Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cafeaua ar putea deveni o armă împotriva Alzheimerului

Publicat

Publicitate

Cofeina ar putea deveni o armă împotriva Alzheimerului, potrivit unui nou studiu care sugerează că poate încetini progresia bolii în stadii incipiente. Cercetările anterioare indică deja că consumul moderat de cofeină poate proteja împotriva declinului cognitiv legat de îmbătrânire și reduce riscul de Alzheimer.

Într-un studiu recent din revista Brain, cercetătorii de la centrul de cercetare Lille Neuroscience and Cognition au investigat mecanismele implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer. Ei au descoperit că o creștere patologică a receptorilor țintă de cofeină în neuroni în timpul evoluției bolii poate conduce la distrugerea sinapselor și apariția timpurie a tulburărilor de memorie în modelele de studiere a bolii pe animale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Boala Alzheimer se caracterizează prin tulburări ale memoriei, funcţiilor motrice şi orientării în timp şi în spaţiu.

În 2016, aceeaşi echipă de cercetare a descris unul dintre mecanismele prin care cofeina poate bloca la animale aceiaşi receptori, a căror expresie este anormal de crescută în creierele persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer.

„Putem astfel să ne imaginăm că prin blocarea acelor receptori, a căror activitate este crescută la pacientul cu Alzheimer, cofeina poate interveni în dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a altor simptome cognitive şi comportamentale”, a declarat David Blum, director de cercetare în cadrul Institutului francez pentru sănătate şi cercetare medicală (INSERM), unul dintre coordonatorii noului studiu.

Un studiu clinic de fază 3 la Spitalul Universitar din Lille, implicând 248 de pacienți, testează efectul a 400 mg de cofeină versus placebo asupra funcțiilor cognitive la persoanele cu forme incipiente sau moderate de boală Alzheimer. Obiectivul acestui studiu clinic este de a evalua modul în care cofeina influențează funcțiile cognitive ale pacienților cu forme incipiente sau moderate ale bolii Alzheimer.

Publicitate

„Dacă studiul este pozitiv, el ne va încuraja să lansăm un studiu de mai mare amploare. Acest lucru ar putea însemna că substanţa studiată, cofeina, poate fi utilizată ca medicament pentru tratarea acestei boli”, a precizat David Blum.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident în Botoșani. Taxi, distrus, două femei au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani. În eveniment au fost implicate două autoturisme. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și două ambulanțe SAJ. Aceștia au constatat faptul că nu erau persoane încarcerate.

În urma impactului, un bărbat de 58 de ani, dar și o femeie în vârstă de 72 de ani, au fost răniți. Victimele au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Compania TAROM anulează luni 10 curse interne şi externe. Piloții au anunțat că sunt bolnavi

Publicat

Publicitate

Compania TAROM anulează luni 10 curse interne şi externe din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor, a anunţat operatorul aerian.

“În conformitate cu reglementările internaţionale de aviaţie şi politicile interne stricte privind siguranţa zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”. Deciziile individuale ale piloţilor au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea şi confortul pasagerilor şi a echipajului”, transmit reprezentanţii TAROM, într-un comunicat de presă.

Cursele anulate până acum sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beirut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni – Iaşi-Otopeni, ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni, ROT261/2 – Otopeni – Istanbul-Otopeni, ROT231/2 – Otopeni – Budapesta-Otopeni, ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt-Otopeni, ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni şi ROT 381/2 – Otopeni – Paris-Otopeni.

Compania a precizat, în comunicat, că traversează o situaţie fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de soluţii şi protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center şi o parte dintre piloţi şi însoţitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operaţională şi iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activităţi s-a alocat deja personal suplimentar, se menţionează în comunicat.

“TAROM regretă disconfortul creat şi asigură pasagerii că siguranţa acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări. Echipa noastră de asistenţă va contacta direct pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile. Compania TAROM depune toate eforturile şi ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situaţie l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectaţi, iar aceştia vor fi informaţi despre noile aranjamente de zbor”, a transmis operatorul aerian naţional.

În acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a solicitat echipei manageriale a companiei TAROM să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a operatorului aerian naţional.

Publicitate

“Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situaţia actuală! Echipa managerială, selecţionată în baza prevederilor Ordonanţei privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje şi pentru a preveni repetarea lor! De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM”, a scris ministrul Transporturilor, luni dimineaţa, pe pagina de socializare.

Potrivit sursei citate, accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant şi nu pe menţinerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuţie la buna funcţionare a TAROM.

Sorin Grindeanu a subliniat că aşteaptă o comunicare publică detaliată a directorului general al TAROM prin care să anunţe soluţiile identificate.

Publicitate

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010. Compania deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA). AGERPRES

Citeste mai mult

Economie

557 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. Lista comunicată de AJOFM

Publicat

Publicitate

557 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

Loc de muncă UNITATEA
SECRETAR PRIMARIE PRIMARIA COMUNEI UNTENI

Tel:0231/543802

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC ALERO SRL

C. Nationala nr. 21

Tel:0744556520;0740233630

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC TOTAL INVEST GRUP SRL

Publicitate

Str. Ion Pillat nr 9

Loc de munca in Germania

Tel:0733021913

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC TODODECART DESIGN SRL

Publicitate

Str. Octav Onicescu nr. 3

Tel:0723530005

INGINER MECANIC SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

INGINER IN INDUSTRIA ALIMENTARA SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

INGINER IN INDUSTRIA ALIMENTARA SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

INGINER RETELE  ELECTROENERGETICE SC ALERO SRL

C. Nationala nr. 21

Tel:0744556520;0740233630

INGINER AUTOMATIST SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

MEDIC REZIDENT ANUL V-

SPEC. BOLI INFECTIOASE

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI”

Str Marchian nr 11

Tel:0231/518812

MEDIC SPECIALIST-SPEC. BOLI INFECTIOASE SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI”

Str Marchian nr 11

Tel:0231/518812

MEDIC VETERINAR   SC KENENA VET SRL

Havarna;  Tel:0733610900

MEDIC VETERINAR   SC VET TRAIL SRL

Str. Varnav nr. 29C;  Tel:0747133200

CONSILIER ADMINISTRATIE PUBLICA   PRIMARIA MUNICIPIULUI         BOTOSANI;Str. P-ta Revolutiei nr. 1; Tel:0231/502200

 

 

INSTRUCTOR EDUCATOR PENTRU ACTIVITATI DE RESOCIALIZARE UAT COMUNA VÎRFU CĂMPULUI

Tel:0231/627106

TEHNICIAN IN INDUSTRIA TEXTILA SC CONTED SA Dorohoi

Str. 1 Decembrie nr. 8

Tel:0231/610064

SEF FORMATIE INDUSTRIA CONFECTIILOR IMBRACAMINTE SC DAGAMITEX SRL

C. Nationala nr. 32

Tel:0231/538148;0744373131

ASISTENT MEDICAL GENERALIST ASOCIATIA SES BIOCLEANING NORD;Soseaua Iasului nr.85

Tel:0752220402
ASISTENT MEDICAL GENERALIST SC DENTSON CLINIC SRL

B-dul M. Eminescu nr. 45

Tel:0231/512455

E-mail:drdentson@gmail.com

CONTABIL SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

AGENT VANZARI SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

GESTIONAR CUSTODE SALA MUZEUL JUDETEAN BOTOSANI

Str. Unirii nr. 15

Tel:0231/513446

OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE   SC SPICUL 2 SRL

Dorohoi;B-dul Victoriei nr. 39

Tel:0740249545

  Loc de munca în Dorohoi

MAGAZINER   SC SPICUL 2 SRL

Dorohoi;B-dul Victoriei nr. 39

Tel:0740249545

Loc de munca în Dorohoi

LANSATOR PRODUSE SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

AGENT POSTAL Compania Națională POȘTA ROMÂNĂ SA – IASI

Loc muncă: Cismanesti

Tel:0791663319

VANZATOR SC TEOLIS DOR SRL

C. Nationala nr. 40;ap.13

Tel:0745186452

VANZATOR SC EL MUNDO GAS MANAGEMENT SRL

Tel:0734976876

E-mail:isabela.gheorghita@gmail.com

VANZATOR SC RIDACOM SRL

Str. Primaverii nr. 22

Tel:0231/532305

LUCRATOR COMERCIAL   SC OIL DEAL COM SRL

Str. Dobosari nr. 114

Tel:0744527048

CASIER DIRECTIA PENTRU SPORT SI AGREMENT BOTOSANI

Str. Codrului nr 16

Tel : 0331710613

INFIRMIERA ASOCIATIA SES BIOCLEANING NORD;Soseaua Iasului nr.85

Tel:0752220402
INGRIJITOARE LA UNITATI DE OCROTIRE SOCIALA SI SANITARA ASOCIATIA SES BIOCLEANING NORD;Soseaua Iasului nr.85

Tel:0752220402
AGENT SECURITATE SC COMCEREAL SA

C. Nationala nr. 41

Tel:0758990515

CADRU TEHNIC CU ATRIBUTII IN DOM. PREVENIRII SI STINGERII INCENDIILOR SC NOVA APASERV SA

Str. Octav Bancila nr.3

Tel:0374106800

CIOBAN SCDCOC POPAUTI

Loc. Rachiti;Tel:0231/512968

CIOBAN SCDCOC POPAUTI

Loc. Rachiti;Tel:0231/512968

ZIDAR SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr. 3;parter, camera 3;Tel:0745521363

ZIDAR SC ALERO SRL

C. Nationala nr. 21

Tel:0744556520;0740233630

ZIDAR SC D&D CONSTRUCT SRL

Str. 1 Mai nr. 1A

Tel:0743794621

ZIDAR SC TOTAL INVEST GRUP SRL

Str. Ion Pillat nr 9

Loc de munca in Germania

Tel:0733021913

FIERAR BETONIST SC MATI COM SRL

Loc. Vf. Campului

Tel:0729536701

FIERAR BETONIST SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr. 3;parter, camera 3;Tel:0745521363

FIERAR BETONIST SC D&D CONSTRUCT SRL

Str. 1 Mai nr. 1A

Tel:0743794621

FIERAR BETONIST SC TOTAL INVEST GRUP SRL

Str. Ion Pillat nr 9

Loc de munca in Germania

Tel:0733021913

FIERAR BETONIST SC TODODECART DESIGN SRL

Str. Octav Onicescu nr. 3

Tel:0723530005

DULGHER SC MATI COM SRL

Loc. Vf. Campului

Tel:0729536701

DULGHER SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr. 3;parter, camera 3;Tel:0745521363

DULGHER SC D&D CONSTRUCT SRL

Str. 1 Mai nr. 1A

Tel:0743794621

DULGHER   SC IVACONLACT  SRL

Loc.Miron Costin;

Loc de munca in Botosani

Tel:0749436436

DULGHER SC TOTAL INVEST GRUP SRL

Str. Ion Pillat nr 9

Loc de munca in Germania

Tel:0733021913

DULGHER SC TODODECART DESIGN SRL

Str. Octav Onicescu nr. 3

Tel:0723530005

FAIANTAR SC MATI COM SRL

Loc. Vf. Campului

Tel:0729536701

FAIANTAR SC D&D CONSTRUCT SRL

Str. 1 Mai nr. 1A

Tel:0743794621

CONFECTIONER TAMPLARIE DIN ALUMINIU SI MASE PLASTICE SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

CONFECTIONER MONTATOR TAMPLARIE CU VITRAJ IZOLANT SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

INSTALATOR, APA CANAL SC ALERO SRL

C. Nationala nr. 21

Tel:0744556520;0740233630

INSTALATOR INSTALATII TEHNICO-SANITARE SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

FRIGORIFERIST (FRIGOTEHNIST) SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

ZUGRAV SC MATI COM SRL

Loc. Vf. Campului

Tel:0729536701

ZUGRAV SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr. 3;parter, camera 3;Tel:0745521363

ZUGRAV SC ALERO SRL

C. Nationala nr. 21

Tel:0744556520;0740233630

ZUGRAV SC D&D CONSTRUCT SRL

Str. 1 Mai nr. 1A

Tel:0743794621

ZUGRAV SC TODODECART DESIGN SRL

Str. Octav Onicescu nr. 3

Tel:0723530005

SUDOR   SC IVACONLACT  SRL

Loc.Miron Costin;

Loc de munca in Botosani

Tel:0749436436

LACATUS MECANIC SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

MECANIC AUTO SC COSMISERV AUTO SPEED BLITZ SRL

Telefon: 0751692392

Loc de muncă: Stancesti

MECANIC AUTO SC REC SRL

C. Nationala nr. 163

Tel:0744617169

MECANIC UTILAJ   SC CARREMAN ROMANIA SRL

C. Nationala nr. 30

Tel:0231/606309

MECANIC INTRETINERE SI REPARATII UTILAJE DIN IND. TEXTILA SC DAGAMITEX SRL

C. Nationala nr. 32

Tel:0231/538148;0744373131

ELECTRICIAN IN CONSTRUCTII SC ELECTRIC POWER SRL

Catamarasti-Deal

Tel:0730112568

ELECTRICIAN IN CONSTRUCTII SC ALERO SRL

C. Nationala nr. 21

Tel:0744556520;0740233630

ELECTRICIAN IN CONSTRUCTII SC BD ELECTRO SERVICE SRL

Str. Stefan Luchian nr. 4

Tel:0745572413

INSTALATOR PENTRU SISTEME FOTOVOLTAICE SOLARE SC TOP ELECTRISSIMO INVERTOR SRL

C. Nationala nr. 67

Tel:0747435743

ELECTRICIAN CONSTRUCTOR MONTATOR APARATAJ SI CABLURI DE JOASA TENSIUNE SC TOP ELECTRISSIMO INVERTOR SRL

C. Nationala nr. 67

Tel:0747435743

ELECTRICIAN DE ÎNTREȚINERE ȘI REPARAȚII SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

ELECTRICIAN DE ÎNTREȚINERE ȘI REPARAȚII SC DOROTEX SRL

C. Nationala nr. 1

Tel:0231/511478

CIONTOLITOR TRANSATOR CARNE SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

MACELAR SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

AFUMATOR CARNE SC CONDOR DISTRIBUTIE SRL

Oraseni-Deal;Tel:0745259528

 

TAMPLAR UNIVERSAL   SC CROSS ROADS COM SRL

Str. August Treboniu Laurian       1C; Tel:0758839705

CROITOR SC DAGAMITEX SRL

C. Nationala nr. 32

Tel:0231/538148;0744373131

CROITOR-CONFECTIONER IMBRACAMINTE DUPA COMANDA SC PRISMA COM SRL

Str. Crinilor nr.11

Tel:0742064960

CONTROLOR CALITATE SC GT COMPANY SRL

C. Nationala nr. 30

Telefon: 0231 534833

CONTROLOR CALITATE SC DAGAMITEX SRL

C. Nationala nr. 32

Tel:0231/538148;0744373131

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC CONTED SA Dorohoi

Str. 1 Decembrie nr. 8

Tel:0231/610064

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC PRIVILEGE INVEST SRL

Str. Postei nr. D8

Tel:0748605896

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC GT COMPANY SRL

C. Nationala nr. 30

Telefon: 0231 534833

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC SUMMER CONF SRL

C. Nationala 30 C

Tel:0757068208

 

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC ALDACONF DUALY SRL

C. Nationala nr. 32, et.3 (incinta Jatex)

Tel. 0740022193

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC JADE FASHION SRL

Str. Cornisa nr. 10

Telefon: 0753024148

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC DAGAMITEX SRL

C. Nationala nr. 32

Tel:0231/538148;0744373131

OPERATOR CONFECȚIONER ind. îmbracaminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC FORMENS SRL

C. Nationala nr. 4

Tel:0231/506412

OPERATOR LA VALORIFICAREA SUBPRODUSELOR DE ABATOR SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

OPERATOR LA VALORIFICAREA SUBPRODUSELOR DE ABATOR SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

OPERATOR LA FABRICAREA MEZELURILOR SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

OPERATOR LA FABRICAREA MEZELURILOR SC CONDOR DISTRIBUTIE SRL

Oraseni-Deal;Tel:0745259528

 

OPERATOR LA MASINA DE ETICHETAT SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

CONDUCATOR AUTO TRANSPORT RUTIER DE MARFURI SC MERCUR EXPRES SRL

Sat Zaicesti Com. Baluseni

Tel:0372/766373

CONDUCATOR AUTO TRANSPORT RUTIER DE MARFURI SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

MACARAGIU SC TOTAL INVEST GRUP SRL

Str. Ion Pillat nr 9

Loc de munca in Germania

Tel:0733021913

MACARAGIU

(MACARA TURN)

SC D&D CONSTRUCT SRL

Str. 1 Mai nr. 1A

Tel:0744597909

FEMEIE DE SERVICIU ASOCIATIA SES BIOCLEANING NORD;Soseaua Iasului nr.85

Tel:0752220402
CĂLCĂTOREASĂ LENJERIE SC DAGAMITEX SRL

C. Nationala nr. 32

Tel:0231/538148;0744373131

SPALATOR VEHICULE II HARTIE ANCA

Sat.Hutani Com. Vladeni

Tel:0740497286

INGRIJITOR SPATII VERZI SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

MUNCITOR NECALIFICAT IN CONSTRUCTII SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr. 3;parter, camera 3;Tel:0745521363

MUNCITOR NECALIFICAT IN CONSTRUCTII SC ALERO SRL

C. Nationala nr. 21

Tel:0744556520;0740233630

MUNCITOR NECALIFICAT IN CONSTRUCTII   SC IVACONLACT  SRL

Loc.Miron Costin;

Loc de munca in Botosani

Tel:0749436436

MUNCITOR NECALIFICAT IN CONSTRUCTII SC TOTAL INVEST GRUP SRL

Str. Ion Pillat nr 9

Loc de munca in Germania

Tel:0733021913

MUNCITOR NECALIFICAT IN CONSTRUCTII SC TODODECART DESIGN SRL

Str. Octav Onicescu nr. 3

Tel:0723530005

MUNCITOR NEC. LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII SC ELECTRIC POWER SRL

Catamarasti-Deal

Tel:0730112568

MUNCITOR NEC. LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII SC BD ELECTRO SERVICE SRL

Str. Stefan Luchian nr. 4

Tel:0745572413

MUNCITOR NEC. LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII SC DELTAFARM EXPERT SRL

Str. Bucovina nr. 60A

Tel:0749288228

MUNCITOR NEC. LA AMBALAREA PRODUSELOR SOLIDE SI SEMISOLIDE SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

MUNCITOR NEC. ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR SC CONTED SA Dorohoi

Str. 1 Decembrie nr. 8

Tel:0231/610064

MUNCITOR NEC. ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR SC GT COMPANY SRL

C. Nationala nr. 30

Telefon: 0231 534833

MUNCITOR NEC. ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR SC JADE FASHION SRL

Str. Cornisa nr. 10

Telefon: 0753024148

MUNCITOR NEC. ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR SC DAGAMITEX SRL

C. Nationala nr. 32

Tel:0231/538148;0744373131

MUNCITOR NECALIFICAT LA  ASAMBLAREA , MONTAREA PIESELOR SC TOP ELECTRISSIMO INVERTOR SRL

C. Nationala nr. 67

Tel:0747435743

MANIPULANT MARFURI SC DOLY-COM DISTRIBUȚIE SRL

Loc. Roma, jud. Botoșani

Telefon: 0753 090117

E-mail:office@dolycom.ro

Loc de munca în Roma

MANIPULANT MARFURI SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

AJUTOR BUCATAR SC SAMCOM AS SRL

Rosiori;Str. Principala FN

Tel:0728317733

AJUTOR BUCATAR SC BEST GYROS DELYVERY SRL

Str. Grivita nr. 11

Tel:0740145199

Citeste mai mult

Eveniment

Protestul contabililor care acuză o ”teroare fiscală”. Poziția CECCAR față de e-Factura și e-TVA

Publicat

Publicitate

Protestul contabililor care acuză o ”teroare fiscală”: Contabili, economişti şi antreprenori organizează, luni, la Bucureşti, un protest pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ei numesc ”teroare fiscală” şi măsuri adoptate fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăţi, scrie alba24.ro.

Manifestarea, intitulată ”Fără haos în legislaţia fiscală”, va avea loc în intervalul 08.30 – 13.00.

Mesajul CECCAR:

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) continuă să-și exprime profunda preocupare față de recentele modificări aduse legislației fiscale care vizează e-TVA și extinderea obligativității utilizării e-facturării și a raportării e-facturilor în scop fiscal pentru TVA.

În urma consultării membrilor din întreaga țară, în perioada 3-5 iulie a.c., CECCAR solicită autorităților fiscale să adopte urgent un plan de acțiune care să vizeze două direcții:

modificarea de urgență a actelor normative în vigoare, pe baza propunerilor profesiei contabile transmise prin organismul profesional, propuneri care elimină și/sau prorogă impunerea unor obligații pe care le considerăm inutile și inoportune, în scopul de a relaxa presiunea fiscal-birocratică din prezent care asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația;

Publicitate

implementarea unei strategii de resetare a modului în care „e-urile” fiscale sunt implementate în prezent, astfel încât transformarea digitală să se transpună în simplificare pentru firme și combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale de către stat.

Considerăm că astfel se evită situația ca o inițiativă europeană de modernizare și adaptare la era digitală a sistemului de taxă pe valoarea adăugată (TVA), care este în primul rând despre sprijinirea antreprenorilor și care promite să sporească eficiența, să reducă birocrația și să combată evaziunea fiscală, să fie transformată într-un coșmar pentru economia României.

Protestul contabililor care acuză o ”teroare fiscală” – Ro e-TVA
Propunerile CECCAR de modificare cu urgență a actelor normative în vigoare vizează:

Publicitate

I. RO e-TVA

În urma dialogului dintre reprezentanții CECCAR și reprezentanții Ministerului Finanțelor pe tema celor două ordonanțe (OUG nr. 69 și OUG nr. 70, publicate în Monitorul Oficial din 21 iunie 2024), s-a abrogat parțial OUG nr. 70/2024 prin OUG nr. 87/2024, respectiv s-a abrogat obligația contribuabilului ca, sub sancțiunea unei amenzi disproporționate, să întocmească și să transmită, în termen de 5 zile, nota justificativă pentru diferențele semnificative dintre decontul de TVA, care reflectă starea de fapt fiscală, și decontul precompletat, care în prezent se bazează pe date a căror acuratețe nu poate fi garantată.

De asemenea, au fost revizuite amenzile și au fost prorogate unele termene.

Aceste modificări importante riscă însă să nu își atingă obiectivele de simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat, așa cum au fost prezentate în deschiderea ședinței de guvern în care s-a aprobat OUG nr. 87/2024, dacă nu sunt implementate și celelalte măsuri propuse de CECCAR.

Insistăm, în continuare, ca decontul de TVA precompletat să rămână un instrument de sprijin pentru antreprenori, așa cum a fost propus de Comisia Europeană prin propunerea de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA pentru era digitală, în scopul compensării costurilor implementării noului sistem de raportare bazat pe e-factura.

ANAF va impune din oficiu CAS și CASS persoanelor fizice care nu au depus Declarația unică. Cum arată decizia
În cazul în care autoritatea fiscală insistă ca acesta să fie utilizat ca instrument pentru conformarea fiscală, atunci se impune să se adopte și să se implementeze măsurile necesare asigurării eficienței mecanismului de Notificare de conformare RO e-TVA.

Acest mecanism să NU se bazeze pe simple operații aritmetice de adunare și de scădere, ci să se bazeze pe modele complexe de analiză care să utilizeze și să coreleze toate datele raportate de contribuabil în sistemele ANAF.

Subliniem încă o dată faptul că interoperabilitatea între sistemele RO e-Factura, RO e-TVA și SAF-T este esențială.

Mecanismul de notificare de conformare RO e-TVA trebuie să fie capabil să vizeze numai contribuabilii care au un risc ridicat de comportament fiscal inadecvat și NU să devină o povară administrativă inutilă, generatoare de costuri, pentru contribuabilii care au un comportament fiscal corect.

Propunerile întemeiate și bine argumentate, transmise de CECCAR și prezentate mai jos, care însă nu au fost preluate în textul OUG nr. 87/2024, ar fi asigurat, în opinia noastră, premisele eficienței mecanismului de Notificare de conformare RO e-TVA.

La articolul 5, alineatele (1), (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) În situația în care se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată, iar aceste diferențe nu sunt justificate de datele din raportarea SAF-T, Agenția Națională de Administrare Fiscală notifică persoana impozabilă prin intermediul Spațiului privat virtual.

Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

La articolul 5, după alineatul (6), se introduc șapte alineate noi, alin. (7) – (13), cu următorul cuprins:

(…)

(12) În situația în care pentru un contribuabil se constată, pe o perioadă de trei luni consecutive, diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată, diferențe cauzate de acuratețea insuficientă a datelor din decontul precompletat RO e-TVA, nu se va mai emite „Notificarea de conformare RO e-TVA” până la identificarea și remedierea cauzelor care au condus la insuficienta acuratețe a datelor din decontul precompletat.

(13) Agenția Națională de Administrare Fiscală va utiliza datele din raportarea SAF-T pentru a asigura o acuratețe suficientă a datelor din decontul precompletat și pentru analiza diferențelor semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Articolul 16 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art. 16. – (1) Prevederile art. 5 alin. (8) – (10), art. 7 și art. 8 intră în vigoare la data de 1 iulie 2025.

Înainte de aprobarea RO e-TVA, contribuabilii începuseră deja să primească Note de conformare fiscală conform art. 121^1 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, în care li se solicita să justifice diferențele din luna ianuarie 2024 dintre decontul de TVA depus și situația facturilor din sistemul RO e-Factura.

Propunerile CECCAR s-au bazat pe modul în care mecanismul de Notificare de conformare era utilizat de organele fiscale.

Aceste Notificări de conformare fiscală au fost emise pe baza unei analize rudimentare, care se rezumă DOAR la a identifica simple diferențe dintre cele două valori, cea declarată prin decont și cea rezultată din facturile raportate în sistemul RO e-Factura.

Însă ar fi trebuit să se țină cont de faptul că aceste diferențe pot fi generate de situații specifice (deducere 50% pentru TVA, TVA la încasare, operațiuni cu persoane fizice, situații de neconformare din partea partenerilor de afaceri etc).

Deși la nivelul ANAF există date raportate de contribuabili prin Declarația 394, acestea NU sunt utilizate pentru a se face o analiză în vederea identificării și justificării diferențelor și, după caz, a contribuabilului care nu s-a conformat obligației de raportare în sistemul RO e-Factura.

De exemplu: un contribuabil a dedus o valoare de TVA mai mare în decontul de TVA în comparație cu facturile de achiziții regăsite în sistemul RO e-Factura.

Prin simpla corelare cu datele raportate în Declarația 394 depusă la ANAF atât de către client, cât și de către furnizor, s-ar putea identifica furnizorii care nu au încărcat e-facturile în sistemul RO e-Factura.

În această situație, Notificarea de conformare fiscală ar trebui să fie transmisă doar contribuabilului care nu s-a conformat.

Însă aceasta a fost transmisă și contribuabilului care a manifestat un comportament fiscal corect, impunându-i-se acestuia o sarcină administrativă inutilă, generatoare de costuri.

Însă trebuie menționat că o analiză coerentă și eficientă, care să țină cont și de aspectele specifice menționate anterior, nu se va putea realiza decât după ce raportarea SAF-T va deveni operațională pentru toți contribuabili, respectiv după data de 1 ianuarie 2025.

În aceste condiții, astfel de mecanisme, pripit implementate, nu au nimic în comun cu simplificarea, debirocratizarea, creșterea eficienței și inovarea la nivelul firmelor și la nivelul autorităților statului.

Ne exprimăm convingerea că o eficientă combatere a evaziunii fiscale se poate face doar printr-o adevărată transformare digitală la nivelul organelor fiscale.

Aceasta nu presupune doar implementarea unor instrumente prin care contribuabilul să raporteze către organul fiscal, ci prin automatizarea proceselor de analiză și prin corelarea datelor raportate la organele fiscale, prin inovare, prin implementarea de modele și tehnici științifice de analiză a datelor și prin integrarea inteligenței artificiale în aceste sisteme.

Așa cum am precizat ante, în momentul de față, atunci când există neconcordanțe între D300 (TVA) și D394 (declarație informativă, în care sunt raportate operațiunile în sfera TVA), acestea sunt notificate contribuabilului în baza art. 121^1 din Legea nr. 207/2015 și mitigate cu acesta.

În aceste condiții, este evident că un alt mecanism de notificare, provenit dintr-un așa-zis decont precompletat și D300, ar fi redundant, raportat la aceeași materie, în speță TVA.

Analizând situația de fapt existentă azi în practica curentă o organelor fiscale, se observă că, practic, RO e-TVA este un instrument birocratic care pare să fi fost creat pentru a transfera în sarcina contribuabilului activitatea specifică organelor fiscale.

Astfel, contribuabilul ar fi fost obligat, prin efectul legii, să întocmească o Notă justificativă pentru justificarea diferențelor, scutind funcționarii organelor fiscale de întocmirea Notificării de conformare, reglementată prin art. 121^1 din Legea nr. 207/2015, așa cum procedau până la aprobarea și implementarea RO e-TVA.

Abrogarea articolului care reglementa Nota de justificare a diferențelor impusă contribuabilului, sub sancțiunea amenzii, este un pas important către normalitate.

Aceasta reprezintă o „gură de oxigen” atât pentru profesioniștii contabili, deja sufocați de numeroase termene și obligații de raportare, cât și pentru antreprenori, afectați de lipsa de predictibilitate a legislației fiscale.

Cu toate acestea, implementarea noului mecanism Notificarea de conformare RO e-TVA, prin derogare de la prevederile art. 121^1 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, riscă să fie lipsită de eficiență, dacă nu se reglementează și regulile de emitere și utilizare care să îi asigure eficiența.

Doar sub condiția asigurării eficienței acestui noul mecanism, decontul precompletat de TVA își va regăsi rolul de instrument de sprijin pentru contribuabili, așa cum a fost propus de Comisia Europeană prin propunerea de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA pentru era digitală.

II. RO e-Factura

Propunerile transmise de CECCAR, care însă nu au fost preluate în textul OUG nr. 87/2024, ar asigura premisele evitării situației actuale în care sistemul RO e-Factura se blochează frecvent, afectând atât activitatea comercială a firmelor, cât și activitatea profesioniștilor contabili, care se îngrijesc de asigurarea conformării fiscale voluntare a contribuabililor.

Factura este un document justificativ esențial în desfășurarea activității comerciale a oricărei entități juridice.

Condiționarea utilizării exclusiv a e-facturii din sistemul RO e-Factura ca document justificativ, în condițiile în care sistemul, în mod evident, NU se află la nivelul tehnic necesar asigurării unei funcționări fără sincope, este încă o dovadă a precipitării în implementarea noului model de raportare tranzacție cu tranzacție, în timp real, bazat pe standardul european pentru e-Factura.

Se ignoră, practic, toate studiile de impact și rezultatele consultărilor efectuate de Comisia Europeană pentru a identifica soluția optimă pentru Cerințele de raportare digitală necesare unui sistem de raportare tranzacție cu tranzacție pentru operațiunile intracomunitare B2B și parțial B2C.

Acestea sunt mai relaxate decât cele impuse de sistemul național, raportarea pentru sistemul european fiind în timp cvasireal.

În dialogul cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, CECCAR a solicitat:

Prorogarea termenului privind obligația utilizării e-facturii și raportării acesteia pentru tranzacțiile B2C, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.

Astfel s-ar permite ca decizia de a implementa această obligație să se bazeze pe o analiză ex-post care să verifice dacă datele din raportarea SAF-T ar fi suficiente pentru analizele de risc la nivelul organelor fiscale.

Abrogarea de urgență a obligației de utilizare exclusiv a e-Factura ca document justificativ, care echivalează, practic, cu un sistem de raportare tranzacție cu tranzacție în timp real, revenirea la sistemul de raportare în timp cvasireal și introducerea unui termen de raportare a e-facturilor de 5 zile de la data înregistrării în sistemul contabil, conform amendamentului Parlamentului European la propunerea de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA pentru era digitală.

Abrogarea prevederilor care atrag răspunderea unor contribuabili pentru faptele altor contribuabili, respectiv sancționarea unui contribuabil care are un comportament fiscal corect, cu 15 % din valoarea facturii și cu imposibilitatea deducerii TVA, în situația în care furnizorul nu emite factura în sistemul RO e-Factura pentru o tranzacție economico-financiară.

Această prevedere încalcă principiile de bază ale dreptului civil, respectiv acele principii care stabilesc că fiecare persoană răspunde pentru faptele proprii, iar circumstanțele care atrag răspunderea pentru faptele altora sunt clar stabilite prin Codul civil.

În plus, se încalcă și legislația europeană în materie de TVA, respectiv principiul neutralității.
CECCAR consideră inoportună decizia de a extinde obligația utilizării e-Factura și a raportării acesteia în timp real și pentru tranzacțiile B2C, cu termen de implementare 1 ianuarie 2025.

Acestea în condițiile în care Cerințele de raportare digitală (CRD) la nivel european, conform propunerii de directivă, vizează extinderea acestei obligații de e-facturare DOAR la tranzacțiile intracomunitare B2B și doar pentru anumite tranzacții B2C iar raportarea acestora se va realiza în timp cvasireal.

Totodată, termenul de implementare propus pentru noul sistem de raportare european în scop de TVA este 1 ianuarie 2028, respectiv 5 ani de la data lansării propunerii de directivă.

În plus, la nivel național, această nouă Cerință de raportare digitală se suprapune celei de raportare SAF-T, care intră în vigoare tot de la data de 1 ianuarie 2025.

Practic, de la 1 ianuarie 2025 se vor introduce în paralel două instrumente care vor obliga contribuabilii să transmită organelor fiscale aceleași tranzacții în raportări diferite.

Această măsură nu are nimic de-a face cu simplificarea pentru firme, ci, dimpotrivă, impune o sarcină administrativă inutilă, consumatoare de resurse și, implicit, generatoare de costuri. În plus, raportările instituite anterior rămân în vigoare.

Se va ajunge la situația halucinantă ca o tranzacție să fie raportată de trei ori:

În sistemul RO e-Factura;
În raportarea SAF-T;
În declarația 394.
CECCAR consideră că până la momentul la care sistemul Ro e-Factura va atinge performanța tehnică necesară utilizării în condiții normale, fără sincope, raportarea în timp real a e-facturilor trebuie abrogată.

Această măsură impusă la nivel național excedează Cerințelor de raportare digitală, stabilite ca fiind optime pe baza unor studii de impact științifice desfășurate la nivelul Comisiei Europene, care stabilesc ca raportarea tranzacție cu tranzacție să se realizeze în timp cvasireal.

CECCAR consideră că o problemă în plus este legată de faptul că este sancționată înregistrarea unei facturi care nu este raportată în e-Factura (OUG nr. 115/2023, art. LXVIII).

Or, în realitate, discutăm despre o tranzacție care, deși nu a fost raportată în SPV, implică operațiuni economico-financiare (prestări/livrări) și plăți și care, în conformitate cu legea contabilității, impune obligația înregistrării.

În aceste condiții, culpa nu este datorată celui care primește/înregistrează, ci celui care emite.

Contribuabilul cu un comportament fiscal corect nu poate răspunde pentru fapta altuia, în condițiile în care într-o tranzacție nu există relație de subordonare între client și furnizor.

Astfel, deși era în atribuția organului fiscal să se asigure că furnizorul este conform cu prevederile legii, iar în caz de neconformare să fie sancționat, conform prevederii instituite este sancționat abuziv și beneficiarul.

Desigur, în mod bizar, o factură considerată de anumite prevederi din lege ca fiind nelegală – nu îndeplinește condițiile de document justificativ – devine legală și poate fi înregistrată în contabilitate dacă contribuabilul care are un comportament fiscal corect plătește o amendă în valoare de 15% din valoarea facturii.

Or, în acest context nu se poate explica printr-o logică juridică cum un text de lege poate amenda un contribuabil pentru o acțiune legală, respectiv înregistrarea unei operațiuni economico-financiare în contabilitate.

De asemenea, nu putem să omitem faptul că sancțiunea beneficiarului conform este mult mai consistentă decât cea prevăzută pentru furnizorul neconform.

Beneficiarul este sancționat cu 15% din valoarea facturii, imposibilitatea deducerii TVA, deși acesta a achitat taxa pe valoarea adăugată la momentul realizării achiziției.

În baza argumentelor prezentate ante, CECCAR consideră imperios necesară abrogarea propunerilor prezentate, considerând că forma actuală a reglementărilor legale nu este conformă cu principiul proporționalității și depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor fiscale în materie de TVA.

În perioada imediat următoare, CECCAR va propune instituțiilor publice și autorităților fiscale competente o serie de principii care să stea la baza unei strategii de resetare a modului în care „e-urile” fiscale sunt implementate în prezent, astfel încât transformarea digitală să se transpună în simplificare pentru firme și combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale de către stat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending