Connect with us
Publicitate

Administratie

C.J. Botoșani vrea să construiască un PARC și două CENTRALE fotovoltaice cu 2 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani și două unități subordonate au depus pentru finanțarea din Fondul pentru Modernizare trei proiecte care vizează realizarea unui parc fotovoltaic și a două centrale fotovoltaice, a anunțat astăzi instituția de la Botoșani.

Valoarea cumulată a celor trei proiecte este de 9,84 milioane de lei, echivalentul a 2 milioane de euro, din care cofinanțarea asigurată de către Consiliul Județean reprezintă aproximativ 2,4 milioane de lei (500 de mii de euro).

„Continuăm să atragem fonduri europene, pentru a transpune cât mai repede în realitate proiectul major de dezvoltare a județului. Aceste trei proiecte, depuse pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare, sunt foarte importante pentru noi. Pe deoparte, atragem fondurile europene, care generează investiții și locuri de muncă, iar pe de altă parte, vom asigura o parte din necesarul de energie electrică consumată de către Spitalul Județean de Urgență «Mavromati», Sanatoriul Podriga și Unitatea Medico-Socială Sulița. Astfel, se vor face economii la buget, bani care vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea serviciilor medicale și sociale oferite de către cele trei unități subordonate Consiliului Județean”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Proiectul Consiliului Județean are o valoare de 8,5 milioane de lei (1,7 milioane de euro) și presupune construirea unui parc fotovoltaic cu o putere de 1 MW la Bucecea. Energia produsă va fi destinată Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, unul dintre cei mai mari consumatori din județ.

Sanatoriul Podriga a aplicat pentru o finanțare de 812 mii de lei în vederea construirii unei centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 99,36 KW, iar Unitatea Medico-Socială Sulița a depus un proiect de 524 mii de lei pentru instalarea unei centrale fotovoltaice de 59,76 KW.

„Energia verde este o soluție pentru viitor. Aceste proiecte sunt deosebit de importante, deoarece asigură din surse regenerabile o parte din necesarul de energie a unităților subordonate Consiliului Județean. Este o primă etapă în implementarea strategiei Consiliului Județean de scădere a costurilor energetice. Avem în plan realizarea și a altor proiecte similare pentru unitățile subordonate, pentru că folosirea resurselor regenerabile reduce dependența față de furnizorii de energie și contribuie la dezvoltarea județului”, a declarat Cristian Nistor, administratorul public al județului și coordonatorul echipei de proiect.

Publicitate

Fondul pentru modernizare reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice, care prevăd îmbunătățiri în eficiența energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în statele membre ale Uniunii Europene cu PIB pe cap de locuitor la prețul pieței mai mic de 60% din media UE (10 state). Fondul este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2030, iar România are alocat un procent de 11,98% din total.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Futsal Cso Viitorul Darabani a devenit Campioană Națională la Futsal U19

Publicat

Publicitate

Futsal Cso Viitorul Darabani a deveni astăzi Campioana Națională la Futsal U19 în urma mai multor meciuri disputate pe teren propriu cu o deosebită intensitate dar și cu sprijinul unui public foarte inimos.

Futsal Cso Viitorul Darabani a luptat pentru trofeul de câștigătoare a Campionatului Național de Juniori U19 cu ACS West Deva, după ce tot astăzi a fost disputată finala mică, între CS Luceafărul Buzău și CN Nicu Gane Fălticeni!.

Futsal Cso Viitorul Darabani a reușit să se impună cu scorul general de 11 – 4 și a devenit Campioana Națională la Futsal U19, surclasând echipe mult mai galonate din România.

Publicitate

“Campioana Națională la Futsal U19 – Futsal Cso Viitorul Darabani!  Purtați numele comunității noastre pe umerii voștri în toată România! Suntem mândri de voi! FELICITĂRI!!!”, a transmis primarul orașului Darabani, Alin Gârbaci.

Meciul de astăzi a fost transmis live de FRF.tv, care a reușit să surprind toate momentele acestui meci viu disputat la Darabani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Mai cald decât în mod normal până pe 6 mai, pe întreg teritoriul României

Publicat

Publicitate

Temperaturile vor fi mai ridicate în cursul săptămânii viitoare decât media specifică acestei perioade, pe întreg teritoriul României. Ulterior, se prognozează că temperaturile se vor apropia de normal, iar în ultimele două săptămâni ale lunii mai se vor înregistra din nou valori termice peste medie, conform previziunilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 29 aprilie – 27 mai 2024, relatează agerpres.ro.

În ultimele două săptămâni din luna mai, temperatura medie a aerului va avea valori uşor peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţării.

În intervalul analizat de meteorologi, cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale în aproape toate regiunile ţării.

Publicitate

Astfel, în săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

În săptămâna 6 – 13 mai 2024, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, iar regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritatea regiunilor, posibil uşor excedentar în zonele montane.

Estimările meteorologice pentru următoarea săptămână din mai, respectiv 13 – 20 mai 2024, arată o temperatura medie a aerului care va avea valori uşor peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale
pentru acest interval, în toate regiunile.

Publicitate

În ultima săptămână de prognoză, 20 – 27 mai 2024, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.

Potrivit ANM, fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie lasă fără apă trei localități și o bună parte din municipiul Dorohoi

Publicat

Publicitate

Nova Apaserv S.A., furnizorul de apă de la Botoșani, a anunțat astăzi că intervenția la o avarie lasă fără apă trei localități și o bună parte din municipiul Dorohoi până luni, după care restricțiile vor fi aplicate doar pe perioada nopții.

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele S.C. Nova Apaserv S.A., și având în vedere că umplerea rezervoarelor de la Dealu Mare și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani va restricționa furnizarea apei până luni 29 aprilie 2024, ora 08:00, către utilizatorii din localitățile, Broscăuți, Corlăteni, Șendriceni – Pascari, inclusiv în municipiul Dorohoi zonele: Gării, Titulescu, Trestiana și Satul Nou.

Ulterior, în perioada 29-30.04.2024 restricțiile se vor face doar pe perioada nopții.

Publicitate

“Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție accidentală produsă ca urmare a vechimii și uzurii conductei!”, a transmis S.C. Nova Apaserv S.A.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii de frontieră de la Botoșani continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au depistat, pe suprafaţa râului Prut, aproximativ 500 metri de plase monofilament, care au fost îndepărtate de pe luciul de apă.

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ambarcaţiile din dotare, au observat plase de pescuit, în lungime totală de aproximativ 500 metri, de tip monofilament, ce aveau ochiul de plasă sub dimensiunile admise de lege.

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, iar peştii prinşi în ele au fost redaţi mediului natural acvatic.

Publicitate

“Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending