Connect with us
Publicitate

Actualitate

Burse școlare 2024-2025: Noi reguli aprobate de Guvern

Publicat

Publicitate

Se introduce bursa de reziliență, ca formă de stimulare a elevilor în vederea obținerii progresului în învățare. Bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanței școlare. Guvernul a aprobat în 28 iunie noi reguli de acordare a burselor școlare. Se introduce oficial bursa de reziliență și se modifică unele criterii pentru cea de merit, scrie alba24.ro.

 

Este vorba despre schimbări anunțate încă din primăvara acestui an, acum aprobate prin Ordonanță de urgență.

Publicitate

Bursa de reziliență pentru a motiva elevii cu rezultate medii să obțină rezultate mai bune. Se acordă pentru elevii cu medii între 7 și 9,50.

Bursa de merit este pentru elevii care obțin performanțe școlare (medii peste 9,50).

Cuantumul minim al burselor se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației la propunerea CNFIP. Pentru anul școlar 2024-2025 se menține cuantumul burselor la nivelul anului școlar 2023-2024.

Publicitate

Modificările sunt la Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Burse școlare 2024.2025. Tipuri de burse și cuantum

  • bursă de excelență olimpică (I și II):
    • pentru locul I: echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru locul al II-lea: 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru locul al III-lea: 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru menţiune: 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
  • bursa de merit: 450 lei/lună
  • bursa de reziliență: 300 lei/lună
  • bursă socială: 300 lei/lună
  • bursă tehnologică: 300 lei/lună

Burse școlare 2024-2025: Cum se acordă

Se stabilește modalitatea de alocare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, după cum urmează:

  • a) numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru
  • b) bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior
  • c) bursele sociale se acordă pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru
  • d) bursele tehnologice se acordă pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în condițiile stabilite prin metodologia-cadru
  • e) bursele de excelență olimpică I și II se acordă pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) și b), cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru.

La art. 108 după alin.(12) se introduce un nou alineat, alin.(121), cu următorul cuprins:

Publicitate

”(121 ) În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile stabilite prin metodologia-cadru astfel încât, la nivelul clasei de gimnaziu sau de liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar să se acorde un număr de burse de merit, cumulate cu un număr de burse de reziliență egal cu procentul de 30%, aceste burse se acordă într-un procent mai mic de 30”.

Burse școlare 2024-2025: Bursele de excelență olimpică

Sunt definite categoriile de distincții/premii pentru care se acordă bursa de excelență olimpică I, respectiv:

  • premiile I, II, III sau mențiune sau medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale
  • elevilor care obțin locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.

Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. De bursa de excelență olimpică I beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa. Elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Burse școlare 2024-2025. Criterii: nota la purtare, absențe

Acordarea bursei de excelență, bursei de merit, bursei de reziliență sau bursei tehnologice și se va face sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.

În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.

Burse școlare 2024-2025. Bursa socială

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Se lărgește cadrul beneficiarilor de bursa socială prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani. Aceștia trebuie să fie neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Bursa socială se stabilește prin raportare la întregul venit supus impozitării.

Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate la organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află beneficiarul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Verginel Gireadă, vicepreședinte PSD Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Verginel Gireadă vicepreședintele PSD Botoșani și primarul comunei Mihai Eminescu din județul Botoșani.

Verginel Gireadă a vorbit despre candidații PSD Botoșani pentru Parlamentul României dar și despre contracandidații din această campanie electorală.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani! Un incendiu a alertat locatarii. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-un apartament situat la etajul III al unui bloc de pe Calea Națională din municipiul Botoșani.

Mai multe materiale combustibile dintr-o încăpere s -au aprins de la un reșou electric în funcțiune. Vecinii au observat fumul dens și au sunat după ajutor.

 

Publicitate

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea lenjeria de pe un pat, cu degajări mari de fum și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul camerei. Proprietarul, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit în apartament. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât a suferit o ușoară intoxicație cu fum.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Municipiului Botoșani dă startul sezonului de sărbătoare

Publicat

Publicitate

Începând cu seara de 30 noiembrie, când în credința ortodoxă este cinstit Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, Apostolul românilor, va fi deschis iluminatul festiv în municipiul Botoșani.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, după ceremonialul religios și militar organizat pentru eroii neamului, municipalitatea va oferi 1.000 de porții de fasole cu cârnați, ceai și suc, în Centrul Istoric, începând cu ora 12:00.
Ca în fiecare an, produsele vor fi pregătite la Cantina de ajutor social din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS).
Porțiile oferite botoșănenilor vor fi asigurate din sponsorizări.
Municipalitatea asigură bucatele tradiționale, de Ziua Națională a României, începând cu anul 2005.
În seara de 1 decembrie, clădirea Primăriei Municipiului Botoșani va fi iluminată în culorile drapelului național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană

Publicat

Publicitate

Cultura reprezintă un pilon fundamental al identității județului Botoșani, un element esențial care reflectă valorile și tradițiile unei comunități. Patrimoniul cultural bogat, atât material, cât și imaterial, constituie o resursă valoroasă care nu doar că păstrează memoria colectivă, dar contribuie și la dezvoltarea economică și turistică a regiunii.

 

„Încă din prima zi de mandat, am anunțat că, împreună cu echipa mea, punem un accent deosebit pe cultură, care este un adevărat brand pentru județul nostru. Investițiile în sectorul cultural au un impact semnificativ asupra întregii comunități, nu doar prin conservarea și promovarea tradițiilor, dar și prin stimularea educației, dezvoltarea turismului și crearea unor noi oportunități economice”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

 

Emblematice sunt investițiile pe care administrația Federovici le-a derulat în ultimii ani:

  • Modernizarea și redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian” Ștefănești – singurul muzeu dedicat „poetului plastic al florilor”;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni;
  • Modernizarea și reabilitarea Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” de la Ipotești;
  • Reabilitarea Muzeului Județean de Istorie – primul mare proiect derulat de CNI în domeniul muzeal;
  • Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi – cel mai mare proiect derulat de Institutul Național al Patrimoniului;
  • Modernizarea Centrului Național de Studii – Memorialul Ipotești – unul dintre cele două proiecte din Regiunea de Nord-Est care îndeplinește principiile New European Bauhaus (NEB) și declarat a fi eligibil pentru finanțare;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Goilav în vederea transformării ei în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională – proiect pregătit pentru finanțare din Programul Regional;
  • Reabilitarea și restaurarea Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” – proiect inclus pe lista sinteză a CNI;
  • Construirea Monumentului de la Huțani în memoria victimelor celui mai tragic accident rutier din istoria României.
  • Casa Moscovici – achiziționată pentru a deveni noul sediu al Consiliului Județean

Pentru prima dată în istorie, autoritatea județeană a achiziționat o clădire importantă de patrimoniu, Casa Moscovici, cu intenția de a o restaura și muta aici sediul Consiliului Județean Botoșani. Documentația este pregătită pentru a fi depusă la finanțare pe Programul Regional, când se vor deschide axele de guvernare”, a mai spus Doina Federovici.

Publicitate

La începutul secolului trecut, Casa Moscovici i-a găzduit pe Regele Carol I, care a obținut independența României, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

Publicitate

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending