Se introduce bursa de reziliență, ca formă de stimulare a elevilor în vederea obținerii progresului în învățare. Bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanței școlare. Guvernul a aprobat în 28 iunie noi reguli de acordare a burselor școlare. Se introduce oficial bursa de reziliență și se modifică unele criterii pentru cea de merit, scrie alba24.ro.
Este vorba despre schimbări anunțate încă din primăvara acestui an, acum aprobate prin Ordonanță de urgență.
Bursa de reziliență pentru a motiva elevii cu rezultate medii să obțină rezultate mai bune. Se acordă pentru elevii cu medii între 7 și 9,50.
Bursa de merit este pentru elevii care obțin performanțe școlare (medii peste 9,50).
Cuantumul minim al burselor se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației la propunerea CNFIP. Pentru anul școlar 2024-2025 se menține cuantumul burselor la nivelul anului școlar 2023-2024.
Modificările sunt la Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Burse școlare 2024.2025. Tipuri de burse și cuantum
- bursă de excelență olimpică (I și II):
- pentru locul I: echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
- pentru locul al II-lea: 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
- pentru locul al III-lea: 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
- pentru menţiune: 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
- bursa de merit: 450 lei/lună
- bursa de reziliență: 300 lei/lună
- bursă socială: 300 lei/lună
- bursă tehnologică: 300 lei/lună
Burse școlare 2024-2025: Cum se acordă
Se stabilește modalitatea de alocare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, după cum urmează:
- a) numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru
- b) bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior
- c) bursele sociale se acordă pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru
- d) bursele tehnologice se acordă pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în condițiile stabilite prin metodologia-cadru
- e) bursele de excelență olimpică I și II se acordă pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) și b), cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru.
La art. 108 după alin.(12) se introduce un nou alineat, alin.(121), cu următorul cuprins:
”(121 ) În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile stabilite prin metodologia-cadru astfel încât, la nivelul clasei de gimnaziu sau de liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar să se acorde un număr de burse de merit, cumulate cu un număr de burse de reziliență egal cu procentul de 30%, aceste burse se acordă într-un procent mai mic de 30”.
Burse școlare 2024-2025: Bursele de excelență olimpică
Sunt definite categoriile de distincții/premii pentru care se acordă bursa de excelență olimpică I, respectiv:
- premiile I, II, III sau mențiune sau medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale
- elevilor care obțin locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.
Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. De bursa de excelență olimpică I beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa. Elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.
Burse școlare 2024-2025. Criterii: nota la purtare, absențe
Acordarea bursei de excelență, bursei de merit, bursei de reziliență sau bursei tehnologice și se va face sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.
Burse școlare 2024-2025. Bursa socială
Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.
Se lărgește cadrul beneficiarilor de bursa socială prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani. Aceștia trebuie să fie neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.
Bursa socială se stabilește prin raportare la întregul venit supus impozitării.
Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate la organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află beneficiarul.