Connect with us
Publicitate

Actualitate

Bună dimineața! Am trecut la ORA de VARĂ. De astăzi ne trezim mai devreme pentru a merge la treaba

Publicat

Buna dimineața. În această noapte s-a schimbat ora. Este vorba despre trecerea la ora de vară. În noaptea de 30 spre 31 s-a schimbat ora și România a trecut la ora de vară 2024. Deci, de astăzi ne trezim mai devreme pentru a merge la treaba.

Mai exact, ceasul s-a dat cu o oră înainte, iar ora 03:00 a devenit ora 04:00. Pentru că s-a schimbat ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024.

Ora de vară este o practică adoptată de multe țări din întreaga lume. Constă în ajustarea orarului oficial al ceasului înainte cu o oră în perioada de vară, pentru a profita de lumina naturală a soarelui în timpul serii.

Scopul principal al orei de vară este de a economisi energie electrică prin reducerea utilizării iluminatului artificial în timpul serii, prin aceea că se utilizează mai multă lumină naturală după serviciu sau școală.

  • Se schimbă ora în weekend: Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.

Ora de vară: statele UE amână o decizie

Statele membre ale UE trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția a rămas în aer.

Propunerea de renunțare la schimbarea orei a venit ca răspuns la câteva inițiative cetățenești.

În februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul.

În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dan Șlincu: „Guvernul a aprobat autostrada care trece prin județul Botoșani”

Publicat

Sectorul de autostradă Pașcani – Suceava, care va trece prin comuna Tudora și care va asigura conectivitatea județului Botoșani cu Autostrada „Moldovei” (A7) și Autostrada „Unirii” (A8) a fost aprobat în ședința de aseară a Guvernului. Practic, prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a dat undă verde realizării licitației pentru proiectarea și execuția acestui sector de autostradă.

 „Autostrada A7 este foarte importantă pentru dezvoltarea Moldovei, în general, și a județului Botoșani, în mod special. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada «Moldovei» să devină cât mai repede realitate. Noi, Partidul Social Democrat, am demonstrat și demonstrăm în fiecare zi, prin proiectele și investițiile majore pe care le facem, că suntem garantul dezvoltării accelerate a județului!”, a declarat Doina Federovici, președintele organizației PSD Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani.

Autostrada Pașcani – Suceava, componentă a Autostrăzii „Moldovei”, are o valoare estimată de 9,25 miliarde lei cu tot cu TVA, fondurile fiind prevăzute în Programul de Transport 2021-2027. Termenul de implementare al proiectului este de 30 de luni, din care șase luni proiectarea și 24 de luni construirea.

„Prin realizarea acestei investiții se asigură o cale de comunicație modernă, realizându-se conexiunea între București și județul nostru, cu implicații majore în dezvoltarea regională și în fluidizarea traficului. De asemenea, acest sector de autostradă va crește siguranța participanților la trafic, concomitent cu scăderea timpilor de parcurs. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele prin care echipa social-democrată a reușit să impună ca prioritate guvernamentală investițiile în infrastructura rutieră a Moldovei. PSD este garantul construirii Autostrăzii A7. În mandatul domnului ministru Sorin Grindeanu au fost lansați în execuție 320 de kilometri, 65 dintre aceștia urmând a fi finalizați în acest an”, a afirmat deputatul PSD Dan Șlincu.

  Tronsonul Pașcani – Suceava va avea o lungime totală de 62 de kilometri și va străbate trei județe, Iași – 12,3 kilometri, Botoșani – 6,5 kilometri și Suceava 42,2 kilometri. Acesta va fi împărțit în două loturi. Primul lot va avea o lungime de 33 de kilometri, și se întinde între Pașcani și Roșcani, unde va fi construit un nod rutier de legătură cu descărcare în DJ 208C, Joldești – Vorona – Botoșani. Al doilea lot, care va avea o lungime de 29 de kilometri, va începe de la Roșcani și se va finaliza la Suceava, unde va fi construit un nod rutier care va asigura conectivitatea cu Aeroportul Salcea și cu DN29, Botoșani – Suceava. 

Pe întreg sectorul au fost proiectate 72 de  pasaje, poduri, viaducte și cinci noduri rutiere, dintre care două asigură conectivitatea cu județul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea de Florii și de Paști. Prognoza ANM

Publicat

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru perioada 15 aprilie – 13 mai 2024. Potrivit prognozei meteo pe patru săptămâni, vremea va fi mult mai caldă, cu temperaturi peste cele normale. Vești bune pentru agricultori, deoarece sunt prognozate și multe precipitații.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. ANM a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Se anunță în continuare temperaturi mult mai ridicate decât normalul perioadei. Însă meteorologii anunță că urmează și o perioadă în care vor fi multe precipitații.

Vremea în Alba în weekend 12 – 14 aprilie 2024. Chiar dacă pentru vineri se anunță câteva averse, temperaturile rămân mult mai mari decât ce ar trebui să avem în această perioadă. Apoi, de la jumătatea săptămânii un val de aer rece trece peste România.

Temperaturile vor scădea brusc, iar la munte sunt anunțate chiar ninsori.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 15 – 22 aprilie 2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est. În restul țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 22 – 29 aprilie 2024
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice. În rest, acestea vor fi apropiate de cele specifice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 6 – 13 mai 2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.

Citeste mai mult

Eveniment

„Nu toate persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi cele asigurate”, explică președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Publicat

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a clarificat, joi, declarațiile sale din urmă cu o zi, potrivit cărora, de la data de 1 iulie, persoanele care nu plătesc asigurare de sănătate „vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali”. 

Valeria Herdea a explicat că este vorba strict despre pacienții neasigurați care sunt suspecți de o afecțiune oncologică și care vor avea acces gratuit la analize gratuite de diagnostic pentru cancer, în conformitate cu prevederile Planului National de Combatere si Control al Cancerului.

Clarificările șefei CNAS vin după ce tot ea a afirmat, cu o zi înainte, că „anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, declara miercuri Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Modificarea pregătită de CNAS de la 1 iulie vizează însă analizele pentru diagnostic, pe care, până acum, neasigurații le plăteau și care, de la 1 iulie, ar urma să fie gratuite.

 

Odată diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți intră automat și sunt tratați gratuit în cadrul Programului Național de Oncologie, lucru care se întâmplă și acum.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Publicat

Sfântul Sava s-a născut la anul 334 într-un sat din zona Buzăului, nu departe de râul Mousaios (Buzăul de astăzi). Încă din copilărie s-a arătat râvnitor în credinţa creştină. Era un om drept în credinţă, blând, smerit, cucernic, gata spre ascultare şi liniştit. În anii 369-372, regele got Atanaric a dezlănţuit o cumplită prigoană asupra creştinilor. În apropierea Sf. Paşti ale anului 372, Atharid, fiul dregătorului got Rotheseu, a dat ordin ostaşilor să-l prindă pe tânărul Sava şi să-l poarte prin văi împădurite care fuseseră arse de curând, prin cioturi ascuţite, biciuindu-l. Făcându-se ziuă, prigonitorii au văzut însă că pe trupul Sf. Sava nu se afla nici un semn de vătămare, de aceea s-au înfuriat şi mai tare l-au răstignit pe două osii şi l-au trântit la pământ, lăsându-l să se chinuiască aproape toată ziua şi noaptea ce au urmat. Spre dimineaţă, o femeie ce trecea pe acolo l-a dezlegat, dar el a continuat să rămână în locul acela, netemându-se de ceea ce avea să urmeze. Când Atharid a aflat de aceasta, a poruncit ca Sfântul să fie legat cu mâinile de o grindă, după care a adus la el mâncăruri jertfite idolilor, din care l-au obligat să mănânce. Însă Sfântul a spus că acele mâncăruri sunt spurcate, ca şi cel ce le-a trimis, mărturisindu-l pe Hristos ca fiind singurul Stăpân şi Domn. Auzind aceste, unul din slujitori a aruncat în pieptul Sfântului un drug de fier ascuţit, dar Sfântul a rămas nevătămat, prin credinţa şi darul lui Dumnezeu. Auzind toate acestea, Atharid a poruncit să fie aruncat în râul Mousaios. Când au ajuns însă pe malul râului, slujitorii înfricoşaţi de minunile care le văzuseră, voiau să-l lase pa Sfânt să fugă, dar acesta s-a împotrivit, rugându-i să împlinească porunca până la capăt. Atunci, slujitorii i-au pus peste gât un lemn, şi aşa l-au aruncat în apă. Astfel s-a săvârşit din această viaţă, prin lemn şi prin apă, Sf. Sava, la vârsta de 38 de ani. După ce l-au înecat, ucigaşii i-au scos afară din apă trupul, pe care însă l-au lăsat neîngropat, şi au plecat. Trupul său a fost găsit nevătămat de fraţii creştini şi îngropat cu cinstea cuvenită, într-un loc tainic, ştiut numai de ei. La cererea Sf. Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia, Iulius Soarnus, a trimis bărbaţi vrednici de încredere pentru a ridica moaştele Sf. Sava şi a le duce în Capadocia. Într-o epistolă din anul 374, Sf. Vasile cel Mare confirmă primirea nepreţiosului dar, mulţumind totodată pentru ajutorul acordat. Aceste sfinte moaşte au fost însoţite şi de o scrisoare a episcopului Tomisului de la acea dată, Bretanion, în care se descrie martiriul Sf. Sava.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending