Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

Publicat

Publicitate

În data de 9 mai, Biserica Ortodoxă sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari.Sfântul Nicolae este protectorul tuturor călătorilor, femeilor văduve și a fetelor nemăritate, dar și a celor care se află în sărăcie și nevoie.

Sfântului Ierarh Nicolae a trăit la sfârșitul secolului III și începutul secolului al IV-lea, fiind episcop în Mira Lichiei. A pătimit pentru Hristos, datorită împăraților anticreștini din acea perioadă, dar a fost eliberat din închisoare, în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, după emiterea Edictului de la Milan din anul 313 în care a fost legalizat creștinismul.

La lucrările Sinodului I Ecumenic de la Niceea din anul 325, Sfântului Ierarh Nicolae a luptat împotriva ereziei lui Arie. Sfântul Ierarh Nicolae este foarte vestit pentru faptele bune pe care le-a făcut și milostenie, iar drept dovadă, această zi este prăznuită și de mahomedani. A fost foarte credincios și a ajuns arhiepiscop al Mirei Lichiei, unde a fost înmormântat, după care moaștele i-au fost mutate în orașul Bari din Italia, unde se află până în prezent.

Publicitate

La mai puțin de 200 de ani de la moartea Sfântului Nicolae, în Mira a fost construită Biserica Sfântului la ordinul împăratului Teodosie al II-lea, iar moaștele lui au fost mutate într-o raclă din acea biserică. În anul 1087, după ce orașul Mira a fost cucerit de armatele musulmane, pelerinajul la Sfântul Nicolae a fost oprit iar moaștele se aflau în pericol. Un grup de comercianți din orașul italian Bari, au luat moaștele Nicolae din racla din biserică, fără autorizație și le-au adus în Bari, unde sunt și acum, în Basilica di San Nicola.

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Mira Lichiei la Bari în primăvara anului 1087 de către 62 de marinari barezi, a atras atenția credincioșilor creștini din întreaga lume. An de an, cu ocazia a două sărbători, 9 mai, a Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae în Italia, și 6 decembrie, a Sfântului Ierarh Nicolae, numeroși pelerini vin la Bari pentru a-l sărbători pe Sfântul Ierarh și a-i cere mijlocire către Milostivul Dumnezeu. Biserica Sfântul Nicolae din Bari este un bun exemplu de edificiu în stil romanic.

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae din Bari emană o substanță apoasă tămăduitoare cunoscută sub numele de „mană” sau „mir”. În ziua de 9 mai se extrage Sfântul Mir din mormântul sfântului, care este făcută de către starețul (priorul) comunității Dominicane din Bari, printr-un orificiu, și lichidul sfânt este pus într-o sticlă specială.

Publicitate

Ulterior, această sticlă cu Sfânt Mir este sărutată de clerici și credincioși, participanți la această ceremonie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A pornit cu stângul! Dosar penal pentru un tânăr de 18 ani, din Unțeni, care s-a urcat la volan fără permis

Publicat

Publicitate

Polițiștii din  Unțeni au oprit, luni, pentru control, pe drumul public, din comuna Unțeni, un autoturism condus de un tânăr, de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis pentru nicio categorie de autovehicule.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Dorohoi: Val de amenzi pentru depășirea vitezei pe singurul bulevard din oraș

Publicat

Publicitate

Luni, în intervalul orar 15:00 -18:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au organizat o acțiune, cu efective mărite  pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 40 de persoane și controlate 23 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 16 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.000 de lei.

Publicitate

 

Dintre sancțiuni, 16 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Stăuceni, reținut după ce a pus foc în gospodăria de unde a fost dat afară cu ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 49 de ani, din comuna Stăuceni bănuit de comiterea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție și distrugere.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi încălcat ordinul de protecție emis de o instanță de judecată, în luna septembrie a.c., prin care i se interzicea să se apropie de soție și de cei doi copii, precum și de locuința acestora, prin aceea că ar fi venit în curtea imobilului în care locuiește familia sa și ar fi distrus parțial, prin incendiere, o anexă a locuinței.

Publicitate

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege

Publicat

Publicitate

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlamentul României după ce aceasta a fost discutată în prealabil cu Asociația Cultul Eroilor Botoșani. Aceasta a primit marți votul în Camera Deputaților, care este camera decizională și va fi înaintă pentru promulgare.

 

Practic, începând de anul viitor, în data de 24 august, autoritățile locale, școlile, Guvernul, precum și celelalte instituții ale statului, vor putea organiza programe și manifestări culturale cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și ceremonii oficiale și/sau militare dedicate prizonierilor de război români.

Publicitate

 

Legea vine să întregească numărul zilelor în care se vor organiza evenimente sau ceremonii în semn de recunoștință și pentru cinstirea memoriei prizonierilor de război. Sacrificiile făcute de prizonierii de război, nevoiți să suporte ororile și tratamentul inuman din lagăre și devotamentul acestora față de România, prin faptul că nu au acceptat să-și trădeze patria, nu trebuie să se piardă în negura timpului. Mulțumesc Asociației Cultul Eroilor Botoșani pentru colaborare, precum și tuturor colegilor mei parlamentari social-democrați pentru sprijinul acordat în concretizarea demersului meu. Atât timp cât vor rămâne în conștiința fiecăruia dintre noi, iar faptele lor de patriotism și istoria vieții lor vor fi transmise permanent de la o generație la alta, eroii nu vor muri niciodată! Glorie eternă eroilor neamului!”, a transmis Alexandra Huțu

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending