Connect with us

Eveniment

Brutăria din Trușești, unicat de la țară, care susține o întreagă comunitate. Întreg profitul este investit în ajutoarea nevoiașilor

Publicat

Publicitate

Într-o comună din județul Botoșani funcționează o brutărie unică în România. A fost înființată din fonduri internaționale destinate ONG-urilor iar profitul obținut este folosit pentru a ajuta bătrânii și elevii nevoiași din comunitățile rurale. Produsele sunt naturale și foarte apreciate în zonă, scrie ADEVĂRUL.

În comuna Trușești, județul Botoșani, o localitate rurală situată aproape de granița României cu Republica Moldova, la un gemuleț încastrat în peretele unei vechi grădinițe se vând pâine, tot felul de bunătăți din aluat bine copt, dar mai ales speranțe. Acest loc magic se numește „Cuptorul de basm” și într-adevăr face minuni într-o lume a sărăciei și a lipsei de șanse. Dincolo de metafore, „Cuptorul de basm” este o brutărie unică în România care face pâine pentru a da o șansă la o viață cât mai normală celor aflați în nevoie. „Adevărul” vă face cunoscută povestea fascinantă a acestui loc în care spiritul civic și iubirea față de semeni s-au împletit într-un mod armonios.

Început de drum: o grădiniță dezafectată și bani de la Fundația lui Șoroș

Povestea acestei brutării a început în anul 2012, într-o perioadă grea pentru majoritatea comunităților rurale din județul Botoșani. La Trușești, sărăcia și lipsa de perspective deveniseră o constantă pentru localnici. Locuri de muncă aproape că nu se găseau, iar numărul nevoiașilor era tot mai mare. În acest context soții Pădureț-Nechifor, Petru și Loredana cum sunt cunoscuți în comunitate, pasionați de domeniul asistenței sociale au decis să înființeze, în 2012, o asociație umanitară numită „Impact Trușești”.

Și chiar doreau să facă ceva cu impact în comunitățile rurale din zona Trușeștului. La acea vreme, Petru era angajat la căminul de bătrâni din comună, iar Loredana era asistent social la Primăria Trușești. Cu alte cuvinte, cunoșteau foarte bine realitățile sociale din zonă. După programul de muncă se dedicau planurilor și proiectelor. Așa au dat peste programul ”RURES – Spaţiul Rural şi Economia Socială în România”, implementat de Fundaţia ”Soroș”. Au reușit să acceseze fonduri și au deschis o întreprindere socială, „Cuptorul de Basm”, relatează ADEVĂRUL.

Petru Pădureț-Nechifor FOTO Cosmin Zamfirache
Petru Pădureț-Nechifor FOTO Cosmin Zamfirache

„A fost înființată în anul 2014, după ce în prealabil în anul 2012 am înființat Asociația „Impact Trușești”. Scopul este unul social fiindcă întreprinderea este socială. Înseamnă că din ceea ce facem noi producție și vânzare, banii trebuiau să se întoarcă în comunitate să facem ceva pentru ea. A fost dorința de a produce pentru a ne ajuta comunitatea. Acesta era scopul”, mărturisește Petru Pădureț-Nechifor, președintele asociației. Soții Pădureț-Nechifor au hotărât ca întreprinderea lor socială să se bazeze pe producția de pâine și alte produse de panificație.

Cu alte cuvinte să deschidă o brutărie. De aici și numele de „Cuptorul de Basm”. Cu banii de la Fundația Soroș au cumpărat utilaje. Au mers la cursuri pentru a ști cum să se descurce în domeniul antreprenorial și cum să facă pâine. Le mai trebuia un sediu.

Publicitate

Au găsit o grădiniță dezafectată, la marginea drumului care duce către Ștefănești, un orășel situat chiar la graniță. Cu fonduri de la Primărie, dar și cu bani împrumutați au reușit să-l renoveze și să-l transforme într-o brutărie în toată regula. „În mediul rural este o afacere care merge fiindcă toată lumea mănâncă pâine, cozonaci, colaci și plăcinte. Atât la ocazii, dar și pentru consumul de zi cu zi. Am făcut cursuri de antreprenoriat, am învățat pas cu pas”, preciza Loredana Pădureț-Nechifor, scrie ADEVĂRUL.

Pâine sută la sută naturală și o șansă pentru sătenii fără loc de muncă

Ideea de a face o brutărie se potrivește de minune zonei. Și asta în condițiile în care Trușeștiul are o tradiție aparte în coacerea pâinii tradiționale. Fiind o întreprindere socială, soții Pădureț-Nechifor s-au gândit să dea o șansă în primul rând oamenilor din comunitate, care se confruntau cu lipsa locurilor de muncă și a veniturilor reduse. „Aici sunt angajate persoane din mediul rural, sunt femei din mediul rural care lucrează pe partea de brutărie, tot ce înseamnă producție, și bineînțeles fără experiență. Ne-am dorit să formăm aici oamenii, să le dăm o șansă pentru un loc de muncă”, precizează Petru Pădureț-Nechifor.

Brutăreseșe lucrează de la patru dimineața FOTO Cosmin Zamfirache
Brutăreseșe lucrează de la patru dimineața FOTO Cosmin Zamfirache

Primul „maestru-pitar” a fost Nea Ghiță, un om cu o experiență aparte în domeniul panificației. Până la pensionare, în pragul vârstei de 70 de ani, nea Ghiță i-a învățat pe toți rețete și o întreagă tehnologie. Din păcate primul „maestru-pitar” a plecat dintre cei vii, în urmă cu câțiva ani. Lecția a fost însă predată și continuată cu mult sârg de sătence dornice de muncă.

În primul rând casnice, fără experiență și care căutau de multe ori cu disperare un loc de muncă. În momentul de față sunt cinci angajați, adică trei brutărese, un fochist pentru cuptorul de lemne dar și un om cu transportul. Anca Rusu, o casnică nevoită să-și întrețină familia după ce soțul a ajuns să aibă probleme de sănătate, a devenit om de bază la brutărie. Știe să facă toate sortimentele și chiar reușește să le învețe chiar și pe angajatele noi. „Cuptorul de basm” a reprezentat o șansă nesperată de care vrea să profite la maxim.

Produsele sunt căutate de clienți FOTO Cosmin Zamfirache
Produsele sunt căutate de clienți FOTO Cosmin Zamfirache

„Pentru mine a fost foarte important. Este primul meu loc de muncă. Am fost casnică. Soțul meu a lucrat pe șantier, dar după niște probleme de sănătate a fost nevoit să rămână acasă. Iar eu a trebuit să caut ceva de muncă. Am găsit înțelegere, am fost acceptată aici. Mi-a fost greu la început pentru că nu aveam niciun fel de experiență. Sper să nu trădez niciodată încrederea pe care mi-au dat-o”, mărturisește săteanca.

Anca împreună cu Veronica, colega ei începătoare, fac pâini din ingrediente sută la sută naturale, coapte în cuptor cu lemne, după modelul celor care pot fi găsite doar în cuhniile mănăstirești. „Nu facem foarte multe produse, dar ceea ce facem realizăm cu multă responsabilitate, natural sută la sută. Facem pâini la 500 de grame și la un kilogram. Dar și plăcinte, brânzoaice, croissante”, spune botoșăneanca.

Sprijin pentru sute de oameni

Produsele brutăriei sunt foarte apreciate. Atât de localnici, dar și de oamenii din județ. Pâinea de la Trușești ajunge până în magazinele din municipiile Botoșani și Dorohoi. Zilnic, numeroși clienți, vin la gemulețul brutăriei și cumpără plăcinte și pâine. „De când s-a deschis numai de aici cumpăr pâine. Este foarte bună. Ca cea de altădată. Îmi aduce aminte de copilărie”, spune un sătean venit să se aprovizioneze.

Întregul profit al brutăriei este utilizat în comunitate. Adică toți banii sunt folosiți pentru cauze umanitare și educaționale. „Avem programe pentru copii, un program after-school pentru copiii care întâmpină dificultăți școlare. Adică găsim profesori pentru a-i sprijini la lecții. Ne ocupăm și de vârstnici, avem 15 bătrâni din comuna Trușești, cărora le donăm pâine și produse din patiserie. Dar avem și alte acțiuni la nivel de comunitate.  Avem un centru de voluntariat, am contribuit prin programe pentru înfrumusețarea comunei, dar am derulat și proiecte pentru protejarea mediului”, adaugă Petru.  Sunt sute de săteni ajutați să găsească o rază de speranță.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Botoșani: Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”, a XXIII-a ediție. Program și desfășurare

Publicat

Publicitate

În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.

Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.

Programul concursului este următorul:

  • Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
  • Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
  • Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
  • Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.

„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiunea „TRUCK & BUS”, desfășurată de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.

 

Astfel, în perioada  5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.

 

În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor rutieri pentru prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 12:00-15:00,  polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, cu sprijinul subunităților de profil au desfășurat activităţi de control si supraveghere a traficului rutier, în zonele de competenţă, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, prin sancționarea abaterilor de la normele rutiere, în special a cauzelor frecvent generatoare de accidente rutiere soldate cu victime omenești.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 18.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 12 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și două permise de conducere.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Prăjeni, cercetat pentru două infracțiuni, în urma unui control în trafic

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Prăjeni, un autovehicul ce tracta o remorca neînmatriculată, condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending