Connect with us

Eveniment

Bursa ȘPĂGII în zona de Nord Est: La Ambulanța Neamț șpaga pentru un post a fost între 5.000 și 10.000 de euro

Publicat

Publicitate

Ai participat vreodată la un concurs și ai avut senzația că ești acolo doar pentru ca prezența ta și a altor candidați să fie doar pentru a valida „corectitudinea” concursului, pentru că oricum a câștigat cine trebuia? Ei bine, mulți dintre voi nu s-au înșelat, iar DNA reușește să arate tot mai des cu probe că acest lucru chiar se întâmplă. 

Mai multe persoane din conducerea Ambulanței Neamț au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că ar fi cerut sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca în urma susținerii unui examen pentru angajare să declare candidații admiși.

DNA a făcut cercetări cu privire la modalitatea prin care 22 de persoane au reușit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi de personal sanitar și sanitar auxiliar în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț și a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dan Dorin Morenciu, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale), relatează Mediafax.

În stare de libertate au fost trimiși în judecată Mihaiela Cojocariu, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, Elena Preda, la data faptei asistentă șefă în cadrul SAJ Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată și Ionuț Doarbeș, la data faptei angajat în cadrul SAJ Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Magdalena Epanu, Iuliana Ciobanu, Aurel Lupu, Cristian Movilă, Constantin Cristescu, Ioana-Cătălina Rascarache, Daniela Alexa, Mihai Sebastian Vrînceanu, Ciprian Constantin Jigău, Ioan Trăscăoanu-Stoian, Luiza Mariana Pîntea, Octavian Marele, la data faptelor angajați în cadrul SAJ Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2 – 18 mai 2022, SAJ Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022.

Publicitate

„În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă, mai arată Mediafax.

În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, arată DNA.

DNA precizează că, independent de înțelegerea avută inițial cu Dan Dorin Morenciu, inculpata Elena Preda ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial.

„În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta SAJ Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.

În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro). În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro”, potrivit DNA.

Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului, arată DNA.

În acest caz s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției 13 inculpați, angajați ai SAJ Neamț și candidați la concurs: Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității.

Potrivit DNA, în prezența apărătorilor aleși, cei 13 inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor, mai relatează aceeași sursă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Intervenție de urgență la Puțureni: Adolescent de 17 ani salvat din apele râului Volovăț

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost chemați, în această seară, să intervină în localitatea Puțureni, comuna Coțușca, după ce un adolescent de 17 ani a intrat în râul Volovăț și nu a mai reușit să ajungă la mal.

La fața locului au fost mobilizate trei echipaje din cadrul Punctului de Lucru Coțușca și Detașamentului Botoșani, dotate cu o barcă de salvare și două ambulanțe SMURD – inclusiv cea de terapie intensivă mobilă – precum și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

După aproximativ cinci minute de căutări, pompierii au găsit tânărul în apă, la circa doi metri de mal, unde adâncimea depășea cinci metri.

Echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare, care au avut efect: adolescentului i-a revenit pulsul, însă acesta se află în stare de inconștiență. El a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

Publicitate

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Țepele de pe litoral continuă. O femeie din Suceava a fost înșelată cu o garsonieră „fantomă” la Costinești

Publicat

Publicitate

În plin sezon estival, escrocheriile de pe litoralul românesc fac noi victime. O femeie din municipiul Suceava a fost înșelată de o persoană necunoscută care i-a promis, printr-o platformă online, închirierea unei garsoniere în stațiunea Costinești, județul Constanța.

Potrivit anchetatorilor, pe 30 iunie 2025, în timp ce se afla la domiciliu, femeia a găsit un anunț online care promova o garsonieră de închiriat în Costinești. A atras-o ideea de a petrece câteva zile la Marea Neagră, așa că a luat legătura cu persoana care pretindea că este proprietarul imobilului.

În urma discuțiilor purtate, suceveanca a rezervat locul pentru perioada 21–23 iulie 2025 și a transferat o sumă de bani reprezentând „garanția” solicitată. Totul părea în regulă până pe 8 iulie, când a încercat să îl contacteze din nou pe presupusul proprietar. Atunci a realizat că acesta nu mai răspunde la telefon, iar anunțul dispăruse complet de pe platformă.

Poliția a deschis dosar penal pentru înșelăciune, infracțiune prevăzută și pedepsită de art. 244 alin. 1 din Codul penal. Oamenii legii avertizează că astfel de cazuri nu sunt izolate și le recomandă celor care plănuiesc o vacanță pe litoral să fie extrem de vigilenți atunci când rezervă locuri de cazare online.

Recomandările poliției pentru a evita astfel de capcane:

  • Verificați atent autenticitatea ofertelor: folosiți site-uri oficiale sau platforme consacrate și citiți recenziile altor utilizatori.
  • Fiți sceptici dacă prețul cerut este mult sub media pieței – este un semnal de alarmă.
  • Nu trimiteți bani în avans fără garanții clare: cereți un contract scris și datele reale ale proprietarului.
  • Confirmați existența locației și disponibilitatea reală. Dacă nu puteți vizita în prealabil, solicitați fotografii suplimentare și detalii precise.
  • Folosiți doar metode de plată sigure, evitând transferurile rapide în conturi necunoscute.
  • Atenție la modul de comunicare: refuzul de a oferi informații clare sau insistența pentru plata urgentă a unui avans sunt motive de suspiciune.
  • Sesizați imediat poliția dacă suspectați o înșelăciune.

Polițiștii reamintesc că prevenția este cea mai bună metodă de a nu deveni victimă a unor astfel de înșelătorii care, din păcate, se înmulțesc în perioada concediilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (368)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

„România literară”  nr. 27-28 din 27 iunie 2025. Vasile Spiridon, la rubric sa „Istorie literară”,  publică eseul „Sentimente și resentimente” cu referire la Mihai Eminescu. Eseul este construit pornind de la conceptul (modelul) de „anxietate a influenței” a lui Harold Bloom. Într-o descriere a  cărții cu același titlu, editura „Cărturești” explică:  Anxietatea influenței ne arată însă că, înainte de a-și elabora teza canonului, Harold Bloom a creat o teorie a influenței, o influență care nu se stabilește între persoanele autorilor, ci între operele lor si între interpretările inevitabil inexacte, pe care și le fac unii altora în încercarea de a deschide un spațiu al propriei originalități. Este vorba, așadar, de o veritabilă teorie a intertextualitații, care de la publicarea ei incoace a avut un enorm impact asupra deconstrucției și teoriei literare poststructuraliste, în ciuda faptului ca Bloom a avut grija să nu se plaseze în nicio „tabără“ a criticii”.  Pornind de aici, Vasile Spiridon adaugă: „Chiar dacă Harold Bloom se referă în cartea sa „Anxietatea influenței” la creația poetică, acest mecanism cultural și psihologic poate fi aplicat deopotrivă criticilor și istoricilor literari atâta timp cât nu se încalcă logica de bază a funcționării modelului respectiv”.  Modelul, vizând critica  privindu-l pe Eminescu, este pliat de Vasile Spiridon pe două atitudini critice: de la critici cu orientări de dreapta și de la cei cu orientări de stânga. Astfel că: 1) „criticii și istoricii literari cu orientare de dreapta care se raportează mereu la moștenirea eminesciană și la excepționalismul românesc, relația cu poetul national nu presupune doar atingerea unuia sau a mai multor aspect prin lecturi critice, ci și o critică de identificare metafizică și culturală cu autoritatea sa transcendentală. Ei încearcă să reinterpreteze opera eminesciană în cheie naționalistă  erxtrem(ist)ă, în maniere critice care  îi falsifică sau îi amputează acesteia sensurile originare; 2) criticii literari de orientare stângistă „spun că precursorul nu trebuie doar iubit, cât și înfruntat. De o parte, sentimente, de alta –resentimente, în repoziționările simbolice pentru inventarea propriei legitimități. Pentru ei, eminescianismul nu reprezintă o esență culturală, ci un construct ideologic ce trebuie izolat față de valorile maximaliste ale canonicității curente. Dar, chiar și în condițiile contestării și ale demitizării, Eminescu rămâne obiect de proiecție central canonică. Criticii progresiști simt nevoia demitizărilor, a recontextualizărilor ideologice și a contestării canonului literar eminescocentric.  Numai că refuzul de a admira sau de a se retrage în conul de umbră al modelului  reprezintă tot o formă de a accepta, prin reacție… adversă, existența unei anxietăți a influenței”.

Eseul lui Vasile Spiridon se închide cu un punct de vedere personal: „Cu toate acestea, în fața aplicării grilelor ideologice excesive de ambele  direcții – din partea dreptei mitologizante și din partea stângii demitizante – , o reîntoarcere la primatul esthetic nu ar putea să însemne decât un act de ingeniozitate interpretativă.  Dar nu trebuie să ne închipuim totuși că, dacă se practică o astfel de critică în care să primeze esteticul, anxietatea influenței nu ar mai persista. Iar aceasta din simplul motiv că au existat anterior astfel de grille de lectură critică modelizante pentru un asemenea tip de discurs”.

„România literară”  nr. 27-28 din 27 iunie 2025. Gellu Dorian răspunde la întrebarea lui Cristian Pătrășconiu „cel mai îndepărttat loc de ceea ce înseamnă pentru dumneavoastră acasă”. Ce mai spune botoșăneanul nostru: 1) „Au urmat alte zece călătorii în  Statele Unite ale Americii.. Aș fi putut rămâne acolo. Nu am rămas din cauza acelui sindrom numit „dorul de casă”. Ultimelele zile, până la plecarea spre casă, mi se păreau de fiecare data nesfârșite și nu-mi explicam de ce doream atât de mult să mă întorc”; 2) „Cel mai straniu loc, de ar fi să aleg unul, din acest punct de vedere, ar fi undeva în nordul Iutlandei, unde am ajuns prin 1995. În romanul meu „Împotriva nostră”, am descries câteva aspect din acel spațiu, în care civilizația este la ea acasă cum se spune, iar traiul este unul asigurat, dacă ești dispus să intri în modul acela de viață”; 3) „Stranietatea este peste tot unde nu te simți acasă, oricât de bine ar fi acolo.  Acasă, însă, în ultima vreme, pare a se așeza acea straneitate, în care sufletul tău se încarcă de nostalgia liniștii în care ai fost învățat să trăiești. Depinde de tine cum știi să îmblânzești staneitatea, pentru a avea liniște și libertate oriunde te-ai afla”.

Citeste mai mult

Eveniment

Val de căldură și instabilitate în toată România. Temperaturi ridicate și episoade de furtuni în nordul Moldovei

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o săptămână cu vreme extrem de călduroasă în cea mai mare parte a țării, inclusiv în nordul Moldovei. La Botoșani și în județele învecinate, temperaturile maxime vor urca frecvent peste 33–34 de grade Celsius, cu disconfort termic accentuat, dar și cu perioade de instabilitate atmosferică, cu ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, relatează agerpres.ro.

Potrivit prognozei detaliate emise de ANM, în intervalul 14 iulie, ora 9:00 – 15 iulie, ora 9:00, vremea va fi călduroasă în aproape toate regiunile. În Moldova, inclusiv în județul Botoșani, sunt așteptate temperaturi maxime cuprinse în general între 27 și 37 de grade, cu valori mai mari în sudul regiunii. Disconfortul termic va fi resimțit mai ales în sudul Moldovei, unde se va atinge pragul caniculei, însă și în nordul Moldovei indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi apropiat de 80 de unități în zilele cele mai fierbinți.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în special după-amiaza și seara. Local, inclusiv în Botoșani și împrejurimi, ploile pot avea caracter torențial și pot acumula peste 15–20 litri/mp, fiind posibile și căderi de grindină.

Pentru intervalul 15 iulie, ora 9:00 – 16 iulie, ora 9:00, vremea rămâne caniculară pe arii extinse în sudul Moldovei, însă și în nordul Moldovei, inclusiv la Botoșani, se vor înregistra temperaturi maxime frecvent între 28 și 34–35 de grade, cu nopți tropicale în unele localități. ITU va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități în regiunile sudice și pe alocuri în cele estice, iar în nordul Moldovei se va menține ridicat, accentuând senzația de disconfort.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, manifestată prin înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, în special în zonele subcarpatice și la câmpie. Pe suprafețe restrânse, cantitățile de apă vor fi însemnate și vor fi posibile căderi de grindină.

Pentru intervalul 16 iulie, ora 9:00 – 17 iulie, ora 9:00, valorile termice vor începe să scadă ușor și în nordul Moldovei, însă vremea se va menține călduroasă, cu maxime de până la 32–33 de grade la Botoșani. Disconfortul termic va rămâne ridicat local, iar ITU se va menține în jurul pragului critic. În același timp, instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată în jumătatea nordică a Moldovei, cu înnorări temporar accentuate, averse posibil torențiale, descărcări electrice și intensificări de vânt. Local, vor fi cantități mai însemnate de apă și condiții de grindină.

Publicitate

Pentru perioada 17 iulie – 20 iulie, meteorologii estimează temperaturi apropiate de cele normale perioadei, cu maxime între 25 și 32 de grade în nordul Moldovei. Totuși, nu vor lipsi perioadele cu averse, în special la deal și la munte, dar și local în zonele mai joase.

Meteorologii avertizează locuitorii să se pregătească pentru alternanțe de caniculă și furtuni de vară, cu disconfort termic accentuat în orele de vârf, dar și riscuri asociate fenomenelor extreme, cum ar fi vijelii și grindină, în perioadele de instabilitate atmosferică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending