Connect with us
Publicitate

Actualitate

Burse școlare 2024-2025: Noi reguli aprobate de Guvern

Publicat

Publicitate

Se introduce bursa de reziliență, ca formă de stimulare a elevilor în vederea obținerii progresului în învățare. Bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanței școlare. Guvernul a aprobat în 28 iunie noi reguli de acordare a burselor școlare. Se introduce oficial bursa de reziliență și se modifică unele criterii pentru cea de merit, scrie alba24.ro.

 

Este vorba despre schimbări anunțate încă din primăvara acestui an, acum aprobate prin Ordonanță de urgență.

Bursa de reziliență pentru a motiva elevii cu rezultate medii să obțină rezultate mai bune. Se acordă pentru elevii cu medii între 7 și 9,50.

Bursa de merit este pentru elevii care obțin performanțe școlare (medii peste 9,50).

Cuantumul minim al burselor se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației la propunerea CNFIP. Pentru anul școlar 2024-2025 se menține cuantumul burselor la nivelul anului școlar 2023-2024.

Publicitate

Modificările sunt la Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Burse școlare 2024.2025. Tipuri de burse și cuantum

  • bursă de excelență olimpică (I și II):
    • pentru locul I: echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru locul al II-lea: 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru locul al III-lea: 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru menţiune: 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
  • bursa de merit: 450 lei/lună
  • bursa de reziliență: 300 lei/lună
  • bursă socială: 300 lei/lună
  • bursă tehnologică: 300 lei/lună

Burse școlare 2024-2025: Cum se acordă

Se stabilește modalitatea de alocare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, după cum urmează:

  • a) numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru
  • b) bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior
  • c) bursele sociale se acordă pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru
  • d) bursele tehnologice se acordă pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în condițiile stabilite prin metodologia-cadru
  • e) bursele de excelență olimpică I și II se acordă pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) și b), cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru.

La art. 108 după alin.(12) se introduce un nou alineat, alin.(121), cu următorul cuprins:

Publicitate

”(121 ) În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile stabilite prin metodologia-cadru astfel încât, la nivelul clasei de gimnaziu sau de liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar să se acorde un număr de burse de merit, cumulate cu un număr de burse de reziliență egal cu procentul de 30%, aceste burse se acordă într-un procent mai mic de 30”.

Burse școlare 2024-2025: Bursele de excelență olimpică

Sunt definite categoriile de distincții/premii pentru care se acordă bursa de excelență olimpică I, respectiv:

  • premiile I, II, III sau mențiune sau medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale
  • elevilor care obțin locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.

Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. De bursa de excelență olimpică I beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa. Elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Burse școlare 2024-2025. Criterii: nota la purtare, absențe

Acordarea bursei de excelență, bursei de merit, bursei de reziliență sau bursei tehnologice și se va face sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.

În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.

Burse școlare 2024-2025. Bursa socială

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Se lărgește cadrul beneficiarilor de bursa socială prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani. Aceștia trebuie să fie neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Bursa socială se stabilește prin raportare la întregul venit supus impozitării.

Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate la organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află beneficiarul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Moarte GROAZNICĂ la Negreni. Un bărbat a murit mâncat de viu de câini!

Publicat

Publicitate

Moarte groaznică la Negreni, în comuna Știubieni, din județul Botoșani. Un bărbat de 48 de ani a murit astăzi după ce a fost mâncat de viu de câini.

Victima, un bărbat de 48 de ani, din județul Neamț, care lucra la o stână din localitate, ar fi fost atacat de mai mulți câini de la o stână vecină, în timp ce se afla în proximitatea stânii, împreună cu un alt bărbat, care lucra în același loc, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Victima s-ar fi îndepărtat de stâna sa pentru a da apă animalelor, moment  în care ar fi fost atacată de câini de la stâna vecină.

“În urma leziunilor suferite, bărbatul a decedat. Urmează să stabilim împrejurările în care s-a produs fapta, iar în funcție de rezultate vor fi dispuse măsuri legale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Oamenii din comună spun însă că ciobanul a scăpat de fapt cu oile în soia unui fermier din zonă, în timp ce proprietarii plantației l-au omorât și l-au dat la câini sa îl mănânce, o supoziție pe care și polițiștii o analizează în prezent.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorului temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri.

Publicitate

Totodată, a fost dispusă efectuarea autopsiei, pentru a stabili cu exactitate cauza decesului”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Cultura

Simbolul unei generații: Marea actriţă Ileana Stana Ionescu s-a stins din viaţă

Publicat

Publicitate

Celebra actriţa Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024, relatează mediafax.ro.

Ileana Stana Ionescu şi-a dat ultima suflare pe patul de spital, la vârsta de 87 de ani. În ultima perioadă, actriţa s-a confruntat cu probleme grave de sănătate.

„Cu durere în suflet, anunţăm trecerea la cele veşnice a actriţei Ileana Stana Ionescu. Dumnezeu să o odihnească în pace şi lumină veşnică!”, scrie pe pagina de Facebook „Actori români-Valorile României nu mor”.

„Teatrul Naţional <I.L.Caragiale> din Bucureşti anunţă cu tristeţe că astăzi, 30 iunie, actriţa Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actriţe pot merge marţi, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic”, au transmis reprezentanţii instituţiei pe Facebook.

Conform acestora, Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actriţe ale generaţiei sale.

A debutat ca actriţă in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşita, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor” de Molière, iar în anul 1959 a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Publicitate

Ileana Stana Ionescu a devenit actriţa Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” în 1965, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – “Micul infern” de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu (2013).

Actriţa s-a născut în 14 septembrie 1936, la Brad, în judeţul Hunedoara.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Ard recoltele și GRÂUL: Se duce pe apa Sâmbetei munca agricultorilor. Plâng țăranii iar pompierii luptă să stingă focul

Publicat

Publicitate

ISU Botoșani a anunțat în această seară că în ultimele ore, pompierii din Dorohoi, Ștefănești și Trușești au intervenit pentru stingerea a cinci incendii care au cuprins vegetația uscată și culturi de grâu.

Acestea au avut loc în următoarele localități:

✔️ Dragalina – au ars aproximativ trei ha dintr-un lan de grâu;

✔️ Năstase – a ars vegetația uscată de pe aproximativ 300 mp. Exista pericolul de propagare a flăcărilor la mai multe case;

✔️ Gorbănești – au ars aproximativ opt metri liniari dintr-un gard viu și vegetația uscată de pe zece metri pătrați;

✔️ Drislea – un început de incendiu la o combină agricolă care treiera grâu;

Publicitate

✔️ Albești – au ars aproximativ 2,5 ha dintr-un lan de grâu. A fost salvat grâul de pe o suprafață de cca. șase ha.

La intervenții au participat și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Albești, Gorbănești, Trușești, Cristinești și Mihălășeni.

Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat, scânteile mecanice provenite de la combinele agricole cu care se treierau grâul și scurtcircuitul.

Publicitate

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.

“Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani a reamintim proprietarilor terenurilor și reprezentanților asociațiilor agricole să:

– verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

–  remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

–  alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

–  asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

–  asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

–  strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

–  respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 30 iunie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 30 iunie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 iunie 2024:

Loto 6 din 49: 15, 46, 45, 23, 12, 24

Loto 5 din 40: 2, 9, 38, 8, 40, 5

Noroc Plus: 7 1 7 2 7 5

SuperNoroc: 0 4 5 0 1 1

Publicitate

Noroc: 4 7 9 3 7 6 0

Joker: 1 / 9, 26, 41, 1, 7

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending