Connect with us
Publicitate

Eveniment

BUCURIE în Parcul „Frank” din Hudești și pe Stadionul Local din Darabani: Copiii au fost sărbătoriți de pompieri

Publicat

Publicitate

Copii fericiți, bucuroși să stea de vorbă cu pompierii, să probeze echipamentele pe care aceștia le folosesc în misiuni și să învețe să salveze vieti! Asta au văzut pompierii, astăzi, la Hudești și Darabani.

În cele câteva ore petrecute împreună, în Parcul „Frank” din satul Hudești și pe Stadionul Local din orașul Darabani, au învățat unii de la alții.

Salvatorii le-au împărtășit cunoștințele pe care le dețin și care, cu siguranță, îi vor ajuta să prevină sau să facă față situațiilor critice, iar cei mici i-au molipsit cu veselie.

Nelipsite au fost și autospeciala de intervenție cu apă și spumă, autospeciala pirotehnică, kit-ul de salvare din fântâni și șenilata deoarece, este cunoscut faptul că cei mici sunt curioși să afle cum funcționează și la ce folosesc accesoriile.

De departe, cel mai așteptat moment a fost întâlnirea cu cel mai renumit salvator, Pompierul Sam.

Bucuria de a-și întâlni eroii s-a citit în ochii fiecărui copil.

Publicitate

Indiferent de vârstă, au vrut să vadă îndeaproape autospeciala de stingere sau pirotehnică, să se plimbe cu șenilata, să probeze kit-ul de salvare din fântâni și au ascultat cu interes informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Vizibil emoţionaţi, au îmbrăcat haina de pompier, costumul de pirotehnician și au stins un incendiu imaginar.

“Toți cei care au interacționat, astăzi, cu pompierii au primit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale “R.I.S.C – Renunță. Improvizațiile sunt Catastrofale”, “Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Nu tremur la cutremur” și „Viziune 2020″.

Publicitate

Activitățile de astăzi au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului, cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani și Primăriei Orașului Hudești”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Monitorizare AUTOMATĂ cu camere video fixe și mobile, senzori și stații meteo pe autostrăzi. Cum vor fi sancționați șoferii

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Administrare a Infrastucturii Rutiere (CNAIR) a anunțat că pregătește noi sisteme inteligente de transport (ITS) pentru autostrăzile A1, A2, A3 și DN1, relatează alba24.ro.

Prin sistem de camere fixe sau mobile, se va putea monitoriza traficul, dar vor putea fi colectate și date despre viteza cu care circulă șoferii, greutatea mașinilor de marfă sau se vor comunica avertizări despre evenimente rutiere.

De asemenea, vor fi disponibile informații despre condiții de trafic, limitele de viteză, condiții meteo.

Cu ajutorul acestor camere, se vor putea aplica sancțiuni pentru șoferi.

Sistem complex de monitorizare pe autostrăzi. Investiția

Contractul pentru sistemelor existente și montarea altora noi, conform normelor europene actualizate, a fost atribuit, potrivit stiripesurse.ro. Acesta a fost câștigat de firma Electra Invest.

Este vorba despre contractul de achiziție lucrări ”Sistem de monitorizare si informare asupra traficului si a condițiilor de circulație pentru Autostrada A1 București – Pitești, Autostrada A2 București – Cernavodă, Autostrada A3 București – Ploiești, DN 1 București – Ploiești”.

Publicitate

Acesta este în valoare de 137.119.813,48 lei. Investiția va fi finanțată prin Programul Transport, respectiv cu 46.121.748,97 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională. Restul este contribuția statului.

Durata contractului este de 84 de luni și cuprinde: 6 luni perioada de proiectare, 18 luni perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanție a lucrărilor.

Lungimea sectoarelor de drumuri pe care vor fi implementate Sisteme de Transport Inteligente în cadrul acestui proiect este de aproximativ 360 de kilometri. Din aceștia, 315 km sunt pe sectoare de autostradă și 45 km pe drum național.

Publicitate

La acestea se adaugă retehnologizarea și dezvoltarea capacităților Centrului de Monitorizare și Informare din cadrul DRDP București, potrivit CNAIR.

Sistem complex de monitorizare pe autostrăzi. Ce vor urmări camerele video

Sistemul de monitorizare va permite:

  • culegere/procesare date de trafic: număr vehicule, clasificare vehicule, viteza de deplasare, gabarit, densitate trafic
  • culegere/procesare date meteorologice: senzori meteo (îngheț, grosime strat zăpadă/gheață, vizibilitate, cantitate precipitații, direcție/viteză a vântului, temperatură, umiditate) – stații meteo aer, senzori polei
  • culegere/procesare date privind starea infrastructurii: informații video și starea echipamentelor coponente ale sistemelor
  • culegere/procesare date de identificare a vehiculelor; recunoaștere automată numere de înmatriculare/penalizare rovinietă
  • generare alerte, detecție incidente

Pentru sistemul de monitorizare video, CCTV vor fi utilizate:

  • camere cu sistem de mișcare și panoramare (la intrările pe segmentul de autostradă, în parcări, noduri rutiere și zone cu risc de accident)
  • camere fixe, zoom fix, pe sectorul de autostradă

Arhivarea datelor se va face săptămânal.

Sistem complex de monitorizare pe autostrăzi. Camere fixe/mobile, senzori

Vor fi montate camere fixe/mobile, stații meteo, senzori, astfel:

  • A1 București-Pitești: 33 camere mobile, 38 camere dedecție incidente, 8 camere fixe, 5 stații meteo, 4 senzori polei; pe 110 km
    A2 București-Cernavodă: 35 camere mobile, 66 camere detecție incidente, 40 de camera fixe, 8 stații meteo; pe 150 km între nod rutier Gara Cățelu și intrare/ieșire Cernavodă
    A3 București-Ploiești: 20 camere mobile, 42 camere detecție incidente, 16 camere fixe, 4 stații meteo; pe 60 km – între nod cu centura București și nod centura Ploiești
    DN1 București-Ploiești: 17 camere mobile, 28 camere detecție

Noile echipamente se vor instala pe structure de susținere noi (stâlpi, console, suporți transversali) sau pe cele existente.

Citeste mai mult

Eveniment

Curs de formare a facilitatorilor de tineret la Botoșani. SURPRIZE pentru participanți în cadrul proiectului „Acțiunea Înseamnă Schimbare”

Publicat

Publicitate

Între 29 august și 3 septembrie 2024, la Botoșani, a avut loc cursul de formare a facilitatorilor de tineret, o activitate importantă în cadrul proiectului „Acțiunea Înseamnă Schimbare”.

Proiectul este implementat de FJTB – Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani în parteneriat cu FNT – Fundația Națională pentru Tineret și FJTPH – Fundația Județeană pentru Tineret Prahova.

La curs au participat tineri din județele Botoșani, Suceava și Prahova, care au dobândit competențe de facilitare, și au trăit experiențe de neuitat într-un cadru educativ și interactiv.

Tematica cursului a fost structurată pe mai multe module esențiale:

– Noțiuni de bază despre învățarea experiențială: Rolul trainerului, tipuri de învățare (clasică, experiențială și emergentă), stiluri de învățare și ciclul de învățare al lui David A. Kolb.

– Dinamica grupului și managementul participanților: Etapele dezvoltării grupului, gestionarea comportamentelor dificile și tehnici de contractare în facilitare.

Publicitate

– Managementul procesului de training: De la analiza nevoilor și proiectarea programului, până la implementare, monitorizare și follow-up.

– Metode și aplicații practice: Tehnici diverse de facilitare, de la icebreakers și jocuri de rol la brainstorming și simulări.

– Abilități de comunicare: Gestionarea emoțiilor, comunicarea asertivă, feedback și ascultare activă.

Publicitate

Experiențe unice și întâlniri de neuitat: Participanții au avut ocazia să-și dezvolte abilitățile de a vorbi în public într-un mod inedit, în sala de spectacol, unde au fost mentorati de Gabriel Bârjovanu, tenor la Opera Națională din Oslo. Acesta le-a oferit sfaturi valoroase despre cum să utilizeze poziția pe scenă, să se adapteze luminii, să își folosească vocea eficient și să profite de acustica sălii.

„Una dintre cele mai mari provocări pentru tineri a fost gestionarea emoțiilor și frica de a vorbi în public. Exercițiul de vorbire în public, ghidat de Gabriel Bârjovanu, a fost un moment deosebit care i-a ajutat să își depășească temerile și să capete încredere,” a explicat Emilian Ivasuc, organizator al cursului.

Cursul a inclus și momente de relaxare și socializare, printre care o seară de jocuri, inclusiv Mafia, și o întâlnire socială cu alți tineri și voluntari din Botoșani. Aceste activități au facilitat crearea unor conexiuni între participanți și au consolidat spiritul de echipă.

Proiectul „Acțiunea Înseamnă Schimbare” continuă să ofere tinerilor oportunități de formare și dezvoltare personală, consolidându-le abilitățile de facilitatori și implicându-i activ în comunitate.

Citeste mai mult

Educație

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației ca elevii din familii monoparentale să primească bursa socială

Publicat

Publicitate
Avocatul Poporului a cerut Ministerului Educației ca elevii din familii monoparentale să primească bursa socială indiferent de venitul pe membru de familie, precizează Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) într-un comunicat transmis Edupedu.ro. Reacția Avocatului Poporului vine după ce FEPAL a cerut implicarea instituției, precizând că Ministerul Educației face o discriminare la acordarea burselor sociale pe anul școlar 2024-2025. Amintim, bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit în anul școlar 2024-2025,conform metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial, iar anul trecut școlar nu exista această condiție.
  • Edupedu.ro a scris că o mamă singură a transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu pe motiv că noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul școlar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din România”.

Avocatul Poporului cere Ministerul Educației ca bursele sociale din familiile monoparentale să fie acordate indiferent de veniturile pe membru de familie, adică să revină la vechile reguli din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023, unde se preciza că bursa socială se acordă elevilor care provin din familii monoparentale, “fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.

“Am revenit la Ministerul Educației și am solicitat formularea unui punct de vedere pe marginea celor de mai sus, dar și din perspectiva analizării oportunității modificării și completării Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, în sensul revenirii la vechea reglementare din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, care acorda vocație la obținerea bursei sociale elevilor din familiile monoparentale, indiferent de venitul pe membru de familie. În funcție de informațiile/documentele obținute, vom propune și efectua, după caz, și alte demersuri necesare soluționării dosarului constituit ca urmare a sesizării din oficiu”, scrie în solicitare.

Avocatul Poporului mai precizează că a cerut lămuriri de la Ministerul Educației și în altă privință semnalată: “Instituția s-a sesizat din oficiu la data de 22 iulie 2024, în contextul dispozițiilor referitoare la situația elevilor olimpici naționali care se califică în loturile pentru etapele internaționale ale olimpiadelor și nu obțin niciun premiu sau medalie în categoria elevilor cu vocație la bursa de merit sau de excelență, solicitând Ministerului Educației un punct de vedere pe marginea celor semnalate cu această ocazie”.

“Ulterior inițierii demersurilor sus-menționate, mai mulți petenți, printre care și dumneavoastră, ne-au semnalat o altă problemă cauzată de apariția Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, respectiv situația elevilor din familiile monoparentale. Concret, din punct de vedere al venitului, nu există diferențe între familia monoparentală și familia copilului orfan de unul dintre părinți și, totuși, în cazul familiei monoparentale, bursa este condiționată de venit.
Cu titlu de exemplu, dumneavoastră ne-ați sesizat faptul că numărul familiilor monoparentale nu este unul foarte mare în România, astfel încât noile prevederi nu au capacitatea să genereze o economie bugetară semnificativă, însă sunt de natură să creeze o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între elevii cu vocație la bursa socială”, scrie în răspunsul Avocatului Poporului către FEPAL.

Informații de context

Bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit în anul școlar 2024-2025, conform metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial. Pentru elevii din familii monoparentale se va lua în calcul venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni, care trebuie să fie mai mic de un salariu minim net pe economie.

În anul școlar 2023-2024, bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale nu au fost condiționate de venit, deși în proiectul inițial al metodologiei de acordare a buselor Ministerul Educației condiționa de venit bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat și bursa socială pentru elevii din familii monoparentale.

Publicitate

 

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a înaintat recent o petiție către Avocatul Poporului, solicitând o intervenție în legătură cu noile reglementări privind acordarea burselor pentru elevi, stabilite prin Ordinul Ministerului Educației nr. 5518/11 iulie 2024.

“Analizând Metodologia-cadru de acordare a burselor pentru anul școlar 2024-2025, FEPAL a identificat o problemă semnificativă: noile prevederi discriminează elevii din familii monoparentale prin impunerea unor condiții de venit, în timp ce elevii orfani beneficiază de aceleași burse fără restricții financiare. Această situație riscă să amplifice inegalitățile și să afecteze accesul la educație pentru un segment vulnerabil al elevilor”, scria în comunicatul FEPAL.

Publicitate

“Este crucial ca toți elevii să beneficieze de oportunități egale, fără discriminări bazate pe structura familială. Reglementările actuale sunt inechitabile și nu reflectă realitățile sociale cu care se confruntă elevii din familii monoparentale”, a declarat Daniela Tarnovski, Director de Program – Familii Monoparentale.

FEPAL a solicitat Avocatului Poporului să analizeze aceste reglementări și să intervină pentru a asigura un sistem de burse echitabil, care să nu discrimineze elevii în funcție de contextul familial.

Recent, pe 21 august, Asociația Creștem Copii Fericiți și Asociația Părinților L.T. „Lucian Blaga” București a solicitat Ministerului Educației modificarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025, astfel încât toți elevii care provin din familii monoparentale să poată beneficia de burse sociale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie și lansează petiția „Toți elevii din familiile monoparentale au aceleași drepturi. Toți au nevoie de sprijin!”, conform unui comunicat transmis redacției Edupedu.ro.

Prima sesizare a fost făcută de o mamă care semnalează că noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul scolar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din România”, într-o scrisoare deschisă către Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

Eveniment

Eclipsă parțială de lună plină, vizibilă în România. Evenimente astronomice în septembrie 2024

Publicat

Publicitate

Eclipsă parțială de lună plină, vizibilă în România. Este cel mai important fenomen astronomic al lunii septembrie, vizibil din țara noastră. Se va produce în data de 18 septembrie și va avea punctul maxim la ora 5:44. Fenomenul este cu atât mai frumos cu cât se suprapune peste o lună plină, scrie alba24.ro.

Practic vorbim despre cea de a doua din cele patru superluni consecutive.

Luna plină din septembrie este cunoscută sub numele de Luna Recoltei, iar în acest an nu doar că va fi mai aproape de Pământ, dar va fi însoțită și de o eclipsă parțială.

Eclipsă parțială de lună plină: Evenimente astronomice septembrie 2024
8 septembrie – Saturn în opoziție

18 septembrie – Luna Plină (Superluna)

18 septembrie – Eclipsă de lună plină vizibilă în România

Publicitate

20 septembrie – Neptun în opoziție

22 septembrie – Echinocțiul de toamnă

O eclipsă parțială de Lună este un fenomen astronomic în care doar o parte din Lună intră în umbra Pământului.

Publicitate

Acest lucru se întâmplă atunci când Soarele, Pământul și Luna nu sunt perfect aliniate într-o linie dreaptă, ci parțial.

În timpul unei eclipse parțiale de Lună, o parte din suprafața Lunii intră în umbra Pământului (umbra propriu-zisă), în timp ce cealaltă parte rămâne în penumbră, care este o umbră parțială, mai puțin întunecată.

Aceasta înseamnă că o parte a Lunii va părea întunecată, în timp ce restul rămâne mai luminos.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending