia lui să spunem cât mai mult cum se roagă Biserica: „Doamne miluieşte!” Acest vameş ne arată că în faţa lui Dumnezeu nu avem nevoie ca să enumerăm virtuţile noastre. Şi când facem un lucru bun trebuie sa-I mulţumim lui Dumnezeu.

În faţa lui Dumnezeu se aduce spre curăţire ceea ce n-a fost făcut potrivit voinţei Lui: gândurile, faptele noastre, tot ce n-a fost iubire smerită faţă de semenii noştri este păcat. Tot ceea ce am făcut bine fără să mulţumim lui Dumnezeu este păcat. Învăţăm de la acest vameş că la un moment dat nu se mai pune problema înşiruirii multelor faptelor rele ci doar vrea să fie eliberat de starea păcătoasă. Omul plin de păcate nici nu-şi mai aminteşte câte a făcut.

Vameşul este dascălul nostru pentru că el nu e mulţumit cu starea în care se află. Spovedania nu este un simplu mod de avea acces la împărtăşanie. Starea de pocăinţă este dorinţa fierbinte de a ne elibera de un trecut care ne apasă, şi de a ne schimba viaţa, şi constatarea că nu o putem schimba prin propriile noastre forţe. Sfinţii s-au chinuit ani întregi de a lăsa anumite patimi, dar au observat că nu pot singuri, şi au ajuns la pocăinţă cerând mila lui Dumnezeu, asemenea vameşului văzând cu ochii lor duhovniceşti că foarte adesea numai mila lui Dumnezeu ne poate  schimba,  nu  este  de  ajuns  uneori crisparea  voinţei,  există  răutăţi  în  sufletul  nostru  atât  de adânc  înrădăcinate  în care  numai  mila  lui  Dumnezeu  le  poate vindeca.

Aceasta  vedem  în  sufletul  acestui  vameş.  Strigătul său  arată  că  este  atât  de  încărcat  sufletul  de  păcate  încât numai  mila  lui  Dumnezeu  îl  poate  elibera  de  ele.  Când  omul este  eliberat  de  păcate,  el  renaşte,  de  aceea  pocăinţa  se numeşte  al  doilea  botez.  Lacrimile  pocăinţei  sunt  lacrimi  de bucurie.  Când  îngenunchem  noi  în  taina  pocăinţei  atunci  ne ridicăm.  Când  ne  smerim,  ne  golim  de  noi  înşine  în  faţa  lui Dumnezeu,  este  de  fapt  o  înălţare  duhovniceasca.  Când îngenunchem  copleşiţi  de  păcate  vrem   să   lăsam   jos   la  pământ  păcatele  noastre.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Din nou INCENDIU la Răchiți. O casă a fost la un pas de a fi mistuită în flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Răchiți. Camera centralei a fost cuprinsă de flăcări. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Răchiți. Aceștia au constatat faptul că ardea camera centralei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 30 de metri pătrați.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din centrala termică pe materiale combustibile.

Pentru prevenirea unor incendii, ISU Botoșani recomandă:

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

▪️nu introduceți în sobă/centrală lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

Publicitate

▪️nu lăsați ușa sobei/centralei deschisă;

▪️nu supraîncălziți soba;

✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

▪️nu puneți materiale combustibile sau haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

✔️stingeți focul pe timpul nopții;

▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult

Eveniment

Candidatură validată și de liderii PNL: Crin Antonescu, candidatul partidelor pro-europene la președinția României

Publicat

Publicitate

Liderii PNL au validat, duminică, în şedinţa Consiliului Naţional, candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în luna mai, relatează mediafax.ro.

Potrivit anunţului oficial, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

„Sunt fericit să ducem această bătălie pentru că eu cred că PNL are viitor pentru că are trecut, pentru că are idei”, a spus Antonescu după luarea deciziei.

La finalul şedinţei, Crin Antonescu i-a cerut liderului PNL, Ilie Bolojan, să fie şeful campaniei electorale: „Îi cer un ultim favor, să-mi facă cinstea să conducă aceasta campanie electorală care urmează”.

PSD a decis, marţi, în Consiliul Politic Naţional, să valideze candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale din 4 mai. Următorul pas va fi făcut pe 2 februarie, în cadrul următorului Congres Extraordinar al partidului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșăneanca Raluca Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt ‘lucruri ciudate’ în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției, relatează agerpres.ro.

‘În primul rând vorbim despre un furt și sper și aștept ca autoritățile olandeze, împreună cu Interpolul să coopereze la modul real, să prezinte informații și să ne ofere o perspectivă când bunurile de tezaur ale României vor fi aduse în țară, vor fi recuperate, în urma unui furt. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt și cred că atenția merită îndreptată și spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și, în același timp, că există în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției’, a precizat Turcan duminică, la Parlament.

Ea a adăugat că, în privința legalității expoziției, ‘orice export de bunuri temporare se realizează în urma propunerii instituției de Cultură, avizului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și paza este asigurată de muzee la nivelul legislației internaționale’.

‘Observ că acum apar tot felul de discuții cu privire la oportunitatea realizării de expoziții internaționale cu patrimoniul cultural al României. Au apărut tot felul de experți în calitatea și valoarea muzeelor. Cred că lucrul acesta trebuie făcut de profesioniști și faptul că toți membrii și specialiștii Comisiei naționale a muzeelor și colecțiilor au aprobat prezența României în străinătate cu o componentă importantă a patrimoniului într-un lung șir de elemente culturale pe care România le-a desfășurat în străinătate, cum ar fi expoziții la Madrid și Roma, unde au fost artefacte de două ori mai multe decât în Olanda, ar trebui să reprezinte un simbol sau un motiv de mândrie, faptul că România este prezentă cu expoziții la nivel internațional este cel mai eficient instrument de diplomație culturală, face parte din dialogul cultural al României cu alte țări. În același timp, de aceste expoziții limitate nu se bucură locuitorii unei localități unde se află un muzeu în care se desfășoară o expoziție, acolo vin românii din diaspora, participă elita culturală, autorității internaționale, toate lucrurile acestea ajută în România și cred că faptul că se pune semnul întrebării asupra oportunității expozițiilor internaționale a trebuit să ne dea foarte multe gândit’, a adăugat Turcan.

Ea a mai spus că și în România sunt expoziții internaționale care sunt bine păzite.

‘Vorbim de un furt. Au existat furturi și la alte muzee internaționale, nu este o situație fără precedent și nu ar trebui să blocheze o inițiativă corectă și sănătoasă a României de a realiza expoziții’, a mai spus Raluca Turcan.

Publicitate

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui ‘incident deosebit de grav’, a anunțat Ministerul Culturii.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.

Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos.

Citeste mai mult

Eveniment

Aplicația WhatsApp anunță noi modificări. Ce opțiuni de personalizare a mesajelor vor avea utilizatorii

Publicat

Publicitate

Meta, compania care deține WhatsApp, a anunțat lansarea a trei actualizări majore la începutul anului 2025. Noile funcții sunt menite să revoluționeze modul în care utilizatorii își personalizează fotografiile și mesajele, oferind opțiuni creative și experiențe mai captivante în utilizarea aplicației, relatează alba24.ro.

Prima noutate este folosirea realității augmentate (AR) pentru editarea fotografiilor și videoclipurilor. Utilizatorii pot acum să corecteze imperfecțiunile faciale, să adauge machiaj virtual sau să insereze elemente decorative direct în aplicație, potrivit Mediafax.

A doua funcție permite crearea de stickere personalizate din selfie-uri. Procesul este simplu: utilizatorul accesează meniul de stickere, apasă pe „Creați”, face un selfie, iar stickerul rezultat poate fi salvat și trimis contactelor. În plus, pachetele de stickere pot fi acum distribuite direct în conversații.

A treia actualizare simplifică modul în care reacționăm la mesaje. În loc să ținem apăsat pe un mesaj pentru a afișa bara de emoji, acum este suficient să dăm dublu-click. Deși pare o schimbare minoră, economisește timp pentru utilizatorii activi.

Aceste noi funcții se adaugă altor actualizări recente, precum scanarea documentelor, crearea de ciorne pentru mesaje și transcrierea automată a mesajelor vocale în text, notează TF1.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending