Burse școlare 2023: peste 8.400 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit. Ministerul Educației a prezentat statistica burselor școlare, pe categorii, după centralizarea datelor cerută din țară.
Potrivit ministerului, în țară, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest burse de merit. Valoarea acesteia a crescut de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună, prin noua lege a învățământului preuniversitar.
Burse școlare 2023: situația burselor de merit pe tranșe de medii
Burse școlare 2023: peste 8.400 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit. Ministerul Educației a prezentat statistica burselor școlare, pe categorii, după centralizarea datelor cerută din țară.
În Alba, 139 de elevi au media de admitere sub 5 și vor primi burse de merit.
Potrivit ministerului, în țară, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest burse de merit. Valoarea acesteia a crescut de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună, prin noua lege a învățământului preuniversitar.
Publicitate
Burse școlare 2023: situația burselor de merit pe tranșe de medii
În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că:
8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 – 7.99
1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00
Raportat la numărul total de burse școlare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranșă reprezintă 0,66%.
82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00.
2,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00.
6,64% dintre bursele de merit sunt acordate pentru premii la etape județene sau naționale ale olimpiadelor/competițiilor școlare și extrașcolare.
În anul școlar 2022 – 2023 au fost acordate peste 260.500 de burse de merit și peste 92.000 de burse de studiu. În anul școlar 2023-2024, numărul beneficiarilor a crescut.
De asemenea, aproape s-a dublat numărul burselor sociale: peste 738.800 în acest an școlar, comparativ cu 389.490 de burse de ajutor social în anul școlar anterior.
Burse școlare 2023: cum se acordă bursele de merit
Bursele de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere.
Acest criteriu vizează ”stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu din România, reducerea disparităților sociale, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite, atât la examenele naționale, cât și la testările internaționale”, precizează ministerul.
Burse școlare 2023: propuneri de îmbunătățire a metodologiei
Ministerul Educației analizează propunerile de îmbunătățire a Metodologiei de acordare a burselor școlare, cu respectarea interesului superior al copilului și a principiului echității, potrivit sursei citate.
Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost elaborată în concordanță cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Cuantumul burselor școlare:
Bursa de merit: a crescut de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună;
bursa socială: a crescut de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună;
bursa tehnologică: a crescut de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună
Demersul a respectat etapele prevăzute de legislația în vigoare și principiul transparenței (elaborare, etapă de consultare publică, dezbatere publică), la solicitarea partenerilor de dialog social, ședință a Comisiei de Dialog Social, urmate de publicarea în Monitorul Oficial, mai precizează ministerul.
Burse de merit pentru elevi cu note mici
Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat, în octombrie, că prevederile din lege privind acordarea burselor de merit care au condus la „anomalii” vor putea fi remediate.
„Această anomalie care a apărut cu medii sub 5 pentru bursa de merit – este vorba de elevii din clasa a IX-a, în special elevii de la învăţământul profesional, care au fost admişi chiar şi fără Evaluarea naţională.
Practic, criteriul de ierarhizare pentru bursa de merit la clasa a IX-a este media de admitere. (…)
Sunt clase în special în învăţământul profesional unde au fost admişi toţi elevii indiferent de medie, au fost ierarhizaţi după această medie şi au fost admişi”, a spus acesta..
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.
Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.
Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.
Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.
În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.
Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.
Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.
La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.
Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.
Astfel, au fost controlate 18 autovehicule și fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.
Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.