Connect with us

Actualitate

Burse școlare pe timpul vacanței de vară 2023. Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și când nu sunt cursuri

Publicat

Publicitate

Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și pe timpul vacanțelor școlare, cum este perioada de vară dintre doi ani școlari, potrivit ordinului cu criteriile de acordare a burselor, în vigoare din septembrie 2022. Există și câteva prevederi pentru acești elevi, printre care și condiția de a promova anul școlar sau să nu repete anul școlar din alte motive decât cele medicale. Restul elevilor primesc burse de merit, performanță sau studiu doar pentru perioadele de cursuri, informează EDUPEDU.
Mai multe persoane au semnalat pe adresa redactie@edupedu.ro și pe pagina de Facebook faptul că nu au primit bursele în luna iulie. Potrivit celui mai recent ordin de ministru, care reglementează criteriile de acordare a burselor, ordinul nr. 5.379 din 2022, doar bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. Elevii care îndeplinesc criteriile pentru celelalte burse, adică burse de merit, de performanță sau de studiu, primesc banii doar pentru perioadele de cursuri, potrivit ordinului.

„Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 20”, la articolul 20 fiind menționate bursele de ajutor social, potrivit articolului 3 din criterii.

Pentru elevii cu burse de ajutor social, ca să o primească, o condiție este și de a nu avea mai mult de 20 de absențe nemotivate și, în același timp, să nu fie corigenți la mai mult de o materie. De asemenea, beneficiază de bursa de ajutor social elevii eligibili care au terminat învățământul gimnazial și au fost admiși la liceu sau în învățământul profesional.

„Bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. Nu primesc bursa de ajutor social pe perioada vacanței de vară:

elevii care nu au promovat anul școlar;
elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult 20 de absențe nemotivate/an;
absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;
elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale”, scrie la articolul 20 din criteriile generale de acordare a burselor.
Edupedu.ro a scris aici despre criteriile complete de acordare a burselor în funcție de tipul lor și a prezentat modele de cereri pentru acordarea lor, care se depun de regulă la școli, la începutul anului școlar.

Cât pot primi elevii. Bursa de performanță, 500 de lei lunar
Bursele școlare sunt plătite obligatoriu pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.138, publicată în Monitorul Oficial pe 14 septembrie 2022: „Bursele prevăzute la art. 1 alin (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”, prevede articolul 2 al HG-ului.

Publicitate

Cuantumul minim al burselor a fost în anul școlar 2022-2023 același ca în anul școlar 2021-2022, sumele au rămas neschimbate:

500 lei, pentru bursa de performanță;
200 lei, pentru bursa de merit;
150 lei, pentru bursa de studiu;
200 lei, pentru bursa de ajutor social.
Numărul elevilor care au luat burse sociale la finalul anului școlar 2022-2023 a scăzut cu aproape 7 mii, comparativ cu situația acestora de la începutul anului școlar, potrivit unor date centralizate ale inspectoratelor școlare consultate de Edupedu.ro. La nivel național, 380.697 de elevi au beneficiat de burse de ajutor social la începutul anului 2022-2023, iar la finalul acestui an au fost 373.699 de elevi beneficiari. Vezi mai jos, în articol, datele pe categoriile de burse. Detalii aici.

Informații de context. Bursele se plătesc pe numărul de zile de școală
În luna noiembrie 2022, Edupedu.ro a scris că mai mulți părinți și elevi au semnalat redacției faptul că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație nu este prezentat modul de calcul al acestor drepturi ale elevilor. “În afara burselor sociale, celelalte se plătesc pentru zilele de școală, doar bursele sociale să plătesc integral indiferent de numărul de zile de școală și pe toată perioada anului școlar. Așa a fost mereu. Nu se dau de anul acesta burse”, explică secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro. Detalii aici.

Remedierea plăților întârziate ale burselor elevilor, mai ales în mediul rural, unde ar fi decalaje și de 6 luni, a fost cerută de Federația Națională a Părinților (FNP) în două adrese trimise luni, 10 iulie, către Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Orașelor din România (AOR). Documentele remise Edupedu.ro sunt semnate de președintele FNP, Iulian Cristache, și vin pe fondul „sesizărilor primite de către federație cu privire la neacordarea integrală a burselor elevilor, în special în mediul rural, în unele localități înregistrându-se întârzieri de peste șase luni”.

Sursa: EDUPEDU

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un erou al badmintonului din Botoșani a plecat dintre noi: Rămas bun, „Profu” Daniel Hrițcu

Publicat

Publicitate

Badmintonul din Botoșani și din întreaga țară își ia astăzi rămas bun de la cel mai mare antrenor pe care aceste meleaguri l-au dat vreodată. Daniel Hrițcu, un Maestru Emerit al Sportului, a lăsat o moștenire de neprețuit în lumea sportului, fiind un mentor deosebit pentru zeci de generații de copii.

Timp de aproape trei decenii, Daniel Hrițcu a fost sufletul secției de badminton a Clubului Sportiv Botoșani. Prin mâinile sale au trecut sute de sportivi care au obținut rezultate excepționale atât pe plan național, cât și internațional.

„Profu”, așa cum era cunoscut și respectat de toți cei care l-au avut ca antrenor, a reușit să modeleze și să șlefuiască talente care au dus numele Botoșaniului și al României pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor.

Fost handbalist, Daniel Hrițcu a ales să își dedice viața badmintonului după încheierea carierei sportive. Chiar dacă drumul său s-a schimbat, pasiunea și devotamentul față de sport au rămas aceleași. A „dat ora exactă” în nenumărate rânduri, prin rezultatele extraordinare obținute de sportivii pe care i-a îndrumat.

„Astăzi, când veștile triste ne aduc în față dispariția sa, întreaga comunitate de badminton din Botoșani și din România este în doliu. Rămas bun, „Profu”! Moștenirea ta va trăi mereu în fiecare sportiv care a avut privilegiul de a te cunoaște și de a învăța de la tine”, au transmis cei care l-au cunoscut și l-au prețuit ăe marele antrenor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 23 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 februarie 2025:

Loto 6/49: 23, 43, 21, 32, 1, 49

Loto 5/40: 19, 18, 31, 16, 1, 17

Joker: 42, 14, 6, 44, 40 +9

Noroc: 5 1 9 6 5 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 2 5 6 6 8

Super Noroc: 1 0 9 8 2 6

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Transport agabaritic de 788 de tone pe șoselele din România. Este cel mai mare care a traversat țara

Publicat

Publicitate

Transport agabaritic RECORD pentru centrala de la Mintia, adus duminică pe șoselele din România. Ministrul Energiei a declarat că la Mintia prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din UE, relatează alba24.ro.

În aceste zile, la Mintia este adusă o turbină de mari dimensiuni, cu un convoi agabaritic record pentru România.

Centrala ar urma să fie pusă în funcţiune în totalitate în anul 2026.

Imagini cu transportul turbinei de mari dimensiuni, au fost postate duminică de DRPD Timișoara.

Potrivit reprezentanților DRDP Timișoara, duminică dimineață, la ora 9, de la Nădlac DN 7, a pornit cel mai mare transport agabaritic care parcurge vestul țării, un transport lung cât un teren de fotbal.

Publicitate

Utilajul are o greutate de 788 de tone și convoiul care îl transportă are o lungime de 120 de metri.

Destinația finală a acestuia este Termocentrala Mintia.

Citeste mai mult

Eveniment

Liga Profesionistă de Fotbal a modificat ora la care se joacă sâmbătă Universitatea Cluj – FC Botoşani în etapa a 29-a

Publicat

Publicitate

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat astăzi că vor avea loc trei modificări în programul etapei a 29-a din Superliga, respectiv la orele de disputare ale meciurile de sâmbătă şi a primului programat duminică, relatează mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, programul modificat este următorul:

Vineri, 28 februarie

Ora 17.00 Unirea Slobozia – Oţelul Galaţi

Ora 20.00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – CFR 1907 Cluj

Sâmbătă, 1 martie

Publicitate

Ora 16.00 Universitatea Cluj – FC Botoşani

Ora 19.00 Universitatea Craiova – Farul Constanţa

Duminică, 2 martie

Ora 15.00 Politehnica Iaşi – Petrolul Ploieşti

Ora 20.00 FC Rapid 1923 – FCSB

Luni, 3 martie

Ora 17.00 Gloria Buzău – UTA Arad

Ora 20.00 Dinamo Bucureşti – FC Hermannstadt

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending